Fokus

Ko si Amerika mora pogledati v oči

New York, 14. 06. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policijska brutalnost, v vse pore zažrt rasizem, Trump in trumpizem, protesti, koronavirus, gospodarska kriza in približevanje volitev za predsednika ZDA. Zdi se, da si Združene države Amerike zadnje tedne končno morajo gledati v oči. Analiza tega aktualnega ameriškega trenutka in njegov zgodovinski kontekst v Fokusu. Iz Združenih držav Amerike, iz New Yorka, analizira ameriška dopisnica Tadeja Lampret.

Po Ameriki gledamo podobne prizore  - vse od Los Angelesa do New Yorka večje in manjše skupine, vseh barv, vseh ras, vseh starosti, zahtevajo spremembe in bolj pravično Ameriko. Eksplozivna zmes pandemije, gospodarske krize, rasizma in policijske brutalnosti je povzročila, da se najmočnejša država na svetu znova sooča sama s seboj.

Profesor dr. George Shulman z univerze New York,  ki se raziskovalno ukvarja s politično mislijo, problemom rasizma in ameriškimi študijami, se je s Tadejo Lampret moral pogovarjati na daljavo. Metropola, kjer je v treh mesecih zaradi koronavirusa umrlo več kot 20.000 ljudi, je namreč šele v zadnjih dneh pričela z zelo previdnim odpravljanjem ukrepov. Da bodo karanteno še pred tem prekinile množice protestnikov, ni pričakoval nihče. Pa čeprav bi, glede na vse, kar vemo, lahko. "Gre za resnično krizo režima. Celotnega političnega in družbenega reda," med drugim pravi dr. Shulman. Pandemija je le še dodatno razgalila situacijo, dejstva, pa pravi dr. Juliet Hooker, profesorica, ki na univerzi Brown predava o rasni pravičnosti. Amerika  2020 ni tako daleč od Amerike 1968. Zakaj, v Fokusu.

Protesti v ZDA.
Protesti v ZDA. FOTO: AP

Temnopolti v Ameriki za covidom-19 umirajo skoraj trikrat pogosteje kot beli Američani. Tudi zato zdravstveni delavci korakajo skupaj s protestniki.  Podobna je neenakost pri drugih stvareh, seveda tudi pri soočenju s policijo - v Minnesoti imajo temnopolti prebivalci kar štirikrat več možnosti kot belci, da policijskega posredovanja ne preživijo. George Floyd bi bil v nekih drugih okoliščinah in brez kamere mobilnih telefonov morda samo del takšne anonimne statistike.

Da je Amerika opravila z rasizmom, so nekateri zmotno menili, ko je izvolila prvega temnopoltega predsednika. 

Amerika je zaradi rasizma že večkrat gorela - leta 1968 po atentatu na najbolj znanega borca za pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga. Najhujši nemiri pred sedanjimi protesti so bili leta 1992 v Los Angelesu, ko porota kljub videoposnetku ni obsodila policistov, ki so ob avtocesti brutalno pretepli Rodneyja Kinga. Nato pa se je pred sedmimi leti, ko tudi za smrt neoboroženega najstnika Trayvona Martina storilec ni bil kaznovan, rodilo gibanje Življenja temnopoltih so pomembna. 

Celoten 24UR Fokus iz Amerike si lahko ogledate na Voyo

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
14. 06. 2020 15.50
+3
Bojim se le, da si še dolgo ne bo mogla pogledati v oči... Kar je zaskrbljujoče...
reakcionar
14. 06. 2020 14.49
+11
Amerika.... Dežela možnosti in neomejenih svoboščin, kraj na Zemlji kjer se ceni delo in poštenost, najstarejša demokracija na svetu katere ustava je stara 250 let in je nedotakljiva in nikoli bolj aktualna. Drugi amandma-svoboda o nošenju orožja, peti amandma-pravice obtoženega na sodiščih, svoboda veroizpovedi, svoboda vesti, ekonomske svoboščine ter svobode vseh vrst in odgovornosti. Bastion demokracije in svetilnik svobode za cel svet. Seveda takšna svoboda nosi s seboj tudi odgovornosti in veliko neodgovornih ljudi je ni pripravljeno sprejemat. Potem imamo kaos in takšne scene kot jih vidimo zdaj. Ampak to so posledice človeške nemoralnosti in zlobe, ki izkorišča pravice brez vesti. Tako pač je. Moderna tehnologija ni prinesla večje moralnosti, posledično se družba pomehkuži in debilizira. Ampak temu ni kriva Amerika, ampak ljudi. To je globalni proces, ki najbolj do izraza pride v demokraciji kot je USA. Rasizem obstaja, ker se veliko črncev rajši zapira v geta in dila drogo, ampak to ne pomeni da vsi črnci živijo tako. Malo si poglejte kaj o teh zadevah govorijo črnci, ki jim je uspelo pobegnit iz takšnih sredin in ki so si ustvarili novo življenje v boljši sredini. Jaz pravim, da v Ameriki pride do izraza tisto najslabše in tisto najboljše v človeku. To ni isto kot v eni postsocialistični Sloveniji kjer te družba rine v neko povprečje. Tako da naj zakjlučim z: God bless USA! Bog živi Slovenijo! 🇺🇸 🇸🇮
BellaCiao
14. 06. 2020 15.03
+3
tudi s tvojim komentarjem se strinjam...resnica ima več plati
KojotFranci
16. 06. 2020 10.55
+2
Težava je v tem, da vse te nesporne dobrine civilizacije, ki si jih naštel, prvič, ne veljajo za vse Američane enako in drugič, vse to so pridobili tako, da so najprej VSE te dobrine poteptali in prekršili VSE civilizacijske norme v odnosu do ameriških staroselcev. Amerika ima to globoko v svojih koreninah, potlačeno v kolektivno podzavest in to zdaj prihaja na plan, nekontrolirano in brutalno. Ker se prej niso hoteli s tem nikoli zares pošteno soočiti, kot so se npr. Nemci z nacizmom po drugi sv. vojni.
BellaCiao
14. 06. 2020 14.23
+11
Bil tam večkrat...prekrasna narava...v glavnem izredno odprti in prijazni ljudje...gre pa za njihovo sistematsko rasno delitev, ki je uradno ni... neuradno pa jo občutim vsakokrat, ko si na javnih mestih...delitve so in to že od samega otroštva...res je, da večina črncev umre od nasilja, ki ga povzročijo temnopolti. Res pa je tudi, da ko imajo enako izobrazbo, dobijo temnopolti približno 4x manj možnosti za enako delovno mesto. Škoda, ker ljudje imajo potencial ne glede na raso, veroizpoved, spol... Upam, da Slovenija v tem ostane odprta družba enakih možnosti.
LXG
14. 06. 2020 14.55
-2
Sistemska rasna delitev? Barak Obama ne bil bil izvoljen če bi to držalo in na konc koncev volili so ga beli in temnopolti.
Glotis
14. 06. 2020 14.56
-5
Preberi kaj si napisal: večina črncev umre od nasilja???? Po tvojem glavni vzrok smrti za temnopolte je nasilje. To je zgolj nakladanje od nekoga, ki se dela pametnega.
Rains-
14. 06. 2020 13.04
+13
Nobenega rasizma ni v Ameriki! Če hočete videti kaj je rasizem raje poglejte v južno Afriko in kako se tam godi belcem!
batom@pinkponk.com
14. 06. 2020 13.07
+2
Pogle j zgodovino pa ti bo jasen. Isci vzroke ne posledice.
User1629901
14. 06. 2020 13.14
+21
Ma nehaj, če bi ti družino živo zažgali, bi ti frajer iskal vzroke... SA je leglo rasizma ne si zatiskati oči, grozne zgodbe prihajajo od tam.
Transformerji
14. 06. 2020 12.50
+10
V Ameriki se bo po vseh dosedanjih novicah zamenjal politični sistem . Zavladali bodo nezaposleni, pridružili se jim bodo lenuhi, pa mafijci in tolpe in si razdelili prostor ob koritu. Ta pametni se bodo izselili, iskali države, kjer lahko ustvarijo svoj potencial, pa smo v rotaciji.
Ost1234
14. 06. 2020 12.12
+15
USA - " najbolj demokratična" država na Svetu...Za bogataše. Za ljudstvo jih ne briga kaj dosti. Le toliko, da imajo kanon foter in delovno silo. Je zadnja država na Svetu, ki je "odpravila " suženjstvo , vendar le na papirju! Rasizem je njena stalnica. Kar ni popolnoma belo je rasno diskriminirano in zatirano. Ne samo temno polti. Obsojajo nacizem, počnejo pa podobne stvari. Sicer malo manj očitno, pa vendarle. ZDA se bodo spremenile. Mogoče ne danes, jutri zagotovo! Njihova uradna politika izgublja temelje! Tako na socialnem , kot naravovarstvenem področju. Nekoč politično dokaj strnjeno politično vodstvo s podpiranjem in podpihovanjem rasizma, netenjem vojn širom Sveta in z lažno demokracijo dosega vse slabšo podporo,s tem pa tla pod nogami! In prav je tako. V demokraciji naj vlada ljudstvo in NE politiki z miljardnimi računi, ustvarjenimi s sodobnim suženjstvom!!
Transformerji
14. 06. 2020 12.23
+24
Evropa se jim pa s sprejemanjem migrantov stalno približuje!
Ivana B-Love
14. 06. 2020 13.01
+20
Kar ostro obsojam. Ampak je razlika; crnci so v zda rojeni, migranti v eu to niso.
batom@pinkponk.com
14. 06. 2020 13.01
+12
Ne s sprejemanjwm migrantov, ampk z neoliberalisticno politiko.
BellaCiao
14. 06. 2020 14.24
+6
možnosti in enakost sta sorazmerna bančnemu računu.... žal
LXG
14. 06. 2020 14.59
+6
BellaCiao Razlike so bile in bodo. Tega se ne da odpravit. Če poenostavim beli otrok rojen pri delavski družini ne bo imel enakih možnosti kot če bi bil sin dohtarja. Barva kože ni vedno odločilna. Iskat izgovor v barvi kože zaradi lenobe in nesposobnosti je povsem druga tema.
Uporabnik1940659
14. 06. 2020 15.47
+2
Domendo
14. 06. 2020 12.03
+6
Janša ima dva velika rasistadta v pa rlamentu, ki ga zelo odkrito podpirata. Na zadnji interpelaciji so pa dokazal da ji je 51 takih. Pa lp.
Talent212
14. 06. 2020 12.01
+28
Črnci so zelo lahki za manipuliranje. 95% črncev voli demokrate, ker jim vedno pred volitvami obljubljajo veliko stvari in potem seveda nič ne izpolnejo. Trump je recimo naredil ogromno za črnce, vendar ga vsi sovražijo, ker so jih v to prepričali mediji. Toliko ironije je ve teh protestih, da je smešno. Govorijo da je amerika rasistična, čeprav je gotovo ena najmanj rasističnih držav na svetu. In tudi živimo v času kjer je amerika najmanj rasistična. Oglašajo da je sistematski rasiszem, a neznajo pokazati en zakon, ki je le za belce. Seveda so rasisti vsepovsod ampak tako pač je. Protestirajo v državi, ki je prva prekinila suženjstvo in zgubila 300.000 belcev, ki so se borili za to da rešijo črnce pred suženjstvom. Medtem ko se v državah afrike in bližnjega vzhoda to še vedno prakticira. In mediji samo fokusirajo na umore belec - črnca, kar je patetično glede na to da so umori črnec na črneca in črnec na belca približno 100x višje številke. Še če pogledaš statistiko policajev, ki so ubili neoborožene črnce je veliko manjša, kot cifre od črncev ki so ubili policaje. Ljudje "protestirajo" za enakost, a ubistu oni delijo ljudi, po levi medijsko-bankirski mafijski agendi. Žalostno je, da se imajo za revolucionarje a v resnici so ovce. Tudi Zlatkota vidim v podobni luči.
Mladi? Plasto
14. 06. 2020 12.29
-10
v svojih blodnjah o amriki si zašel v afriko :D ..... pa tvoje rasne primerjave kdo koga bolj pobija tudi ne držijo in so navadna laž .... v nasprotnem primeru navedi vir ,kjer si dolbil ta lažen podatek :D
NPC24ur
14. 06. 2020 13.05
-1
Glotis
14. 06. 2020 15.05
+5
Se popolnoma strinjam. Statistika je ena velika hinavska stvar. Samo nekaj rezultatov prekriješ in slika je popolnoma drugačna, čeprav pri poročanju nič ne lažeš. To znajo izvrstno tudi naši mediji.
Transformerji
14. 06. 2020 11.47
+12
Predvidevam, čisto upravičeno, da so na ulicah brezdelneži. Virus bo naredil gospodarsko škodo, sedaj se pa bojijo, da bo premalo socialne pomoči. Poglejmo si v oči!
batom@pinkponk.com
14. 06. 2020 13.06
+6
Res ne premores druge perspektive?? Ali noces? V protestih je vtkano marskej, predvsem razmerje 1% vs. 99%. Pa seveda rasizem. Pa seveda pomanjkanje osnovnih pravic in storitev oziroma njihova vezava na denar. Vizija, da je mozno zvet boljs, ce neb eni tolk grabl k seb. Pa se bi se nasl.
Sputnik8
14. 06. 2020 11.45
+32
Kriminalci delujejo na prefinjen način, da v postopku izpadejo žrtve. Imamo v Sloveniji popolnoma enak primer. Janull-židovski priseljenec preskoči ograjo, ki označuje varovano območje, ki ga varuje policija. Stori z namenom, da bo posnet na najmanj 20 tih telefonih in medijsko objavljen. Ko ga prime policija se upira v upanju, da policist naredi napako. Imate lepo posneto ko joka..roka boli. Vse narejeno, da gledalci mislijo kako je nasilna policija.
Mladi? Plasto
14. 06. 2020 12.31
-10
kakšno vezo ima to da je židovski priseljenec , z skokom čez ograjo in aretacijo ?!!!! ...... si antisemitist??
superdonleon
14. 06. 2020 11.30
+20
zakaj se mlad temnopolti pridruži tolpi, preprost dogovor, razni filmi ki prikazujejo gangsterje z zlatoimi kilskimi ketnami okoli vrata, odličen avto, polne žepe denarja in spi do popoldan, zakaj bi hodil v šolo in v službo če si lahko OG, saj me d belci jih je tudi veliko, razlika je samo da so malo bolj pametni in se ne izpostavljajo z oblačili, poglejte kaj se je dogajalo v srbiji v devedesetih (poglejte si dokumentarec Vidimo se u čitulje ali pa Srbsko podzemlje)
crazy but true
14. 06. 2020 11.42
+12
Ja, uspesni gangsterji so edini model uspesnih moskih v crnski skupnosti. Vse ostale oblike so "acting white"..
CestniKolesar370Wattov
14. 06. 2020 11.27
-4
Za vsako rit raste palica. Za vsakega komunista pa je na voljo polet s helikopterjem.
Mladi? Plasto
14. 06. 2020 12.33
+0
že to , da zate raste en bejzbol kij , je vzpodbujajoče :D
kaktus3
14. 06. 2020 11.22
-2
Berem komentarje in zasledim raznorazne rasistične pripombe in zmerjanja, kako se temnopolti pridružijo tolpam in pri mladih letih rokujejo z orožjem. Ste se kdaj vprašali zakaj je prišlo do tega? Temnopolti so bili ze dolgo nazaj podrejeni belcem, čeprav so oni, pod belčevim bičem, z lastnimi rokami zgradili celotno državo ZDA, jih nihče ni cenil. Še zdaj se kažejo ogromne razlike. Zato razumem proteste, ki so zdaj aktualni v ZDA, in upam, da dosežejo tisto kar jim pripada: spoštovanje.
StrikeOne
14. 06. 2020 11.24
+6
crazy but true
14. 06. 2020 11.25
+20
Problem ni v podrejenosti belcem. Problem je da ima crnska skupnost uniceno druzino. Fantje nimajo ocetov. To je pa direktna posledica demokratske politike, kjer mecejo denar samskim mamicam.. p.s. spostovanje si je treba zasluziti...
ina5785
14. 06. 2020 18.03
+1
kaktus3 - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
disorderliness
14. 06. 2020 11.14
E, Boris, mvsaka čast, daleč si prišel.
dule100
14. 06. 2020 11.11
+13
Končno bodo ljudje bežali v Afriko, Azijo in S.Ameriko!
Carmenlula
14. 06. 2020 10.54
+41
Ga ni Slovenca, ki bi podpiral to črno zamaskirano, neslovensko druščino v Petek v Ljubljani. Albanske zastave, črne maske obleke kot TERORISTI. In kdaj bo tem na FDV ali Ljubljani jasno, da Ljubljana ni Slovenija ni niti črka S od Slovenije.
Hayek
14. 06. 2020 11.16
+40
Ljubljančani smo na isti strani kot vsa Slovenija. Verjamite da se nam gnusijo njihove manipulacije. Gre za skupine preplačanih parazitov, maziljencev globoke države in njihovih otrok, v zadnjem času pa še plačanci iz tujine.
StrikeOne
14. 06. 2020 11.19
-11
Lažeš Janša podpira albance in oni njega, dobil je tudi častni doktorat od njih, sedaj že dovoljuje koncerte ustašom...vse v strahu in zavisti do Srbov.
majmun11223344
14. 06. 2020 11.36
-18
myphone
14. 06. 2020 10.52
+28
Vsi ti dogodki so delo globalistov, ki imajo pri tem podporo levih medijev.
svobodna misel 13
14. 06. 2020 11.07
+7
na žalost ljudje vidijo tisto kar njim serviraš konj galaputa
disorderliness
14. 06. 2020 11.08
-1
A so potlej antiglobalisti, ki so razdejali Genovo, Prago...etc, desničarji?
Robinson
14. 06. 2020 10.50
+20
"nov policijski umor"...... Naši novinarji se bodo morali poučit o nekaterih pojmih kot so "umor". Po sodeč napisanemu, to ni "umor". Ali pa se s tem samo provocira in pere možgane..
crazy but true
14. 06. 2020 11.26
+15
Glede na dolgo zgodovino pisanja je odgovor na dlani: Lazejo in manipulirajo.. ce bo pa tekla kri, pa ne bodo prevzeli nobene odgovornosti ..
Gorazd Petek
14. 06. 2020 10.50
+31
Če se ljudje sprašujejo zakaj na oblast pridejo Pinocheti in Franci imasre vse odgovore na mizi- na neki točki narod noče več nereda in anarhije in podpre vsakogar, samo da naredi red in mir ne glede na ceno-no pa se začne,kot vedno v zgodovini.
MaksiLopez
14. 06. 2020 10.49
+23
za vse so krivi beli in sledil bo pogrom nad belimi, zlizala se je levica z nečim kar sploh ni v njeni domeni...gremo v tri krasne...anrod ruši spomenike...v rimu bodo kolosej podrli, vs ekar je povezano z rimljani odstranili oz.bolje rečeno porušili, hamilton npr.ima še pogum to podpret a sam vozi mercedesa in se oblači v hugo bossa, vse pa iam korenine v nacistični nemčiji....