Fokus

Logar: Slovenija bo na predsedovanje dobro pripravljena

Brdo pri Kranju, 09. 05. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dan Evrope je danes, do predsedovanja Svetu Evropske unije pa sta manj kot dva meseca. Slovenija bo na vrhu EU drugič v 17. letih, odkar je postala članica. Bo šlo brez zdrsov, vzorno, z agendo tudi v drugo? Kakšni bodo zgodovinski mejniki v zaostrenih razmerah? In po čem si bo Evropa zapomnila Slovenijo med predsedovanjem?

Kako bo epidemija vplivala na predsedovanje, kakšne bodo prioritete? Kako je Slovenija od proevropske pristopnice in vzorne članice, ki je leta 2007 vstopila v schengen in prevzela evro, postala država, ki se odmika od jedra Evropske unije, zaradi napadov na svobodo medijev in stanja na področju vladavine prava pa je vse bolj pod drobnogledom Bruslja? Tudi o tem v pogovoru novinarja Mihe Drozga z vodjo diplomacije dr. Anžetom Logarjem, v rubriki 24UR Fokus. V spodnjem besedilu pa nekaj poudarkov. 

Utrip slovenskega predsedovanja bo v veliki meri narekovala nova, pandemična realnost. Okoliščine so izjemno zahtevne in negotove. Prav zato ima Slovenija pripravljena dva modela, A in B, torej, da bodo dogodke organizirali fizično ali na daljavo oziroma v hibridni obliki. Sprejeli so protokol, da se za prav vsak dogodek 30 dni prej odločijo, v kakšni obliki bo potekal, pojasnjuje minister Logar.

Slovenija se je v zadnjem času na evropskem parketu, na očeh evropske javnosti in bruseljskih institucij znašla predvsem zaradi vojne predsednika vlade z mediji, spoštovanja vladavine prava, bitke s pravosodjem – še vedno denimo ni imenovala članov evropskega tožilstva. Ugled Slovenije v Evropski uniji je načet. Minister Logar tega nikakor ne razume kot slabo popotnico za uspešno predsedovanje, poudari pa: "Mi se pripravljamo na predsedovanje, Slovenija pa je zanesljiv partner. Jaz delam vse, kar je v moji moči, da ustrezno predstavim položaj svojim partnerjem, da bo Slovenija vsebinsko dobro pripravljena."

O stanju na področju vladavine prava in svobode medijev v Sloveniji razpravlja Evropski parlament, situacija pri nas zelo zanima Evropsko komisijo. Predsednik vlade pa na vprašanja evropskih poslancev ne želi odgovarjati, njihova dejanja primerja z dejanji Slobodana Miloševića, Bruslju žuga, da mu Slovenija ne dolguje ničesar. Je to primerna komunikacija premierja države, ki bo kmalu predsedovala Svetu Evropske unije? Minister Logar zatrjuje, da "Slovenija ne krši svobode medijev, je odprta, transparentna, je pa res, da veliko zvočnikov kriči nasprotno. S tem se moramo ukvarjati kot država, ki se pripravlja na predsedovanje, ljudje, ki dobro poznajo situacijo v Sloveniji, tudi vedo, da iz te moke ni kruha in da je Slovenija relevanten partner v skladu z vsemi vrednotami Evropske unije."

Afera, ki je silovito odjeknila doma in v tujini, je tako imenovani non-paper o risanju novih meja na Zahodnem Balkanu. Premier Janez Janša vse do danes ni stopil pred kamere ter odločno in jasno zanikal kakršne koli povezave s tem dokumentom, pač pa je v ogenj poslal prav ministra Logarja. Logar ob tem zatrdi, da je premier za Financial Times "odločno zavrnil avtorstvo tega dokumenta. Jaz pa sem imel peturno razpravo na odboru za zunanjo politiko, glede na to, da potem opozicija ni poskušala več "kuriti" na tem področju, sem jih očitno prepričal in so tudi s konkretnimi dokazi videli, da vlada nima s tem nič."

In kakšen bo izplen predsedovanja? Dr. Marko Lovec, strokovnjak za vprašanja Evropske unije s Fakultete za družbene vede, pravi, da bo izplen dober za Slovenijo že, če ne bo nobenega večjega incidenta. "Če bomo vseeno uspeli izpeljati ta neformalni vrh, če bomo uspeli približno odigrati vlogo nekega neformalnega pogajalca, ne upočasnjevati posameznih tem na agendi, ki se bodo sicer pojavile, recimo vprašanje migracij in azila. Če ne bomo šli v neko politizacijo teh vprašanj in če ne bomo povzročili dodatnega razburjenja, bo to s trenutne perspektive to že neke vrste zmaga za Slovenijo."

Logar je poudaril, da je Slovenija enakopravna članica EU in da samozavestno zre v obdobje predsedovanja. "Nikoli nisem bil mnenja, da se je treba pomanjšati na nekega pritlikavca, da boš potem rekel, da si uspešen." Po čem si bomo torej zapomnili Slovenijo, v oddaji 24UR in rubriki Fokus z Miho Drozgom.

Prispevek si lahko v celoti ogledate na VOYO.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
10. 05. 2021 21.26
+4
kako jih ni sram. pa mene,slovenca,taki v evropi ne smejo zastopat.
Antoniozmaj
10. 05. 2021 10.57
+7
a ljudje po evropi vedo, da jim bo zdaj predsedoval arestant, prekupčevalec orožja, lopov, skorumpiranec...? 😂😂😂😂😂😂
cirenij
12. 09. 2021 12.09
Antoniozmaj
10. 05. 2021 10.56
+8
kakšna tragi komedija bo še tole ob predsedovanju pacienta in njegove ekipe kriminalcev EU-ju 😂😂😂
Uporabnik1929613
10. 05. 2021 10.49
+6
"Od prvega trenutka, ko se je desnica v tem prostoru definirala kot politična sila pred tridesetimi leti, je imela le eno točko programa. Boj proti komunizmu. Boj proti mlinom na veter. Boj proti čisti praznini. Boj proti izmišljenemu sovražniku, ki ga vedno znova obujaš iz svojih blodenj in fantazij. Od takrat je že veljala ocena, da Janez Janša kot nosilec, simbol, žrtev, vodja, nenadomestljiv in unikaten reprezentant desnice sploh nima tekmecev. Nima politične konkurence. Nima sparing partnerjev. Ima le smrtne sovražnike. Sovražnike, ki jih producira po tekočem traku z enim poenotenim znakom: rdečo zvezdo in komunistično nalepko." Leon Magdalenc
Uporabnik1929613
10. 05. 2021 10.36
+5
kdo je klonu robil ušesa ha? :P
Uporabnik1929613
10. 05. 2021 10.20
+7
HEHEHE Pripravljena: "Bruseljski dopisnik Jack Parrock je objavil tvit, ki potrjuje nekatere diplomatske vire v Evropski uniji, ki so mu sporočili, da slovenski premier Janez Janša na vztrajanje Guya Verhofstadta ni dobil priložnosti, da bi lahko govoril na današnjem dogodku začetka konference o prihodnosti Evrope, čeprav se je očitno cel teden trudil, da bi zlobiral svoj nastop." Dr. Boris Vezjak
Brabus
10. 05. 2021 10.50
-3
In to je potem demokracija??? Ko Putim vrača udarec, je pa zlobnež??? A to je vse v redu???
malaraja
10. 05. 2021 09.13
+7
Janša tvita o praznovanju zmage v Ljubljani, da bi prikril sramoto, ki jo dela v EU. Zdaj mu že do mikrofona ne pustijo več, temu najboljšemu PV na svetu vseh časov
BETONSKI
10. 05. 2021 09.47
-7
TAKE ZMAGE ,KI JE POTEM PRIVEDLA DO MNOŽIČNEGA POKOLA OTROK IN ŽENSK ,KI NISO BILI NIČ KRIVI IN NISO ZAKRIVILI NOBENEGA ZLOČINA V ČASU 2 SV VOJNE PAMETNI RAZGLEDANI LJUDJE NE PRAZNUJEJO, TO PRAZNUJEJO SAMO OVCE IN OSLIČKI.
BETONSKI
10. 05. 2021 09.48
-8
RES JE NAJBOLJŠI PREDSEDNIK VLADE V VSEJ ZGODOVINI SLOVENIJE,LEPO DA TO PRIZNAŠ IN NAPIŠEŠ.
malaraja
10. 05. 2021 09.11
+10
V kasnejšem tvitu je nadaljeval z izzivanjem, ga označil za lažnega deležnika (stakeholder) evropskih vrednot, mu očital pokroviteljsko držo in ga napotil na to, da se ukvarja s slabim volilnim rezultatom doma. Prav danes, ob dnevu Evrope, s katerim se spominjamo ideje združevanja držav v Evropsko unijo, se je v Strasbourgu začela omenjena konferenca o njeni prihodnosti. Na uvodnem dogodku so nastopili francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsedujoči Svetu EU-ja, portugalski premier Antonio Costa.
malaraja
10. 05. 2021 09.12
+7
Naš nesposobni Tvito! Najprej žali EU poslance in novinarje, potem bi pa imel združevalni govor. Njegovega psihotičnega uma v EU očitno ne razumejo tako, kot njegove svečke, ki se jim vsak dan bolj smejemo.
malaraja
10. 05. 2021 09.10
+7
Bruseljski dopisnik Jack Parrock je objavil tvit, ki potrjuje nekatere diplomatske vire v Evropski uniji, ki so mu sporočili, da slovenski premier Janez Janša na vztrajanje Guya Verhofstadta ni dobil priložnosti, da bi lahko govoril na današnjem dogodku začetka konference o prihodnosti Evrope, čeprav se je očitno cel teden trudil, da bi zlobiral svoj nastop.
malaraja
10. 05. 2021 09.10
+10
Razlog za takšno gesto bi lahko bila pobalinska žalitev, ki jo je letošnjega marca namenil nekdanjemu belgijskemu premierju in zdaj evroposlancu, ko ga je posredno primerjal s kraljem Leopoldom II, ki je ustanovil zasebno kolonijo na področju današnjega Konga, kjer je prišlo do grobega izkoriščanja in množičnega umiranja prebivalstva.
BETONSKI
10. 05. 2021 09.45
-8
TVOJI OBJEKTIVNI NOVINARJI NAS RES NE ZANIMAJO,LAHKO ONI TROBIJO LAŽI BO SLOVENIJA PREDSEDOVALA EU ,PA ČE TI HOČEŠ ALI NE.
BETONSKI
10. 05. 2021 09.00
-8
DA BI TIŠLER S ŠESTIMI POPRAVCI NA MIZARSKI ŠOLI VODIL PREDSEDOVANJE EU,PA TO EUROPA NI DOPUSTILA ZATO JE MORAL VREČI PUŠKO V KORUZO,MU JE KAR EUROPA UKAZALA,HVALA EUROPA.
BETONSKI
10. 05. 2021 08.56
-8
POHVALE VLADI ,LOGARJU ZA PRAVE PRIPRAVE NA PREDSEDOVANJE EU. LAHKO SE ZAHVALI JO TIŠLERJU ,KI JE PRAVOČASNO VRGEL PUŠKO V KORUZO. JOJ KAKO PEČE A NE NOSILCI RDEČE ZVEZDE,KOAKO PEČE ,TREBA BO PREŽIVETI,KAJNE.
09ZarMan10
10. 05. 2021 08.23
+9
Sedanja vlada bi si lahko spremenila ime. Lahko bi bila npr. Politika modernega kretenizma! PMK. Najvidnejši predstavniki: Ivan Janez Janša Ivan Hojs Anže Logar pridruženi člani-hlapci (Tonin, Poklukar, Kustec,..., Kacin, Krek, Beović, Jelinčič...) Kako se sliši. Realno, kajne?
BETONSKI
10. 05. 2021 08.53
-8
TVOJE NEUMNO MNENJE NIKOGAR NE ZANIMA,TOREJ UTIHNI.
BETONSKI
10. 05. 2021 09.50
-8
Uporabnik1929613
10. 05. 2021 10.25
+5
@BETONSKI - ne immbeccil, tvoje mnenje nas tu ne zanima, zato sppizdi na resnicoljubni portal. JA?
BETONSKI
10. 05. 2021 16.48
-4
Jožajoža
10. 05. 2021 08.14
+11
ljanši so preprečili Oz prepovedali,da bahko govoril na današnjem dogodku začetka konference o prihodnosti Evrope, čeprav se je očitno cel teden trudil, da bi zlobiral svoj nastop.lepo ste začeli.,a ne logar
SlobodaNE
10. 05. 2021 08.13
+10
Poglejte kakšne paciente nastavlja janša. Tretje razredni bančnik ki se mu ne samja o ničemer.
Jožajoža
10. 05. 2021 08.07
+9
mislim,da ste res postali drugorazredni,tako v Evropi in v svetu. vaš motoTreba je skregati ljudi, institucije, organizacije in podsisteme je edina prioriteta. Potreben vam je totalen kaos, da lahko " vladate"
09ZarMan10
10. 05. 2021 08.06
+10
Slovenska politika še svojih lastnih problemov trenutno ni sposobna reševati, kaj šele širših, evropskih! Najbolj škodljiva slovenska vlada bo predsedovala EU. Celoten svet jemlje hudič!
japk
10. 05. 2021 08.05
+5
... ene 5 minut sem ga poslušal pa sem ga imel dovolj ... Tip je skoraj toliko nespodoben in škodljiv , kot Janša ...
Rde?a barva
09. 05. 2021 21.59
+10
Smrt janšizmu, svoboda narodu! Naj živi bodoča predsednica vlade Tanja Fajon!
2fast4
09. 05. 2021 21.58
+2
Vrjetno imate ključno vlogo za pripravo politiki...
?ebula
09. 05. 2021 21.58
+11
Smrt janšizmu!