Fokus

'Bistvo življenja ni delati in imeti, ampak ljubiti'

Maribor/Ljubljana, 10. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minevanje, umiranje, žalovanje in žalost so del življenja vsakega od nas; o teh temah se premalo govori, pa čeprav se z njimi slej ko prej soočamo prav vsi. Zato sta delo in poslanstvo društva Hospic in zavoda Ljubhospic tako zelo pomembni. O minevanju, smrti, poslavljanju, potrebah na smrt bolnih ob iztekanju njihovega življenja in o njihovih svojcih.

Z vso subtilnostjo prisluhniti fizičnim, psihosocialnim in duhovnim potrebam umirajočih bolnikov. Lajšanje njihovega trpljenja. Sočutna celostna oskrba in podpora svojcem. To je poslanstvo društva Hospic, ki obstaja že četrt stoletja in deluje v enajstih slovenskih regijah. Epidemija covida-19 je močno posegla v njihovo delo, v način izvajanja podpornih programov in vseh aktivnosti. Tamara Zemlič Radović iz Slovenskega društva Hospic, ki se je med drugimi pogovarjala z novinarko Majo Sodja, pravi: "Nihče od nas ni vedel, kako dolgo bo trajalo, ljudje pa nas potrebujejo, stiske so velike. Strah jih je, kam se obrniti, ali bodo ostali sami."

Hospic umirajoče obiskuje na domu. In tudi zdaj – čeprav gre za izjemno ranljive ljudi, pogosto v zadnjih tednih ali dneh življenja – opravljajo nujne obiske na domu, če se bolnik in svojci s tem seveda strinjajo. Individualne pogovore opravljajo po telefonu, skupinske terapije po spletnih aplikacijah. "Stiske so iz dneva v dan večje. Moram reči, da se včasih vprašam, kaj se bo zgodilo, ko bo vsega tega konec, koliko je ostalo nepovedanega, prikritega, stiske nastajajo, ko ljudje umirajo ..." 

Zaradi vse večjih potreb po telefonskem pogovoru so v Hospicu odprli Sočutni telefon – številk je več, najdete jih na spletu. V času epidemije smo vsi več doma. Zato so stiske tistih, ki se soočajo z umiranjem in žalovanjem, še bolj izrazite, še globlje. Dan v društvu Hospic se začne z jutranjim sestankom, na katerem strokovne sodelavke (novinarska ekipa Fokusa jih je obiskala  v Mariboru) skrbno dorečejo vse obveznosti in – kar je za društvo izjemno pomembno – vso koordinacijo s prostovoljci, brez katerih, kot priznavajo, ne bi zmogli.

Hiša Hospica – edina tovrstva stavba v Sloveniji.
Hiša Hospica – edina tovrstva stavba v Sloveniji. FOTO: 24UR Fokus

Ločeno od Slovenskega društva Hospic deluje zavod Ljubhospic, bolj znan kot hiša Hospica, ki je edina tovrstna stavba v Sloveniji. V zgradbo, ki stoji pod ljubljanskim Golovcem, pridejo neozdravljivo bolni umret. Zavod je bil ustanovljen leta 2010 ravno s tem namenom: da neozdravljivo bolnim ob koncu življenja zagotavlja neprekinjeno celostno oskrbo. V Ljubhospicu je 12 enoposteljnih sob. V teh sobah se odvija zadnje obdobje življenja. To je čas poslavljanja, zaključevanja odnosov, čas slovesa. Umiranje je namreč veliko več kot le medicinski proces, opozarja vodja Ljubhospica Tatjana Fink. "Seveda poskrbimo za to, da človek ostane človek do konca. ...  Ne gledamo na človeka z mislijo o tem, kaj se ne da več narediti oziroma česa ne zmore več, ampak razmišljamo predvsem, kaj še lahko naredimo, da se bo čutil živega, in da ga spodbudimo, da določene stvari, ki jih še zmore, naredi, če je to njegova izbira." O dragocenih izkušnjah in modrostih iz hiše Ljubhospica bomo tudi govorili nocoj; o ljudeh, ki pridejo tja umret, o svojcih in osebju, ki lajša in pomaga v zadnjih tednih ali dneh življenja ...

Detabuizacija smrti je eno od pomembnih poslanstev Ljubhospica. Čas epidemije nas  še dodatno opominja, kako krhka bitja smo ljudje, kako minljivi smo. Ta čas, v katerem živimo, je dragoceno izhodišče, da se vprašamo: kaj če nekoga, ki ga ljubimo, ki nam veliko pomeni, jutri ne bo več? Kaj če nas jutri ne bo več? Tatjana Fink pravi: "Naj ljudje ne živijo tako, kot da bodo živeli 100, 200, 300 let, ker je za ta svet pomembna kvaliteta življenja ne da samo hitimo in kupujemo, ampak predvsem da imamo radi. Da to pokažemo in povemo. Kajti ljudje si na koncu življenja pa ne samo na koncu, ampak predvsem vse življenje želijo to;  pa bežimo tudi od tega. Ta svet naj res sreča spet samega sebe! In to, kar je bistvo. Bistvo življenja ni delati in imeti, ampak ljubiti."

V nocojšnjem Fokusu bomo govorili tudi o žalovanju. Kako žalujemo, ko nekdo umira, ko nekdo, ki nam je blizu, umre. Kako različno se soočamo s tem. Otroci, odrasli ... Umiranje in poslavljanje sta v času epidemije še težji, še bolj samotni – tako za na smrt bolne, umirajoče, kot za svojce. Že prej so bili mnogi pred smrtjo in v smrti osamljeni, zdaj pa zaradi razmer, v katerih smo, še toliko bolj. 

Celotni prispevek si lahko ogledate na Voyo

fokus pasica
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Astalaviva1958
23. 01. 2021 16.30
od dela neboš imel nič razen kredit pa skrbi.
G8J
23. 01. 2021 16.05
+2
Koga spet farbate? A ni še propadel ta kvazi Hospic ki samo jemlje lovo?
Maister1
11. 01. 2021 13.26
+1
Tako uči tudi cerkev -aja ampak oni ljubijo in imajo -tako kot JANEZ
tantadruj1
11. 01. 2021 10.09
+2
če ni bistvo v denarju potem dovolite da imajo svojci žaro doma. pa pocenite pogrebe, ker hudo služite na njih. še prej pa pocenite oskrbo nemočnih stari ljudi, če bi radi ljubili.
džonborno
11. 01. 2021 09.37
+5
Bistvo življenja ni delati? Bo morda bolje, ko bodo uvedli temeljni univerzalni dohodek, zaenkrat je pa preživetje (vsaj za nekatere) pogojeno z delom!!!!
hotchilipoper
11. 01. 2021 09.36
-4
Na koncu smo vsi isti
hotchilipoper
11. 01. 2021 09.34
-4
V teh časih so hospici kar doma
BellaCiao
11. 01. 2021 08.41
+4
Takih HOSPIC organizacij, bi rabili MNOGO VEČ! Tisti, ki ne ve kako je pospremiti človeka v terminalni fazi življenja, ob bolečinah, ob tem da ga tudi premakniti ne moreš in ga boli že to ko ga ležečega umiješ in preoblečeš...kaka je bolečina, ko ne moreš pomagati, kako trpljenje ko samo blažiš in na koncu dobesedno prosiš naj se odveže muk...samo tisti, ki smo to dali čez vemo kaj pomeni ta oskrba, pogovor, stisk roke ali samo pogled človeka, ki ve kaj prestaja težko bolana oseba in ti, ki skrbiš zanjo.
cirenij
11. 01. 2021 08.55
+5
BellaCiao...........Vem, vem, ker sem to dajal dolgo časa skos in to doma. Zato velik poklon in zahvala delavcem Hospica. To odhajajočim veliko, veliko pomeni.
cirenij
11. 01. 2021 08.13
+4
Vse lepo in prav. Ampak časi so taki, da še ljubezen hitro mine, če nimaš kaj v pisker dat.
VAREN
10. 01. 2021 21.27
+7
Kako neumen naslov. Ti, ki si ga napisal, mu kar sledi, plačo pa razdeli klošarjem, saj pišeš, da jo ne rabiš.
-4
...pomembno sporočilo levičarjev...
User1958074
10. 01. 2021 20.32
-2
ljubiti z mnogimi ljubicami
WolfeWoof
10. 01. 2021 19.11
+7
Bistvo življenja je to kar si sam zadaš. Usak najde svoje.
BUONcaffee
10. 01. 2021 18.17
-3
Ja od ljubezni se da lepo živet. Sploh najstarejša obrt še danes cveti.
tantadruj1
11. 01. 2021 10.11
+3
ja no. cveti dokler je več nagona kot intelekta. in dokler je prekrvavitve več med nogami kot v glavi. pri kateremu spolu pa je tako pa vsi vemo. :D
BUONcaffee
10. 01. 2021 18.14
-4
Kako lahko postanem profesionalec v tem, prodajalec ljubezni, da od tega lahko lepo živim?????
tantadruj1
11. 01. 2021 10.11
-1
ah, težko če si fant. pri ženskah to ne pali.
Kana-1
10. 01. 2021 17.42
+7
Smisel življenja je ljubiti in biti ljubljen....
Yuckkkkk
10. 01. 2021 17.36
+16
Lačen in brez strehe nad glavo je težko ljubiti in biti ljubljen
ni_mi_vse_eno
10. 01. 2021 16.59
+4
Priporočam ogled: Tom Campbell, ključ razumevanja naše realnosti (="Tom Campbell: The Key to Understanding Our Reality). Tako boste razumeli o čem govorim. Predvidevam, da ne ne poznate tega eksperimenta. Če poznate in imate drugačno verjetje pa živela svoboda verjetja.
ni_mi_vse_eno
10. 01. 2021 16.48
-2
Fiziki pravijo, da živimo v simulaciji. Primer double slit quantum eraser experiment. Primer take izjave je npr. Sylvester James Gates: "Opis realnosti najbolje opisuje računalniška koda." Potem je filozofski argument, dr. Nick Bostrom. Potem še en fizik, ki je izdal knjigo MBT /moja velika teorija vsega (=moj veliki prst), Tom Campbell. Seveda to niso edini. Resnica prihaja na dan. Smo neumrljivi, živimo, da znižujemo entropijo (povečujemo red) in to tako, da izboljšujemo odnose. Na smrtni postelji ni človeka, ki bi mu bilo žal, da ni več delal, mnogim pa je žal, ker niso imeli boljših odnosov s svojimi bližnjimi. Živela svoboda odločitve in živela rast k vedno večjemu sodelovanju.
ni_mi_vse_eno
10. 01. 2021 16.36
+2
Kako zelo prav imajo. Ljubiti je smisel življenja. Za to smo tu, da se svobodno odločamo in naše odločitve bodo tehtane le na podlagi tega. Ljubiti pa pomeni maksimalno dobro za maksimalno veliko ljudi. Zato so v mojih očeh zelo spoštovani zveza prijateljev mladine, ker veliko naredijo. Zelo slabo so pa v naših očeh cenjeni taki, ki v preobleki pomoči drugim sebi delajo koristi. Primer Društvo Maus.