Korona

Nekateri fitnes centri v rdečih regijah še vedno vabijo stranke

Ljubljana, 19. 10. 2020 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
139

Potem ko so v veljavo stopili strožji ukrepi za zamejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom in so lastniki fitnesov in zaprtih športnih objektov v rdečih statističnih regijah s težkim srcem zaprli svoja vrata, tisti v oranžnih pa so svoje delovanje omejili na eno stranko na 20 kvadratnih metrov, je tudi na tem področju zavladala zmeda. Nekateri fitnesi v rdečih regijah namreč še vedno poslujejo. Razlog je v zapisu vladnega odloka, ki si ga vsak lahko tolmači po svoje.

"Za regije, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev, veljajo naslednje omejitve oziroma prepovedi: ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe je prepovedano". Tako piše v 1. točki 3. a člena odloka o spremembah in dopolnitvi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. 

Po objavi odloka v Uradnem listu je krovna organizacija, Fitnes zveza Slovenija (FZS), vse fitnes centre po državi in javnost v četrtek obvestila, da tisti v rdečih regijah od 16. 10. 2020 ne morejo delovati. "V kolikor je vaš fitnes ali rekreacijski center v okolju, kjer je oz. bo ugotovljeno, da je na novo okuženih v zadnjih 14 dneh več kot 140 na 100.000 prebivalcev (rdeča cona), potem je do izboljšanja epidemiološke slike v vaši regiji prepovedano ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih." /.../ v primeru t. i. rdeče cone v vašem okolju za vas velja prepoved izvajanja storitev od sobote, 16. 10. 2020 naprej," so še sporočili in dodali, da bo NIJZ aktualne podatke objavljal vsakih sedem dni. 

FZS: Večina fitnesov je ukrep spoštovala

Kot nam je povedala predsednica FZS Nataša Teran, je po njihovih informacijah večina fitnes centrov v rdečem to navodilo upoštevala in zaprla svoja vrata v "želji, da in upanju, da se stvari čim prej stabilizirajo". "

Bojijo se namreč, da bi zaradi tega, ker bi nudili svoje storitve, dobili še dodatne kazni, je dejala in opozorila, da so pristojni fitnes centre v enem letu že drugič zaprli v višji sezoni, torej takrat, ko ustvarjajo prihranke za manj obiskane mesece.

Večina fitnesov v rdečih regijah je v soboto zaprla svoja vrata, nekateri so to celo storili že v petek.
Večina fitnesov v rdečih regijah je v soboto zaprla svoja vrata, nekateri so to celo storili že v petek. FOTO: iStock

Zmeda v zapisu: ali prepoved velja samo za skupinske vadbe?

Tega, kar je zapisano v vladnem odloku, pa si vsi očitno ne tolmačijo na enak način in še naprej poslujejo. Eden tistih, ki ima še vedno odprta vrata, kljub temu, da se nahaja v rdeči coni, je na primer fitnes center Mega center v Kranju. Njihov argument pa: v odloku piše, da prepoved v rdečih conah velja samo za skupinske vadbe. 

"Kaj se prepoveduje? Ponujanje storitev neposredno potrošnikom. Kje se prepoveduje? V fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. Katere storitve se prepovedujejo? Športno rekreativne dejavnosti na področju skupinske vadbe," pojasnjujejo na spletni strani.

Odgovorijo tudi na vprašanje, kaj so skupinske vadbe in kaj ne. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupinsko vadbo v pojasnilih ob sprejetih ukrepih, izdanih dne 16.10.2020, definiralo kot skupno vadbo dveh ali več oseb, ki sočasno izvajajo športno gibalno dejavnost (kot na primer vadba aerobike, vadba pilatesa, vadbe v moštvenih športih, športi v dvojicah, vadba skvoša oz. druga vadba, pri kateri se zaradi intenzivne fizične aktivnosti, hitrega gibanja in pospešenega dihanja sprošča večja količina kapljic iz ust in pri kateri je zaradi nezadostne fizične razdalje tveganje za prenos okužbe v zaprtih prostorih večje). Skupinska vadba pa ni izvedba športno rekreativne dejavnosti, ki se izvaja v individualni obliki (posamično) ter kadar je možno zagotoviti zadostno varnostno razdaljo (tenis, badminton, namizni tenis) ob upoštevanju splošnih omejitev in priporočil."Skupinska vadba tako ni individualna vadba v fitnesu vsakega posameznika. Skupinska vadba tudi ni vadba pod nadzorom osebnega trenerja, če gre za trening 1:1. Badminton je dovoljeno igrati samo 1:1. Izjema pri tem so verjetno družinski člani," še pišejo in vabijo svoje stranke, naj jih obiščejo.

Rdeče regije imajo po njihovem mnenju lahko odprte fitnes centre z naslednjimi omejitvami: brez izvajanja skupinskih vadb in drugih organiziranih vadb v fitnesih ali dvoranah, s številom ena oseba na minimalno 20 kvadratnih metrov in brez (običajnih) gostinskih storitev na recepciji, z obvezno masko, razen če se ne zagotavlja razdalja med vadečimi tri metre ter z upoštevanjem vseh drugih priporočil NIJZ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrstvo pojasnjuje: V fitnes centrih je ponujanje storitev izvajanja športno rekreativnih dejavnosti v celoti prepovedana

Teranova pravi, da so o poslovanju fitnesa v Kranju obveščeni in so v zvezi s tem vlado že zaprosili za avtentično razlago trenutno aktualnega odloka, ki bi stvari precej olajšala. Z vprašanji, kaj je prav in kaj narobe, in ali je poslovanje fitnesov v rdečih conah kršenje vladnega odloka, smo se na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo obrnili tudi mi.

Odgovorili so nam, da je v fitnes centrih ponujanje storitev izvajanja športno rekreativnih dejavnosti v celoti prepovedana. 

Na prostem oz. na odprtih javnih krajih je izvajanje športno rekreacijskih dejavnosti individualnega značaja ali izvajanje takšne športno-rekreacijske dejavnosti, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki, dovoljeno. Ob vsem navedenem pa je treba spoštovati tudi omejitve v drugih Odlokih. MGRT

V športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe je vsako ponujanje storitev izvajanja dejavnosti športne rekreacije prepovedano za skupine. Prepovedano je tudi ponujanje storitev v športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju moštvenega športa, ker je možnost prenosa okužbe med udeleženci skupinskih kontaktnih rekreativnih športih zaradi bližine velika.

V športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe je dovoljeno ponujanje storitev izvajanja dejavnosti športne rekreacije za rekreativce posameznike in rekreativno vadbo v dvojicah oziroma paru (tenis, badminton, namizni tenis). 

Tako v fitnes centrih kot športnih objektih pa ni nobene omejitve ponujanje storitev izvajanja dejavnosti za registrirane športnike. "Pri tem je seveda treba upoštevati splošne omejitve in priporočila NIJZ ali drugih odlokov (medosebna razdalja, 20 m2 na osebo, prehajanje regij ...)," so še navedli.

Evidenca registriranih in kategoriziranih športnikov.

'Zapiramo storitve, ki bi lahko izboljšale situacijo' 

Naša sogovornica na tem mestu opozarja, da pristojni pozabljajo na to, da je prav kontinuirana, varna in zmerna vadba, ki jo izvajajo fitnes centri in drugi športno-rekreacijski objekti, tista, ki krepi imunski sistem. "Ravno ta zmerna vadba bi v trenutni situaciji lahko bila nek večji doprinos pri razbremenitvi zdravstvenega sistema. Zapiramo namreč neko storitev, ki bi ublažila trenutne posledice, ne samo težav v zdravstvenem sistemu, ampak tudi s psihološkega vidika – precej ljudi je, ki so na meji neke depresije, ki so izgubili službe ali imajo druge težave, tudi zaradi dnevih informacij, ki nas bombardirajo iz dneva v dan drugače. Vadba je nek pozitiven smisel tega vsega," pojasnjuje. 

Teranova tudi poudarja, da žarišč okužb ali prenosa okužb v fitnes centrih ni bilo. "Tudi če vzamemo podatke iz tujine – če je oseba, ki je prišla v fitnes center, imela simptome, ali je bila asimptomatska in je tam delala treninge, se ta okužba ni širila." 

Fitnes centri imajo po njenih besedah visok nivo higiene – od razkuževanja, do zračenja, pa tudi ljudje, ki pridejo tja, se zavedajo, kako pomembno je zdravje. "Nekdo, ki se počuti slabo, mu bo najprej šla motivacija in ne bo prišel na trening. Absurdno se nam zdi, da se zapirajo storitve, ki lahko prinesejo k temu, da bi se ta situacija izboljšala," je še enkrat poudarila.

Prav tako pravi, da jim ni jasno, zakaj so individualni treningi v drugih športno rekreativnih objektih dovoljeni in v čem se fitnes razlikuje od njih, saj je ravno v fitnesih več nadzora.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambo132
19. 10. 2020 21.55
+1
A v Šiški še kdo da 👌
medus
19. 10. 2020 21.32
+0
A je kje v lj tudi še odprto?
CrushLow
19. 10. 2020 21.18
+1
najlazji je bit pa brihtn pa prklopljen ko pijavka na državo, ki jo mi napajamo !!! ... no sj če bo šlo tko naprej se bo tud to nehal
kure bedne
19. 10. 2020 21.18
+1
Res mi je žal , da so morali zapreti fitnes centre. Sedaj bo moj mlajši sin doma uporabjal moje uteži in pojedel mi bo vse Whey proteine, Bcaa-je in spil ves kreatin. Katastrofa res.
CrushLow
19. 10. 2020 21.17
+2
lepo so argumentiral zakaj imajo odprto in spodrepnl kar so neznalci spravl skupaj pod 'odlok prepovedi'
Dinho8O
19. 10. 2020 21.06
-4
To je zavestno kršenje kapitalistov ko je konkurenca zaprta, ni to nobena zmeda. Financna kazen najbolj ucinkuje.
Alexxsaso@yahoo.ca
19. 10. 2020 20.49
+5
Stroko ne zanima, da bi ljudje bili zdravi. Stroka živi od bolanih ljudi. Drugače bi od začetka promovirala zdrav način življenja, zdravo prehrano, gibanje, dodatke kot D3, cink, Mg,vitamin C, antioksidante, omego 3,itn... Z zdravim imunskim sistemom se lahko boriš proti virusom brez večjih težav. A to očitno ni cilj. Zapret športne objekte, omejit gibanje... Ustvariti idealne pogoje za čim bolj bolano in dovzetno družbo. Bo lažje jim čim več zdravil prodat....
Pop92
19. 10. 2020 20.31
+4
Še dobro, da sem si doma naredo fitnes :) tk, da bom na proteste šl v super formi...
Okrogel_Bankovec
19. 10. 2020 19.48
+6
Zakaj pa parlament ni zaprt? Ker so v zeleni coni verjetno.
MetkinPorivačFantOdFare
19. 10. 2020 19.27
+8
V Svici imamo povprecno vecje stevilo okuzenih kot v domaci Sloveniji, fitnesi delajo normalno. Sele zdaj so uvedli ob prihodu maske, med treningom maske niso potrebne. Ko gledam kaj v Sloveniji uvaja Vlada sem vesel da ne zivim v Sloveniji
Inred
19. 10. 2020 19.32
-2
Volga Malek
19. 10. 2020 19.14
+8
Lenobe pisejo kak je fitnes skodljiv. Tipicno malomescansko slovensko razmisljanje. 'Zadnji sveženj oranžnega paketa med drugim predvideva tudi zaprtje fitnes centrov in športnih dvoran. To naj bi bila tudi tvegana okolja, je pojasnil Kacin, ki kot eno od možnosti omenja, da vseh fitnes centrov ne bodo zapirali, bi pa omejili vadbo le na enega posameznika. In medtem ko naj bi Kacin podatke o tem, koliko okužb izhaja iz fitnes centrov, pridobil na podlagi epidemioloških anketiranj, pa na NIJZ pravijo, da teh podatkov nimajo in jih ne zbirajo. ' iz 12 oktobra. 257 in 258 clen KZ za strokovno skupino zaradi delanja gospodarske skode ces da so fitnesi vir okuzb.
Volga Malek
19. 10. 2020 19.17
+6
Za kazensko ovadbo strokovne skupine po 257 in 258 clenu KZ, zaradi delanja gospodarske skode. Je 12 oktobra lepo NIJZ povedal da teh podatkov nimajo in jih niti ne zbirajo. Lazes Kacin s strokovno skupino kako je fitnes vir okuzb.
suleol
19. 10. 2020 18.36
-3
da lah kasirajo ane
Mister iks
19. 10. 2020 18.21
+8
Sumim da nam nekaj prikrivajo.
saknukdhwkfnnkj
19. 10. 2020 18.18
+9
Še teh nekaj % ki redno trenira terate da začnejo pušiti igle, ma bruka i sramota! Kam to pelje???
setisfekšn
19. 10. 2020 18.04
+13
Ne vem ce ne znajo na tehtnico postavit tale virus ki ni smrtonosen sli pa uničenje gospodarstva potem jim ni pomoči!
setisfekšn
19. 10. 2020 17.39
+15
Dejte pustit ljudem delat ce ne tudi vi ki ste v državnih jaslih ne boste imeli za kruh!!ker vas je enostavno preveč!mnogo preveč!!
ata_jez
19. 10. 2020 17.37
+8
Proti zaprtju pomaga Donat!
superjezek
19. 10. 2020 19.50
+3
Politiki ga potem takem pijejo zelo veliko ker ga resnično veliko serjejo.. =)))
Špina?ni njoki
19. 10. 2020 17.34
+16
Velik + za fitnes centre, ki skusajo prezivet in še en velik - za vlado, ki je tako nesposobna, da tud odloka o prepovedi delovanja ne zna prav napisat
Kolani
19. 10. 2020 17.03
+30
Če je pomembno življenje 96 letnika, ki visi na nitki in se borimo za vsako njegovo minuto, je menda vredno tudi življenje človeka, ki ima fitnes center, ki mu omogoča, preživetje, hrano za njega njegove otroke, topel dom in streho nad glavo. Ali kdo meni drugače?
DirtySanchez
19. 10. 2020 16.56
-13
Mislim, da zdaj v teh časih ko se vse zapira, gospodarstvo peša,,, fitnesi so pa res zdaj zadnja skrb.. Vsak fitneser lahko za ta čas zaprtja trenira doma....
Odrešenik666
19. 10. 2020 17.59
+10
Lahko pa si ti doma, masko nosis, si roke umivas pa distanco drzis. Tako ne bos imel tezav z menoj ki v fitnes zahajam. Bo slo?
mezoTM
19. 10. 2020 20.03
+4
Nekaterim to predstavlja vir dohodka, se ti ne zdi??