EU volitve

Kako močno so populizmu in nestrpnosti odprta vrata v EU?

Bruselj, 05. 04. 2019 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naslednji mesec, 26. maja, bodo evropske volitve. Po mnenju poznavalcev bodo to najpomembnejše evropske volitve doslej. Čeprav se mnogim, tudi v Sloveniji, zdi Evropska unija nekaj, kar se njih ne tiče, kar ne vpliva na njihova življenja in prihodnost ... to ne drži. Še kako vpliva.

Eden od dokazov za to je tudi trenutni kaos v Veliki Britaniji, kjer so zaradi brexita pod vprašajem mnoga, zdaj samoumevna dejstva, načini poslovanja, življenja, trgovanja, prevažanja, študija ... Zdi se, da je kaos posledic, ki jih bo oziroma naj bi jih prinesel izstop Velike Britanije iz Unije, zajel vse pore življenja na Otoku. O teh konkretnih vprašanjih in življenju v kaosu odhajanja iz EU ... nocoj v 24UR Fokus.

Kam lahko pripeljeta populizem in zavajanje, pokaže zgodovina brexita. Smo že pozabili, kako je do njega prišlo? Spomnil bo bo novinar Miha Drozg. Kako je "ta ideja - dajmo razbiti EU, povedano v zelo človeškem, preprostem in vulgarnem jeziku - naenkrat postala popularna," kot pravi Ervin Hladnik Milharčič ... nocoj v Fokusu.

Populizem

In seveda tudi analiza sedanjega političnega trenutka. Kako močno so letos, na majskih volitvah, populizmu in nestrpnosti odprta vrata v evropski parlament? Tako kot še nikoli doslej. Kaj se lahko zgodi, kakšna so predvidevanja, zakaj in kje se krepijo skrajna gibanja in stranke, ki stavijo na nacionalistično retoriko, uničenje evropske ideje in solidarnosti, pozabo nekaterih človekovih pravic ... Za 24UR Fokus je govoril tudi bruseljski dopisnik Spiegla Peter Mueler. Kakšna je prihodnost Evrope, ki se nakazuje, če bodo skrajne stranke, nacionalizem, evroskepticizem in zanikanje človekovih pravic na široko zakorakali v evropski parlament, kot se je že zgodilo v nekaterih nacionalnih državah po Evropi?

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
19. 05. 2019 08.39
Človeka do danes niti malo niso izučil tragedije, ki jih je in vedno bo povzročil populizem. Če ne bi bilo levega in desnega, sem prepričan, da bi šle vojne v zgodovino.
FAUSTOS1
08. 04. 2019 20.13
-5
sds-populizem,populizem sds vse se začne in konča z sds,ki neprestano širi lažne poročila o migrantih ter o strankah. ,ki niso skrajno desničarskega pola kot sds in njim slične evropske stranke.cilj je prevzeti oblast ter ustanoviti državo po orbanovem vzoru torej brez državljanskih pravic ter kontrolo medijev,ukinitev demokracije in vseh državljanskih svoboščin-sistem stražarja in jetnikov ali pastirjev in ovac.
medo357
21. 04. 2019 09.04
+1
sds so mini ribice proti tem, ki sedaj rovarijo. Če bi sds res bil edini problem, sem prvi, da se jo ukine ali spreobrne. Cilj vsake politične stranke je oblast, kaj drugega brihtneš. Lepo nedeljo.
Thinc25
08. 04. 2019 18.42
+14
Potrebno je odpraviti vzroke za "populizem", nestrpnost, nacionalizma.., ki ga je povzročila ga. Merklova in tudi za izstop VB iz EUje kriva ona. Ustaviti je treba nezakonite miiggrracije, pa bo vse OK!
Al83
08. 04. 2019 17.47
+9
Edin, ki v Britaniji zavaja je Theresa May, ki je izdala voljo ljudstva in zanikala Britancem Breksid na dan 29.mar.2019, kot jim je bilo obljubljeno. Problem in komplikacije zaradi breksida so problemi Britanskih elit. Populizem ni nič drugega, kot zdravilo za globalizem. Je imunski sistem belega človeka proti demografskem iztrebljanju iz strani Merklove in podobnih, upor proti uničenju avtohtonih kultur in upor proti globalističnih suženskih davkih in totalitarnizmu. Upor proti levičarskih tabujih in uničenju svobode govora, proti levim m iselnim policijam in politično korektni levi kulturi progresivizma. Proti uničenju kulture, tradicije, religije in ostalih stvari, ki držijo kulturo in družbo skupaj.
Frane Šajn
08. 04. 2019 12.16
-4
Tega se bodo v EU zavedli ko bodo začeli goreti kulturni hrami in kupi knjig, ki ne ugajajo desničarske kvazi kulturi, če represija kultura . Torej požar v "Rajhstag II.", se vrača. Eh EU stara uboga sklerozna mama, nikoli te nič ne izuči. Sinovi ti vedno delajo zdraho. Kar se mene tiče " smrt fašizmu in nacizmu!"
Uporabnik113189
08. 04. 2019 11.41
-1
Odlomek iz knjige ki opisuje dogodke v vladh VB in Nemčije v času ko se je pripravljal Münchenski sporazum 1938. ***** Hartmann ( nemški diplomat šolan v Oxfordu)) ni mogel spati, v spodnjih oblačilih je ležal na vrhnjem pogradu in s prsti držal zaveso, da je lahko strmel v temo. ( na Hitlerjevem vlaku). Imel je občutek da potuje s križarko po neizmernem oceanu. Prijateljem iz Oxforda, katerih predstavo o narodnosti je lepo zamejevala obala ( živečim na izoliranem otoku), ni nikoli mogel pojasniti te ogromnosti - te trde širne dežele, plodne po geniju, brezmejne po možnostih, ki je terjala neprestano voljo in domišljijo, da je postala sodobna država. Težko je bilo govoriti o teh občutkih, ne da bi zveneli mistično. Niti Hugh ( njegov angleški prijatelj in sošolec, Chamberlainov tajnik) ga ni razumel. Angleškim ušesom je vedno izpadel nemški nacionalist - čeprav kaj pa je bilo narobe s tem? Sprijenje poštenega domoljubja ( beri populizem) je bilo nekaj, česar Hartmann ne bo nikoli oprostil avstrijskemu desetniku.**** Pri razmišljanju o odosih med tema dvema narodoma je nekaj poglavij nazaj omenjen tudi angleški sofizem. Kratko pojasnilo bi bilo, da so Sofisti bili filozofi, ki so gradili na znanju retorike, z uporabo modrosti, ki so vodile do napačnih odločitev seveda v njihovo korist in svoje znanje tudi drago zaračunavali. Mimogrede, čeprav napisano preprosto, avtor navaja stran in pol naslovov zgodovinskih knjig iz katerih je črpal gradivo. Mogoče ta komentar lahko malce osvetli populizem kot tak in tudi kako težko nekdo razume našo državo in narod, ki živimo na prepihu z vseh vetrov dostopni vsakemi sapici, kaj šele viharjem. Na takšnem kraju je boj za obstanek hud in to tudi občutimovsak dan kako ostra in kompetitivna je naša družba, že od športnikov zahtevamo nemogoče..
gekados
08. 04. 2019 11.28
+14
Ravno zato ker nismo mogli ravnotežja pri človekovih pravicah je pa posledica vsega skupaj
gekados
08. 04. 2019 11.28
+3
gekados
08. 04. 2019 11.20
+10
Vzemimo primer orbana na sliki mladine z dvignjeno desno roko. Nihče niti ni prdnil. Bog ne daj da kaj podobnega objavi recimo reporter. Cel mesec bi samo poslušali o tem. Da ne omenjam kako levosucni je ta portal njihovadmin in sploh ta pop tv. Za bruhanje.
gekados
08. 04. 2019 11.25
+8
Sicer pa ne se cudit. 3.svetovna vojna kaže že obrise. Sedimo na sodu smodnika ki počasi tli. Vprašanje je samo kdaj bo explodiral. Krivi pa so za to nesposobni politiki ala Jun ker da ne omenjam sploh naših politikov in politike ki je bolj podobna debati v vaški krčmi z nekaj posebnežev. Ne se torej cudit če bo v bližnji prihodnosti ta sod explodiral.
Kopriva60918022
08. 04. 2019 12.09
-5
ti maš reporter za dejanski medij?? hahaa
Kollerik
08. 04. 2019 15.23
-2
pejt se skozla*t kar na noroTV, kamor sodiš....
Rodion Raskolnikov
08. 04. 2019 10.34
+6
Če je na vprašanje, koliko populizma je “vstopilo” v EU, mainstream analitiko zaenkrat še težko odgovoriti, je pa dilema koliko je plehke demagogije relativno preprosto rešljiva.
Uporabnik113189
08. 04. 2019 10.20
-4
Populizem so v bistvu neumne politične ideje, ki jih množice hitro povzamejo, so pa iz strokovnega vidika in koristi državljanov katastrofa in vodijo v brezno propada. Kot je v članku že navedeno, ena takšnih je ideja Brexit-a, ki trenutno ovira celotno kompozicijo držav EU v razvoju kot voz v blatu. Potem je tu še nespoštovanje prava in politična trgovina, nespoštovanje človekovih pravic, nezaščitene meje, ki naj bi jih ščitili šele do leta 2027 s Frontexom, ki bo bistveno prešibak za nalogo ki jo ima, dovoljevanje verskega ekstremizma in sekt ( s tem mislim islam) pod krinko verske svobode, evroskepticizem v času, ko Kitajska širi svoj gospodarski imperij, vsem nam pa je jasno, da če bo ta velikan porabil vso nafto je za ves ostali svet ne bo, prav tako drugi viri surovin ki jih zahteva za sebe, da ta država in še katera gradi močno vojsko, mi bi pa EU razbijali na kose, da ne govorimo o nesnovnem bogastvu ( znanje in kultura) , kjer je Evropa najmočnejša, pa ga ne ceni. Ko na primer Italija zaradi svojih koristi prehiteva EU in podpisuje pakt s Kitajsko, točno na isti način kot nekoč Mussolini z Nemčijo samo zaradi svoji gospodarskih koristi, in se na skupnost v EU ne ozira. Seveda so italijani za, tako kot so bili nemci za to, da mora Grčija takoj vrniti dolgove. Nihče pa ni omenil da je ta država padla v dolgove, ker so jih tja pahnili japiji v ZDA in je to bilo v bistvu ropanje EU, ker so s svojim finančnim sistemom zabredli daleč pregloboko v dolgove. Mimogrede naslednja past je Monsanto. Namesto da bi bila EU solidarna, je dovolila uničevanje in trpljenje množic, kar se je maščevalo z odprto balkansko potjo za migracije. Ali drugače strel EU v svoje lastno koleno.. Da bi bila farsa še večja pa je danes delnica Deutche Bank, ki je bila takrat tako hudo ogrožena zdrsela za 90% navzdol, so torej kaj rešili? To zagotovo ni domoljubje in nacionalni ponos, o katerem pa bi lahko razpravljali in je tako hud greh v očeh naših FDV opranih politikov še iz časov ideologije komunističnega sistema, ko je bila internacionalno delavsko gibanje zakon, vse ostalo pa podrejeno tej ideologiji..
Zev0
08. 04. 2019 09.56
+36
Spet eno samo nakladanje. Nacionalna država s svojim jezikom, kulturo, zgodovino, vrednotami in narodom je najvišja vrednota vsake suverene državnosti, ki jo varuje ustava. Vse drugo je ostuden, globaliziran, intrenacionalen levi populizem in izdaja lastne države.
direstraits
07. 04. 2019 21.49
+9
Po vsej teoriji in strokovni literaturi , je Sendvič društvo in njihov Serpentinšek, največji in šolski primer populista. Zraven tega še narcisoid in prepotentni mojster nakladanja in zavajanja.
direstraits
07. 04. 2019 21.41
+16
Ja res populizmu, se v Sloveniji reče ŠARCIZEM.....nestrpnosti se pa teče KORDEŽEVA LEVICA..... vse najslabše, prihaja iz Leve opcije...
FAUSTOS1
07. 04. 2019 20.35
-9
leglo populizma v sloveniji je sds sedaj so ustanovili satelitsko stranko dom ,ta stranka bo sedaj širila nestrpnost in populizem seveda po nalogu sds a ta bo sedaj izpadel bolj umirjeno kar je pomembno za volitve.
direstraits
07. 04. 2019 21.45
+14
Haha Levnuhi... vse pojme ste zamešal, ni čudno, da ste manjšina v moderni Evropi, edino Venezuela, S Koreja vam ploska, drgač pa ste z eno nogo že na smetišču zgodovine..
vinogradnik33
08. 04. 2019 08.35
+0
Kruh+sol!
07. 04. 2019 18.19
+38
Na prvem mestu je posameznik, nato druzina, privatna lastnina in drzava. Vsi migranti, ki pridejo legalno in se sami prezivljajo ne glede na vero, raso so dobrodosli. Pomoc tistim, ki so revni, stari in bolani. V okviru moznosti posameznika in drzave. A je to fasizem, nacizem, populizem? Ni pomembno. Je pa edino prav in logicno.
fafajonka
07. 04. 2019 17.58
+17
Kje se poraja nestrpnost?......en Wc pred njim pa vrsta stotih žensk..... :-)))
Simoni?
07. 04. 2019 20.12
+5
V tem primeru gre za državni udar! Za nestrpnost pa že zadošča če je ena ženska na skretu, ta druga pa pred vrati...
fafajonka
07. 04. 2019 17.56
+20
Populizmu so odprta vrata v tistih sredinah, kjer so politiki pred volitvami obljubljali veliko....naredili pa po volitvah zelo malo.
puspan
07. 04. 2019 17.50
-26
Če nekdo začne diskriminirati ljudi drugacne rase. polti, mišljenja in vere, je zame populistist in teh imamo v premajhni Sloveniji mnogo preveč.
dannyer
07. 04. 2019 17.55
+16
puspan
07. 04. 2019 18.10
-5
Aha, potem je populist tisti, ki ne diskriminira.....itn. Pa hvala za informacijo, kar do danes nisem vedel.
dannyer
07. 04. 2019 19.04
+20
populizem pomeni želja ali volja ludstva. teme za katere so ljudje . tudi levica ima populizem kupovanje glasov glede talanja denarja. populizem ni diskriminacija. zavarovati sebe pred invezijo ni diskriminacija. povej to žrtvi katera je čakala nekaj let nad sodbo in končnim izgonom strorilca dokler niso aktevisti ga rešili iz avijona prav ti aktevisti so zame sovražni diskriminatorni do žrtev spolnih napadova primer je iz anglije je v novicah.
Kollerik
07. 04. 2019 20.07
+1
Želja in volja ljudstva pomeni tudi glas PROTI populizmu.
brabusednet
07. 04. 2019 17.28
+17
Populizem ustvarja samo državna politika in politiki.Če braniš in zagovarjaš svoje pravice in imetje si takoj populist in nacjonalist.Tako te državni aparat oceni in obravnava.Ko pa en Šiško hoče obvarovat narod pred politiko,ki krši človekove pravice pa takoj obsodba.
SLO-SURVIVAL
07. 04. 2019 16.45
+41
ALI SEM NESTRPEN, ČE BRANIM SVOJE?
nikhrast
07. 04. 2019 16.50
+9
Svoje premoženje branimo vsi, ne vem zakaj bi bil zaradi tega nestrpen. Smo pa radodarni, včaih smo pa tu sebični, donacije so lahko tudi davčne olajšave.
kolbek460
07. 04. 2019 17.14
+0
SLO-SURVIVAL
07. 04. 2019 19.16
+12
vikend in hiša, ki sem jo prigaral s svojimi žulji! A živiš v bloku? Potem je vprašanje logično!