Fokus

'Ko si prišel na Vrhniko, si bil 'pečen''

Vrhnika, 13. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vrhnika je bila od nekdaj kraj, prežet z vojsko in vojaštvom. Pogosto je prav vojska narekovala utrip kraja, družbeno dogajanje. Posegla je v mnoge družinske usode, zaznamovala je življenja krajanov. Pustila je rane in spomine. In zato je 'Vojaška Vrhnika' naša druga osamosvojitvena zgodba.

O vojski, ki je postala del vrhniške identitete, nas je skozi izjemne zgodbe pripovedovalcev, ki so doživljali prelomne čase na Vrhniki, popeljala novinarka 24UR Fokusa Maja Sodja

Ivan Rupa, nekdanji tankist jugoslovanske ljudske armade, nekdanji poveljnik tankovskega voda, je 12 let delal v spodnji vrhniški vojašnici – v 1. oklepni brigadi, ki je v Sloveniji izstopala kot najmočnejša enota JLA. Sem je prišel leta 1979 po končani srednji vojaški šoli. Ni prav dobro vedel, kje je Vrhnika, le to, da je majhen kraj, mladeniči, stari 18, 19 let, so želeli v velika mesta. "Z Vrhnike je bilo zelo težko dobiti prekomando nekam drugam, ker nihče ni hotel priti sem. Ko si prišel, si bil kar pečen, ja, ha, ha." Tudi mnogi vojaki JLA smo junija 1991 v podzavesti že razmišljali, kako naprej, priznava Rupa. Ugotovil je, da se v tem vojaškem sistemu ne vidi več, zato je armado zapustil in prestopil v teritorialno obrambo. "Navadil sem se na Vrhniko, z družino smo se tako zmenili, da bi najraje ostali tukaj. Tukaj sem imel prijatelje, ljudi, ki sem jih spoznal, se družil z njimi. Bilo mi je lepo. Je pa prišel trenutek, ko sem začutil, da se JLA oddaljuje od vseh nas."

Ivan Rupa, nekdanji tankist jugoslovanske ljudske armade, ki je na Vrhniki ostal, z novinarko 24UR Fokusa Majo Sodja.
Ivan Rupa, nekdanji tankist jugoslovanske ljudske armade, ki je na Vrhniki ostal, z novinarko 24UR Fokusa Majo Sodja. FOTO: 24UR Fokus

Šport je jugoslovanska vojska gojila, imela rada, se spominja dolgoletni urednik vrhniškega Našega časopisa Simon Seljak. "V Partizanu je bilo ogromno športa, precej športnikov se je asimiliralo na Vrhniki. Ustvarili so si družine." Družabno dogajanje se je takrat, podobno kot danes, odvijalo v gostinskem lokalu in hotelu ob glavni Tržaški cesti. Aleš Ogrin, nekdanji direktor Mantove, poudari, da je bil "hotel Mantova zelo pomemben objekt za vojsko, vsako jutro obvezna kavica, veliko oficirjev se je na Vrhniko tudi vozilo z avtobusi, potem so pri nas spili kavo in šli službovat v kasarne." Ker je bilo vojaštvo skoncentrirano v strogem naselju in ker je bilo na Vrhniki 1240 vojakov, 350 oficirjev, 7 odstotkov Vrhničanov pa v vojaški službi, je vojska narekovala tudi družabno sceno. Ogrin se spominja, kako so organizirali plese, najemali ansamble, prirejali tematske večere. "Takrat je bilo veliko ljudi na Vrhniki, prišli so iz vse Jugoslavije, tukaj je bila velika vojska."

V času Jugoslavije je že obstajala tudi teritorialna obramba. Na Vrhniki je bil to štab 3. variante, imel je 763 pripadnikov, s slovenskimi povelji so začeli že na usposabljanjih leta 1974. TO je bila obrambna vojska, pojasnjuje njen nekdanji vrhniški poveljnik Jože Molk. Sodelovanje med TO in JLA je bilo dobro, pove. Konec 80. let so se že čutile težnje po političnih spremembah, se spominja Molk, težnje po odcepitvi. "Moram reči, da je v večini prebivalstva tlelo oziroma je bilo mnenje ne vojne, po mirni poti, potem ko so ta pričakovanja izgubljala moč, smo se vsi začeli resno spraševati, kaj bo potrebno, ko smo videli, da se tudi nasprotnik pripravlja na nekaj, kar ni normalno v državi."

"Podpisani Drago Brenčič, polkovnik, pilot, načelnik 21. operativnega centra protizračne obrambe, ki brani zračni prostor Slovenije in Istre, izjavljam: da ne morem več opravljati svoje dosedanje dolžnosti po tem, kar je storila jugoslovanska armada v Sloveniji, še posebej z uporabo letalstva."

S tem manifestom je JLA zapustil tudi Drago Brenčič. Bil je vojaški pilot, načelnik letalske baze v Bihaću. Tam je z družino živel do leta 1989. Njegova hči Irena Brenčič za 24UR Fokus pripoveduje, da so v Bosni živeli srečno življenje, vrnili so se zaradi maminega domotožja, in ne zato, ker bi slutili, da je naša nekdanja skupna država tik pred razpadom. Ko so prišli na Vrhniko, je Brenčič služboval na Raskovcu, v zgornji vrhniški vojašnici, v 350. polku protizračne obrambe, pri tako imenovanih plavcih. Zaradi družine in pripadnosti Sloveniji je zapustil svoje nekdanje tovariše, prelomil je zaprisego. Bolelo ga je in bilo ga je strah morebitnih povračilnih ukrepov, maščevanja, pripoveduje hči. "Ko smo izvedeli, da je oče prestopil, smo se kar hitro spakirali in šli na Jesenice, mami, brat in jaz. V Javorniški rovt k stricu v neko kolibo sredi gozda, tam smo bili par dni. Spomnim se, kako smo šli mimo barikad, po radiu smo slišal izjavo očeta, ki poziva vse, da prestopijo in da se nehajo ta barbarska dejanja s strani JLA." 

Drago Brenčič, pilot, ki je zapustil JLA in prestopil v TO.
Drago Brenčič, pilot, ki je zapustil JLA in prestopil v TO. FOTO: Irena Brenčič

Irena in mlajši brat sta z Jesenic odpotovala k teti v Nemčijo in tam preživela poletje. Nista vedela, kaj je z očetom, kje je, ali je sploh še živ. Drago Brenčič je bil ta čas v enotah teritorialne obrambe. A Irena o teh časih ne ve prav veliko, ker oče o vojni nikdar ni govoril. Kot tudi ne o časih pred vojno, o časih, ki jih je preživljal tam, kjer je bil najsrečnejši, v zraku, med pticami in oblaki. Ali kot pravi njegova svakinja Vida Stržinar. "To, kar ostaja, je samo občudovanje, da nekomu uspe, Dragu že to, veste, on se je odpovedal letenju, zaradi družine, otrok, da je prišel v Slovenijo. To je bila njegova prva največja žrtev."

Vojna je posegla v mnoge družinske usode. Z Vrhnike so se odselile številne tako imenovane oficirske družine. Mnoge so razpadle. V oddaji 24UR Fokus lahko slišite tudi zgodbo Dejana Đošića, enega od oficirskih otrok, ki se je, ker je bil polnoleten, odločil, da z mamo, očetom in bratom ne bo zapustil svojega kraja. Na Vrhniki je ostal sam. In tudi, kako se bombardiranja barikad proti Ljubljani, kjer je bil hudo ranjen, danes spominja 80-letni Vrhničan Janez Barbo

Maja Sodja je zgodbo kot Vrhničanka sklenila z besedami: "Življenje z vojsko je naš kraj zaznamovalo in je bilo za Vrhniko in Vrhničane izjemnega pomena, pred in po osamosvojitveni vojni. Zgodovina narodove kulture je zgodovina naroda samega, je pred mnogimi leti dejal še en pomemben Vrhničan, Ivan Cankar. Morda smo tudi zaradi njegovega duha Vrhničani "lokal patrioti". In Cankar je imel prav: Vrhnika je res prečuden kraj!"

Celotno oddajo si lahko ogledate na VOYO.

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
14. 06. 2021 12.21
-4
Velik del Slovencev si je pod "Druga Švica" leta 1991 predstavljal načine, prakse, metode kot prej, od Švice bi pa imeli samo Švicarske franke. Tako vendar ne gre, Tovariši.
samuray1
14. 06. 2021 12.46
+1
patogen
14. 06. 2021 13.41
-1
Pravzaprav so izenačili YU Dinar z DEM pri obračunu penzij. Samoupravljalec, ki je prispeval v pokojninsko po 150 Dem na mesec, je dobil potem ven 1000 Dem penzije.
Dusan Kokalj
15. 06. 2021 13.30
Malinha
14. 06. 2021 11.25
+4
Z največjimi smešnicami nam vedno postreže patogeni Ibro Šetać: "poznavanje zgodovine je željen potek v nekem vzporednem vesolju". Ha ha ha.. Kako naivno obelodanjene želje in njenega preurejanja: zgodovina je željen potek. Seveda ne v realne, prave zgodovine, prave preteklosti, temveč željene. In kje se ta željena zgodovina dogaja? Da bi bila samoinscenirajoča želja mistično dramatično teatralična: v vzporednem vesolju. Ibro, ki o marksizmu nima pojma, kaj šele Marxu, na oder zgodovine vlači svetopisemske kostume, gledalci pa pokajo od smeha.
patogen
14. 06. 2021 11.45
-3
Že prej sem spodaj napisal o občinskih sekretarjih za Ljudsko obrambo, pa Tovariših za Samoupravljanje s temelji marksizma v šolah, pa komunističnih sekretarjih občinskih svetov. Pa preučevalcev na inštitutih za narksistična in delavska vprašanja itd. itd. zaradi vsega tega, Slovenija ni nikoli imela šans postati Druga Švica. Ker ti tovariši bi metode in prakse od prej, švicarske franke, pa po novem. Ne gre.
Malinha
14. 06. 2021 12.28
+2
Kakor sem napisal (oz. si se sam izdal): zgodovina je željen potek. Želiš si imeti denar, imeti ga ne moreš, za krivca določiš "tovariše". Vprašal sem te že, da napišeš vsaj dva, tri stavke kaj je zate marksizem, pa tega nisi naredil. Zakaj ne? Ker nimaš pojma. Znaš samo željeno preurejati zgodovino, za kar ti želja priskrbi vso uboštveno rkc pietetno dramatičnost. "Tovariše", ki jih omenjaš, mešaš z marksizmom, o katerem nimaš pojma, s "tovariši" iz bivšega sistema. Te pomešaš kot tvoje rivale, da sam ne moreš do denarja. To je kratka analiza v kateri je jasno, da "tovarišem" dodajaš tri željene predikativnosti iz katere potem preurejaš vse skupaj, skratka, pisariš neumnosti. Verjetno si tudi ti tisti, ki ima "osnovno šolo v celoti dokončano". Še veš ne kako s svojim pisarjenjem hitreje koplješ grob tvojemu naslonitvenemu - Janshi. Ne bi bilo slabo, če bi hitreje kopal.
patogen
14. 06. 2021 13.39
-1
Saj nisva na Filo Faksu, da bi ti meni dajal naloge. Kaj naj pišem. Raje povej kako ste "uredili" tiste neprijetnosti z mladoletnicami?
martinov
14. 06. 2021 10.06
+7
Nekoč so vojaki jugo armije bili veseli, če so prišli v hotel garnizije Vrhnika! Ti, kateri se spomnijo Vrhnike so bili vzhičeni nekoč ! Ali so še sedaj, pa je drugo vprašanje ! Dandanes bi bili kolaboranti, pač po vzoru politike SDS, NSI in če koga !!
patogen
14. 06. 2021 10.31
-6
največje težave z osamosvojitvijio ste vedno imeli vi, občinski sekretarji za Ljudsko obrambo.
Cervantes Saavedra
14. 06. 2021 10.56
+9
za nepripravipato: Osmosvojitev Slovenije ne bo dokončana, dokler Prekmurje ne bo spet del Velike Ogrske. Tako javno izjavlja Veliki Orban in vazal JJ nima nobenih pripomb na to. Kateri od teh dveh stavkov ne drži. Mmm?
patogen
14. 06. 2021 11.22
-5
Vsaka osnovna šola ima Zemljevid Austro Ogrske. Orbanov zemljevid je samo Ogrski del Avstrijskega cesarstva. Vse ostalo so novinarji ter ljudje, ki preberejo po pol prvega stavka, pa že vse vedo. Drugače je bilo pa isakanje notranjih in zunanjih sovražnikov del vašega socialističnega vladanja. Imajo Avstrijci tudi problem z Orbanom, saj je Burgenland bila del ogrskega dela cesarstva? Jim tudi grozi ogrska invazija?
HumanNOTsheep
14. 06. 2021 08.24
-2
Jao jao vrhnika strah in trepet ..... članek bolj smešen od šarca
tito73
13. 06. 2021 21.09
+14
Zakaj Janeza včeraj ni bilo na srečanju veteranov?
ValterUdovernik
14. 06. 2021 09.46
+7
On si upa samo k domobrancem. Med zavedne, ponosne Slovence si ne upa.
martinov
14. 06. 2021 10.08
+8
Bilo je srečanje veteranov vojne za Slovenijo in ne srečanje domobrancev
patogen
14. 06. 2021 10.30
-5
martinov, zakaj ste pa tudi domobrance mobilizirali takrat 1991? kanonfutr? Vi pa v "štabu"?
SlobodaNE
13. 06. 2021 20.50
+5
Kdo so to na sliki z zvezdo a tisti ki so danes v SDS?
patogen
13. 06. 2021 20.54
-11
štrekeljc
13. 06. 2021 21.18
+4
Imam fotke z neke proslave. Na njej so Janša, Bavčar, Kacin,... in vsi so pod rdečo zvezdo ali pa imajo celo rdečo zvezdo na kapah. Kam torej spadajo? Da so v srcu ostali komunisti se ve, ampak kulovci?
SlobodaNE
13. 06. 2021 21.19
+5
Patogen sm pričakoval da boš povedal nekaj pametnega
tito73
13. 06. 2021 21.21
+3
tito73
13. 06. 2021 21.23
+2
Drugače je pa včasih bil pod nickom" pravi sprehajalec".
Prokleta Zima
13. 06. 2021 20.30
-3
Največ zaslug za popularnost Janše imate prav levaki, pljuvanje od jutra do večera mu samo dviguje karizmo, hehe. To počnete zaradi tega, ker na svoji strani nimate nikogar , ki bi mu lahko zaupali in seveda strah za privilegije. cccc
patogen
13. 06. 2021 20.35
-4
Prvi stavek drži, v smislu latinskega pregovora, Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj. In če se je v 75 letih nekdo naveličal levakov in njihovega nakladanja in nečednosti, potem ostane samo Janez izbira.... Saj je edini, ki se ga levaki bojijo. Ostale imajo za marionete, kot zadnjih 5 v samo 10 letih.
tito73
13. 06. 2021 20.46
+5
Pa sta se najdla. dumb and dumber. Hahahahaha
patogen
13. 06. 2021 20.48
-6
Kot vidva z Mišotom spodaj. Sekretar na sekretarja...
Cervantes Saavedra
14. 06. 2021 10.29
+6
za Prokl: In največji razlog, da bo JJ izgubil naslednje volitve, je sam JJ s svojimi žaljivimi izjavami, šizofrenijo, vazalstvom do Orbana..., spet ne levaki. Torej kar prav imaš.
tito73
13. 06. 2021 19.58
+6
Zraven picerije Boter na Vrhniki je park samostojnosti, kjer so zasadili lipo na dan 25.6.91. Ironija je, da se je čez nekaj let posušila. Le zakaj!
patogen
13. 06. 2021 20.22
-8
Tudi tista na Žalah, Lipa Sprave, se je. Ve se, kdo je ni zalival 25 let svoje oblasti. Na 45 podlage. In komu ni do sprave in svoje točke nabira na na nedokončani državljanski vojni 42-45. Za nečednosti...
tito73
13. 06. 2021 20.32
+6
Dežurni trol šetač, že cel dan na portalu. Verjeten tud na WC ne greš, imaš plenice na sebi. Žalostno, da nimaš nobenega življenja. Tebi se pa vidi, da nimaš ne družine, nobenega drugega, in si potem na portalu ves zafrustriran. Res žalostno, se mi smiliš.
patogen
13. 06. 2021 20.37
-6
Titek, malo že ostarel, ampak vendarle. Pojavim se vsakih nekaj ur, pa razburim levičarski kurnik...
MUNGATUMBA
14. 06. 2021 08.31
-3
Lipe so bile vremensko neprimeren čas posajene..
Juraj Brecelj
13. 06. 2021 19.36
+2
Novinarji probplusa, po čigavih navodilih poskušate ohranjati pozitiven spomin na yogovojsko. Zganjate nekorektno nostalgijo. Niti pod razno niste korektni!
samuray1
13. 06. 2021 19.40
+2
So se že opravičili in obljubili da ne bodo več nikoli.
Malinha
13. 06. 2021 19.43
+3
Juraj Brecelj
13. 06. 2021 19.47
-7
Seveda je! 1000 let smo ohranili identiteto! Tudi rdečim balkancem je ne bo uspelo uničiti. Samo nepotrebno delo nalagate!
samuray1
13. 06. 2021 19.52
+1
sem vedno mislil da so se beli balkanci in tisti čez SZ mejo intenzivno ukvarjal na to temo.
tito73
13. 06. 2021 19.53
+3
Bojo samo še veličastnega supermana Janšo kazali in to 25 ur na dan. A boš vesel svečka Juraj?
patogen
13. 06. 2021 20.47
-2
Slovenski problem je, kot sem zapisal spodaj, da so sekretarji komunističnih občinskih svetov postali čez noč župani, generalni sekretarji predsedniki, sekretarji ljudske obrambe pa oficirji in generali. Gre za staro levičarsko zablodo in nateg, da če spremnih naziv, spremniš tudi človeka, ha, ha, ha.. Zato so jih po 20 let delovne dobe porinili v penzijo, sedaj imajo pa čas širiti socializem in sovraštvo po portalih...
Juraj Brecelj
13. 06. 2021 19.22
+4
KDO VAS PLAČUJE DA ZGANJATE INFORMACIJSKU TEROR, PO PLAČILU YUGONOSTALGIKOV?
zibertmi
13. 06. 2021 19.12
+6
šetač kot vidim po celem dnevu se edino sam s sabo strinjaš.85 % ljudi vas ne mara ne razume,ker v realnem svetu tako nizko razgledani ljudje niti ne obstajajo.kaj takega se niti v najhujši fantaziji ne moreš izmislit
Malinha
13. 06. 2021 19.33
+4
Zibi, potrebno ga je brati kot komika. Že obča razgledanost je na ničli, kaj šele družbenorealna. Dejansko niti ne spada v janševce, ampak mu je janšizem v oporo njegovim rkc nebulozam. Nevrotično preureja zgodovino, kar pomeni kaj? Da je nevrotizem še vedno pripet na nastanek vesolja kot božjega stvarjenja. Takšnemu se lahko samo smeješ in ga jemlješ kot zaostalega v prostoru in času. V prostoru in času, kjer mu nevrotizem še kako poganja najhujše fantazije. Če mene vprašaš, v Sloveniji, pa tudi drugih državah, se takšne obskurno zmedene ljudi da prešteti na prste ene roke.
patogen
13. 06. 2021 20.25
-5
Žibert, občinski sekretar za Ljudsko obrambo, ko bo Mesec na oblasti, boš spet mlad in stare kosti bodo poskočile, kot nekoč, ko je Maršal pripeljal merceseda mimo. Dokler ne bodo prazni bankomati. Potem boš kričal, "ne velja"...
patogen
13. 06. 2021 20.28
-6
Miško, si se že streznil? Tvojke poznavanje zgodovine je enako ničli, oziroma je nek željen potek v nekem vzporednem vesolju. Ti, propadli marksistični ideolog + Žibert, Sekretar za marksistično-leninistično Ljudsko obrambo, sta ravno za skupaj. Si bosta žažvižgala? Midva sva en super par, vsi naju imajo radi, ha, ha, ha...
zibertmi
13. 06. 2021 19.04
+3
smo edina država ,ki ji vlada zapornik
MUNGATUMBA
13. 06. 2021 19.54
-3
Matilda pa danes obračun dela..mic po mic..
patogen
13. 06. 2021 20.30
-6
Žibert, ko ti je vladal Zapornik iz lepoglave, si cvilil, kot bi ljubljenca čohal po trebuhu...
alotafagina
13. 06. 2021 18.19
+7
Enkrat rdeč vedno rdeč... vse ki so bili povezani z režimom bi mogli postavit pred zid pa bi morda res postali nova švica. Priložnost zamujena ne vrne se nobena.
tito73
13. 06. 2021 19.47
+8
ValterUdovernik
13. 06. 2021 17.49
+3
Seveda pa lahko tudi ugotovimo, da bi nam bilo danes mnogo bolje, ce bi po osamosvojitvi izvedli lustracijo, saj bi v tem primeru Jansa bil brezposeln. Ce pa bi, po kaksnem cudu, svet ostal v starih tirnicah in Jugoslavija ne bi razpadla, bi Ivan v teh dneh odsel v pokoj kot ucitelj predmeta; samoupravljanje s temelji marksizma in splosni ljudski odpor (glede na izobrazbo, ki jo ima).
ksrecko
13. 06. 2021 19.04
-4
valter,,brez rdeče knjižice nisi prišel nikamor res si zelo mlat da trosiš take neumnosti.
Malinha
13. 06. 2021 19.14
+3
ksrecko: "mlat.. potpora.. socijalnih.. potpirancev.. iskoriščajo.. nikome ništa.. devat.. ". Da ne bo pomote, gre za starobelogardistični jezik.
Malinha
13. 06. 2021 19.38
+3
ksrecko: "mlat.. potpora.. socijalno.. nikome ništa.. potporniki.. devat..". Čestitke.
tito73
13. 06. 2021 19.49
+7
KSRECKO, je ta prava svečka. Slovnica, bog pomagaj!!!!!
MUNGATUMBA
13. 06. 2021 19.57
-3
Dajte srečkotu mir. Čisto prov je povedu.Večina socjalcov prejemnikov PREobilne SLO socjale NE obvlada slovnce..
ValterUdovernik
13. 06. 2021 17.40
+5
Ne smete puzabt, da ima nas trenutni predsednik vlade jugoslovansko diplomo iz komunisticnega obramboslovja, da se je v komunizmu izsolal in se osebnostno izoblikoval. In, neglede na to, kako neizmerna je ljubezen Janseljubcev in malikovalcev, napram nasega alfaosamosvojitelja, zares somostojni bomo sele, ko se bomo osvobodili osamosvojiteljev. Ce ne prej, takrat, ko ga bo obiskala Matilda, kajti sam se je odlocil, da je nenadomestljiv.
MUNGATUMBA
13. 06. 2021 17.16
+0
Za kaj se ne smemo veseliti ob novici, da je Matilda kočno začela sekat po tapravih..?? Je že na avtobusi za v Murgle..
tito73
13. 06. 2021 19.50
+4
Jaz se jo pa videl na poti v Šentilj pri Velenju.
MUNGATUMBA
13. 06. 2021 19.58
-4
Rokovnjac
13. 06. 2021 20.25
-2
Tudi v tisto smer je prav,sm slisou,da so v Titovem Velenju sami Yugosi in siptarji in je cajt,da jih Matilda tudi tam obisce!
LevLandau
13. 06. 2021 16.53
+6
Folk nabija proti prejšnjemu režimu, pa spet komunajzarji dol, pa gor, pa osamosvojitelji, pa un je kriv, pa tret je kriv... bla bla bla... Zdaj je isti srane. Gospodar je Bruselj. Torej smo gospodarja samo zamenjali. Živi se pa na še večjih pufih, kolker se je prej. In temu vsemu pravimo "uspeh" in "samostojnost". Patetični ste, res ... Ustvarjamo manj, kot zapravljamo. Danes se celo norca dela iz denarja in se ga kar malo potala tja v brez veze samo da si pridobi volilne glasove, kar je čisti kriminal. S tem si stranka dela reklamo, plačujemo jo pa vsi. Jasno, SLO folk so čista neumna perutnina. Pravjo da so danes boljše plače in celo več: če imaš danes mobilni telefon je to boljši standard življenja. Ko takšne slišim, si mislim, da bodisi taki nimajo podmazanega kolesja v glavi in jim konkretno škripa, al pa celo manjka kakšen zobnik v mašineriji. Jaz mislim, da je bilo v Jugoslaviji kup nesposobnih politikov - riti, ki skrbijo zase, in kup nesposobnih financarjev, vse skupaj pa začinjeno z nacionalizmom. Rezultat je bila jasen. Zato pa je stari govoru, če ne boste skup držal, se boste pobil. Približno to se dogaja tudi danes v SLO. Na konc bomo prišli do tega, kar je že Top Lista Nadrealista dojela: Ex republike razdeljene na 10.000 držav in ko boš šel iz ene sobe bajte v drugo, boš pokazal passport.
patogen
13. 06. 2021 16.59
-5
Vseeno je bolje, če kaj potegneš od bogatega gospodarja, kot pa da reven gospodar cuza tebe....
zibertmi
13. 06. 2021 19.04
+6
reven si edino ti in to v tistem praznem piskru
patogen
13. 06. 2021 16.34
-6
Kako boš postal druga Švica, če se je generalni sekretari Partije prelevil v predsednika Države, komunistični predsedniki občinskih svetov so postali župani, sekretarji občinskih svetov za Ljudsko obrambo so postali Oficirji slovenske vojske, pa diplomanti Šol za razervne Oficirje JNA Stotniki in generali. Tovariši, preverjeno izbrani v nekdanje osnovne in srednje šole, so z dekretom postali gospodje Učitelji, rdeči komunistični direktorji so postali lastniki skrahiranih Tozdov, s pomočjo nakupnih bančnih kreditov, s katerimi naj bi se Tozdi sami sebe kupili. Parole o delavskih žuljih in srebrnini pa ne tujcem, kot Staljinu nekoč, so ostale enake, kot so bile že 45 let do tedaj. Stanovanja, postavljena okoli crknjenih TOZDov iz katerih so zrastla, so bila potalana prebivalcem ter stečajnim upraviteljem, odvečne samoupravljalce z 40-50 let starosti, so pa poslali v penzije, z 1000 mark penzije. Bil je le nov dan, kot je bilo napovedano. Kako boš s tem postal Druga Švica? Za Švico so ljudje garali in se trudili. ....
HauSSer
13. 06. 2021 16.43
+3
@patogen; a predsednika vlade si namenoma izpustil ali si pozabil?, mimogrede, mene niti ne moti toliko levi, desni, bolj me motijo kriminalci, ki nam, trenutno vodijo državo...se strinjaš? Pa prizanesi mi spet z noriškimi zgodbicami...
HauSSer
13. 06. 2021 16.45
+5
....pa edina dva, ki sta še kar v politiki in prisesana na državne seske sta Pahor in tvoj "brezmadežni"....EDINA dva....
JApajaDAja
13. 06. 2021 16.51
-6
bolje ta dva kot novodobni "revolucionarni" mlečnozobci!
samuray1
13. 06. 2021 16.53
+4
Kar se tiče slovenske politične elite se ista lahko primerja izključno z Belorusijo,ali pa celo z Severno Korejo. Od davnega leta 82 isti ljudje na istem mestu.Le funkcije si talajo med sabo.
patogen
13. 06. 2021 16.54
-7
Predsednik vlade je bil snet iz udobja nekega laboratorija na Faksu, kot bi naprimer danes radi na takšen način postavljali predsednike vlad, ki nimajo pojma o vladah in vladanju. No ta omenjeni se je z leti dobro zverziral in zakapiral zgodovinsko priložnost, ki jo je dobil - zase. Tebe ni motilo vladanje 2019, pa 25 let, ko pa kriminalci niso vodili države. Ko bo velika večina ljudi presegla indoktrinirano mentaliteto, da je predstavnik nasprotne politične opcije pač "kriminalec" - ti je zagotovo ne boš - in bo začela voliti izkušnje ter politično spretnost, bo pa morda Sloveniji bolje. Konec koncev če se za snažilko zahteva pripravništvo in praksa, se pa za vodilne politike in poslance pač ne. In verjamem, da ne z razlogom. Da imaš tam Marionete. Ampak zaenkrat vse kaže, da bomo dobili slovenskega Ciprasa - Meseca in bo morala Slovenija tudi skozi to grško fazo. Kar je logična posledica udobnega načina pridobitve lastne države, ki se ne ceni. Opisanega zgoraj. Šele ta faza in revolucija ter prazni bankomati, kot umiranje nekega obdobja 75 let, bo prinesla v to državo neko normalnost. In ko bodo nehale sence pretekle države voditi oziroma želele voditi slovensko državo.
HauSSer
13. 06. 2021 16.55
+2
@japa; ne bluzi, zgoraj se jokcate da se ni nič spremenilo, v isti sapi pa NE novodobnim "revolucionarjem"....klasične svečke ki zgolj in samo meketajo brez repa in glave...glavno da je noriški kriminalec🤢
patogen
13. 06. 2021 16.57
-4
Hauzar, jaz jih podpiram. Podpiram revolucijo, Meseca kot Ciprasa pa grški scenarij praznih bankomatov. Le toje način, da se strezni like kot ti....
samuray1
13. 06. 2021 16.59
+3
patogeni,ti bi tudi lahko nehal o Ciprasijadi nabijat v prazno. Tebe je strah da boš moral nadaljevat kariero kot vratar nekega TOZD-a
patogen
13. 06. 2021 17.02
-5
Samurajac, Janez je šele v svojem drugem mandatu Vlade. Angela Merkel naprimer je že v svojem čertem, če sem prav izračunal. Tudi Slobo je imel vsaj 3 mandate.
patogen
13. 06. 2021 17.03
-7
Zapomni si Samurajac Slovenija in grški scenarij. To nam ne uide.
samuray1
13. 06. 2021 17.09
+4
patogen, tako si me prestrašil da si bom kar svoj lastni bankomat naredil. Ampak, istega bom inštaliral kar na kitajski bančni sistem. Slobo bi še dan danes kraljeval če ga nebi tvoji transportirali v Hag.
patogen
13. 06. 2021 17.17
-6
Za bankomate je potem v Grčiji vskočila Trojka, tako da ni nevarnosti. Tako bo tudi tukaj. Slobota so transportirali v Haag Srbi sami, po stari srbski tradiciji, da se Vladarja, ki izgubi vse vojne ali ubijejo ali se ga pa znebijo na kakšen drug način. Slobo je končal še celo zelo civilizirano.
samuray1
13. 06. 2021 17.38
+5
Ne veš to, tudi Srbi so imeli trojke,pa nič.Grčija je izjema,saj ista je znan po siru,vinu,olivah,girosu,žafranu. Kaj pa Slovenija? Po Srbskem Fructalu,Kitajskem Hisenseju,Hrvaških Lipicancih,potici in politikanstvu...to Trojki ne bo zanimivo.
Rokovnjac
13. 06. 2021 20.31
-2
HousSer,ja madona,zakaj si pa volil za njih z veseljem,ko so se stlacili v manjsinsko vlado tovarisa Serpentinska.?A zdaj so pa vsi kriminalci al kaj?
patogen
13. 06. 2021 20.31
-7
Srbi niso v EU niti nočejo biti. Njim bo Putin pomagal.
patogen
13. 06. 2021 16.05
-10
Z načini in praksami ter mentaliteto prejšnje države, ki je zaradi tega bankrotirala, se je želelo postati Druga Švica.
samuray1
13. 06. 2021 16.12
+1
Prejšnja država ni bankrotirala,ste pa jo pedantno pokradli.
patogen
13. 06. 2021 16.19
-8
Leta 1982 je krmilo države prevzel mednarodni denarni sklad, IMF. Jugoslovanom niso povedali, da je imela država Bankrot. Sledile so gospodarske težave, boni, inflacija, pampersi, kava, banane, jeans, kot agonija pred razpadom.
Eurojackpot
13. 06. 2021 16.33
+10
Leta 1958 je imela Slovenija 16% nižji BDP kot Srbija, leta 1990 26% večjega, 2019 pa že 101% večjega kot Srbija (vir: gapminder). Potrebujemo Švico? Srbije gotovo ne.
samuray1
13. 06. 2021 16.47
+0
Euro,Pa odstrani Srbijo iz svojih zastrupljenih možganov človek.Pred tem prenehaj lagati,Srbija je bila žrtev bivše države pod parolo "slaba Srbija" močna Yugoslavija", in seveda, vsi ste se strinjali,celo nekateri Srbi zastrupljeni skozi enotno bratovščino. Na koncu pa še najdeš državo zbombardirano,okupirano,državo katera je podvžrena 30 letnim sankcijam,da bi se češ primerjal z njo. Pa daj idi vsaj na neki tečaj...
1955123
13. 06. 2021 15.47
-8
Da smo se rešili JNA in izstopili iz JUG. je bil ključni dosežek ,da smo po teh dogodkih končno prišli do svoje države .Da nismo napredovali dovolj dobro je krivo vladanje KP dik--------tu---re desetletja in te posledice so bile ohranjene v veliki večini tudi v NOVI državi SLOVENIJI .Na škodo vseh državljanov ta duh ZLA zopet oživlja kar se kaže v vse večjem sovraštvu dela državljanov ,ki so takšno početje odobravali skozi desetletja iskanja notranjih sovražnikov.
samuray1
13. 06. 2021 15.56
+11
Če nimaš sovražnika si ga pač namisliš,kaj ne številka?
patogen
13. 06. 2021 16.04
-5
Tako je. Bil je samo nov dan, 26.06.1991, načini prakse in ljudje so bili pa isti, kot 45 let prej. S starimi načini in praksami in razmišljanjem, se je želelo postati druga Švica.