Fokus

Dobra zgodba iz epidemije: moč tehnologije in povezovanja

Ljubljana, 05. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
7

Čas koronavirusa je ob vsem slabem, kar je prinesel, tudi čas nekaterih dobrih zgodb, zgodb, ki so združile ljudi.  V najhujših tednih prvega vala epidemije so se tako recimo združili, povezali tisti, ki se ukvarjajo s 3D tiskanjem. S 3D tiskalniki so printali maske, nekateri tudi držala za maske, ki pridejo prav, da ne trpijo ušesa. 3D tehnologija, ki se marsikomu zdi kot znanstvena fantastika, že nekaj časa osvaja svet - uporabljajo jo že na zelo različnih področjih - od gradbeništva do kulinarike, od medicine do mode.

Bilo je ob začetku prvega vala epidemije koronavirusa v Sloveniji. Strah, negotovost ... tudi zaradi pomanjkanja zaščitne opreme. Zato - pripoveduje v 24UR Fokus novinarju Mihi Drozgu David Kvaternik - je bilo treba nekaj storiti, se znajti po svoje. Kot strokovnjak za navidezno in obogateno resničnost ter navdušenec nad 3D tiskom se je takoj lotil dela. "Rečeno je bilo, da bomo maske rabili, rečeno je bilo, da mask ni več. Torej, kot izdelovalec, je bilo jasno, pač masko je treba sam narediti. / ... / Pogledal sem na internetu, kateri prosto dostopen filter omogoča stopnjo zaščite, pri kateri lahko govorimo o zaščiti tistega, ki nosi masko. In potem je bil samo izziv, kako v bistvu ta filter spraviti v samo masko, in imeti za prijatelje in družino na voljo zaščito. / ... / In to je potem rezultat tega. Vse ostalo je potem čisto organsko zraslo naprej.

Rodila se je platorma Zaščitimo Slovenijo, kjer so se povezali vsi, ki so želeli  natisniti 3D maske, imenovane Gladius Friends. "Čez 250 prostovoljcev smo imeli v bazi. Mislim, da skupno kapaciteto čez 500 tiskalnikov, kar pomeni kar širom Slovenije," se spominja Kvaternik. Sprožil se je pravi plaz, mnogi, ki imajo 3D printer, so začeli printati maske - zase, za svoje kolege, za družine, za znance, za ljudi, ki so jih potrebovali ...  

Maske je takoj začel tiskati tudi igralec, voditelj in ljubitelj digitalne tehnologije Jonas Žnidaršič. "Akcija je bila. Pridružil sem se. Škoda, da nisem bil prvi, ampak sem bil pa drugi ali pa tretji," pripoveduje. "Taki časi so bili, smo vsi pravzaprav iskali, kaj pa lahko naredimo. In se je nekdo od naših fantov domislil, dajmo tiskati maske. In hvala bogu, oh, končno priložnost, da lahko tudi jaz pokažem svoje domoljubje. / ... / Šivati ne znamo, znamo pa printati.  ... Jaz sem jih oddal v tehnološki park ene 80 do 90 raznih mask, ki so šle potem naprej v testiranja, pa tudi nekam v uporabo. Ne vem točno, nisem dobil še povratne informacije. Sem pa vsako podpisal, mogoče se bo kdo javil: Ej, tvojo imam Jonas! ..." Jonas Žnidaršič  je svoj prvi 3D tiskalnik kupil pred osmimi leti.

3D tisk - čeprav se marsikomu sliši kot znanstvena fantastika - ni nova tehnologija. Njeni začetki segajo v pozna 60. leta prejšnjega stoletja. Gre za tako imenovano dodajalno tehnologijo, ki končne izdelke gradi z nanašanjem, dodajanjem osnovnega materiala v slojih. 3D tiskalniki digitalne računalniške oz. virtualne 3D modele torej pretvorijo v predmete. Kako izgleda 3D tiskanje, kako deluje in kaj vse že zmore?

Leta 2011 je bil s 3D tiskom izdelan prvi delujoči prototip letala. Leto kasneje kitara. Leta 2013 so s 3D tiskalnikom natisnili celo nizkoenergijski hibridni avtomobil, imenovan Urbee. Danes je 3D tisk že tako razširjen, da nas spremlja praktično na vsakem koraku ... strojništvo, protetika, modno oblikovanje, farmacija, zobozdravstvo, živilska industrija, molekularna gastronomija, avtomobilska, letalska, vesoljska industrija, arhitektura, urbanizem, gradbeništvo. Čisto nič nenavadnega niso več niti novice o tiskanju hiš ... Vse bolj se 3D tisk uveljavlja tudi v medicini, z razvojem tako imenovanega bio-tiskanja.

"V bistvu ni omejitev, ne po materialih ne po tem, kako bodo narejeni, ne po geometriji, ne po funkcionalnosti, vse se praktično že da." Tako med drugim razloži izredni profesor dr. Franci Pušavec, predstojnik katedre za menedžment obdelovalnih površin na Fakulteti za strojništvo. Pred našo kamero je med sprehodom po laboratoriju dokazal, da ta trditev še kako drži. Pokazal je številne stvari, ki jih delajo s 3D tiskanjem, med drugim kako delajo protezo za prst.

Veliko se na Fakulteti za strojništvo ukvarjajo tudi s 3D tiskom kovin. Pred dvema letoma so v sodelovanju s številnimi podjetji kupili pol milijona evrov vreden 3D tiskalnik kovin. Prav zdaj - pojasni prof. dr. Edvard Govekar, predstojnik katedre za sinergetiko - razvijajo tehnologijo za tako imenovani proces direktne laserske depozicije. Kaj je to in kaj se lahko izdela?

3D tisku se že vse od ustanovitve pred osmimi leti veliko posvečajo tudi v Zavodu 404, prvem slovenskem mladinskem raziskovalno-tehnološkem centru. Izdelujejo različne 3D tiskalnike, raziskujejo različne materiale.

Razvoj komercialnih 3D tiskalnikov za domačo uporabo je sicer pravi bum doživel po letu 2009, ko je potekel originalni ameriški patent tako imenovanega ciljnega nalaganja. In zanimanja je iz leta v leto več, opažajo v Roglabu, ustvarjalnem vozlišču, ki od leta 2012 deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane. V njihovem laboratoriju na Petkovškovem nabrežju se lahko denimo udeležite različnih usposabljanj, izobraževanj, delavnic - od 3D modeliranja do tiska. Kasneje pa tam rezervirate in uporabljate njihove 3D tiskalnike. K  njim, pravijo,  hodijo različni profili - od arhitektov, oblikovalcev, šolarjev ...  do manjših podjetnikov; torej pri njih se printa  vse od hitrega prototipiranja do umetniških projektov ...

Celotna zgodba o 3D tiskanju mask med epidemijo, pa o tem, kaj je ta tehnologija in kaj zmore ... tudi o tem, kdaj bo 3D tiskalnik nekaj običajnega v skoraj vsaki hiši ... v Fokusu.

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wahl
05. 09. 2020 21.53
A zato ga več ne vidim sedeti na pragu hiše, ker izdeluje maske.
jured100
05. 07. 2020 11.47
+1
Aijn Prenn
05. 07. 2020 08.32
+5
Jonas nas je rešil pogube...
jugatneme
05. 07. 2020 09.35
+6
VolilecSlo
05. 07. 2020 08.08
+67
Naj povedo fantje iz prve roke kako so jih(nas) obiskovale inšpekcijske službe, gnjavile, maltretirale, zasliševale in zahtevale "certifikat" recimo za vizir. Izgledali pa je takole, "Ali ste registrirani za zdravstveno dejavnost?" "Če proizvod nima certifikata vizirjev ne smete niti razdeljevati" "Katero plastiko uporabljate? Hmmmm ja pa ima ta plastika certifikat za uporabo v zdravstvu?" "Pa ima vsaj vizir certifikat" "Opravljate nelegalno dejavnost, ker dajete na trgo proizvod brez certifikata..." ODGOVOR TEGA FANTA JE BIL: "Pa saj ne služim z vizirji... samo pomagam, ker ji ni možno dobiti... PRINTAM JIH BREZPLAČNO.... Kaj ni bolje takšna zaščita kot biti brez, obenem pa ni praktično nobene razlike med temi vizirji in izjemno dragimi "profesionalno" izdelanimi... ... NEZASLIŠANO. JAVNA UPRAVA JE DEJANSKO IZGUBILA KOMPAS!!
hotchilipoper
05. 07. 2020 08.17
+21
VolilecSlo
05. 07. 2020 08.29
+36
Rad bi spoznal tega, ki je dal minus, kajti kar sem napisal se je dejansko zgodilo. Neumnosti, ki jih premorejo v CELOTNI JU med drugim za zatiranje podjetništva so hujše kot v kakšni basni o Butalcih.