Fokus

Kurenti: drugačna izkušnja, ki presega delitve

Ljubljana, 03. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
11

Vsi jih poznamo, njihova podoba in zvok sta znana vsem. Kurent je pustna maska, ki je celo pod okriljem Unesca. To, da s svojim demonskim videzom odganja zimo in straši z zvonci, zganja norčije in se zabava, pa je vse prej kot njegovo prvobitno poslanstvo. 

V zgodbo, zgodovino in znanost o kurentih se je za rubriko 24UR Fokus poglobila novinarka Maja Roš Kanellopulos. Štefan Čelan, ki je tudi sam kurent in jih tudi raziskuje, ji je med drugim povedal: "Osnovna sporočilna vrednost tega obredja je bila: človek, zavedaj se, da nisi vladar tega sveta, ampak si majhen kamenček v mozaiku tega vesolja; bodi spoštljiv do živalstva in rastlinstva ... Sporočilna vrednost je – biti sposoben dajati in ne jemati!"

O kurentih obstajajo pripovedi, dokumenti, znanstvene razprave. Dr. Jurij Fikfak z Inštituta za slovensko narodopisje, SAZU, opozori na dejstvo, da imajo kurenti lokalno identiteto, a ob tem tudi regionalno, etnično in državno identifikacijo. Pri kurentih se opisuje tudi občutek izstopa iz časa in prostora, kurent transcendira resničnost; po Victorju Turnerju (britanski antropolog) gre za liminalno fazo, za izstop, v katerem postanejo druge stvari nepomembne, to pa omogoča ljudem drugačno izkušnjo, ki presega delitve, razlagajo strokovnjaki.

Celotni prispevek si lahko sedem dni ogledate v zamiku, nato pa na VOYO.

O kurentih obstajajo pripovedi, dokumenti, znanstvene razprave.
O kurentih obstajajo pripovedi, dokumenti, znanstvene razprave. FOTO: Shutterstock

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijav
03. 03. 2019 08.19
+3
odnos do dediščine se je sprevrgel v zaslužkarstvo.....
RUGIEVIT
03. 03. 2019 07.56
+20
Ni ga čez etno maske ! Samo da gre tradicija in dediščina naprej!