Fokus

'Znanstvenika ne ženejo nagrade, ampak vprašanja, na katera ne vemo odgovorov'

Ljubljana, 22. 09. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prof. dr. Uroš Seljak – eden vodilnih svetovnih kozmologov – s pomočjo kozmoloških opazovanj, gledanjem globoko v preteklost, do 300 tisoč let po velikem poku, odstira temeljne značilnosti našega vesolja. Išče torej odgovore na vprašanja, kako se je vesolje rodilo, zakaj je takšno, kot je, kakšna usoda ga čaka, kako bo umrlo?

"To so velika vprašanja, ki nas zanimajo. Ampak odgovarjamo jih pa na zelo opazovalski način. Opazujemo vesolje, opazujemo oddaljene galaksije, opazujemo svetlobo, ki gre do 13 milijard let nazaj. Na osnovi teh opazovanj potem poskušamo določiti sestavo vesolja, začetek vesolja in prihodnost vesolja," za nocojšnji 24ur Fokus pravi dr. Uroš Seljak. Novinar Miha Drozg se je z njim pogovarjal o njegovem delu, pomenu znanosti, usodi vesolja, vzporednih vesoljih, teorijah ...

Akademska kariera Uroša Seljaka je impresivna. Najprej Univerza v Ljubljani: diploma in magisterij iz fizike. Že tu je izstopal kot študent z osupljivimi sposobnostmi, o tem govorijo njegovi nekdanji profesorji. Zatem je takoj odšel v tujino. Po doktoratu iz astrofizike in kozmologije na MIT ter podoktorskem študiju na harvardski univerzi je sprejel profesorsko mesto na Univerzi Princeton.

Delal je tudi na Mednarodnem središču za teoretično fiziko Abdus Salam v Trstu in na Univerzi v Zürichu. Pred 11 leti pa se je preselil na Berkeley. Na cenjeni kalifornijski univerzi prof. Seljak predava fiziko in astronomijo. Leta 2012 je od Nobelovega nagrajenca Georgea Smootha prevzel tudi vodenje tamkajšnjega Centra za kozmološko fiziko.

Prof. dr. Uroš Seljak s pomočjo kozmoloških opazovanj, gledanjem globoko v preteklost, do 300 tisoč let po velikem poku, odstira temeljne značilnosti našega vesolja.
Prof. dr. Uroš Seljak s pomočjo kozmoloških opazovanj, gledanjem globoko v preteklost, do 300 tisoč let po velikem poku, odstira temeljne značilnosti našega vesolja. FOTO: POP TV

Najbolj poznan je po znanstvenih raziskavah s področja prasevanja – kozmičnega mikrovalovnega sevanja ozadja, ki predstavlja najzgodnejšo sliko vesolja, pa grozdenja galaksij, šibkega gravitacijskega lečenja, zadnje čase se ukvarja predvsem z analizo podatkov. Je med največkrat citiranimi sodobnimi slovenski znanstveniki, za svoje znanstveno delo je prejel številne nagrade in štipendije. Večkrat se ga je – tudi zaradi predloga, da bi na podlagi polarizacije prasevanja lahko zaznali gravitacijske valove velikega poka – omenjalo kot Slovenca, ki je najbližje Nobelovi nagradi.

"Kar znanstvenika žene, niso nagrade. Znanstvenika ženejo odgovori na vprašanja, na katera še ne vemo odgovora. Tako da ... ne moreš pristopiti k znanosti kot: zdaj pa hočem dobiti Nobelovo nagrado čez 20, 30 let, temveč moraš pristopiti s strastjo," pravi.

Letos je postal tudi redni član prestižne ameriške nacionalne akademije znanosti, glavnega znanstvenega svetovalnega organa ameriške vlade. Pridružil se je torej elitni skupini več kot 2 tisoč znanstvenikov, med katerimi je približno 190 Nobelovih nagrajencev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
23. 09. 2019 17.02
+4
Seljak ima dober pristop do razlage, razmišlja silno logično, govori pa malo prehitro za moje razumevanje. Sem sicer astronom amater, član društva Kosci - Šentjur, in sem v tem pogovoru silno užival. Parkrat sem si ga vrnil na začetek, da bi ja vse razumel.
Transformerji
23. 09. 2019 15.11
-4
Neznansko razočaranje - prav nič novega ni povedal.
martinov
23. 09. 2019 11.40
+0
Tudi tega dr. Seljaka ne ženejo nagrade, vesel pa je takih prispevkov, po možnosti samoplačljivih, da ga uvrščajo tam in nekam v vesolje !
resslovenka
23. 09. 2019 09.53
+6
Z velikim zanimanjem sem spremljal pogovor z gospodom Seljakom. Odličen prispevek. Človeku se po vsakdanjih nepomembnih stvareh odpre čisto drugačen pogled na naš obstoj. Kdo smo mi, ki se imamo za tako pomembne? Le prah v brezmejnem vesolju. V trenutku se lahko razblinimo v nepomemben nič. 🙄
ggregg
23. 09. 2019 07.38
+23
Globok poklon g. Seljaku! In pohvala za super prispevek! Žal mi je vseh, ki so omejeni v glavi in nikoli ne bodo razumeli, kakšno znanje premore on in njemu podobni. Ti ljudje so gonilo napredka človeštva. Če nebi bilo znosti, bi mi še vedno v jamah s prsti risali po zidu! Želim si samo, da se znanstvenikov nebi omejevali pri njihovem delu in da bi jim večkrat prisluhnili! Drugače naš čaka temna prihodnost, kot je omenil g. Seljak...
HolaDWBH
22. 09. 2019 21.49
+17
Uroš Seljak je svetovno priznan in poznan fizik, kozmolog in tu večina bluzi kr neki. Adio pamet..., žal. Smo res šli v maloro?
537
22. 09. 2019 21.19
+9
Spodnji komentatorji... Namesto da visite na visoko tehnoloskih napravah, ki izvirajo iz znanosti (da, tudi v elektrotehniki je zna ost, npr, potrebno je znanje kemije, fizike...), jih preprosto dajte tistim, ki si jih ne morejo privosciti. Vi pa socialko nesite v cerkev. Saj pa morajo vasi znanstveniki kupiti nov mercedes, placat kuharico... Pazite, veliki vse vidi in vse ve!
mijavci
22. 09. 2019 20.50
-9
Trump s prasevanjem kozmičnega mikrovalovnega sevanja ne more nahraniti svojih prebivalce zato ga taki projekti ne zanimajo preveč, ne rečem da to delo ni pomembno, ampak tako kot ga je tale novinarček predstavil je pa višek. Naj pa potolažim tega fizika, Trump bo tudi v drugo gladko zmagal ker ima vizijo za svoje ljudi za par let naprej in ne za tristotisoč svetlobnih let nazaj.
KungFuPanda
23. 09. 2019 09.14
+2
On bo pognal svet v novo recesijo. FED že znižuje obrestno mero. Amerika se bo, če bo dobil drugi mandat, znašla kot tehnološko zaostala država, ki temelji na premogu. Tudi, če ignoriramo oz. zanikamo globalno segrevanje, je premog zastarel energent, ki povzroča precej svinjarije in je zastarel. Ni problem v tem, da je republikanec, problema m je v tem, ker je miselno zaostal.
ina5785
22. 09. 2019 19.29
+14
Kako dober prispevek na POPu z dr.Seljakom!!! Tako simpatičen, skromen mož, ki je na zelo enostaven način prikazal kako potekajo zadeve. Še tisti ki smo daleč od fizike smo ga lahko razumeli. Še ena potrditev, da klobasajo in okolišajo tisti, ki NIMAJO pojma, imajo pa kvazi diplome!!!!!!
Bolje
22. 09. 2019 19.36
+1
Ina, večinoma niti kvazidiplom nimajo, "vedo" pa vse. Se sprašujem, zakaj pri takšnih sposobnostih oni ne predavajo na tujih zasebnih univerzah, forumaški znanstveniki bi jim gotovo prav prišli.
ina5785
22. 09. 2019 19.51
-3
Martin1088 - Sem prebrala vse tvoje komentarje!!!! Si glavca +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KungFuPanda
23. 09. 2019 09.25
+5
To je psihološki fenomen imenovan Dunning-Kruger efekt. Bistvo vsega pa je, da ljudje z nizkimi kompetencami napačno ocenjujejo svoje kognitivne sposobnosti bolje, kot v resnici so. Gre za iluzorno superiornost (visoko samozavest), ki je posledica tega, da ljudje zaradi nizkih kompetenc le-teh niso spospbni objektivno ocenjevati. Z naraščanjem kompetenc tudi občutek superiornosti pada. Kar pa je najbolj zanimivo: visoko kompetentni ljudje svoje kompetence ocenjujejo nižje, kot v resnici so. Razlog je, da ocenjujejo, da če je njim nekaj jasno, da je jasno tudi večini.
KungFuPanda
23. 09. 2019 09.35
+3
Na srečo je ljudi, ki tako razmišljajo, kot večina komentatorjev tukaj, zelo majhna. Ker so zelo glasni in zelo prisotni na internetu, v komentarjih (imajo veliko časa brskati po internetu), se zdi, kot da jih je precej več, kot jih je v resnici. In na srečo jih je zelo malo na položajih, kjer imajo kakršno koli moč. Žal kdaj kakšen od primerov nekompetentnega Dunning-Krugerjevega efekta postane tudi predsednik kake vojaško močne države... Načeloma pa v ZDA že vedo, zakaj financirajo Naso in znanost. Pač, tako je. Ljudje se pritožujejo nad nečem najbokj zaradi tega, ker iščejo krivca za lasten neuspeh.
Mega100
22. 09. 2019 17.48
-6
NASA nikoli ni bila na Luni...če bi bili, bi mi to z lahkoto dokazali v 5 minutah. Ampak dobimo le neke CGI računalniške grafično dizajnirane pravljice, ki prikazujejo in omenjajo o milijardah let oddaljenih zvezdah in galaksijah, risanke o Marsu, Tesla avto ki leta okoli Zemlje...itd. Kot prvo prosim NASA klovni, naj že to kaj je najbolj enostavno, naj dokažejo to da so pred 50 leti bili na Luni...pa zakaj to danes ne zmorejo, 50 let nas že nategujejo z pravljicam, kako so oni bili "kao" par krat na Luni...joj..res super. Jao 50 let nazaj ste bili...wuu..kakšen fajn vic. Tiste Kitajske, Indijske, Izraelske debilizme o Luni, prosim ne mi niti omenjati.
gozdar1
22. 09. 2019 17.58
+2
Bolje
22. 09. 2019 18.06
+0
Zakaj te stvari ne poveš svojemu psihiatru? Mimogrede, to kar si napisal, nima z vsebino članka nobene zveze. Ko dobiš zdravila, predlagam, da začneš z usvajanjem bralne pismenosti ... in tako počasi naprej.
Mega100
22. 09. 2019 18.52
+1
Martin ti pa pojdi gledat CNN in Discovery channel. Mal da se duhovno obogatiš, še na teh mainstream medija verskih TV kanalih.
KungFuPanda
23. 09. 2019 09.37
+2
Kakšen dokaz bi bil po tvojih kriterijih ustrezen, da bi verjel, da so bili na Luni? Prosim definiraj pogoje, da ne boš spet govoril, da je fake.
tovarišinajuriš
22. 09. 2019 17.37
+4
...vse znanstvene razlage lahko podajo gospod župnik pri prvi maši, v nedeljo, v petih minutah... AMPAK NAŠA PRAVICA JE DVOMITI !!!
tovarišinajuriš
22. 09. 2019 18.06
+4
...je pa zanimivo-pluse dajejo dvomljivci,radovedneži,razmišljujoči...minuse pa katolibanski fanatiki,ki izvirajo iz bibličnega incesta in nabiralci suhljadi za grmado...bodo že gospod povedali koga...
TheEarthIsFlat
22. 09. 2019 17.32
-2
Čudno pa je, da takšen fizik sploh verjame v velik pok(ha,ha,ha), pa v neke milijarde svetlobnih let oddaljene galaksije, lahko še vsaj tri dni naštevam podobno.... ne moremo pa spremljati niti enega prenosa iz kakšne kamere na Luni kako se Zemlja vrti, sploh kako izgleda Zemlja posneta iz Lune, ma monade.
Bolje
22. 09. 2019 17.44
+3
Znanstveniki lažejo, vsi vemo, da je zemlja ravna.
Brakedirt
22. 09. 2019 17.46
+1
ina5785
22. 09. 2019 17.18
+3
BRAVO! BRAVO!!!!! No kaaaakšen uspeh Slovenca, pa se NI šolal na PRIVAT ŠOLI!!!!
Haloška ikebana
22. 09. 2019 16.02
+6
Naj nekaj cvetkam spodaj pod tem člankom, laično in enostavno dam primer, kakšna je razlika med znanostjo in vero. Zamislite si, da se čez noč zgodi nekaj, kar vsem na zemlji popolnoma izbriše spomin, ter se uničijo vse knjige, slike zapiski in kompletna mehanizacija, torej, da je potrebno začeti povsem znova. v nekaj tisoč letih, bi znanost prišla do popolnoma istih rezultatov, zaključkov, spoznanj, kot današnja. Vere in njihove razlage, pa bi bile popolnoma drugačne, saj ni nobene podlage, da bi spet spisali sveto pismo, koran in druge verske knjige, tako, kot so spisane danes. Pač odvisno, kako bi si kdo razlagal dogodke, ki jih nebi razumel in koga bi zato okrivil.
gozdar1
22. 09. 2019 16.20
+3
Takim bi bilo potrebno pobrat računalnike, mobilne telefone, digitalne kamere,... ker očitno ne verjamejo osnovam na katerih te naprave slonijo. Me pa zanima mobilni telefon sloneč na alternativni znanosti.
Miriyam
22. 09. 2019 16.33
-3
Ti meni povej samo eno stvar kaj je bilo dan pred velikom pokom in kje je ta materija, kup slame, kepa sladoleda ali karkoli ki je počilo bilo pati verjamem vse NASI tudi, strokovnjakom tud dokler pa mi tega nihče ne pove, pa ste enaki z Gospodom ki je ustvaril nebo in zemljo saj so vaše teorije ravno tako verodostojne kot njihove pa ko že pišete o nekih svetlobnih letih nekje kjer so oddaljeni planeti napišite še ali je tam komunizem, morda kateri ravno na WC školjki opravlja svojo potrebo ker ga je zaradi vaše razlage nastanka vesolja močno pritisnilo (( SRAT..?? In nekaj si zapomni veliko ve tisti ki javno pove da nič ne ve..??
Haloška ikebana
22. 09. 2019 16.40
+8
Miriyam, Pogledaš v tvojo glavo, pa vidiš, kaj je bilo dan pred velikim pokom!!!
Haloška ikebana
22. 09. 2019 16.42
+9
Aja, Miriyam, Iz česa pa je Gospod ustvaril zemljo in nebo???
Haloška ikebana
22. 09. 2019 16.44
+7
Sicer pa, bom se držal pravila - dont feed the trol....
TheEarthIsFlat
22. 09. 2019 17.24
-2
Ikebana, ne skrbi, pri tebi se itak nima več kaj izbrisat.
Mega100
22. 09. 2019 17.35
+0
Astro kozmološka znanost je vera...točno to, moraš verjeti v Big bang, Črne luknje, evolucijo...itd. Če ne verjameš, joj... res hudo.
gozdar1
22. 09. 2019 17.54
+1
Big bang nima nobene zveze z evolucijo, evolucija ne s črnimi luknjami.
Haloška ikebana
22. 09. 2019 15.52
+3
Mislim, da bi se kar nekaj ljudi od teh, ki komentirajo moralo nujno vrniti v šolo in začeti z fiziko in ostalimi predmeti znova, saj zgleda, da so se resetirali na osnovne nastavitve. :)
HolaDWBH
22. 09. 2019 15.46
+0
Martin 1088, imaš prav, je žal kritična masa ljudi na drugi strani. Plebejci pri nas pač prevladujejo v vseh pogledih in ni čudno, da smo taki kot smo. Meritokrati v manjšini, butalci v večini. Pa lep dan še naprej. LP
Voyager3000
22. 09. 2019 15.21
-2
Veluki pok je teorija o nastanku vesolja zaradi "poznavanja" širjenja vesolja. Naivno in nerazumno z ozirom, da od vesolja nismo raziskali niti zrno peska. Obstajamo nekaj deset tisoč let, tehnološko se razvijamo 150 let in želimi postaviti teze o neskončnosti časa in prosrora.
Bolje
22. 09. 2019 15.49
+2
Venera: Daj pokliči znanstvenike in jim to povej. Verjetno na to še niso pomislili in boš dobil Nobelovo nagrado!!!
Bolje
22. 09. 2019 15.03
+8
Žalostno je, da ljudje z osnovnošolsko izobrazbo na tem forumu mislijo, da so pametnejši od najboljših znanstvenikov na svetu. Če koga zanima, zakaj je družba v krizi, je dovolj, da pogleda na ta forum.
Mega100
22. 09. 2019 15.14
-6
Martin...ti vse kaj veš o znanstvenih dosežkih,... le to kaj so ti drugi povedali. To kaj je lastno razmišljanje, opazovanje, lastno spoznavanje, samokritično ugotavljanje realnih dejstev. To je zate in tebi podobne španska vas. Zakaj imate nekateri svoj razum, a zato da v šoli ali fakulteti, se profesorju prilizujete, pa mu stalno kimate...ja..ja, tako je profesor, drugače ne upam niti pomisliti..ja..ja razumem seveda.
metronom
22. 09. 2019 15.25
+1
Mamo veliko magistrov doktorev , ki nimajo pojma kaj so studeral pa na zavodu lezijo
Bolje
22. 09. 2019 15.47
+1
Na zavodu leži marsikateri od komentatorjev tukaj. Znanstvenik v članku predava na zasebni tuji fakulteti. Mega100: "Martin...ti vse kaj veš o znanstvenih dosežkih,... le to kaj so ti drugi povedali. kaj je lastno razmišljanje, opazovanje, lastno spoznavanje, samokritično ugotavljanje realnih dejstev. To je zate in tebi podobne španska vas." Če nimaš končanega vsaj dodiplomskega študija matematike in fizike, je tvoje "samokritično ugotavljanje realnih dejstev" enakovredno nič. Mimogrede, obstajajo samo dejstva, pridevnik "realna" je odveč. Ti ne veš verjetno niti, kaj je Lorentzova transformacija ali kaj so Minkowskijeve metrike, tako da so tvoja "lastna spoznavanja" brez vsakršnega pomena in nikogar ne zanimajo.
ina5785
22. 09. 2019 17.20
+0
Martin1088 - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Haralmaan
22. 09. 2019 14.59
-5
Jaz pa verjamem v boga špagetov
Haralmaan
22. 09. 2019 15.07
-2
Haralmaan
22. 09. 2019 19.13
-2
Noben si ne upa nič napisat, kaj je zdaj to
TheEarthIsFlat
22. 09. 2019 14.37
-10
Še eden prodajalec megle, ki prezira Božje stvarstvo,