Fokus

Ne prepuščajte se čustvenemu nakupovanju, vklopite razum

Ljubljana, 28. 02. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Karantena, zaprte trgovine, lokali, omejena potovanja so nam v žepu pustili kakšen evro več, a zdaj je treba biti previden, da nas ne zanese, opozarjajo finančni strokovnjaki. Nikakor se ne smemo prepustiti čustvenemu nakupovanju, ampak kupujmo premišljeno, torej tisto, kar res potrebujemo. Prihodnost je negotova, rezervo moramo imeti. Namreč, nekatera podjetja so že propadla, nekatera pri življenju ohranjajo moratoriji na kredite in drugi ukrepi, posamezniki, ujeti v negotovo gospodarsko in finančno kolesje, se bojijo nove, večje prihajajoče krize. Kako torej ravnati z denarjem v teh časih?

Znamo z denarjem?

Znamo z denarjem ali kako pametno zapravljati, bosta izhodiščni vprašanji v nocojšnji rubriki 24UR Fokus avtorice Tee Šentjurc

Marija Cilenšek iz Grosuplja, Alen Šišić iz Črnomlja in Nataša Planinšek iz Slovenj Gradca nam pripovedujejo, kako so se finančno soočili z zdravstveno krizo, kako so se naučili ravnati z denarjem, kako je kriza postala izziv in kako jih je spravila na kolena. 

Marija Cilenšek je kuharica, zdaj je na čakanju in je ena tistih, ki so se naučili ravnati z denarjem. Njen mož prejema invalidsko nadomestilo, z njima v podnajemniškem stanovanju v vasi pri Grosuplju živi sin srednješolec. Na čakanju je njena plača pol manjša, kot kadar dela – dobrih 700 evrov. A Marija Cilenšek ni v stiski, ni v strahu. Bila je leta 2011, ko je izgubila dobro plačano službo in bila dve leti brezposelna. Takrat se je naučila nadzirati porabo denarja, varčevati pri vsakodnevnih stvareh. “Začela sem pri hrani. Najprej sem si omislila zvezek, kamor sem si začela pisati, kaj jemo in ko sem šla v trgovino, sem vedela, koliko imam denarja in izbirala med nujnim in nenujnim.”

Zagotovo bodo ljudje znova več trošili v gostinskih obratih, ko se bo njihovo delovanje sprostilo. Tega se že zelo veseli Alen Šišić iz Črnomlja. Zadnje leto je bilo zanj precej težavno. Dolgo si je želel svoj bar, to je uresničil decembra 2019, le tri mesece kasneje pa ga je moral zapreti, a se je odločil, da bo vztrajal. V Črnomlju je prvi ponudil kavo za s seboj, razširil je ponudbo, točen sladoled, palačinke, in iz za goste zaprtega lokala naredil zgodbo – njegove plišaste živali in njihove vragolije v praznem baru poznajo ljudje širom Slovenije. A ni bilo lahko. "Preden smo odprli “to-go”, sem si preračunal, koliko prometa moram narediti, da pokrijem stroške in da ne gremo v rdeče številke. Potem smo pokrili vse stroške in je nekaj ostalo, sicer bolj za kikiriki, ampak je bilo iz meseca v mesec boljše."

V nekaterih panogah pa niso imeli niti možnosti preživetja. Kot na primer manjši avtobusni turistični prevozniki. Nataša Planinšek iz Slovenj Gradca je imela decembra 2019 osem avtobusov, 12 zaposlenih in obilo poslovnih naročil za prihodnost. 

Novinarka 24UR Fokusa Tea Šentjurc s strokovnjakinjo za osebne finance Ano Vezovišek.
Novinarka 24UR Fokusa Tea Šentjurc s strokovnjakinjo za osebne finance Ano Vezovišek. FOTO: 24UR Fokus

Podjetje ne posluje od januarja 2020, ker so bili vezani samo na tujino, na prihod tujih gostov. Že 13 mesecev so brez prihodkov, nima več zaposlenih, podjetje, ki je bilo v dobri finančni kondiciji, se je znašlo na robu, obroki za lizing, obresti, stroški so se le še kopičili, rezerve tako od podjetja kot osebne so počrpali. "Zdaj mi pomagajo starši, da sploh še lahko živimo." Imela je urejene osebne finance, s prihranki je reševala podjetje, a je kriza požrla tudi te. Zdaj ji grozi celo, da bo ostala brez stanovanja. 

Za mnoge bo letos še težje kot lani, državne pomoči ne bo v nedogled in na koncu koncev bo tudi to pomoč treba poplačati. Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije ob tem opozarja: "Upamo, da bo lahko večina spodobno živela. Zdaj že razmišljamo, ali bomo lahko pokrili osnovne stvari, za hrano, kredite, bomo lahko obdržali dom."

Pri odplačevanju dolgov si želi mehkega pristopa, pripoveduje ekonomist Marko Jaklič in dodaja, da je treba na vladni in evropski ravni modro pristopiti k novim regulacijam državnih pomoči, saj je pred nami težko obdobje. "Dejstvo je, da bodo očitno bogatejši še bogatejši, revnejši pa še revnejši. To, da je denar poceni, še ne daje zagotovila, da bi se zadolževali, ker vsak dolg je treba vrniti."

Posamezniki, gospodinjstva, podjetniki – vsi moramo imeti nadzor nad porabo denarja, saj slabi časi praviloma vedno pridejo. Strokovnjakinja za osebne finance Ana Vezovišek pravi, da so ključna pravila ista, v krizi ali v dobrih časih. "V tej krizi smo se vprašali, kaj si v resnici mi sploh želimo, kaj potrebujemo. Bodimo iskreni, takšno lekcijo smo potrebovali, saj smo šli v svet materializma, ki mu je želel slediti vsak, ne glede na to, ali si je to dejansko lahko privoščil ali ne. Ko smo bili zaprti, smo lahko videli, da nam nič ne pomaga kup oblačil v garderobi, če jih ne moremo obleči, da nam ne pomagata dva avtomobila višjega cenovnega razreda, ki sta oba morda celo na lizing in ju ne moremo uporabljati, plačevati pa moramo obroke.”

Zakaj je pomembno, da si ustvarimo dobre temelje, imamo svoje finance pod nadzorom in se bolje pripravimo na morebitne prihodnje krize? Odgovori, nasveti in pasti v rubriki 24UR Fokus, v oddaji 24UR.

884x150 pasicaClanek Fokus 2802
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
02. 03. 2021 18.15
Dajte dragi novinarji malo preveriti kje trgovci in od koga nabavljajo robo. A prodajajo originale ali ponaredke, sploh iPhoni me zanimajo. Kje se da preveriti, če ne boste preverili vi???
BUONcaffee
02. 03. 2021 18.11
Mene pa zanima ali v trgovini Veliki Pok prodajajo originalne iPhone ????
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2021 12.18
Prvo se je potrebno zavedati lažnivosti sedanjega sistema. Ves denar v obtoku je ustvarjen iz dolga in ne sloni na ničemer drugim, kot na dolgu. Zato poznamo inflacijo, da z njo zmanjšujemo stare dolgove, zato je denar danes vreden veliko več, kot bo denar vreden jutri. Jutri bo mogoče druga vreča denarja enaka vrednosti (weimar money, slike) manj, kot vrednost papirja, na katerem so napisane številke. (Voltaire; vrednost vsakega papirnatega denarja se vedno vrne v svojo vrednost, ki je nič). Tisti, ki razumejo sistem vedo, da prihaja nova kriza in tisti, ki poznajo zgodovino vedo, da je vedno v krizi dobro uspevalo zlato in srebro. V tem lažnem svetu je pa veliko lažnih certifikatov zlata, zato je zlato pravilo, če ga ne moreš držati, ga ne moreš posedovati. Živela pa svoboda izbire, vrži denar v vrečo, saj bo pri 2% inflaciji, ki jo propagira ECB po 35 letih vredno samo še polovico. Živela svoboda.
User1958074
28. 02. 2021 21.26
+1
Denar trenutno pada z neba, kam pa drugam kot v trgovine?
BUONcaffee
02. 03. 2021 18.12
Res je. Trgovci prodajajo vse po vrsti. Me zanima,, če prodajajo originale ali ponaredke.
Redalerta
28. 02. 2021 20.57
+2
Moja ko opazi kakšno stvar v trgovini pride vzhičena domov in ne pomaga moje večurno predavanje psihologije, ekonomije, statistike...ker njen sofizem mora zmagati, da je pri hiši mir. Edini izhod iz krize, sveti gral je moja denarnica, in še to kratek čas, dokler ne pride do ponovnega srečanja ženskega kulta.
procesoid
28. 02. 2021 19.47
+6
Kako so nekateri radi pametni in razlagajo nebuloze o nekih likvidnostnih žakeljčkih. Teh žakeljčkov zagotovo ne moreš risati pri 700 eur plače, ob vsaj 2h šoloobveznih otrocih, kakšnem nujnem neodložljivem kreditu, vseh položnicah in drugih stroških, ki te tako ali drugače ne zaobidejo. Za take obstaja rek, da je lahko s polno "tazadnjo drenirati"...
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2021 12.19
esq1
28. 02. 2021 19.45
-1
Takšnih težav večina nima. Samo razni v JS in SP.
dej no
28. 02. 2021 19.33
+3
kaj pa bom z denarjem delal. zaprt doma že celo večnost . po internetu naročil nov motor in zdaj naj se še po internetu vozim ali kaj?
Periot222
28. 02. 2021 19.17
+2
Javna uprava nakladajte to sebi!
Bananistanec
28. 02. 2021 17.56
+4
Izkazalo se je dal več kot pol trgovin ne rabimo, sploh pa ne gostiln, žurko imaš kar doma pa še policija te ne čaka pred gostilno in ti ne daje točk zvestobe in veliko ceneje je, pa še lokalni kmetje so veseli
dej no
28. 02. 2021 19.36
+2
ja problem je, ker je človek rad postrežen kjer kuhajo mojstri in še pospravljati ni potrebno. taxi in pozdrav miličnikom pred gostilno.
Walter Pravicek
28. 02. 2021 16.50
+1
KAKŠNI POPULARNI NORI NASVETI:V BANKAH IMAJO LJUDJE PREKO 21 MILIJARD EVROF!A NI TO NORO!ZA koliko pa garantira država?morebiti je kaj v sefih?,vseeno kupuj kar potrebuješ,ne za"ozimnico",te več nimamo.,ker je vse celo leto na voljo v trgovinah!jaz,da me ne "zanese" kupujem z listkom napisanim doma,kar je nujno,ne da kot se vidi občasno mečejo v nakupovalni voziček kar jim pod roke "pade",brez gledanja številke recimo nogavic ali drugih artiklov,kje je pomembna številka.ali zaloge drugih dobrin,ki doma gnijejo,plesnijo ali so neuporabne.zamenjave pa običajno ni!
dej no
28. 02. 2021 19.37
+0
živi se samo enkrat. vsi pa nimamo plesni doma.
luciferaza060606
28. 02. 2021 15.35
+5
sfečkarske medije enoumja: goriški portal, utrip Ljubljane, Portal OS, Gorenjski utrip, E Maribor, Naše zasavje , Savinjsko Šaleška, Celjski glasnik, Moja Dolenjska, E Koroška, ŠKANDAL, časopisi Demokracija, Politikis, časospis Domovina in Demokracija, in Televizija Nora 24 Tv. Medijev iz desnice kolikor hočete če še prištejemo radio Ognjiče, časopis Družina, Kmečki glas, vklopte razum pri poslušanju!
Težeklojz
28. 02. 2021 13.52
+6
Na koncu bo potrošnik kriv večinoma sam, kar je nekako logično. Moti pa me, da oglaševalske strukture nimajo nekega etičnega nivoja ali pa ministra za zdravje situacija v tej smeri ne zanima. Ima namreč preveč dela z alkoholom ter tobakom. Zvečer po televiziji pa same reklame o cukru, pršutih, lidl, hofer, špar vse najbolj noro ter odbito. Praktično vse zastonj. Minister takrat že spi.
Walter Pravicek
28. 02. 2021 16.54
+5
KATERI TRGOVEC PA JE ETIČEN?EDINA NOVOST V SLOVENIJI JE BILA,KO SO SE TUKAJ POJAVILI TUJI TRGOVCI:POPUSTI ŽE PRED BOŽIČEM,POMLADI IN JESENI!GLOBOKI POPUSTI!IN VELIKI LEPI OBRAZI NASMEJANI,TRGOVCEV,DA NAS LEPO POZDRAVLJAJO!TO JE SLOVENSKA MANIRA,A JE V TUJINI TO ŽE STOLETNI OBIČAJ!
spiderx2020
28. 02. 2021 13.14
+3
džisus, kakšno poenostavljanje :) o upravljanju premoženja obstajajo cele knjige, prav tako o investiranju, niti besede pa o tem, da se je treba pred krizo pozicionirati - se pravi moraš biti pripravljen, s tem mislim na zlato in kripto valute. na koncu pa seveda pridiga o materializmu :) in da moramo imeti nadzor nad porabo denarja :)
GetUp
28. 02. 2021 13.04
-4
Jaz grem po nakupih enkrat na par let in to govorim glede oblačil. V trgovine s prehrano hodim samo krast. Dobro tudi kaj kupim včasih. Zdaj ko so dvignili cene pa en izdelek kupim dva pospravim v žeop pa naj se hebejo. Vi kradete mene jaz vas dvojno nazaj.
Satoshi Nakamoto
28. 02. 2021 11.48
+12
Nihče ne more zaslužit toliko kot lahko norc porabi
spiderx2020
28. 02. 2021 13.19
-2
Uporabnik1921539
28. 02. 2021 11.33
-12
Kriza?Kaksna kriza?Ce bi prusle vse informacie do vseh,ki bi lahko delali,pa nisi,ker je vse skupaj nateg,bi v resnici vsi imeli vec.Sploh pa....odlicen cas je za nakup nepremicnine ali avta srednjega razreda-tam okoli 60 jEur,ker so ugidnejsi-cene nizje za kakih 10k Eur.Cape in cevlji in take bedarije...itak nesmisel
walter2
28. 02. 2021 12.44
+4
Odličen čas za nakup nepremičnine.....hahahaha.....ti se pa spoznaš na nepremičninski trg!Počakat,da udari kriza,ki prej ko slej bo,da padejo cene;kedr trenutno je vse precenjeno!
HUSO BOSS
28. 02. 2021 10.49
+14
PRI MENI GRE VES DENAR ZA DROGO IN PROSTITUTKE...
TEDO84bv0MEDO
28. 02. 2021 11.55
+1
TEDO84bv0MEDO
28. 02. 2021 11.55
+2
Walter Pravicek
28. 02. 2021 16.56
+2
A MAMA TO VE?TI DOVOLI?PROSTITUTKE?JA SI HECEN.-DOBIŠ ŽENSKE ZASTONJ,BREZ PLAČILA,Z VEČERJO,ŠE PREVOZ MOREBITI,ČE SI PEŠEC.SAMO NE BODI IZBIRČEN!
Uporabnik1996024
28. 02. 2021 10.25
+9
to je pri denarju, enkrat dobiš, drugič izgubiš. Večina slovenceljnov pa na srečo nima težav z razumom pri nakupovanju. So pa tudi izjeme, kot vedno ki jih vodi požrtnost, ker bi se radi kazali pred drugimi s tem kar so kupili.
SnowmanR
28. 02. 2021 10.22
+9
Kriza ki je ni (novi avtomobili, moda, telefoni, tehnologija, orožja). Kako trditi da smo v krizi, če krize ni. Da bi bila kriza, bi morali državljani stavkati, kopati po kontejnerjih, se ubijati za hrano pred trgovinami. Kriza ki jo toliko mediji propagandirajo je laž, saj banke odobrijo vsako novo zadolževanje, či bi taprava kriza bila, nihče kredita in lizinga ne bi dobil...
Potouceni kramoh
28. 02. 2021 10.32
+10
To ti misliš ker gledaš posplošeno.Ti ne vidiš familij in posameznikov ki se prebijajo iz meseca v mesec lačni ker so ti ljudje najmanj vidni !!!
SnowmanR
28. 02. 2021 10.38
+6
O kakšni krizi ti govoriš? Saj ste hoteli imeti Citypark, Supernovo, E.Leclerc? Ste hoteli imeti nove Audi, BMW in Mercedes-Benz avtomobile? Ste hoteli imeti EU standard? Kje ti vidiš krizo, če je povprečna plača 1500€? Saj ste hoteli "Evropa ZDAJ"?
daiči
28. 02. 2021 11.07
-3
Teh nakupovalnih centrov nobeden ni htel imet, vsi smo govoril kdo bo pa vse to kupoval, kupna moč je premejhna, no izkazal se je da so imel trgovci bol točne podatke o slo kupni moči. Sam se mi vseen zdi da se folk bolj sprehaja pa po kavicah fura po teh centrih k pa kej dejansko na veliko zapravlja. Nemške premium avtomobile se pa pri nas v glavnem rabljene kupuje za od 10 do 20k €, nove kup sam tist k ma res dnar. Povprečna neto plača še ni 1500e ampak slabe 1300e, je pa res da se zadnja leta kr dviguje, po ene slabe 100e na leto. Ampak ja, pol s furo pa malco je pa še več k pa 1500e izplačila.
Potouceni kramoh
28. 02. 2021 11.27
+4
Centri ki jih ti vidiš pač nimajo blage veze s tistimi ki so doma in nimajo kaj v pisker dat.
User1908573
28. 02. 2021 11.33
+5
Standardi se spreminjajo. Kako se ti zdi da 1500 evrov plača pomeni, da ni mogoča kriza? Za eno tako plačo ne moreš niti najet stanovanja v Ljubljani. Hiša te pa stane 250 tisoč evrov takoj. Pa že vidim tvoj odgovor, da se preselji v Prekmurje. To ni nobena rešitev. Ti si idealna ovca, bogataši zdele kupujejo bog ve kakšne parcele, hiše, jahte, mi podložniki naj bomo pa zadovoljni z novimi telefoni in oblekami? Pa samo za info, ti nisi z njimi, niti približno. Samo en uporaben hlapec si, ki laja njim v pridm.
User1908573
28. 02. 2021 11.38
+0
Banke pa trenutni odobrijo samo kredite z ogromnimi obrestmi, za kar pa ti ne veš, ker so ti tastari naredil bajto 20 let nazaj, od takrat naprej si pa pameten po spletnih portalih, kako da ostali ne naredijo isto. Poznam trenutno več parov, vsi imajo dobre službe, visoke izobrazbe in mizerne plače, nekateri delajo dve službi, pa ne dobijo kredita nad 100k, od tam naprej pa astronomne obresti.
Walter Pravicek
28. 02. 2021 16.58
+2
KDO IMA TAKŠNO PLAČO?BO KAR 1100EVROF BRUTO!ZA MANUALCE.NISO VSI POLITIKI!