Fokus

Alan Hranitelj: mojster kostumografije, človek nasprotij

Ljubljana, 10. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
7

Alan Hranitelj je poleti z razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja navdušil občinstvo. Ljudem je pokazal svoje stvaritve, kostume, ki jih je skozi leta ustvaril za gledališče, opero, cirkus. Podpisal se je že pod 395 kostumografij. Obiskovalci so bili nad njegovimi kreacijami fascinirani, kritiki so ga znova kovali v zvezde. Alan Hranitelj je namreč v tem, kar počne, preprosto izjemen. Ker kot sam pravi, to, kar dela, živi.

Več kot 30 samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini je imel. Njegova dela so umeščena v štiri stalne umetniške zbirke. 21. novembra bo izšla njegova druga monografija.

Alan Hranitelj intenzivno zaznava okolico, energije ljudi okoli sebe. In to že od majhnega. Ko je bil otrok, so bili ti občutki premočni, da bi jih znal razumeti, zato je mamo sam prosil, naj ga odpelje k psihiatru, v Zavod za duševno zdravje otrok. "Tam sem se veliko naučil," pravi. "Strah je izginil."

Alan Hranitelj
Alan Hranitelj FOTO: Miro Majcen

V Ljubljano je iz rodnega Zagreba prišel, ko je bil star 17 let. Takrat ga je režiser Dragan Živadinov povabil k sodelovanju v predstavi Krst pod Triglavom. In je ostal. "Ljubljana je moj dom. Rad imam Ljubljano. Eno tako melanholijo ima. Zasanjana je, ribja." Kljub temu da je majhna in da se "vsi med seboj poznamo", se tu dobro počuti. Ljubljana je priročna tudi, ker je majhna in se z enega konca na drugega pride hitro, po centru pa peš. Alan Hranitelj namreč ne vozi avtomobila, tudi javnega mestnega prevoza ne uporablja.

Marsikdo si misli, da rad nakupuje, hodi v trgovine, še posebej po obleke in čevlje. A to ne drži. Potrošništva ne mara. "Preveč je vsega. Ljudje so prenasičeni. Spoštovanja pa ni več." Zaradi svojega brezhibnega videza, vedno je urejen do zadnje potankosti, daje vtis, da je nedostopen, hladen, zadržan. A Alan Hranitelj je vse prej kot to. V tem pogledu je resnično človek nasprotij.  

"Cenim vse, ki se ukvarjajo s katerokoli vrsto umetnosti in so na svobodi, ker ne vem, ali si ljudje predstavljajo, kako težko je preživeti v našem poslu. Ampak  občudujem tudi družine, ki s svojo plačo preživijo mesec tako in drugače, ker je to zelo zelo težko. Meni se zdi, da je vsak, ki danes preživi od tega, kar počne, junak," je med drugim povedal Alan Hranitelj.

Celoten prispevek si lahko ogledate na VOYO

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
23. 11. 2019 16.07
Lepe misli in spoštljiv odnos do ljudi. #hvala
hotchilipoper
11. 11. 2019 08.18
trabakula
11. 11. 2019 08.10
+12
umetnik, inteligenten poseben človek, preprost in istočasno kompleksen in samosvoj model, na videz nedostopen, pa vendar všečen
korintos23
11. 11. 2019 09.31
ojnkojnk
11. 11. 2019 07.11
+17
Moj poklon. Odličen kostumograf in umetnik.
ZRCC
10. 11. 2019 10.45
+17
Car, čeprav o kostumografiji vem zelo malo. Pri intervjujih pa deluje zelo elokventno in inteligentno.
ivan.z Doba
10. 11. 2019 09.46
-9
Res je priznan nasvojem področju. Oblekel je celo pogrebnike ljubljanskega pokopališča. In potem se sprašujemo zakaj so te storitve tako precenjene.