Fokus

Hemon: 'Trumpizem' temelji na stopnjevanju konflikta

Ljubljana, 31. 05. 2020 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Aleksandar Hemon. V Sarajevu rojeni pisatelj, ki je leta 1992 med študijsko potjo zaradi vojne v Bosni in Hercegovini obtičal v Chicagu in v Združenih državah Amerike tudi ostal. Njegove knjige so med svetovno javnostjo in med kritiki odlično sprejete. Za 24UR Fokus se je z njim o 'trumpizmu', nacionalizmu, vojnah, koronakrizi, ZDA ... in seveda o pisanju pogovarjal novinar Miha Drozg.

Za svoja dela je Aleksandar Hemon prejel številne nagrade ameriških literarnih kritikov, New Yorker  je o njem pisal kot o pisatelju, ki si je izmislil svoj jezik in ga primerjal z Vladimirjem Nabokovom. S tretjim romanom Projekt Lazar se je uvrstil tudi med finaliste za ameriško državno nagrado za književnost, redno objavlja kolumne - BH Dani, Radio Sarajevo, New York Times, New Yorker, Rolling Stone, Esquire, Paris Review ... Zadnji dve leti z družino živi v Princetonu, kjer na tamkajšnji univerzi uči kreativno pisanje. Je tudi koscenarist četrtega dela kultnega filma Matrica.

Covid-19 je v Združenih državah Amerike terjal že več kot 100.000 življenj, z novim koronavirusom se je tam okužilo več kot 1,7 milijona ljudi. To je najhujša kriza po veliki depresiji, prihodnost pa zato - je jasen Hemon - zelo negotova. "Ljudje, ki pišejo v časopisih, dajejo izjave - nihče ne ve, kako bo čez mesec, dva, tri, kaj šele šest, kaj bo oktobra. V družbi, ki je odvisna od iluzije stabilnosti, v družbi, katere gospodarstvo je odvisno od potrošnje in dostopnosti kreditov, je sposobnost, da se predvidi in zamisli stabilna prihodnost, ključna. A tukaj v tem smislu se zdaj to ruši. /.../ Ustvarja se masa ljudi, ki nimajo česa izgubiti. Potem pa še - zaradi razlogov, o katerih lahko govorimo vso noč - obstajata dve skupini med prebivalci. 'Trumpisti', ki mislijo, da jim je ogrožena svoboda, če sodelujejo pri tem družbenem distanciranju. Kar pomeni, da med nami in njimi se nekako morajo rešiti, ker so namreč pristopi medsebojno izključujejo. Če oni zmagajo, bomo mi nastradali. Če mi zmagamo, bodo oni mislili, da so nastradali," pravi Hemon.

Zadnja leta v svojih kolumnah in komentarjih za ugledne svetovne medije veliko piše tudi o Donaldu Trumpu. Je njegov velik kritik; oster, neposreden. Za vse, ki smo bili priče nacionalistični pogubi na Balkanu, je vzpon 'trumpizma' zastrašujoče poznan, je zapisal pred kratkim. Za nocojšnji Fokus pravi: "To, kar je meni poznano, je logika 'trumpizma', ki temelji na konfliktu in stopnjevanju konflikta. /.../ Razlogi za to so v tem, da so republikanci, ki predstavljajo belo konservativno manjšino v tej državi, spoznali, da če izgubijo te volitve, bi lahko povsem izginili s politične scene. Zaradi tega so se posvetili razgradnji sistema, zaradi katerega bi lahko ostali brez oblasti. Zdaj v tem trenutku so se povsem posvetili tej strategiji konflikta in okrepitvi konfliktov. Pripravljeni so iti do skrajnih meja, kjerkoli so že te skrajne meje. Ne mislim, da je tukaj nek skriti plan, kot je bil recimo plan Jugoslovanske ljudske armade in (Slobodana) Miloševića. Toda mislim, da so se povsem posvetili tej poti, ki se zaključuje v nasilju. Naj povem lepše: zaključuje se v reševanju konfliktov, ki se bodo zgodili zunaj političnega sistema. Tega se bojim. Zaradi tega je ta logika nasilja povsem vidna že od nekdaj. Trump je simptom te logike, ne pa izvor te logike ali izvor tega procesa. To, kar zdaj gledamo, te oborožene 'trumpiste', ki se potikajo po Ameriki, protestirajo proti družbenemu distanciranju kot načinu reševanja koronavirusa, to je povsem prepoznano, del tega je nam poznan iz bivše Jugoslavije."

A ne le v ZDA, sovražnost, nacionalizem, fašizem, populizem so v vzponu tudi drugod po svetu, tudi v Evropi. "Porast tega fašizma, logike fašizma, nacionalizma je ta, da vedno teži k močnejšemu konfliktu. Da je torej logika političnega vzpona in ohranjanja na oblasti logika konflikta, ki se neprestano stopnjuje. Ena od podkev nacionalističnega razmišljanja, ena od ključnih idej nacionalistične ideologije, je to, da se narod  mora v nekem konfliktu utelesiti. Narod nikoli ne obstaja v miru skozi zgodovino. Mogoče jih je nekaj, toda v naših vzhodnoevropskih nacionalizmih in ameriškem nacionalizmu je potreben mit rojstva v krvi. In potem ponovnega rojstva v nekem konfliktu. V 'trumpizmu', to poznam seveda, obstaja ideja, ki jo skuša Trump površno in neumno pojasniti, da je nakako bila Amerika, ki je bila velika, močna in dobra in ki je bila zlasti po godu beli večini. Potem pa se je zgodilo nekaj, kar je vzelo to udobnost in občutek pripadnosti, pripadanja Amerike tej večini. To, kar se je zgodilo in to je glavna stvar, je to, da so se pojavili priseljenci, 'nebeli' ljudje. In da je to kontaminant. Da to onesnažuje. In v evropskih varinatah je to onesnaževanje originalne nacije, prebivalstva, eden glavnih simptomov, kar zahteva etnično čiščenje recimo. Recimo v balkanskih vojnah. Da bi se sploh lahko oblikovala ta nacionalistična ideologija, je potreben objekt sovraštva. Potreben je nekdo, ki je onesnaževalec, nekdo, čigar prisotnost v enakem prostoru z našim narodom onesnažuje čistost naše nacije. In ta Trumpova obljuba 'Make America great again' (v prevodu 'Naredimo Ameriko spet veliko' - op.p.) je  pravzaprav implicitno, zdaj pa že eksplicitno, poziv k etničnemu čiščenju," med drugim pravi Hemon v pogovoru za Fokus.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo gasssss...
02. 06. 2020 14.39
+1
Psa hraniš da te na koncu ugrizne.😂
dannyer
01. 06. 2020 19.39
+3
tega 3razrednega novinarja ,ki se vrti v svojem krogu me ne zanima. bolj je bluzil demokratske napake kot republikanske ta človek nima stika z realnostjo kdo je po ulicah napadal ljudi in starejše politike antifa in levi in ne desni. celo jimi dore ki je skrajen lev ve da republikanci se pogovarjajo levica pa je agresivna. tudi rogen pool grenwold itd. on pa je govoril celo fn in branil laži medijev ki razdvajajo narod.
Transformerji
01. 06. 2020 14.47
Ogledal sem si oddajo in ugotovil, da je govoril samo o sedanjem stanju, obsojal predsednika, obsijal tiste, ki nočejo sprejemati migrantov, skratka, svet bi moral biti poveza in enoten. Kako neumno in ozko razmišljanje je to, naj popravim res zelo ozko razmišljanje. Se bomo vsi med samo pomešali, rojstev nihče ne omeji. Poglejmo; prvo letalo leta 1903 je bilo 12 sekund v zraku, po 117 letih pa imamo rakete, satelite pošiljamo v vesolje, Pipi Strel razvija promet po zraku brez letališke steze, robotizacija se nezadržno širi, sledi umetna inteligenca. Učenje bo verjetno postalo praksa - preko interneta, k zdravniku ne bomo šli... bomo imeli kabine, se postaviš v njo, umetna inteligenca ugotovi, kaj je s tvojim telesom narobe, dobiš zdravila - za vse to pa moraš imeti denar. Sedaj pa ugotovite, kakšna bo prihodnost. Bogatih bo veliko, srednjega razreda ne bo več, pri revnejših bo pa delovala selekcija, kar se zdravja tiče.
Transformerji
01. 06. 2020 15.38
Kakor koli, neodvisno od politike, bo konec vedno enak.
kameltrajbar
01. 06. 2020 10.15
-6
v zda trumpizem..... pri nas jansizem....
ValterUdovernik
25. 08. 2020 10.09
+1
Antoniozmaj
01. 06. 2020 08.25
+4
ali sploh še kdo razume sektaše?
Antoniozmaj
01. 06. 2020 09.11
-1
mislim to, kako zlonamerne komentarje pišejo, kako so žaljivi... Zdaj jih že moti, če nekdo boljšo knjigo napiše od njihovega ljubljenega vodje. Takoj z vsemi sredstvi po človeku. To se mora nehati, janšizem je potrebno ustaviti!
setisfekšn
01. 06. 2020 08.04
+2
Leta 92 je v svoji bojazljivost rep stisnil med noge in pobegnil v zda ki so mu dale zatočišče !zdej pa pljuva po predsedniku države ki je dala zatocisce strahopetcu!s kakšno pravico !!
Antoniozmaj
01. 06. 2020 08.18
+3
setisfekšen, a v zahvalo bi tip moral biti stalno tiho in s tem podpirati trumpizem, nasilje in teror?
tečnež
31. 05. 2020 20.40
+0
M teorija
31. 05. 2020 20.30
+7
Podpišem čisto vse kar je bilo predstavljeno na POPu. Dodal, bi le vzporednico med Hitlerjem in Donaldom. Namreč Hitler ne bi prišel na oblast, če ga prikrito ne bi podpirali bogati privilegiranci. V Hitlerju so videli rešitev pri ohranjanju privilegijev, rešitev pred zahtevami večine pred bolj pravičnemu svetu!? No, Donaldu je pomagal tudi Putin!?
NWO 2014
31. 05. 2020 19.48
-4
Spranec plačani :) ..Niti o jugi ne ve kaj govori ...SPet en plačanc za blatit Trumpa...TI PIŠE NA ČELU..JOTA !!!
ina5785
01. 06. 2020 08.21
+2
NWO 2014 - Če bi TI PRIBLIŽNO poznal njegove romane, ki so bili napisani ŽE pred leti, ga niti približno NE bi mogel tako imenovati!!! Vendar ti si PREkratek, da bi to poznal. Tvoj komentar je čisto tvoj profil; če si TI PLAČANEC, a misliš da je tudi HEMON, ki je zate in mnoge VELIČINA. Ti pa kar piši packarije po diktatu, a račun VEDNO PRIDE!!! Morda vsaj ko se poslavljamo iz tuzemskega življenja, bodo ure NEKATERIH ZELO HUDE!!! Danes TEBI ogledalo NE pomaga, NE znaš tega prebrati, ker si zaslepljen od sovraštva do vseh drugače mislečih!!!
ina5785
31. 05. 2020 18.03
+5
Uf, šele sedaj sem prebrala komentarje samo na 1.strani. . . . . . Ne moreš verjeti!!! Ljudje, ki jim je knjiga, kultura TUJA, si DRZNEJO napisati "recenzijo". Desni pa kaj se vam je že res zmešalo??? A JE KDO OD VAS SPLOOOOH PREBRAL katero HEMONOVO knjigo??? in VI PAMETNJAKOVIČI MU UPATE SODITI in dajete takšne komentarje, da se še BOG v nebesih trese. Saj ravno zato ste tako antipatični, ker VSE in VSAKOGAR TAKOJ POPLJUVATE, čeprav ga niti NE poznate, samo zato ker NE misli ravno tako kot vi. In se celo spuščate v stvari o katerih nimate pojma. Joj, joj, ZARES je vaš IQ DOKAZANO vedno NIŽJI!!! Vi ste ljudje, ki bi celo nekoga brez MILOSTI linčali, če bi vam stopil na pot. Pri vas NI NE duha NE sluha o kakšnih KRŠČANSKIH VREDNOTAH - Jezus se vas sramuje!!!
pravisprehajalec
31. 05. 2020 18.51
-3
Levičar že 75 let pljuva po desničarjih, pa se nikoli nisi oglasila.
NWO 2014
31. 05. 2020 19.49
-9
Ne rabiš spoznat eno tako joto ki strelja 15 min idiocije ..Vidiš takoj kolko je ura.Tebi Ina pa ne jasno popolnoma NIČ
Antoniozmaj
01. 06. 2020 08.22
+3
ina,++++++. Ravno zato kot si napisala se moramo janšizmu upret. To niso več opr.anoglavci, ampak zaradi žlehtnobe sploh več ne znajo razmišljat. Kot da nimajo več možganov.
ahim1225
31. 05. 2020 17.56
+8
Karkoli trobite levičarji, Trump bo na naslednjih volitvah zmagal!
ina5785
31. 05. 2020 17.35
+12
Dobro nam je HEMON to razložil! Resnično zelo dobro piše - prebrala sem vsa njegova dela!! V njegovih romanih zaznaš toliko bolečine in empatije z rodno grudo. .. . . . . . . me tudi ne čudi, da so ga Amerikanci nominirali za nagrado.
Rodion Raskolnikov
31. 05. 2020 15.31
-1
Z ljudmi, ki besedam drugih pripisujejo implijacije, ki jih slišijo samo oni, ni mogoče razumno govoriti. Gre za paranojo in ravno ta ustvarja konflikt. Tragedija je v tem, da ljudje preprosto ne govorijo več, saj se bojijo da jih bodo takoj obtožili kot fašiste in naciste, ampak ne na podlagi povedanega, temveč na podlago tolmačenja ekstremistoc kot je Hemon.
Gorazd Petek
31. 05. 2020 15.16
-2
Tip ima velike težave reče se jim nek paralelniizrojen svet in družba,ki je v bistvu anarhija.Takih ljudi se je za izogibat,ker so konfliktni,večno nezadovoljni,frustrirani,nestrpni in sovražni-čepprav sebe vidiji kot mislece,humanitarce itd. Vendar so vse preje kot to. Tipaa so polna usta rasizma,kar pa govori pa nima nobene veze ne z rasizmom ne zatiranjem. Tip kot vsi ekstremnejši levičarji avtomatsko izpostavi ,da je apriori temnopolt vedno žrtev in da so belci zatiralci. No njegove blodnje ovrže statistika kriminala v ZDA kjer na vrhu lestvice trdno čepi negroidna populacija,nato sledijo Latinosi,kitajske Triade,nato še le prideji Ruska,Albansk in Italijanska mafija-torej beli. Tudi statistika umorov in ubojev gre nekako tako. Ravno tako je treba vedeti ,da ni vsak temnopolt slab,kot ne vsak bel dober a statistike in raziskave pokažejo pač svoje. Je pa zanimivo še nekaj,da se večina srednje in višje situiranih temnopoltih bolj kot ne izogiba kontaktov z onimi iz ghet,kar je po svoje povedno in da je te populacije nekako 20-25% celotne temnopolte populacije,seveda onih 80% pač ni zatiranih,pač pa niso zmožni doseči nivoja družbe in se nočejo posloviti od svojih navad,ki jih vlečejo še iz Afrike,kar lahko pri nas enačimo z praktično nemogoče socializirajočimi se Romi iz Dolenjske,ki so pač "pri nas težava" no v ZDA pa so ta "težava" pač temnopolti in latinosi izraziteje. Seveda pa je treba vedeti,da vsak temnopolt,ki se odloči s trdno voljo uspeti uspe.Tistih 80% pa se raje preda sociali,brezdelju,kriminalu,prostituciji in življenju v ghetu jim je dovolj za iz dneva v dan. Težava temnopoltih ni v tem ,da so obarvani,težava njih je mentaliteta in navade,seveda jih je pa sedaj levica,ki v njih vidi volilno bazo nafutrala še z floskulami o zatiranju. Težava je v tem ,da se o dogajanju v ghetih in mentaliteti tam ne piše realnoampak politično aktivistično,tisti,ki pa razmere in zadeve opišejo realno take kot so so pa bodisi rasisti,ksenofobi,če pa je še kdo iz populacije temnopoltih,pa postane izdajalec,ki mu grozijo s smrtjo Kajti zelo težko je v ghetih najti belca,ki nima za sabo sumljive preteklosti,tudi policisti vam bodo kot belcu,pa četudi turistom,ki nimajo veze z rasizmom,strogo odsvetovali vstop v gheto zaradi tega,ker imate malo možnosti ,da se iz njega vrnete živi,kajti četudi imate nekoga iz med tolp,ki po ghetih kraljujejo za "garanta za vas" ni nikakršne garancije,da vas ne bo pokončal kdo iz rivalske tolpe,pa čeprav vedo,da niste v tolpi. Skratka stvari niso tako enobarvne kot se predstavljajo in tako črno bele. Je pa res,da priselitev kakšne problematične temnopolte družine v kvart drastično zniža nepremičnine in takoj se pojavi kriminal,ki ga preje ni bilo. Imaste pa temnopolte družine,ki so povsem normalne,socializirane in se po tem ,da so temnopolti praktično od svohjih belih sosedov ne razlikujejo in so z njimi tudi v dobrih odnosih,vendar pa je v teh primerih zadeva že malce drugačna saj gre bolj ali manj že za "križance",ki jih tudi fiziološke poteze ločijo od pravih temnopoltih in tudi nekako težko shajajo iz onimi iz ghet-nastal je miselni razkorak med njimi.
ahim1225
31. 05. 2020 17.55
+3
Hemon je sprijen levičar, ta članek je nepotreben in nezanimiv. Ker je domoljub naj se vrne v BiH, če že ve, da se je v njegovi prelepi domovini, vojna končala.
setisfekšn
01. 06. 2020 08.28
+0
A3umf
31. 05. 2020 14.36
-6
Tudi Merklova je dejala, da moramo narediti EVROPO močnejšo. Smatram, da je Trump pravi predsednik države ravno zato, ker hoče narediti Ameriko spet veliko! Ronaldota ne bi bilo brez Mesija in Mesija ne bi bilo brez Ronaldota, tekmovanje, rivalstvo med njima, nam gledalcem daje najlepši nogomet!
Ost1234
31. 05. 2020 15.13
+12
Evropa NIKOLI ne bo niti enotna, niti močna, niti globalno pomembna. Nikoli v zgodovini pravzaprav tudi ni bila! Močne so bile le nekatere zahodno evropske države, ki so si lastile skoraj ves svet. Časi kolonializma in bogatenja na račun drugih narodov sveta so minili. Sicer pa to ni fuzbal tekma. Je resna grožnja svetovnemu miru in dvomim, da bo gledljiva s kokicami v roki ....
Grunf TNT
31. 05. 2020 14.31
+12
Bolje če ne govori o politiki če se nanjo ne spozna. Trump do danes ni povzročil še nobenega vojaškega konflikta za razliko od njegovih predhodnikov. Še več. Je praktično zajezil konflikte po svetu in če ne bi klan Clintonovih in njihovi neoliberalni sponzorji delali zgage, bi bili rešeni konflikti tudi v Iranu in Siriji z Rusijo bi pa zgledno sodelovali.....
Ost1234
31. 05. 2020 15.06
+2
Nič ne kaže da bi bil Trump kaj drugačen od predhodnikov! Če ostane na stolčku se nam obeta nova svetovna vojna!Majhnih tarč je zmanjkalo. Lotil se bo Kitajske.In to bo usodno tako za USA kot za preostali svet. Narcisoidnost enega iztirjenca povzroči veliko škodo!
nikhrast
31. 05. 2020 17.23
-2
Kje pa ti živiš? Poglej koliko konfliktov imamo, zdaj še ekonomskih, še trgovinske vojne bodo izbruhnile, pa sovraštvo do drugačnih, diskriminacija, ksenofobija... Pojdi na eno od Trumpovih zborovanj, videl boš kaj se dogaja, "lock her up", pa "build the wall"...
neverminder
31. 05. 2020 14.23
+20
Poggoglaš tega Aleksandra Hemona in prvi zadetek pravi, da je pisatelj fikcije. ??? Kako lahko komentira politiko, če piše izmišljotine? A to je spet en kvazi 'influencer'?
Luther
31. 05. 2020 14.36
+4
Tudi G. Orwell je bil pisatelj fikcije. Tudi Biblija je fikcija (vsaj po večini), vsi filozofi pa naj bodo desni ali levi ali sredinski so pisatelji fikcije. Po tvoje so vsi kvazi influencarji, a ne? samo kleni janšisti so pravi, a ne? ne bodi smešen in ne kvasi neumnosti.
M teorija
31. 05. 2020 14.19
+11
Nazadnje bodo Mehičani še hvaležni za zid, da jim vsa gnojnica iz ZDA ne teče!?
M teorija
31. 05. 2020 14.12
-4
Je pa res, da Korona in zrušenje jezov niso več tak problem!?
M teorija
31. 05. 2020 14.10
+6
Preminuli ameriški lredsedniki se v grobu obračajo, in vklesane kipe v Južni Dakoti je sram kaj se dogaja z njihovo dediščino!?