Fokus

'Vsak lahko agitira za kogarkoli hoče'

Ljubljana, 18. 05. 2019 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR Fokus/Ti.Š./L.Š.
Komentarji
67

Naslednjo nedeljo bodo v Sloveniji potekale volitve v Evropski parlament. Volivci bodo iz Slovenije v Evropski parlament poslali osem evropskih poslank in poslancev. V rubriki 24UR Fokus sta tokrat sočili mnenja kandidatka SMC Janja Sluga in kandidatka DeSUS Tereza Novak.

Več videovsebin
  • Soočenje na POP TV
    00:21
    Soočenje na POP TV
  • Tereza Novak o konkretnih okoljskih predlogih
    00:40
    Tereza Novak o konkretnih okoljskih predlogih
  • Janja Sluga o tem, ali je odnos stranke DeSUS do okolja iskren
    00:16
    Janja Sluga o tem, ali je odnos stranke DeSUS do okolja iskren
  • Janja Sluga in Tereza Novak o delu evropske komisarke Violete Bulc
    01:37
    Janja Sluga in Tereza Novak o delu evropske komisarke Violete Bulc

V rubriki 24UR Fokus sta tokrat mnenji soočili kandidatka z liste Stranke modernega centra (SMC) Janja Sluga in kandidatka Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) Tereza Novak.

Kandidatki za evroposlanki Tereza Novak (DeSUS) in Janja Sluga (SMC)
Kandidatki za evroposlanki Tereza Novak (DeSUS) in Janja Sluga (SMC) FOTO: Miro Majcen
Soočenje je vodil Miha Drozg, jutri pa bo soočil kandidata z liste NSi in skupne liste SDS-SLS. Veliko soočenje nosilcev list za evropske volitve bo v ponedeljek, vodila ga bo Darja Zgonc.

Stranki SMC in DeSUS delujeta znotraj iste politične skupine evropskega parlamenta – ALDE - zavezništva liberalcev in demokratov. Borita se torej za podobne volivce. Vse projekcije pa kažejo, da naj bi se na teh volitvah močno okrepili populisti, nacionalisti, skrajneži, lahko bi postali celo tretja najmočnejša sila v parlamentu. In tako je tudi po zaslugi liberalcev in demokratov, ki doslej niso znali prav odgovarjati na težave ljudi, na probleme v družbi. Kakšne konkretne predloge imata Sluga in Novakova za brezposelnost, socialo, boljše pogoje dela, odpravo prevelikih neenakosti in revščine v Evropski uniji.

"Ko se pogovarjamo o sociali, niso toliko odgovor socialni ukrepi in sami socialni transferji, ampak je treba odgovor iskati v gospodarski rasti, dodani vrednosti na zaposlenega in s temi ukrepi pripeljati do neke vsesplošne blaginje," meni Sluga. Novakova pa meni, da to ni dovolj. "V evropskem parlamentu je treba dati poudarek na neki bolj avtonomni socialni politiki, ki politike vseskozi presprašuje v odnosu do ljudi. Potrebujemo minimalne standarde socialne pravičnosti."

Izredno pomembna in pogosto prezrta tema je tudi okolje in s tem podnebne spremembe. Milijon vrstam na Zemlji namreč grozi izumrtje. Ob posnetkih protestov za podnevno pravičnost vsi kimamo in se strinjamo, da je treba nekaj narediti, a naredi se praktično nič oziroma malo, ker se nihče ne želi odpovedati življenju in udobju, ki ga imamo, politika pa se noče zameriti volivcem. Zgovorno je tudi to: predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec – kot okoljski minister je moral zaradi ugotovitev računskega sodišča odstopiti – je tedaj skušal to zbanalizirati, češ da mora oditi zaradi 'kant'. 

Na vprašanje, ali se ji zdi odnos stranke DeSUS do okolja iskeren, je Sluga odgovorila odklonilno. Kot je pojasnila, je stranka SMC pokazala, da je okoljsko ministrstvo lahko državotvorno ministrstvo, ki lahko sprejema ukrepe za našo skupno boljšo prihodnost. "V prejšnjih mandatih se, žal, to na tem resorju ni dogajalo," je dodala. 

'Bulčeva je ena izmed najuspešnejših evropskih komisark za promet'

Kaj pa delo evropske komisarke Violete Bulc? Ta je med evropskimi komisarji precej slabo ocenjena, kaže anketa agencije BCW ter Euractiva. Med trideseterico je na 21. mestu. In v Evropi je zadolžena za promet. Kaj bi morala na tem področju narediti bolje? Katere ukrepe bi morala izpeljati? "Verjetno bolj vneto delati, ne vem, težko je ocenjevati nekoga z moje pozicije, njenega dela konkretno ne poznam toliko. Vsekakor evropska komisija daje veliko možnosti, da se tudi dejansko kaj naredi. Če se ni naredilo dovolj, je treba v tem mandatu poiskati ljudi, ki bodo to dejansko naredili," je bila jasna Novakova. "Ona je ena izmed najuspešnejših evropskih komisark za promet. V obdobju zadnjih štirih let je bilo na tem področju 320 milijard investicij, uvedla je konkretne ukrepe za posamezne področja," pa je Sluga Bulčevi stopila v bran. 

Kandidatki za evroposlanki sta se dotaknili tudi povezovanja evroposlancev. Sluga meni, da sedanji niso dovolj povezani in da tako ne storijo dovolj za svoje države.
Kandidatki za evroposlanki sta se dotaknili tudi povezovanja evroposlancev. Sluga meni, da sedanji niso dovolj povezani in da tako ne storijo dovolj za svoje države. FOTO: Miro Majcen

V ospredju razprave je bila tudi podpora stranki SMC, kateri podpora vztrajno pada, pred petimi leti je stranka na državnozborskih volitvah dobila 36 poslancev, lani pa le devet. Kot kažejo zadnje javnomnenjske ankete, bodo na prihajajočih evropskih volitvah ostali brez evropskega poslanca. "V tem trenutku se s temi številkami ne ukvarjamo, delamo po naših najboljših močeh. Kažemo, da znamo, to smo dokazali tudi z vodenjem prejšnje vlade," je odvrnila Sluga in dodala, da bodo anketa tokratne volitve, kjer bodo zagotovo prišli na višji nivo. 

V stranki DeSUS se na evropske volitve podajajo s sloganom "Šoltes, naš človek v Bruslju". Pa so prepričani, da je Šoltes res DeSUSov človek? Ta je namreč še vedno predsednik in zastopnik stranke Verjamem? Ali je stranka DeSUS torej zgolj njegov izhod v sili? "Vsekakor zares verjame v DeSUS in je zelo dober kandidat, ima izkušnje. Mislim, da ga lahko mi v popolnosti podpiramo. On je te stvari tudi zelo dobro pojasnil," je poudarila Novakova in dodala, da gredo na tokratne volitve tudi s sloganom ’Za vse generacije’.  

"O trenutni garnituri evropskih poslancev lahko rečem, da niso dovolj enotni, da ne zastopajo interesov države takrat, kot bi jih morali. Tukaj je ptorebno neko drugačno delovanje," pa je na dilemo o 'menjavi stranke' tik pred volitvami odvrnila Sluga. 

'Vsak lahko agitira za kogarkoli hoče'

Voditelj je gostji soočenja vprašal tudi, če se jima zdi primerno, da Zveza društev upokojencev Slovenije kot ena največjih nevladnih organizacij pri nas agitira za izvolitev poslanca stranke DeSUS. "Vsak lahko agitira za kogarkoli hoče, to je njihova pravica. Tukaj težko komentiram, kdo bi želel koga tam videti," je povedala Sluga.

"Mi vsi skupaj zagovarjamo, imamo v fokusu isto skupino in to so starejši. Najbolj normalno je, da se neka nevladna organizacija, ki združuje starejše in se zavzema za dobrobit starejših, zavzema tudi za poslance, ki bodo to nedvomno zagovarjali. To se je že izkazalo z evropskim poslancem Ivom Vajglom. On je naredil nek premik v tej smeri. Mislim in tudi meni se zdi, da je nujno, da ima skupina starjših, vedno več nas bo, zagovornike v parlamentu," pa je stališče stranke DeSUS argumentirala Novakova.

Kaj pa ukrepi, ki bi jih na področju skrbi za starejše zagovarjali v evropskem parlamentu? "Vključevanje starejših je nujno potrebno, potrebno je pripraviti teren, da lahko na nacionalnem nivoju te politike tudi izvedemo. Trenutno obstaja mobilnost za mlade, lahko bi obstajala tudi za starejše," je dejala kandidatka stranke DeSUS. 

O neprimernem obnašanju Junckerja

Voditelj je kandidatki opomnil tudi na obnašanje predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja junija 2015, ko je tedanjega premierja Mira Cerarja povpraševal o golfu in spolnosti. Novakova se je strinjala, da je takšno obnašanje povsem neprimerno in vsekakor "zelo bizarno"

Pa se takšen odnos kaže tudi v sami politiki do Slovenije? Juncker je namreč ignoriral mnenje pravne službe, da je hrvaško nespoštovanje kršitev prava EU.

"Edino do sedaj uradno stališče evropske komisije v zvezi z arbitražo je, da morata obe državi to razsodbo spoštovati. Kar pa gospod Juncker potem govori sam ob raznih priložnostih, pa je nekaj, kar je neuradno, in na kar ne moremo vplivati. Ima pa on mnogokrat neprimerne izjave," je odvrnila kandidatka stranke SMC. 

Celotno soočenje v rubriki 24UR Fokus si lahko ogledate na Voyo.

Zelo pomembna tema je tudi črpanje evropskega denarja, ki ga očitno ne znamo počrpati. V štirih od šestih let zadnje finančne perspektive je Slovenija počrpala le petino denarja. Novakova meni, da Slovenija preslabo črpa evropska sredstva, medtem ko pa je Sluga poudarila, da glede črpanja nismo tako slabi. 

"Projektov imamo dovolj in ni res, da ni idej, je pa vse skupaj prepočasno in prezakomplicirano," je izpostavila Novakova. "Na splošno se je v Bruslju vse preveč zbirokratiziralo. Vse postopke je treba poenostaviti," pa je na to dejala Sluga.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
20. 05. 2019 11.02
+2
Politiki brez otrok ne bi smeli odločati o prihodnosti,ker jim je vseeno!!! Joveva itd.
JE-BI-GA
21. 05. 2019 09.54
+1
Točno, in blebetanje na pamet, soočiti se je treba z realnostjo in za sabo imeti tudi kilometrino. Takšne frkljice vidijo v Bruslju samo masno plačo
Levcekk
20. 05. 2019 09.40
Za dobro placo se jim gre in nic drugega!
abidar
19. 05. 2019 18.15
+2
Kakšno so to volitve, kjer se ne morejo soočiti neparlamentarne stranke s parlamentarnimi?
JApajaDAja
19. 05. 2019 19.39
Zentrum
19. 05. 2019 12.32
+4
Tej desni v modri obleki že na obrazu piše, da so v ospredju izključno osebne koristi.
JApajaDAja
19. 05. 2019 19.40
+1
Radoveden
19. 05. 2019 10.59
+9
Ne razumem, ali predstavniki levice sploh vedo, kaj pomeni beseda moralnost.Z svojimi dejanji in izjavami dobesedno spodkopavajo temelje Evrope,sedaj bi pa kar v Bruselj za mastne plačke,da bodo lahko Evropo razjedali kar od znotrak. Do skrajnosti sprevrženo početje. Desus, SMC,Levica so grožnja za obstoj EU - le kako sploh lahko kandidirajo za poslance EU? Evropa temelji na krščanstvu,ne totalitarnem socializmu in islamu. Komu ni kaj jasno?
Frane Šajn
19. 05. 2019 10.57
-6
Pametno!! Vi kar pošljite desničarje v Bruselj in si s tem zasigurirajte na zahodu bivšo Rapalsko mejo za Slovenijo in pa odcepitev Prekmurja k materi Madžarski!
Radoveden
19. 05. 2019 11.15
+7
Ne vem, zakaj širiš dezinformacije o nekih imaginarnih grožnjah iz prve svetovne vojne? To so iluzije prijatelj, na katerih plavajo nevedni.
JE-BI-GA
19. 05. 2019 10.56
+9
Morda dame niso pokvarjene, so pa pokvarjene njihove stranke in šefi, ki tolčejo po svojih volivcih, jim servirajo laži in kradejo dostojanstvo in denar na vsakem koraku. Tako da DESOS in SMC ne bomo glasovali, preveč povzročenega gorja !!!!
brabusednet
19. 05. 2019 09.23
+20
Za dame glih ni primerno,da v javnosti toliko laži in neresnic stresajo.Je pa res,da pri nas z lažji neresnicami dobro služijo.Norci volilni pa ploskajo in volijo sami pa potem stradajo in revšno gulijo.
metulj?ica40
19. 05. 2019 08.40
+29
G.Slugo zanima samo denar..jo poznamo dobro v Rodnih Trbovljah! Najbrž je pozabla že kje je to ..
Nimasmisla
19. 05. 2019 08.39
+1
pri nas žal nikoli ne bo enotnosti če levi vladajo imajo desni doma klaftro drv če bi ta desni vladali si bi pa levaki nabavili drva
mijavci
19. 05. 2019 08.37
+15
Več koristi če bi namesto tega nakladanja v prazno. predvajali eno staro dobro risanko.
Julijann
19. 05. 2019 07.25
+27
Le zakaj nista predstavnici strank SMC in Desus.a poskrbeli najprej doma za preobsezno birokracijo in s tem prepocasno resevanje akutnih problemov, navsezadnje je bila SMC glavna vladna stranka in je sedaj zopet del vlade, DESUS pa je tako vedno del vsake vlade...ja. saj vemo.da imata prav glede zbirokratiziranosti unije, a najprej se pocisti doma, potem se to ocita drugim....
Franci Luzar
19. 05. 2019 07.58
+9
imaš popolnoma prav, ampak kot vidiš mi smo navajeni pometati drugje, doma pa ? bo že nekako.
upornik30
18. 05. 2019 21.48
+36
te dve se borita samo za eno ……..za dobro plačo drugo jih ne zanima :) to jim piše iz obraza
Franci Luzar
19. 05. 2019 08.02
+15
A mi prosim lahko poveš ime tistega kandidata,ki ga zanimajo problemi Slovenije? ga bom zasigurno volil, čeprav nimam namena volit.
abidar
19. 05. 2019 18.05
+0
wolfterier
20. 05. 2019 10.59
+1
BobbyP
18. 05. 2019 21.31
+16
🐔+🐔 = 🥚......... 🤔
aazz
18. 05. 2019 21.26
+19
haha bravo ker v Sloveniji je pa vse tip top. joj k bi teli pri koritu začeli pred slovenskim pragom pometat
komar
18. 05. 2019 21.24
+12
birokakci ne tecejo,ampak samo kakajo.
NDM
18. 05. 2019 20.56
+20
pejta obe ninat,,,,,za drugam niste
direstraits
18. 05. 2019 20.39
+29
Tole je pa za pozabit... dve izgubljeni, v vesolju...
klenoo
18. 05. 2019 20.27
+35
Birokratski procesi morajo v Bruslju teci hitreje, a se norce delate?? Boljsi naslov bi bil v Sloveniji, ker ce si Slovenec, velja zate birokracija od A do Ž, ce pa si cigan ali pa migrant, pa birokracije ni, 3 krat XXX in vse je urejeno. Kam gremo mi, se kdo vpraša???
Skunk Works
18. 05. 2019 20.26
+20
Kriza, kakšne ženske