Fokus

Ocena mandatov predsednika republike Boruta Pahorja

Ljubljana, 24. 09. 2022 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"V 10 letih predsednikovanja Boruta Pahorja smo ga marsikdaj lahko preslišali, nismo pa ga mogli spregledati." Tako je črto pod Pahorjev predsedniški mandat potegnil antropolog Dan Podjed. Poleg njega so o Pahorju za 24ur Fokus govorili še pisatelj in nekdanji politik Tone Partljič, zdravnica in predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa dr. Metoda Dodič Fikfak in odlična poznavalka javnega mnenja in javnomnenjskih raziskav Janja Božič Marolt.

Borut Pahor je v svojih mandatih kot predsednik republike obiskal 1782 prireditev, imel je 377 sprejemov, več kot 1500 govorov in nagovorov, 181 obiskov v tujino, gostil je 83 tujih voditeljev. Podelil je 357 odlikovanj in 41 jabolk navdiha. A po čem si bomo najbolj zapomnili njegova mandata? Kako mu je uspelo dvakrat zmagati na volitvah za predsednika države? Zakaj mu tudi neprimerne in nepremišljene izjave niso škodile? Kje je umanjkal, kje smo pogrešali njegov odziv? In kako je postal "Instagram" predsednik? 

'Instagram predsednik'

Borut Pahor je Instagram odkril leta 2013. Vse do leta 2016 je bila večina njegovih objav bolj ali manj protokolarnih: obisk slovenskega vojaka, slavnostni govor ob mednarodnem dnevu miru, razprava generalne skupščine OZN, srečanje z Barackom in Michelle Obama, sprehod po Ljubljani z monaškim knezom Albertom. Sem in tja tudi kakšna iz osebne zbirke: z družino na otvoritvi skateparka, tek na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Potem pa leta 2016 – pred drugo predsedniško kampanjo – preobrat. V težnji, da bi se približal ljudem, je pristal na predsedniški "roast" oziroma žar, ki smo ga predvajali na naši televiziji. Pred drugim bojem za predsedniški stolček so Pahorjeve Instagram objave postale bolj osebne, zanimive, privlačne – število sledilcev je zraslo. Dan Podjed je s kolegico Ajdo Pretnar Žagar analiziral ta Pahorjev obrat in ugotovil nekaj zanimivosti: najprej, s katerimi objavami je Pahor postal – kot pravi Podjed – kralj ljudskih src: "En tip teh objav je bil to, čemur mojster promocije Damjan Murko pravi "šlepanje" na zvezde. Če ste torej nekje, kjer je pevec skupine U2 Bono, se z njim slikate in pridobite bistveno več sledilcev." Zanimivo je tudi, s katerimi ključniki oziroma "heštegi" je Pahor ciljal ljudska srca in jih tudi zadel.  

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

'Miška mala'

Pahorju je v zadnjih desetih letih nekajkrat ušlo. Zagotovo se spomnite maturantske parade leta 2015, ko je z odra zaklical: "Ajde, miška mala, to mi deli." O tej Pahorjevi neprimerni izjavi smo vprašali dr. Metodo Dodič Fikfak, ki je jasna: "To so zdrsi, o tem ni nobenega dvoma. V nedogled lahko razpravljamo, ali si jih predsednik lahko privošči. Po mojem mnenju ne. Seveda me kot žensko takšne stvari izredno prizadenejo." A v tem prepirljivem slovenskem okolju, kjer iščemo le napake in zdrse drugega, še pravi Dodič Fikfak, je bil Pahor spravljiv politik. "Kot edini politik se je oblekel v obleke poklicev, ki so pri nas nespoštovani, zavrženi in vsaj za en dan dal tem ljudem ponos in samozavest. Čeprav je bila to reklamna poteza." 

Pahor je najbolje igral Pahorja 

Ravno z opravljanjem poklicev se je Pahor v prvi predvolilni kampanji za predsednika države približal ljudem. V prvem krogu volitev so se takrat – leta 2012 – pomerili trije kandidati: aktualni predsednik Danilo Türk, Milan Zver in Pahor. Janja Božič Marolt skozi podatke pojasnjuje: "Dejstvo je, da je Pahor v takratni kampanji iz osredotočenosti nase in na svoj videz prepoznal pomembnost ljudstva in se osredotočil na ljudi, z opravljanjem poklicev in celo prostovoljnim delom. S tem je presegel strankarsko podporo SD-ja (njegove nekdanje stranke) in pridobil ne glede na gospoda Zvera, ki je večinsko podporo dobil od SDS ... je 17 odstotkov takratnih SDS podpornikov glasovalo za Pahorja." S podporo desnih volivcev je Pahor zmagal tudi pet let kasneje. Njegova najmočnejša konkurenca je bil Marjan Šarec. "Šarec je ohranil samo ljudskost, svojo pristnost in v bistvu je prednost Pahorja na drugih volitvah bila ta, da mu Šarec ni mogel blizu, kajti Pahor je bolje igral Pahorja kot bi ga katerikoli drugi predsednik." 

Simpatiziranje z Janšo 

Pisatelj in nekdanji politik Tone Partljič Pahorja pozna iz poslanskih klopi. Doživel ga je kot poslanskega kolega in kot predsednika državnega zbora. V plus Pahorju šteje, da je postavil spomenik žrtvam vseh vojn. Da je šel na prireditve, na katere morda kateri drugi predsednik ne bi šel. Ker predsednik države je predsednik vseh, poudarja. Še en Pahorjev dosežek vidi v tem, da je demistificiral predsedniško palačo, jo odprl za ljudi in jim jo približal. Tudi nastopaštva in potrebe po tem, da ugaja vsem, mu ne zameri. Ga pa je šokiralo: "... ko je po Šarčevem odstopu dal mandat Janši, kar je logično in edino legitimno ...  vendar sem ga slišal reči za medije, da ga je izbral zato, ker je Janša močna osebnost. In ko sem premišljeval o tem, sem razmišljal, da je Angela Merkel primerna, ostali to je bil višek Trumpa, to je bil vzpon Orbana v Budimpešti, Erdogana v Ankari...  Jaz ne vem, katere druge močne osebnosti je mislil, in če se mu je zdelo super, da bo naš premier podoben tem močnim osebnostim, me je zelo zaskrbelo."

V 24UR Fokus so predstavili Pahorjeve izjave – tiste nepremišljene in povsem neprimerne, ki si jih kot predsednik republike ne bi smel privoščiti, pa tiste, ob katerih smo se smejali. Spomnili bomo tudi na besede, ki bi jih moral izreči, a jih ni. Zato: zdaj, ko Pahor odhaja, koga si želimo za njegovega naslednika ali naslednico? Kaj se lahko nauči iz Pahorjevih mandatov in napak? Kako je lahko boljši predsednik ali predsednica republike? 

 

Celoten prispevek si lahko ogledate na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
04. 10. 2022 11.47
+3
Za drugo zmago se ima zahvaliti SDS. Pika in amen. Sploh pa... Škoda besed.
Samjackson
25. 09. 2022 13.31
+3
Mandate in preCednika bi opisal kot hudo stisnjeno, ozko in tiho ritno luknjo
Jožajoža
25. 09. 2022 13.24
+1
Oprema Slovenske vojske nakazuje, da so načrte za opremo v najboljšem primeru sestavljali foteljni generali in kavč-feldmaršali, ki so hoteli dobro, ampak so jim glavni vir informacij predstavljali akcijski filmi in računalniške igrice.med njih spada tudi Pahor,ki z raznimi živlhenjem nima nobenih izkušenj
FAUSTOS1
25. 09. 2022 13.02
+1
Dosedaj najbolj narcistični predsednik in najbolj brez hrbtenice-enostavno ne moreš biti vsem všečen,kar je pokušal borut
Apostol1
04. 10. 2022 12.44
-1
FAUSTOS1..............Oja ima hrbtenico, drugače bi rit na naramnice pripenjal in to je edini namen Pahorjeve hrbtenice.
Important notice
25. 09. 2022 12.55
-2
Vsem tistim, ki se veselite konca mandata Pahorja želim, da bi bili še bolj veseli pod predsedovanjem novega predsednika.
frenk707
25. 09. 2022 12.25
+3
Znebili se bomo velikega škodljivca in največje sramote med politiki, konkurenca mu je samo pacient.
ivan z Doba
25. 09. 2022 11.16
+4
Slabši preCednik kot je pahorjev borut ne more biti nihče! Še ameba bi bolje predCedovala.
Ugovor vesti 133.člen
25. 09. 2022 10.54
-3
Edini predsednik ob Drnovšku, ki je bil povezovalen. Ostala dva sta bila pa orto komunista, ki sta in eden še sedaj razdvaja Slovence. Pahor je tudi edini komunist, ki sem ga volil, da smo preprečili še en mandat "drugo razredni temi". Verjetno bomo spet vsi NE levi volilci pred tem, da preprečimo večje zlo, vsaj tako kaže, da bo spet "zmagalo" levo enoumje na volitvah. Pa mi res nismo normalna družba. Iz leve v skrajno levo, samo levo in spet levo. A obstaja še takšna levičarska država v EU? NE! Sramota za našo nedemokracijo. Tito, Kardelj, Kidrič,..., bi bili ponosni na to. Zato se jim kar klanjajte.
ivan z Doba
25. 09. 2022 11.15
+3
ivan je tudi komunist. Samo povem.😎🤣
Capital L
25. 09. 2022 10.00
+7
Ocena nic! Vozi cimprej!
manga
25. 09. 2022 09.36
+4
G.predsednik,izogibajte se v svoji vzvišeni egoistični vsevednosti govoriti o nespoštovanju mednarodneg prava v Ukrajini vsaj do takrat dokler država kateri predsednikujete ne prekliče priznanja Kosova.
bobiv
25. 09. 2022 09.20
+10
Katastrofa od predsednika!
Jožajoža
25. 09. 2022 09.06
+5
Naj ga janša zaposli na svoji nORI 32VT.edino tja spada.on,tonašićć in veleum rot
son?ek11
25. 09. 2022 08.24
+10
Manekenček, pa pa in nikoli več!!!!👋👋👋👋
puspan
24. 09. 2022 21.59
-7
Tako dobrega predsednika, kot Pahorja ne bo nikoli več, dobro se to zapomnimo.
txoxnxy
24. 09. 2022 21.56
+6
Še dobro da je pri nas predsednik samo marioneta ,ki nima v praksi nobene odgovornosti , še manj pa vpliva v življenje njegovih državljanov. V trenutni situaciji lahko samo sanjamo o predsedniku ki bo imel moč in avtoriteto vladarja in predsednika nas državljanov Slovenije
Zmaga Ukrajini ...
24. 09. 2022 21.50
+8
Doslej najslabši predsednik RS, ki se je dričal po štengah, vzklikal "Ajde, miška mala...", šel kosit travo in barvat ograjo,... in predsedniške funkcije ni jemal kot moralno avtoriteto. Skratka, popoln brezveznik. In zelo me veseli, da je boratovanja konec.
bossanoga
24. 09. 2022 21.49
+8
Pahor je (bil) katastrofa za Slovenijo in Slovence, je pa dokazal, da je hlapec janeza janše.
babazaneti
24. 09. 2022 21.41
+3
kakor koli pogledas predsednik nima neke besede v sloveniji je pac neka maskota drzave.drzavo vodi premje in njegova vladavina oz koalicija tako da......
VP87
24. 09. 2022 21.28
+9
Borut ti si 10.letna sramota samostojne Slovenije.
VP87
24. 09. 2022 21.24
+5
Slabič ,ki ga janez drži za prašnike .