Fokus

'Nihče ni imel v mislih izključno pomoči, hotel je tudi zaslužiti'

Ljubljana, 21. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Od vojne za maske do sumov korupcije in klientelizma. To je bilo leto izrednih razmer, izrednih nakupov in domnevno spornih manevrov, ki so pod drobnogledom revizorjev in preiskovalcev. Tri četrtine ventilatorjev, ki jih je kupila država, ni bilo uporabnih za covidne bolnike, kupovale so se maske brez ustreznih certifikatov, neustrezne kakovosti, v igri so bile tudi vrtoglave marže. V nabavo pa so se vpletali prijatelji, tudi sorodniki odločevalcev. Kaj je šlo narobe?

Maske, ventilatorji – kaj je šlo narobe? 

Kako so kupovali maske, ventilatorje, kdo je koga klical, kakšne kanale so pri tem uporabljali, se je res kupovalo najboljše, najcenejše, se je poslušalo stroko in ali vsi akterji sodelujejo v kriminalističnih postopkih? Ozadja in zgodbe sta v rubriki 24UR Fokus odstirali novinarki Nika Kunaver in Damjana Seme. V videu si oglejte hiter prelet leta izrednih razmer in izrednih nakupov.

Bile so nepredvidljive okoliščine, država je že zamujala z naročili, dobavne verige so bile nezanesljive, prevoz prekinjen in cene so letele v nebo. Na drugi strani italijanske meje smo gledali črn scenarij, ki bi lahko doletel tudi nas – več tisoč mrtvih v zgolj nekaj tednih. Tomi Rumpf, v. d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve po letu dni: "Nič ni bilo tako hudo narobe s to nabavo, bila je točno takšna, kot je lahko bila v takšnih okoliščinah."

Da izredne okoliščine ne smejo biti izgovor za netrasparentno in negospodarno delovanje, vztraja žvižgač Ivan Gale, ki je upal povedati, kaj se dogaja in izgubil službo na Zavodu za blagovne rezerve: "Mene nihče ne bo prepričal, da določeni niso bili privilegirani in da so imeli vso podporo države."

Ventilatorji

V revizijskem poročilu Računskega sodišča so jasno zapisali: dobava ventilatorjev je bila neučinkovita. Sredi oktobra, več kot pol leta po nabavah torej, je bilo od nabavljenih 148 ventilatorjev najmanj 110 takšnih, ki niso bili primerni za zdravljenje covidnih bolnikov. Kar pomeni, da je bilo kar tri četrtine neuporabnih. Problematični sta bili sicer obe nabavi, ki jih je Zavodu za blagovne rezerve naročilo gospodarsko ministrstvo. Ventilatorji Bellavista, ki jih je država kupila od Gorenja Hisense, so bili brez ustreznega certifikata, zato je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke začasno prepovedala njihovo uporabo, medtem ko inšpekcijski postopek zoper ventilatorje SiriusMed podjetja Geneplanet diagnostika še ni končan. Še vedno namreč preverjajo, kako resne so pritožbe zdravnikov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred kratkim celo namignil, da skušajo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada vplivati na zdravnike in prirejati dokaze: "Zdaj nekateri prek mene rušijo vlado in nagovarjajo zdravnike, naj napišejo kaj grdega o ventilatorjih Siriusmed, da jih umaknejo iz uporabe. Ker nimajo dokazov, da je bil nakup škodljiv, saj se uporabljajo brez zapletov, bi si dokaze radi izmislili. To je neodvisni NPU."  

Na eni strani torej Počivalšek, ki trdi, da je bilo z ventilatorji vse v redu, na drugi strani pa bolnišnice, da jih ne morejo uporabljati. To so potrdili tako v UKC Ljubljana kot v UKC Maribor.

Sredi oktobra, več kot pol leta po nabavah torej, je bilo od nabavljenih 148 ventilatorjev najmanj 110 takšnih, ki niso bili primerni za zdravljenje covidnih bolnikov.
Sredi oktobra, več kot pol leta po nabavah torej, je bilo od nabavljenih 148 ventilatorjev najmanj 110 takšnih, ki niso bili primerni za zdravljenje covidnih bolnikov. FOTO: SB Celje

Domnevno sporne posle z Geneplanetom so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti NPU. Že od poletja, ko so bile hišne preiskave, se tako na kriminaliste kot na preiskavo izvajajo številni pritiski, tudi z obiski nadzornikov notranjega ministrstva. Kot smo že razkrili, je moralo posredovati celo Specializirano državno tožilstvo, ki se ni strinjalo s tem, da bi nadzorniki prišli do vsebine Počivalškovega spisa. Pritiski se po naših informacijah nadaljujejo tudi v nadzoru, ki pravkar poteka. Računsko sodišče ugotavlja, da je odgovornost za zmedo pri naročilih ventilatorjev porazdeljena med vlado, gospodarsko ministrstvo, Zavod za blagovne rezerve in zdravstveno ministrstvo. Prvo oceno, koliko ventilatorjev potrebujemo, je na dan imenovanja Janševe vlade podal takratni novi zdravstveni minister Tomaž Gantar – od 100 do 200 ventilatorjev. Tri dni kasneje zdravstveno ministrstvo pridobi strokovno oceno, da potrebujemo 100 novih ventilatorjev, le tri dni kasneje pa trikrat višja številka. Številka se še dvigne. Tri tedne kasneje, ko ministrstvo za zdravje pripravi celovit seznam, je izražena potreba po 400 dodatnih ventilatorjih.  

Pečečnik: "To je bila moja najslabša odločitev v življenju"

Imeli smo maske brez ustreznih certifikatov, neustrezne kakovosti, v igri so bile tudi vrtoglave marže. V nabavo pa so se vpletali prijatelji, tudi sorodniki odločevalcev.

Ponudbe so bile eno, sklenjene pogodbe nekaj povsem drugega, v cenah pa ogromne razlike, ugotavlja tudi Računsko sodišče. Velikokrat na škodo države. Rumpf pa: "Nihče, ki je karkoli ponujal Zavodu, ni imel v mislih izključno neke pomoči, vsak je ob tem hotel tudi zaslužiti. In to je normalno. Nihče pa ne more preko dejstva, da se je takrat zgodilo nekaj, česar nihče ni poznal. Z nabavo so se ukvarjali ljudje, ki niso bili tej zadevi kos."

Posel z državo je številnim dobaviteljem prinesel ogromne zaslužke. Spomnimo se samo slovenjgraškega Acrona, pogodbe so bile težke 30 milijonov evrov. Razkrili smo, da so imeli pri prodaji mask FFP 2 več kot 140-odstotno maržo. 

Minister za obrambo Matej Tonin in Joc Pečečnik na Brniku ob  pošiljki zaščitne opreme.
Minister za obrambo Matej Tonin in Joc Pečečnik na Brniku ob pošiljki zaščitne opreme. FOTO: Miro Majcen

Podjetniku Jocu Pečečniku se ni izšlo dobro. Država je najprej prevzela, nato pa mu po testiranju zavrnila za več kot 4 milijone evrov mask. "To je bila moja najslabša odločitev v življenju. Me je klical minister Tonin, obupan. Iz njegovega glasu sem videl, da gre zares. Na koncu je prišlo do tega, da se je zapletlo vse. Premier Janša, Počivalšek in Tonin so se obrnili stran."

Ker je država stornirala dokument za že prevzete maske, mu je inšpekcija naložila še plačilo 1,4 milijona evrov davkov in carin. Te stroške je sicer država v epidemiji dobaviteljem zaščitne opreme odpisala. "Bil sem pri premierju in ga prosil, če lahko pogleda, in ga spomnil, kdo je bil v prvih vrstah, je potrdil, da bo, ampak se ni nič zgodilo. Počivalšek se je z mano slikal pri maskah. Njegovih maskah, ki jih ni plačal. Gospod Tonin pa nima te moči v Janševi vladi, da bi lahko kaj pomagal. Čeprav mislim, da bi rad ..."

Danes nad vsemi vpletenimi visijo kazenske ovadbe. Tečejo številni inšpekcijski postopki. Protikorupcijska komisija je na primer ugotovila korupcijska tveganja v vseh fazah postopka. Ta hip teče še 20 preiskav zoper sedem oseb, med njimi tudi proti Počivalšku, Zakrajšku, Galetu in Rumpfu. Kar nekaj postopkov vodi tudi Državna revizijska komisija. 

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acromega
22. 04. 2021 09.49
Najbolj hecno je, da Tonin nima nič z Jocem.
KLIPAN71
22. 03. 2021 17.06
+4
V enem letu je Janši uspelo iz Slovenije narediti totalno mafijsko banana državo.
FAUSTOS1
22. 03. 2021 11.46
+5
Dejstvo vseh demokratičnih državah kjer je bili vsaj malo dokazano nepravilnosti pri dobavi medicinske opreme se vršijo odstopi razen v janšistično fašistični vladavini te strahovlade v sloveniji.
Levcekk
22. 03. 2021 09.46
+3
Policija pa v diktaturi kot podaljsana roka oblasti nadzira,ustrahuje,spletkari itd..proti drugace mislecim in kriticnim do kriminalcev iz politicnih vrst.Fasisticna policija za namecek se obvesca in izdaja zaupne informacije politicnim elitam in njihovim kompanjoni.
resslovenka
22. 03. 2021 08.37
+1
Jaz trenutno vidim 2 stranki ki sta še vredni zaupanja. Če se ne pojavi kakšna nova (pa ne stranka Aleksandre Pivec). Me je tudi Tanja Fajon resnično presenetila, ko je podprla ustanovitev stranke Aleksandre Pivec. Sem vedno mislila, da ima ničelno toleranco do družbenih in političnih deviacij. No, pri SD se je že dostikrat izkazalo, da ni tako. Do takih strank nimam popolnoma nobenih simpatij. Sem pa vesela nekaterih mladih poslancev, ki brez dlake na jeziku povedo in tudi dokažejo, kaj vse je v naši politiki zelo narobe. Ti imajo mojo podporo. "Stari mački", vaš čas počasi mineva. Dost je bilo populizma in političnih igrarij. Mladi so vas po miselnosti že pošteno prerasli. 😎
Ponosno na DESNO
22. 03. 2021 08.48
-1
Nimasmisla
22. 03. 2021 08.25
+3
normalno posluje se zato da se kaj zasluži
Desna FRONTA
22. 03. 2021 08.21
+0
Ponedeljek, ura 8:23 in nobeden iz stranke 🤡 SD – LMŠ – LEVICA - SAB … še ni pozval vlade k odstopu. Tudi ta tradicija ugaša ! 😱
Desna FRONTA
22. 03. 2021 08.19
-2
Levaki, imam eno sila preprosto vprašanje - kdaj vas bo srečala pamet?
Desna FRONTA
22. 03. 2021 08.19
-5
Drage tovarišice in tovariši levaki. Še vedno klečim ...... in vsak dan molim za vas - o Bog, daj jim zdravje, ker za pamet je itak prepozno ...
Desna FRONTA
22. 03. 2021 08.19
-3
Čas hitro beži ... levaki - kdaj Janša prevzame vodenje EU ... 30. junija ob 24.00h ... ali 01. julija ob 00.00h .. - sam vprašam ? ... za prjatla sprašujem .. ✔😆😎👌
Desna FRONTA
22. 03. 2021 08.18
-3
💚 podpora vladi ❤ 💚 vseslovenska podpora vladi ❤
FAUSTOS1
22. 03. 2021 11.48
+1
enkrat kopriva ,drugič počena guma in desno ziher-popolni janšistični fašistični propagandni stroj.
riss
21. 03. 2021 21.59
+1
KUL partija MEDIJI akcija.
riss
21. 03. 2021 21.58
+1
A je RES kaj oprijemljivega po 1 letu?
srebrnibreg
21. 03. 2021 21.08
+2
Logika sedanje kriminalne združbe imenovana slovenska vlada.
dante
21. 03. 2021 20.34
-5
Janševa politika je denar v žep. Toda levi niso nič boljši
glavcaena
21. 03. 2021 20.06
+1
veliko govora o teh zadevah ampak vsi vemo da epiloga ne bo pravega, žalostno...
resslovenka
21. 03. 2021 19.47
+2
Da peščica ljudi tako podcenjuje lastne državljane? Dosti si dovolite. Mislite, da ste pametnejši od nas. Ne, nikakor ne. Prišel bo dan obračuna, ko boste odšli na smetišče slovenskih vlad. Najbolj pokvarjena vlada 30.let ste!😎
mungus
21. 03. 2021 20.06
+1
sinhron
21. 03. 2021 19.43
+1
Pri vsaki krizi se najdejo ljudje , ki stisko ljudi izkoristijo ali izkoriščajo za lastne koristi ! Tako je bilo in je še sedaj pri naročanju zaščitnih sredstev . Takoj so se pojavili kvazi posredniki , ki so zaslutili možen zaslužek in vlada je omogočila koruptivne izbire dobaviteljev , katerim je celo plačevala avanse ! Naročila so in še dobivajo izključno s politično pripadnostjo koalicijskim strankam , zlasti SDS , DA ŠE STRANKI POSTRANI KAJ KAPNE ! Koliko je še neuporabnih raspiratorjev za covid ?
Betuul
21. 03. 2021 19.52
+5
💉Kaj pa tist raspirator ki so ga naši strokovnjaki pogruntal “ na kovaški meh” je že za v muzej!
resslovenka
21. 03. 2021 19.42
-1
Gledala Fokus. Ravnokar. Sej sem vedela, da je politika pokvarjena, da je pa do obisti, si pa res nisem predstavljala. Odličen prispevek Pop TV👌. Pocivalsek in vpletena združba, sramujte se. "Vojni" dobičkarji ste, pokvarjeni v dno duše. Koalicija vas ni popolnoma nič sram, podpirati take ljudi? Nimate popolnoma nobene vesti? Fuj! 🤑
DKR
21. 03. 2021 21.12
+0
Zbiramo pomoč in donacije za zdravljenje frustriranih levakov. Pošlji SMS#5 resslovenka. Hvala.
ni_mi_vse_eno
21. 03. 2021 19.42
+2
Joc Pečečnik ni ničesar zaslužil.