Fokus

Odnosi na desnici: SDS proti NSi, kaj pa Anže Logar?

Ljubljana, 23. 04. 2023 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ostre besede, nova razmerja, novi projekti. Po lanskem trojnem porazu – parlamentarnem, predsedniškem in referendumskem – so odnosi na slovenski desnici na eni najnižjih točk doslej. Trenja med SDS in Novo Slovenijo se v zadnjih tednih le še poglabljajo, vrhova strank praktično ne komunicirata več. Janša NSi očita dvojno igri in pomoč pri osamitvi SDS. Dodatno negotovost pa vnaša še napovedana platforma poraženca predsedniških volitev in drugega človeka Slovenske demokratske stranke Anžeta Logarja. Gre za še en Janšev satelit? Kaj to pravzaprav pomeni za slovensko desnico, za NSi, za Janšo? Komu vse bi Logar jemal glasove? Ali v Novi Sloveniji res razmišljajo o menjavi vodstva? Bi vstopili v vlado Roberta Goloba?

Vrata za oblikovanje vlade z SDS, dokler je tam Janša, je že pred leti tesno zaprla nekdanja predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. A je njen naslednik Matej Tonin to takoj  spremenil, Nova Slovenija je pred tremi leti stopila pod Janšev vladni dežnik. Zdaj pa spet preobrat. Kot danes pojasnjuje Ljudmila Novak, je bila njena odločitev posledica dolgoletnih izkušenj s predsednikom SDS. "Leta 2013 sem kot zadnja predsednica stranke vztrajala v tedanji vladni koaliciji, na koncu, čez eno leto, mi je pa želel podtakniti, da podpiram UDBO in arhive. Vse prej kot resnico. Ljudje se ne spremenijo tako hitro oziroma se po navadi sploh ne spremenijo. In enake metode uporabljajo naprej. Tako je tudi sedanje vodstvo stranke prišlo do tega spoznanja in stranka je to tudi sprejela."

Odnos SDS in NSi sicer nikakor ni od danes, za 24UR Fokus pojasnjuje Miha Brejc, ki je bil nekdaj kot drugi človek Slovenske demokratske stranke zelo blizu Janezu Janši. "V Novi Sloveniji so spoznali, da se pravzaprav razmerja med največjo vladno stranko na desnici in njimi ne spreminjajo. Ko sem bil v Bruslju evropski poslanec, je dr. Andrej Bajuk, takratni predsednik Nove Slovenije, že takrat jamral, da se je treba precej podrejati, da pravzaprav težko uveljaviš nekaj, kar s strani SDS ni sprejemljivo."

Da so odnosi zdaj drugačni, priznava tudi podpredsednik Nove Slovenije in vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj: "Zdaj smo v opoziciji, situacija je drugačna. Nismo v tako partnerskem odnosu in lahko jasno povemo svoje stališče." A v Golobovi vladi se kljub temu ne vidijo, je jasen: Morebiten vstop Nove Slovenije v Golobovo vlado sploh ni na mizi, o tem se stranka ne odloča in se tudi ne bo odločala."

Na drugi strani je osrednja točka slovenske desnice: SDS in njen dolgoletni predsednik Janez Janša. "On je meta lik, nekdo, ki določa tempo, poveljnik vsega, kar naj bi desnica pomenila," pojasnjuje kolumnist časnika Delo Janez Markeš. "Janša je sposoben surfati na velikih valovih in je v tem smislu izredno nevaren politik, predvsem zato, ker za sabo pušča požganino." Kot ugotavlja direktorica Mediane Janja Božič Marolt, podpora Slovenski demokratski stranki zadnje mesece znova raste. "SDS je neverjetno in še kar naprej močna stranka, ki niha z javnomnenjsko podporo okoli 20 odstotkov ves čas. In v zadnjem času se njihova vloga tudi krepi. In z vsemi anti-Janša momenti, ki se pojavljajo v javnosti s strani levo opredeljenih analitikov, se njihova podpora samo še veča."

In kaj za ta odnos pomeni napovedana platforma poraženca predsedniških volitev in drugega človeka SDS Anžeta Logarja? Logar v medijih praktično ne nastopa, a je kljub temu med najbolj priljubljenimi politiki v Sloveniji. "Njegov kapital se nahaja v bazenu SDS, NSi in desne sredine," pojasnjuje Janja Božič Marolt. "Ni pa imun tudi na pridobivanje na rahlo levi sredini, pri čemer ne pri Levici." Pa je možno, da bi se Logar svojega projekta lotil brez blagoslova Janeza Janše? "Težko," je prepričana Ljudmila Novak. Janez Markeš pa dodaja: "Anže Logar nikoli ni bil in nikoli ne bo izven interesnega dometa Janeza Janše. On bo storil natanko to, kar se bosta z Janezom Janšo dogovorila. Janez Janša je pa v tem smislu izredno spreten, verjetno najbolj sposoben slovenski politik, ki v vsakem trenutku drži vsaj pet želez v ognju."

In kakšna bo v prihodnje politika Janeza Janše? Lahko pričakujemo spremembe? Zakaj v Novi Sloveniji z anketo preverjajo, kako v javnosti kotirajo nekateri najbolj prepoznavni strankarski obrazi? Bodo zamenjali Mateja Tonina? Lahko na desnici pričakujemo še kakšno gibanje ali stranko? 

Celotno oddajo si lahko ogledate v arhivu VOYO

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rogla
15. 05. 2023 14.46
+2
SDS sramota slovenske politike!
Kostorog
08. 05. 2023 09.34
+5
Franko daj si malce po podstrešju porihtaj, klatiš neumnosti, še nisi dojel da normalni Slovenci ne maramo sds in njenega osovraženega gargamela, razdiralca ljudskih odnosov in največjega hinavca in lopova, nikoli več.
franko žgavec
27. 04. 2023 10.38
-4
najbol sovražen portal proti desni stramkam eno leto mir sedaj pa ko vam je jasno ,da sto vlado nebo kruha zopet udrihanje po prejšni vladi sram naj vas bo res ste krvavo rdeči fuj in fej.
uesa
25. 04. 2023 21.39
+1
Štirje posranci
nostalgik
24. 04. 2023 21.34
+6
KATASTROFA, INTERVIJU ARENA Z PIRKOVIČEM IN DESNIČARJEM JANŠO-- UGRABITEV NACIJONALNE TELEVIZIJE Z RADIKALNIMI NEOFAŠISTI
Uporabnik1908615
24. 04. 2023 13.50
-8
velika škoda za sesnico je ker stranki ne sodelujta tako kot e to potrebno in kot so sodelovali POKVARJENI levi kulovci pri rušenju odlične vlade JJ
smuuki
24. 04. 2023 19.23
+0
Vlada je bila daleč najboljša kar ne spremeni dejstva kaj je levo in desno. Pri nas je vse pomešano. Bogati lastniki se deklarirajo za levo in social demokratska stranka desno. Vse pomešano
pekoči paradižnik
24. 04. 2023 12.23
+12
"Janša je izredno nevaren politik, predvsem zato, ker za sabo pušča požganino." J. Markeš
zibertmi
24. 04. 2023 12.13
+12
če bi bila dsnica kaj vredna,poštena,če bi se držala pučnikovih smernic,nebi ivan oman zapustil politiko tako kmalu
optimistikus
24. 04. 2023 12.11
+15
Imeli smo močni desni pol, samo je Ljudmila že zdavnaj ugotovila da z jojotom ni možno sodelovanje........kmetje se bunijo, na shode pa se pripeljejo z traktorji ki so vredni krepko preko 120 000 evrov, pameten kmet živi danes kot še nikoli
smuuki
24. 04. 2023 11.25
+0
Čas je, da kmetje pridejo v parlament. Mi prave desnice sploh nimamo. Vse leve stranke že imamo v močni poziciji. Ostaja še sds, ki je leva stranka in se napaja z glasovi desnice. Ko bo volilno telo to igro spregledalo se nam obetajo lepši časi. Sds do nedavnega socialdemokratska stranka zdaj slovenska demokratska stranka že v samem imenu pove, da so to leve usmeritve. Blagostanje v državah okoli nas pa zagotavljajo desno usmerjene stranke. Ko to dojamemo tudi mi se nam obetajo lepši časi
zibertmi
24. 04. 2023 13.06
+7
desnico je onesposobil janez.pojedel je vse okoli sebe
borjac
24. 04. 2023 10.17
+7
Janša in Logar bosta sesula in prevzela NSi, s tem da bo Logar še zmeraj Janševa lutka, NSi je prestreljena z Janševimi ekstremisti, kar pa si je Tonin sam kriv, edino pravo Krščansko demokratko Ljudmilo Novak je ravno on z pomočjo ali pa po navodilih Janše zrušil, ni pa se zavedal da je to sicer napravil zaradi sle po oblasti, vendar je s tem rušenjem Novakove, nekje v bodočnosti zrušil samega sebe, posamezni člani NSi-ja komaj čakajo drugega predsednika, skrajnež Reberšak, hinavec Cigler Kralj, pa še kakšen fant z privihanimi rokami in belo srajco, RKC ki bi morala pravzaprav biti naravni podpornik NSi-ja, Krščanskih demokratov, podpira SDS in Janšo, "Lojzek" se sedaj bori za svoj muzej in igra na orglice, vse za Velikega vodjo Janšo, pa bi se moral boriti za Krščanske demokrate NSi, NIKDAR se ni boril za svojo stranko, torej vse polno Janševih petokolonašev je pri Toninu, on praktično nima šans da bi preživel, razen če se bo spremenil v Janšev predpražnik, Logar pa bo seveda polovil vse te glasove v novi stranki ali pa bo kot Janšev človek seveda prevzel NSi, Logar se je povzpel zelo visoko, vendar kot je videti nima hrabrosti za samostojno politično delovanje, veliki brat ga nadzoruje.
puspan
24. 04. 2023 15.22
-1
zibertmi
24. 04. 2023 09.48
+8
v glavnem je vsepovsod srž problema,ne stranka sds ,temveč njihov koruptivni voditelj
Slava b
24. 04. 2023 08.58
+3
Janez misli da je država njegova last,državljani pa kot mali delničarji.
rogla
24. 04. 2023 08.27
+5
Ko vidim te tipe, razen Novakove, moram takoj na WC. SDS, z Janšo na čelu, stranka, ki ne bi smela obstajati!
son?ek11
24. 04. 2023 08.25
+6
Na sliki so janez in njegovi sluzavci, razen Ljudmile
Ugovor vesti 133.člen
24. 04. 2023 08.20
-8
Treba preusmeriti pozornost od vlade k trenutno oslabljeni opoziciji. To drugo je še dodatno olje na ogenj popolnoma nekompetentni in neoperativni, ter nesposobni (ne)vladi. Raje pišite o uspehih te vlade. A, da jih ni, super, zato se je pa treba spravljati na druge! A mediji ste ustoličili, kar imamo in čestitke za piar vsem, ki ste pripomogli, da bo današnji dan pred enim letom najbolj črni dan v zgodovini samostojne SLO za sedanjost, prihodnost in demokracijo. Mene ne zanimata niti Janša, niti Golob, ampak samo sposobnost predsednika in vlade nasloh. O tem raje pišite in o tej trenutni vladi, kaj je naredila. Naslavljanje problemov in premikanje časovnic, pa skenslala vse, tudi, kar je bilo dobrega, ter zamenjala ljudi. Še prihodnji rodovi bodo čutili, kaj se je zgodilo 24. aprila 2022. Nikoli ni in po tej vladi, tudi nikoli več ne bo nekaj tako slabega. ČESTITKE OB OBLETNICI in nikar si ne jemljite zaslug za to, kar imamo!
za resnico
24. 04. 2023 10.07
+3
ja tisoci cutijo na zdravju zaradi 2 in pol letne diktature norosti tvojega pristinskega doktorja sedaj je raj proti tem letom enoumja in ustrahovanja zapiranja ter norih neustavnih ukrepv ja od danes visi zastava na hisi in visela bo ,do 3 maja in pol se 9 maja
Groucho Marx
24. 04. 2023 12.56
-2
Ma daj nehaj, po celi EU so bili ukrepi, še dosti strožji marsikje, vi pa blodite o nekem ustrahovanju. Če si kolesaril, si si pa sam kriv.
zmerni pesimist
24. 04. 2023 08.09
+7
Anže je pa trojanski konj
lokson
24. 04. 2023 08.08
+2
Trend padanja podpore golobnjaku je treba ustaviti in ta prispevek je lep dokaz gašenja požara.
lokson
24. 04. 2023 08.04
-2
Tako si vi predstavljate uravnoteženo in neodvisno novinarstvo. Koliko ene gnojnice.
?ebula
24. 04. 2023 08.00
+11
Jajčkoti ali se zavedate, da gre zahvala za trenutno vlado vašemu jajotu. Sedaj pa bi jo rušili.