Fokus

"Ko se odlepim od zemlje, se prestavim v nek drug svet, v svet ptic"

Brnik, Lesce, 23. 05. 2021 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
36

Občutki, ki te vedno znova poženejo v zrak, kjer se čas ustavi, težave pa izginejo – to so sposobne,  trmaste, neustrašne ženske v poklicu, v katerem še vedno prevladuje moška roka. Pilotke, ki so prestale veliko usposabljanja; nekatere med njimi so orale ledino, premikale meje, kljubovale oviram. To so pilotka vojaškega helikopterja Romana Begovič, pilotka policijskega helikopterja Breda Šprajcar, jadralna pilotka Tanja Pristavec in upokojena pilotka Marjana Dežnak, ki je orala ledino ženskam v komercialnem letalstvu v takratni Jugoslaviji.

Novinarka Petra Čertanc Mavsar je za 24UR Fokus posnela portrete štirih izjemnih žensk, pilotk, poslušala njihove navdihujoče zgodbe v poklicu, polnem adrenalina, odgovornosti in svobode, ter poletela med "ptice". 

Od slabih štiri tisoč pilotskih licenc jih je le dobrih 80 v ženskih rokah, največ za jadralno letalo, najmanj pa za helikopter in balon. A v resnici je žensk v letalstvu še manj – nekatere imajo namreč po več licenc hkrati. Le nekaj med njimi pa se jih z letenjem ukvarja tudi profesionalno. 

Romana Begovič je pilotka vojaškega helikopterja. V srednji šoli je želela skočiti s padalom in zato ves čas prepričevala starše, naj ji za rojstni dan plačajo skok s padalom, vse dokler ji stric ni namignil, naj postane vojaška pilotka. Šla je po začrtani poti. Njeno navdušenje nad letenjem ni zraslo v "pilotski" družini, saj nihče med sorodniki ni pilot, prav tako ni odraščala v bližini letališča. Letenje je bila želja, ki je zrasla v njej sami, zato se je vpisala na strojno fakulteto, smer letalstvo. "Ko sem bila stara 19, 20 let, sem začela leteti v klubu. Začela sem se šolati na majhnem športnem letalu. Ko sem prišla v vojsko, sem se tam šolala na letalih, v častniški šoli sem preklopila na helikopter."

Romana Begovič je pilotka vojaškega helikopterja.
Romana Begovič je pilotka vojaškega helikopterja. FOTO: Osebni arhiv Romane Begovič.

A ko je letenje enkrat služba, je odgovornost toliko večja, pravi. "Pri nas se ukvarjamo z nočnim letenjem, skupinskim letenjem in akrobacijami, imamo šolanje za hribe, šolanje za gašenje požarov, šolanje za vitlo. Najtežje je nedvomno reševanje v gorah. Težko je, ko veš, da je nekdo tam nekje, ti pa ne moreš priti do njega, ker zelo piha, ne moreš zalebdeti, ne moreš pomagati."

Breda Šprajcar je pilotka policijskega helikopterja. "Oči me je že v otroštvu velikokrat vzel s sabo na leško letališče, ker je sam športni pilot, pri 16, 17 letih pa me je zamikalo, da bi poskusila tudi sama. Začela sem z jadralnim letenjem." Breda Šprajcar je letalo pilotirala, preden je imela vozniško dovoljenje za avtomobil. Zato ne preseneča, da se je kmalu zatem odločila za kariero poklicne pilotke. "Dokler je to bil le moj hobi, je bila to duševna hrana, veselje. Odkar se z letenjem ukvarjam poklicno, so tudi občutki drugačni, ker opravljamo zahtevne naloge."

Breda Šprajcar je pilotka policijskega helikopterja.
Breda Šprajcar je pilotka policijskega helikopterja. FOTO: 24UR Fokus

Letenje v vseh razmerah, tudi močnem vetru in snegu – to so, pravi, največji izzivi profesionalnega pilotiranja. Ko iščejo pogrešane osebe ali pomagajo poškodovanim, poleta ne moreš preprosto prestaviti. Po več kot 1300 urah letenja v helikopterju še vedno čuti adrenalin. To je poklic, v katerem se izobraževanje in usposabljanje nikoli ne nehata. 

Tanja Pristavec je jadralna pilotka, inštruktorica, s katero je poletela tudi naša novinarka Petra Čertanc Mavsar. Za Tanjo Pristavec je bil to že 1453. let. Z očetom, poklicnim pilotom, je letela že kot otrok, pri 16 letih pa je začela leteti tudi sama. Leti njen mož, letita njeni hčeri, kmalu bo tudi sin. Ob vikendih so v zraku tudi vsi naenkrat. 

Tanja Pristavec je jadralna pilotka – ob vikendih je v zraku z vso družino.
Tanja Pristavec je jadralna pilotka – ob vikendih je v zraku z vso družino. FOTO: Osebni arhiv Tanje Pristavec.

Kljub mladostniški želji, da bo poklicna pilotka, se je takrat odločila drugače. "Časi, ko sem se odločala za poklic, niso bili najbolj optimalni za ženske. Pred njimi je bila kar krvava pot, če so profesionalno hotele priti na enako raven kot moški. Mogoče sem bila preskromna in obupala; rekla sem si, da je davek prevelik in da se bom s tem ukvarjala samo športno, za dušo. Moram reči, da danes tega niti ne obžalujem."

Je medicinska sestra, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb na Jesenicah s štirimi svetovnimi rekordi v jadralnem letalstvu. V zraku si, kot pravi, polni baterije. Letenje je njeno zdravilo za preganjanje skrbi, za sprostitev in vrnitev k naravi. "V zadnjem času sem se res vsakodnevno soočala s covidom in to letenje mi je pomagalo lajšati ta stres, ki je bil prisoten v zdravstvu. Občutki so sproščujoči, delno tudi pozitivno adrenalinski. Taki, ki izničijo ta stres na zemlji. Jaz se resnično sprostim, odklopim, pa če je to dve uri, tri ure na zemljo se vrnem prerojena."

Marjana Dežnak je upokojena pilotka, ikona slovenskega letalstva – ženska, ki je orala ledino v komercialnem letalstvu v nekdanji Jugoslaviji. Bila je kapitanka boeinga 747, ko ga v Jugoslaviji sploh še nismo imeli. A pot do tja je bila v času, ko so v kokpitu sedeli le moški, trnova. Prvič, ko bi mogla iz Lesc na Triglav peljati potnike, se ni izšlo po načrtih. "Se pripeljemo do steze, prosim za dovoljenje za vzlet, pa reče gospod čakajte malo, mi bi se radi peljali. Sem rekla ja saj se boste, zdaj gremo. Pa reče: kdo je pa pilot? Ja, jaz! To pa ne! In smo se morali obrniti, niso želeli iti z mano. Čakali so na pilota."

Marjana Dežnak je upokojena pilotka, kapitanka boenga 747.
Marjana Dežnak je upokojena pilotka, kapitanka boenga 747. FOTO: Osebni arhiv Marjane Dežnak.

To je od letenja ni odvrnilo, ravno nasprotno – neverjetna trma, s katero je premagovala ovire, je občudovanja vredna. Osem let je letela za Adrio, a ko ji v Beogradu niso želeli podpisati zdravniškega dovoljenja, ki je bilo pogoj, da se lahko prijavi na izpit za kapitanko, češ da slabo vidi, je odšla. Najprej delat za letalsko družbo v Egipt, nato na Nizozemsko. "Pri njih sem zamenjala pet tipov letal, moja želja je bil jumbo jet. Ta je bil tudi za vse pilote pojem letalstva in nekje v ozadju sem si mislila: jaz bom pa letela z njim. To je bilo noro, ker ga v Jugoslaviji sploh nismo imeli. Na jumbo jet težko prideš, a sem si rekla: mogoče mi bo enkrat uspelo. In mi je."

V letalstvu je danes precej več žensk, kot jih je bilo pred štirimi desetletji. Tudi v profesionalnem. V  Fokusu s Petro Čertanc Mavsar in pilotkami – Bredo Šprajcar, Romano Begovič, Tanjo Pristavec in Marjano Dežnak.

Oddajo si lahko ogledate na VOYO.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
23. 05. 2021 21.12
+2
DEŽNAKOVA v Jugi smo imeli letalsko družbo. Kaj pa imamo zdaj? Torej smo na slabšem kot prej.
VAREN
23. 05. 2021 21.04
+0
Zakaj pa se morajo tako trudit. Pri vrteči zemlji se samo dvigneš in čakaš, da se zemlja obrne.
Sibila
23. 05. 2021 19.56
+1
bravo punce, kapo dol!
Uporabnik1573732
23. 05. 2021 19.47
+1
Kapo dol punce, naj bodo vzgled zanamkam❤
2fast4
23. 05. 2021 19.25
+0
Malo se še pozanimajte, kolko je vmes zvez in poznanstva. Drugo je stranskega pomena...
brabusednet
23. 05. 2021 18.13
+4
To so ženske ne pa Fajonka,Novakova,Korče,In podobne.
prašek
23. 05. 2021 16.15
+5
Čestitam od srca punce !!!!!!
olidata
23. 05. 2021 15.39
+6
Imate kakšen članek od moškega, ki šiva ali pere posodo?
Jezuš Kristuš
23. 05. 2021 13.29
+6
Moški ali ženska, sploh nima veze, zakaj bi imeli moški prednost in je ženskam težje? A naslednji članek bo o pogumnih gejih ali pa črncih, ki so se uveljavili.
Quatflow
23. 05. 2021 15.12
+9
Poklic naj opravlja kdor je zmozen ne glede na spol, drugo je izbris spola zaradi krize identitete ali zmesane glave.
Honoris Causa
23. 05. 2021 11.31
+6
Morda malo faktografije ne škodi, pri čemer ne mislim na "alternative facts". "...kapitanka boeinga 747, ko ga v Jugoslaviji sploh ŠE nismo imeli." Bivša Juga ni nikoli imela B-747, je pa JAT konec 70ih let prejšnjega stoletja nabavil 2 DC-10. Vidim, da sta dva klika na internetu preveč za današnje medijske delavce.
Krischo
23. 05. 2021 11.58
+9
Kaj se pa delaš pametnega? V članku lepo piše da je delala za letalske družbe na Nizozemskem in v Egiptu, in to letalo na sliki ni DC-10 in tudi logo ni od JAT-a.
sloZebra
23. 05. 2021 12.03
+0
Nekako tako odveč kakor prebrat članek do konca ....
Boombaar
23. 05. 2021 11.22
+14
Imamo tudi bojno letalko na ameriškem F-18⚡⚡⚡ 👏👏👏
Miroslav Marinko1
23. 05. 2021 11.20
+5
Krakower
23. 05. 2021 11.13
+8
Tudi kontrolorke zračnega prometa so face, poleg pilotk! :)
Juraj Brecelj
23. 05. 2021 10.42
+8
v katerem elementu je ženski težje postati pilot od moškega? Vid imamo isti. Reflekse imamo iste. Spomin, komunikacija, razumevanje tehnike..... Moške in ženske sposobnosti so torej enake, zakaj potem ocenjujete da je novica tako posebna da jo je potrebno objaviti?
Paradox
23. 05. 2021 11.02
+8
Ker biti ženska v današnjem svetu je biti pogumen. /sarkazem
Krakower
23. 05. 2021 11.10
+3
Realni
23. 05. 2021 10.31
+15
Privoščim jim, ni lahko postati pilot.
Firnk
23. 05. 2021 10.21
+6
naredi intervju z ženskami ki letijo z jadralnimi padali in zmaji po slovenskem zračnem prostoru. dokler še lahko in koliko dolgo bo še slovensko
sagesse
23. 05. 2021 10.31
+6
ja res je,vedno volj nas nekateri vlečejo nazaj v jugo.....
the kop
23. 05. 2021 10.12
+4
zakaj ne omenjajo moških pilotov, znanstvenikov, zakaj samo ženske?! Ali res potrebujejo toliko medijskega pompa?!
Juraj Brecelj
23. 05. 2021 10.36
+6
Kapital potrebuje žensko kot delovno silo. Zato promovira ženske kot zaposlitveni kader in ne kot steber družine, ki kot tak ogroža potrošništvo.
clemeza
23. 05. 2021 09.58
+5
Bravo punce! Imam pa vprašanje za pisca članka: Kdaj pa smo v Jugoslaviji imeli Boeing 747??? Koliko se spomnim je bilo MD-10 naše največje letalo, ali ne?
FRC-H
23. 05. 2021 10.32
+5
A za tuje letaske družbe se ne da leteti? In ja, nikoli nismo imeli 747.
sloZebra
23. 05. 2021 11.05
+1
Članek za 2 minuti branja .... "Osem let je letela za Adrio, a ko ji v Beogradu niso želeli podpisati zdravniškega dovoljenja, ki je bilo pogoj, da se lahko prijavi na izpit za kapitanko, češ da slabo vidi, je odšla. Najprej delat za letalsko družbo v Egipt, nato na Nizozemsko."
SmoothOperator
23. 05. 2021 09.45
+4
Bravo bejbe. Jaz mislim, da so lahko zelo dobre pilotke.
Uporabnik1515261
23. 05. 2021 13.05
+0
Gutenberg
23. 05. 2021 15.07
+0
Verjetno celo boljše, ker imajo težjo pot in ker se zato bolj trudijo.