Fokus

Epidemija in najstniki

Ljubljana, 23. 01. 2021 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Epidemija je prizadela vse, zato moramo o stiskah in težavah vseh, ki jih imajo, govoriti na glas. V rubriki 24UR Fokus smo pogledali, kako je z najstniki. Kaj doživljajo, kako se šolajo, kako živijo, kakšne so težave in stiske tistih, ki jih imajo? Od ogromnih lukenj v znanju do občutkov nemoči, od osamljenosti do psihičnih težav, na katere moramo biti pozorni.

Tudi najstniki, torej učenci višjih razredov osnovne šole in srednješolci, tudi maturanti, so zaradi epidemije že kar nekaj časa socialno izolirani, brez družbe vrstnikov, brez šole. In prav najstniki so tu v specifičnem položaju. Biološko so sicer že odrasli, pa vendar, kot pojasnjuje Ivan Lorenčič, ravnatelj Druge gimnazije Maribor, "je to ravno najbolj neprijeten čas, čas odraščanja, iskanja identitete, sodelovanja s svojimi sošolci ... Tu pa jaz temu včasih pravim, se hecam, otroški boni pač ne bodo pomagali. Tu ne morete deliti bonov in pomagati z boni".

Odrasel svet bi najstnikom moral v kriznih časih predvsem dokazati, da je zanesljiv, da ve, kaj dela. "Zato je upravičeno izgubljeno zaupanje vanj pri občutljivih najstnikih rodilo tudi strah, negotovost, hkrati celo revolt. Žal pogosto navznoter v ignoranco, v apatičnost, celo v izgubo smisla," novinarju Mihi Drozgu pripoveduje Katarina Torkar-Papež, ki na Gimnaziji Poljane uči slovenščino. Že prej opazne razlike med dijaki se, opozarja, ob šolanju na daljavo samo še poglabljajo. Kot že tolikokrat, so najkrajšo potegnili tisti, ki so že tako v stiski.

O izkušnjah mladih v tem času, šoli, življenju ... govori tudi Vesna Muzek, dijakinja četrtega letnika Druge gimnazije Maribor, program mednarodne mature. Tako kot številni drugi srednješolci se zaveda nevarnosti virusa in nujnosti ukrepov, a želi, da družba sliši tudi njih. Tudi dijake vse bolj skrbi, kako bo pouk na daljavo vplival na njihove ocene, zaključne izpite, maturo. "Srčno upam, da se situacija, ki je bila v Sloveniji, ne bo ključno odražala v naših rezultatih na maturi v primerjavi z drugimi po svetu, katerih države so ubrale druge načine."

Obdobje epidemije in kriznih razmer za marsikoga predstavlja veliko stisko.
Obdobje epidemije in kriznih razmer za marsikoga predstavlja veliko stisko. FOTO: Dreamstime

Že samo dejstvo, da se ne morejo družiti z vrstniki in praktično ves čas preživljajo v ozkem družinskem krogu, med najstniki povzroča številne stiske, frustracije, napetosti. Kot opozarjajo na ljubljanski pediatrični kliniki, je bilo pri njih v minulem letu hospitaliziranih kar za 30 odstotkov več otrok in mladostnikov po resnem poskusu samomora. Da se mladostniki soočajo s tesnobo, poslabšanjem razpoloženja, ugotavlja tudi doktorica Maja Drobnič Radobuljac, specialistka otroške in mladostniške psihiatrije na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

Šolanje na daljavo je naporno že za tiste otroke in mladostnike, ki so zdravi, ki nimajo drugih težav in živijo v urejenih družinah. Še huje je za tiste, ki vsega tega nimajo, ki živijo v disfunkcionalnih družinah ali ki potrebujejo dodatno strokovno pomoč. Vsa razsežnost težav pa se bo pokazala takrat, ko se bodo najstniki vrnili v šole. 

"In za takrat v resnici opozarjam, da moramo biti pripravljeni, da mora biti pedagoško osebje tisto, ki bo dovolj rahločutno za to, da bodo zaznali tudi motnje v duševnem zdravju, poslabšanje razpoloženja, žalost pri otroku, če otrok ne bo mogel slediti šolanju, ko bo spet teklo v živo. Kot seveda naše službe, da bomo lahko sprejemali in ustrezno obravnavali te otroke, ko bodo napoteni k nam. Tukaj že zdaj vidim kar veliko težav. Naše službe so bile podhranjene in dejansko delovale že veliko preko roba svojih zmogljivosti; že preden se je ta epidemija začela," pravi dr. Maja Drobnič Radobuljac. Kaj svetuje najstnikom? In kje najti pomoč?

Vsi razumejo ali pa bi morali razumeti, da je zaradi epidemije pri odločitvi glede obiskovanja šol pri starejših otrocih in najstnikih treba biti res zelo previden. A hkrati je jasno, da vlada nikakor ni naredila vsega, česar bi lahko, da bi vsaj delno poskušali normalizirati, olajšati šolanje. Ali da bi priznali, da stiske in težave obstajajo, in jih aktivno reševali. Ko pa se bo epidemiološka slika vendarle izboljšala in se bodo najstniki lahko začeli vračati v šole, bo treba posebno pozornost nameniti tudi njihovemu duševnemu zdravju in siceršnjim stiskam, ki jih imajo in jih bodo imeli zaradi epidemije. Ob tem pa bo nujno dosledno skrbeti za epidemiološke ukrepe – čim več testiranj, maske, dosledno zračenje učilnic, ko bo vreme primerno, pa tudi čim več pouka na prostem. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (539)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sunmix 1
24. 01. 2021 18.14
+1
Tako, ja, zdej so pa najstniki leni, ko jim ni všeč šola na daljavo. Bravo enotirnomisleči.
Huggo
24. 01. 2021 17.26
+1
nikhrast
24. 01. 2021 16.36
-4
Ne vem zakaj toliko problemov z mladino v Sloveniji. Študij na daljavo, to je preko spleta, je bilo drugje po svetu že leta nazaj uvedeno, tako so učenci dobili svoj laptop že v osnovnih šolah, zamenjali so knjige za laptope.
Maja Kajza
24. 01. 2021 14.47
+0
Politiki so se odlocili unicit Evropo.
nikhrast
24. 01. 2021 16.31
-3
Tako je, ne priznavajo kako resna je ta zadeva s korona virusom.
Klagi
24. 01. 2021 14.34
+3
Ja maldina, če imate kakršekoli psihične težave je po večini spodnjih komentarjev enostavno zdravilo. Treba delat, garat in težave bodo izginile..sploh ni potrebno karkoli, samo garat. Delo osvobaja ane? Kje je že pisalo? Aa pa še to ... Niti pod razno nisem delomrzneš. Da, je res, da je delo in garaštvo zelo pomembno, za razvoj mladih. Ni pa tudi magično zdravilo.
94001
24. 01. 2021 14.04
+6
Naj mi en razloži kako je Angleški sev prišel do nas? Ne smem niti staršev v drugo občino pogledat že 3 mesece. Kako lahko ljudje še kar potujejo po svetu??!
RED_line
24. 01. 2021 12.02
+1
Jah, bodo pa na drogah. Točno to želi farmacija. Da postanemo narkomani.
toti mišek
24. 01. 2021 11.42
+1
Večje nebuloze od tega članka pa težko prebereš! Mulce navadit doma kej naredit in ne bo depresije!
TistoPravo
24. 01. 2021 11.33
-1
V Sloveniji imamo epidemijo prikritih alkoholikov...novinarji, prosim lreidimo k bistvu. To so starši, lahko politiki...poklicni šoferji...kmetje v večini...učitelji..več kot pol prebivalstva sigurno. Novinarji, dejmo preidet k bistvu. Zakaj je epidemija korone ori nas tako nezaustavljiva, in zdej mladostniških depresij...ko jim starši kot prikriti alkoholiko ali kadilci zaradi svojega slabe vesti dovolijo gojit lenobo...to ne bo dolgo šlo tako. Nima smisla članke pisat okrog vrele vode...razen če ste tud novinarji prikriti, pol pa druga.
TistoPravo
24. 01. 2021 11.06
+2
Tadej Pogačar je idealen primer, in Primož Roglič. Spomnite se, kaj so interjuju po zmagi na Tour-u povedali starši Tadeja...kako je prišel do zmage v največji kolesarski tekmi na svetu...delo delo delo, od majhnega je fant garal...in Primož tud...
TistoPravo
24. 01. 2021 11.00
+2
A se vi sploh zavedate kaj se zgodi če telo ne miga slano fizično in možgani medtem razmišljajo in da prvega ni i preostane samo drugo. Epidemija, kaj pa drugega...starši pamet u roke, skrajni cajt da ptroke navadte delat. Prah je vsak dan za pobrisat pa dvorišče ulca vsak dan za pomest. Tle se začne, pa naprej..
Uporabnik1812060
24. 01. 2021 09.16
+6
Mnenja sem, da za te stiske ni kriva korona in vse omejitve, ampak so težave drugje, v sami družini, šola na splošno, nezadovoljstvo... . Ta čas je, ker poteka z raznimi omejitvami, spravil vse na plano, ker moramo biti več sami s sabo. Če ima človek neke težave, jih je najlažje ignorirati tako, da hodiš ven, se ukvarjaš z drugimi, buljiš v telefon... ampak težave ostanejo. Zdaj pa so eskalirale in to je po drugi strani priložnost, da se človek sooči z njimi. Cel kup mojih prijateljic/prijateljev, ki ima najstnike, pa tudi mlajše otroke, niti en ni niti najmanj v kakšni depresiji ali kakšni drugi obliki. Je pa res, da so tudi doma v redu odnosi, odkrito se pogovarjajo o stvareh... Največji problem je, če nimaš nikogar, da bi mu zaupal, kaj te teži, pa ali je tukaj korona ali ne.
spoštovanje
24. 01. 2021 09.11
+7
po moje piskajo samo betonšeki...na kmetih je delo in ni časa za depresiranje in razmišljanje o bedarijah...otroci staršev, ki jim je kariera več, kot mulc, so pač psihopati
spoštovanje
24. 01. 2021 09.15
+5
narobe napisano - starši otrok, ki jim je kariera več, kot mulc, so pač psihopati ...tako je prav
Papinjan
24. 01. 2021 08.57
+3
Ajajaj, ta feministična vzgoja in njihovo ustvarjanje mehkužcev. Človeka oblikujejo težke, krizne situacije, ne pa carkljanje. Kaj pa, če bi res prišlo do kake vojne? Dokler ima mularija streho nad glavo, hrano, laptope za jurija, tablico za 500€ ... jim čisto nič ne manjka. Je pa res, da današnje otroke vzgajajo otroci, ki jim ne znajo zagotoviti neke strukture, reda, to pa zagotovo ustvarja nek kaos.
hotchilipoper
24. 01. 2021 08.12
-1
Uničili bodo celo generacijo otrok,in kdo bo za to odgovarjal
Škrat na kvadrat
23. 01. 2021 21.34
+3
Problemi mladih. Imajo čisto enake probleme, ko smo mi bili mladi leta 1991. Prva služba tekoči trak na 3 šihte, potem slovenska vojska, zopet služba na 3 šihte, dokler ni sem našel normalne službe. Trajalo vse skupaj 3 leta.
batom@pinkponk.com
23. 01. 2021 21.18
+3
Spet so dobl ministra/ico na eklatantni lazi. A to zdej kr gladko gre skoz in nobenmu nic al koko bo zdej s tem??
Uporabnik1839384
23. 01. 2021 21.11
+2
Kok ste pa vsi v teh komentarjih priviligirani. Lepo je videt da imate večinoma nenasilne družine pa strehe nad glavo. Sem zelo vesela za vas. Nekateri jih nimamo. Lahk bi se zamenjali za par dni. Bom mela vsaj eno mirno noč spanca.
TistoPravo
24. 01. 2021 11.29
+0
Drži se. Alkohol je huda reč, zasvoji. Uniči dušo in telo, in celotno okolico ki pride mimo vključno z stvarmi in ljudmi. V Sloveniji je epidimija alkoholikov...in tudi kadilcev...nikjer drugje ni problem! Samo glavo pokonci punca, to je za tebe šola...čeprav velika težka...to nisi ti in boš slej ko prej zato veliko bolje živeli in bila zaradi te izkušnje nad večino...
PaJaDe
23. 01. 2021 21.00
+9
Tak prispevek ste nardil, da zglede kot da vsi mladi študirajo na samomor, ker ni šole....ka si ti ja nor...še en uspeh proplusa, naredite še tak prispevek za odrasle, ki cele dneve delajo, zvečer pa ko bi pogledal kak dober film na popu/kanalu a imate pa vse mogoče reality showe ali pa film iz leta 1993...
Moja Slovenija
23. 01. 2021 20.49
+3
Če staŕsi pravilno vzgajajo otroke v ljubeči družini vendar z pravilnim redom in disciplino...bodo otroci razumeli stanje..ter ga bodo z veseljem preživljali skupaj ter čas prijetno izkoristili
VAREN
23. 01. 2021 20.54
+0
Saj večina nima težav. Tistih par lenuhov pa lahko takoj pobere. Nikol ne bodo koristni za družbo.