Fokus

Novinarstvo je kisik demokracije

Ljubljana, 02. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

3. maj je svetovni dan svobode tiska. Svoboda medijev v Sloveniji skrbi. Tudi Evropo. Po indeksu svobode medijev smo celo padli za štiri mesta, smo šele 36. Kaj je razlog? Vojna z mediji vlade oziroma stranke SDS Janeza Janše? Blatenje v tujini, grožnje, pritiski, šikaniranja? Napad na osrednji tarči – javni RTV in STA. STA je tik pred propadom, ker vlada ne spoštuje lastnih zakonov. Vse oči so zdaj uprte še v RTV, kjer je mesto direktorja prevzel Andrej Grah Whatmough.

Vojna z mediji

Vojna z mediji, strategija vlade Janeza Janše, po letu dni pušča sledi povsod – tudi v tujini, ugotavlja novinar rubrike 24UR Fokus Miha Drozg. Doma pa – mediji kot glavni sovražnik, kot politični nasprotnik. Napadi, diskreditacije, koordinirani in sistematični pritiski. Kar novinarji doživljamo zadnje čase – pripoveduje direktorica in odgovorna urednica informativnega programa na POP TV Tjaša Slokar Kos – je nedopustno. Novinarje je postalo strah, da bodo šikanirani, tarča napadov, če se bodo lotili raziskovanja zgodb, če bodo objavljali dejstva. "Skrb vzbujajoče je, da so kolegice novinarke deležne seksističnih opazk, imamo primere, ko so bile naše novinarke napadene, da imajo afere s politiki, ko so namigovali na to, da smo "presstitutke", da lažemo, da smo sami krivi za širjenje covida. Pričakovala bi, da bi tudi nekateri drugi politični akterji v naši družbi povedali na glas, da to ni prav."

Odnos vlade, predvsem največje vladne stranke SDS, do medijev je dejansko tak, kot da bi ga skopirali iz 70-ih let, iz nekih drugih, socialističnih časov, je jasen Marko Milosavljević s Katedre za novinarstvo na FDV. "To je odnos, ki ne dopušča in ne razume kritike kot sestavnega dela medijske vsebine in medijskih pristopov, ki ne razume te kritične vloge novinarjev, pač pa nekako želi videti samo najlepše zgodbe o sebi, tiste promocijske, tiste, ki so jih verjetno nekoč delali novinarji kot družbenopolitični delavci v socializmu, ko je bilo težje postavljati kritična vprašanja, ko je bilo težje pisati kritične komentarje in tako naprej."

Strategija leto dni trajajoče vojne SDS z mediji je sicer precej očitna. Prvi korak: podreditev javnih medijev. Ali kot opozarja Milosavljević: "Jasno je, da njihovi mediji, mediji, ki so blizu stranki SDS, pa tudi Novi Sloveniji, niso uspešni. Njihov doseg na spletu je zelo nizek, njihove televizije so izredno slabo gledane. Njihovi ratingi so običajno pod enim odstotkom. To pomeni, da izredno malo državljanov, prebivalcev te države, zanimajo njihove informacije, kar pomeni, da za vpliv na javno mnenje in za nadzor potrebuje tudi nadzor nad klasičnimi množičnimi mediji. Prvi na seznamu so javni mediji, kot sta javna RTV in STA."

Slovenska tiskovna agencija – ena osrednjih novinarskih institucij v Sloveniji – je namreč že 122. dan brez plačila za opravljanje javne službe. Da bi 91 zaposlenih dobilo plače, da bodo njihove družine lahko preživele, se jutri začenja akcija zbiranja denarja z naslovom "Za obstanek".
Slovenska tiskovna agencija – ena osrednjih novinarskih institucij v Sloveniji – je namreč že 122. dan brez plačila za opravljanje javne službe. Da bi 91 zaposlenih dobilo plače, da bodo njihove družine lahko preživele, se jutri začenja akcija zbiranja denarja z naslovom "Za obstanek". FOTO: Bobo

Propad STA na pragu 30. obletnice?

Slovenska tiskovna agencija – ena osrednjih novinarskih institucij v Sloveniji – je namreč že 122. dan brez plačila za opravljanje javne službe. Na pragu 30. obletnice svojega delovanja se je tako znašla na robu preživetja. Predvsem zaradi največje vladne stranke SDS oziroma šefa Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije, ki ne upošteva lastnih zakonov. Ali, kot trdijo na STA, vse se je začelo, ker je bila vest o srečanju Janše in Orbana v Pincah prekratka. Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije, pravi, da takšnega primera, kot je sedanje finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije, ne pomnimo. "Tako resne grožnje, nevarne poti k zatonu medijske svobode, tudi ne. Društvo novinarjev Slovenije se je odločilo za donacijsko kampanjo v sodelovanju s tako imenovanimi prijatelji STA, tudi mediji in ostalimi novinarskimi vrstami, s čimer želimo nadomestiti manko financiranja, da bi vsaj delno lahko premostili finančno krizo, kajti novinarji ne bodo dobili več prihodnjih plač ali pa bodo mogoče te zadnje oz. bo agencija v situaciji, ko bo morala razglasiti stečaj, in to zato, ker vlada ne upošteva lastnih zakonov."

Da Slovenska tiskovna agencija dela slabo – kar je sicer eden od glavnih očitkov – nikakor ne drži. Lani je imela 4,3 milijona evrov prihodkov in slabih 18 tisoč evrov dobička. Med epidemijo so objavili za desetino več vsebin kot leta 2019, v povprečju dnevno objavijo eno novico na vsakih 6 minut. A slabih 100 zaposlenih in njihovih družin trepeta, ali bodo sploh preživeli, bodo imeli za položnice, hrano. Društvo novinarjev zato jutri začenja akcijo zbiranja sredstev za Slovensko tiskovno agencijo. "Kampanja se imenuje "Za obstanek", lahko bodo darovali vsi, pravne, fizične osebe, tudi prek SMS-ov," poudari predsednica Društva novinarjev Slovenije.

Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa na POP TV: "Kdorkoli misli, da se to njemu ne bo zgodilo, da ne bo naslednja tarča tega šikaniranja, diskreditiranja, obtoževanja, se moti. Kdorkoli obrača glavo stran in se dela, da tega problema ne vidi, je mogoče on sam še največji problem."
Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa na POP TV: "Kdorkoli misli, da se to njemu ne bo zgodilo, da ne bo naslednja tarča tega šikaniranja, diskreditiranja, obtoževanja, se moti. Kdorkoli obrača glavo stran in se dela, da tega problema ne vidi, je mogoče on sam še največji problem." FOTO: Jan Filip Jordan Frangeš

Ali, kot ob tem zgovorno doda Tjaša Slokar Kos: "Kdorkoli misli, da se to njemu ne bo zgodilo, da ne bo naslednja tarča tega šikaniranja, diskreditiranja, obtoževanja, se moti. Kdorkoli obrača glavo stran in se dela, da tega problema ne vidi, je mogoče on sam še največji problem."

Vojna z mediji – začetek sega v prvo Janševo vlado

Dejansko SDS-ova vojna z mediji ni nekaj novega. Vse se je – pojasnjuje Lenart J. Kučić, preiskovalni novinar neodvisnega in neprofitnega medija Pod črto – začelo že med prvo Janševo vladavino. "Takrat je SDS v nekaj letih uspela strankarsko obvladati javno RTV in STA. In pa tudi del slovenskih časopisov Delo in Večer. Druga stvar, ki se je skozi mandate pojavljala, pa je, da krepiš svoj vpliv tudi na zasebnem medijskem sektorju. Kar pomeni, da izkoriščaš svoje politične in gospodarske povezave za to, da v enem primeru s pomočjo Telekoma Slovenije, v drugem primeru s pomočjo najprej podpornikov, potem pa političnih zaveznikov z Madžarske, vzpostaviš medijski sistem pod okriljem svoje stranke."

O tem, kaj si misli o provladnem medijskem ekosistemu, je v odmevnem intervjuju za Fokus spregovoril predsednik UEFE Aleksander Čeferin. Tudi sam je pogosto tarča napadov. "Mediji so ti lahko všeč ali pa ne, meni veliko prispevkov ni všeč, pa to ne pomeni, da bi ukinil medije. Ti mediji, ki jih financira in ki jim piše članke vladajoča stranka, težko jih verjetno imenuješ mediji, to so pač strankarska glasila, ampak mene sploh ne moti, da obstajajo. Naj obstajajo, seveda je pa moja pravica, da jih ne spremljam. In ta tako imenovana vojna z mediji, ki jo ta oblast ima, bo verjetno tudi en od razlogov, da ne bodo večno ostali na oblasti."

V oddaji 24ur in rubriki Fokus z Miho Drozgom tudi v tujini, Bruslju, kako gleda na Slovenijo, kaj je zaskrbljujoče in kako ukrepati. In tudi o vse več umorih preiskovalnih in kritičnih novinarjev, o tem je za Fokus spregovoril Branko Soban, dolgoletni dopisnik Dela z Bližnjega vzhoda in iz Rusije. "Grožnje so nevarno orodje, orožje. Novinarje tudi ubijajo, ne več samo na vzhodu Evrope, novinarje zdaj že ubijajo sredi Evropske unije, primer Malta, umor novinarja se je zgodil na Slovaškem, zdaj v Grčiji. Jaz se samo bojim, kdaj se bo to zgodilo pri nas."

Prispevek si lahko v celoti ogledate na VOYO.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (988)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
06. 06. 2021 17.20
Ja SAMO NE PRI NAS.......
ni_mi_vse_eno
23. 05. 2021 11.44
Nobene vojne ni, samo nakladanje o ekosistemu in kisiku novinarjev. Bistvo je to: "24. 3. 2021, Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Okrožna državna tožilka je zavrgla kazensko ovadbo, ki jo je zoper direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) mag. Uroša Urbanijo podal Sindikat novinarjev Slovenije v zvezi z zaustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA)." --- Veselinovič ne spoštuje zakona in tožilka to ve, zato je zavrnila tožbo proti tistemu, ki noče plačati Veselinoviču.
ni_mi_vse_eno
23. 05. 2021 11.42
Nakladanje. Članek, ki nič ne sporoča. Bistvo problema je Veselinovič, ki krši zakon, 6. člen. Si predstavljate, da bi plačali delavca, ampak vam ne bi hotel povedati, kaj je naredil? To je isto. Račune noče dati, pa vsake 3 mesece bi jih moral. Posledično ne dobi plačano.
zdrava.pamet
05. 05. 2021 15.45
+2
saj vsi vemo da je urednica pop tv žena draga kosa, ki je smrtni sovražnik Janše....in kot taka ne bi smela biti na tem popožaju, ker bi morali biti novinarji objektivni....zaradi tega pop tv v celoti ne moremo zaupati....jaz osebno vse 2 x preverim, kaj tukaj napišete...
zdrava.pamet
05. 05. 2021 15.31
+2
bi bili ubogi, če bi bili pošteni in ne bi bili levičarsko trobilo, zaato pa naj vas levičarji plačujejo, zakaj prisiljujete desničarje, da vas vzdržujemo, če nas non stop blatite povsod....
Jst !
03. 05. 2021 16.18
+4
Novinarstvo je CO (ogljikov monoksid ) demokracije vsaj v Sloveniji !
kekec414
03. 05. 2021 16.08
+5
Kdo je doniral je malo prehlajen... za vse te NJIHOVE PLAČE NA STA GRE IZ SKUPNEGA DAVKOPLAČEVALSKEGA DNARJA...
DominusMaximuz
03. 05. 2021 16.04
+4
Pravo novinarstvo je MRTVO že dolgo! To kar nam forsirajo danes je vse vnaprej pripravljeno, tako kot ustreza lastnikom. Vsaka beseda je okoli obrnjena, vzeta iz konteksta. Kar je najbolj znaimivo da VSI osrednji mediji USA in EU trobijo povsem ISTO. Skoraj do besede, vejice in pike isto besedilo!
RDPESA
03. 05. 2021 15.51
+5
Dragi novinarji.. Se strinjam, da se napadi na vas zavržno dejanje.. Malce ste si sami krivi za takobstanje saj je v zadnjih letih vaš način dela le senzacija in eskluziva.. S temi tekmovanji ste izgubili oravo nit novinarstva in to je objektivnost...
mak0521
03. 05. 2021 15.02
+6
Največja ironija je zbiranje denarja za STA. Potem, ko je bila objavljena direktorjev plača. Novinarji, z njim uredite zadeve. Jaz bom darovala, ko se bo zbiralo za gostince in druge ljudi, ki jih je ta corona vek najbolj prizadel! Zakaj se za nji ne zbira? Aja, ker so pravila za donacije, da se lahko zbira samo za določene stvari. In to pobiranje denarja je NEUSTAVNO.
Soze
03. 05. 2021 15.00
+3
Že par mesecev samo Covid, Dončić in Janša!! Pa kaj naj še plačujemo??
ubroslav
03. 05. 2021 14.51
-6
To kar dela JJ je sramotno. Bodimo pa iskreni. STA je navaden aparat globalnih vodij od katerih dobivajo navodila kakšne novice naj se objavljajo. Neodvisnega novinarstva na žalost nimamo. V nasprotnem primeru bi več slišali o uporih in demonstracijah po svetu.
orel?ek
03. 05. 2021 14.49
+0
5eur bom doniral, ko mi jih vrnejo 10.
Antoniozmaj
03. 05. 2021 14.16
-10
doniral sem 5 evrov, ker podpiram STA in njihove neodvisne novinarje, hkrati sem pa proti janšizmu in fašizmu. Smrt janšizmu!!!
puspan
03. 05. 2021 15.55
+4
Ubogi Antonio, zastonj si vrgel 5 € mimo vreče. Tudi, če bi jo trofil, bi bilo isto. Vreča ima spodaj veliko luknjo.
eurosapiens
03. 05. 2021 13.24
+1
preveč novinarjev imamo in vsi pišejo enake novice ... kaj bomo z toliko tega
Burkež
03. 05. 2021 12.32
+4
Janša da ima v Sloveniji vpliv v medijih??? S kerim medijem nova 24???koliko procenta medijske gledanosti, 5%??? Največji vpliv politike na medije ima lewakarska grupa... Pirc Musarjeva sama pove, da so jo v RTV rušili SD... Torej fajonka ima vpliv na največjem državnem mediju in vas zanima Janša, tudi če ima vpliv na nova24??? LEWAKI lažejo in obračajo, da jim ni para...
yanay
03. 05. 2021 14.36
+0
Še nekdo, ki zelo rad uporablja "W" in ga postavlja tam, kamor sploh ne paše!
MESE?AR
03. 05. 2021 15.45
+0
JohannDoe
03. 05. 2021 12.25
-1
Pri nas imamo Janša-Orbanov imperij, ki zganja hegemonijo s svojimi 10% trga. In pa demokracijo najboljšega in najbolj branega komercialnega medija v regiji, ki je v lasti protestne delavske samouprave al neki, če greš temu verjet. Kaki tajkuni in oligarhi pa to.
JohannDoe
03. 05. 2021 12.16
+5
V Sloveniji imamo pristransko novinarstvo, ki je vse skoncentrirano v rokah tajkunov in oligarhov. In pa najboljšo medijsko firmo, kjer so pa lastniki rožice in marjetice.
Debely
03. 05. 2021 11.57
+3
Seveda je govora o PRAVEM novinarstvu.
VAREN
03. 05. 2021 11.32
+7
Mediji še dolgo ne bodo vedeli, kaj je to demokracija. Že tu je ne poznajo, ko enim člankom ne dovolijo komentarja.
Blokiran Drugi Človek
03. 05. 2021 11.34
-4
Veš, včasih je bolj pametno zakleniti komentiranje, kot pa pustiti določenim skrajnežem, da pišejo neprimerne stvari...
VAREN
03. 05. 2021 12.04
+5
V demokraciji je vse dovoljeno, če tega še ne veš.
JohannDoe
03. 05. 2021 12.17
+3
Demokracija v komercialnih medijih sliši na ime evrčki.
JohannDoe
03. 05. 2021 12.30
+0
@druže Manj je odstopanja od tega, kar pišejo mediji in drugačnega razmišljanja, boljše je in bolj pametno, pa to.