Fokus

Pogovor z glavnim epidemiologom v državi: 'Preden zaspim, so v mojih mislih vedno šole'

Ljubljana, 15. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trenutno smo na zelo težki točki epidemije, je jasen Mario Fafangel. "Smo na težki točki, tako kot tudi vsi okoli nas. Smo tudi v obdobju, ko malo težko razberemo svojo sliko in to, kje točno smo. Nekako smo dosegli svojo mejo kapacitet testiranja in to pomeni, da tista luč, s katero smo si razsvetljevali pot, da bi vedeli, kaj nas čaka, ni več tako močna. In to je problem pri napovedovanju, kaj je še pred nami."

"Številka pozitivnih testov je katastrofalna, je izjemno visoka, to pove, da smo na meji svojih kapacitet, ne vidimo dobro poti naprej in mogoče imamo zadaj ledeno goro. / ... / In se moramo zdaj zanašati na druge parametre, ki pa so poznejši od drugih bioloških faktorjev govorimo o hospitalizacijah. /.../ Zdaj torej gledamo te številke, ki niso spodbudne. /.../ Potem pa imamo še en drugi parameter, ki sledi hospitalizacijam, vemo, kateri je. To so smrti. Kar pa je še težje gledati."

O tem, kje smo zdaj z epidemijo, ukrepih, o tem, kaj vemo o širjenju virusa in česa ne vemo, zaprtih šolah, cepivu, težkih dneh in luči ... Smo govorili z glavnim epidemiologom v državi. 

Mario Fafangel je predstojnik Centra za nalezljive bolezni, z njim pa se je za Fokus pogovarjal Miha Drozg. "Najbolj me skrbi trenuten pritisk na naš zdravstveni sistem, ki pa je od epidemiologije do same klinike podhranjen," pravi Fafangel. Vse o epidemiji, o možnih rešitvah, "bremzanju", kot pravi Fafangel, o primerjavah, napovedih, modelih, dobrih in slabih novicah ...

Mario Fafangel
Mario Fafangel FOTO: Kanal A

Fafangel med drugim pravi, da veliko razmišlja o šolah, o otrocih, ki zdaj ne morejo v šole. "Preden zaspim, preden kolabiram na postelji, so šole vedno v mojih mislih. Ampak težko se tudi opredelim čisto kot stroka, kaj je zdaj pomembno. Vidimo debato, ki jo imamo v Sloveniji ... Včeraj sem videl, da imajo v Franciji proteste na cestah, naj se šole zaprejo. / ... / Težko je loviti ravnotežje med varnostjo in odprtimi šolami. Vseeno si bom upal trditi, podatki nam namreč vseeno nakazujejo, da šole niso akumulator te okužbe. Vsaj pri otrocih pod desetim letom starosti ne. So pa odraz prenosa v družbi. In ko ga je toliko, kot ga je sedaj pri nas, je izjemno težko imeti šole brez vnosov in odprte šole, hkrati pa zagotoviti varnost. Zato bomo morali tukaj najti kompromis. Verjetno prva triada in vrtci ... Ampak tako, da vsi kot družba razumemo, da s tem, ko jih odpremo, sprejmemo neko tveganje; verjetno ne za amplifikacijo virusa, tudi ne za zdravje svojih otrok, ker študije vseeno kažejo, da so pod 10 let manj dovzetni pa tudi klinična slika načeloma ni tako huda. Ampak, ko se bo to storilo, ko se bodo prva triada osnovnih šol in vrtci odprli, naj nas ne preseneča, ko bomo vprašani, koliko razredov je zaprtih, koliko učiteljev je v karanteni. Bodo, tudi če bodo ukrepi v šolah fenomenalni, bodo; ker drugače ne more biti, ko je v celotni družbi toliko prenosov, kot jih je trenutno. To se bo preslikalo na šolstvo. Ampak je pa prioriteta imeti šolstvo odprto. In misliti, kako to izboljšati."

"Če smo se s tem novim vrhom zdaj nekaj naučili o koroni, je to prezračevanje zaprtih prostorov. To pomeni: dajmo res misliti na to, da so v šoli majhne skupine, da ni mešanja, tu so seveda problem kader in prostori, jaz to razumem; razumem kolege iz vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki so pod blaznim pritiskom. Ampak prostori, majhne skupine, prezračevanje, čim več na odprtem, če se le da ... Čeprav vem, da vreme ni idealno. /.../ Jaz lahko povem zdravstveni vidik, epidemiološki vidik, ampak popolnoma zaupam kolegom, strokovnjakom, učiteljem, ki povejo, kakšna škoda je ne imeti otrok v šoli," pravi Mario Fafangel.

Njegovo glavno sporočilo vsem ljudem ostaja: "Držite se svojega mehurčka, ravnajte, kot da ste okuženi, tudi če nimate simptomov. Držite se teh nekaj splošnih načel in ne bodite razočarani, če samo 'bremzamo', ker v resnici samo 'bremzamo', epidemije ne bomo ustavili /... / Zaradi korone nismo nič manj pridni, vzgojeni, dosledni ali zaskrbljeni kot naši sosedje ... Ampak je to zadevo zdaj zelo težko držati pod nadzorom. Ostanite doma." 

V Fokusu tudi več o tem, kdo je Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ.

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

Koronavirus pasica november
Pasica Fokus
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ales Bratasevec
30. 01. 2021 19.57
Sem gledal ravnokar fokus Pa me res zanima kako lahko tako propagirajo cepivo za kovid?? In to se "strokovnjaki" Ood kje jim toliko znanja o tem cepivu??? Se delajo norca iz nas?? Zakaj bi se normalen človek cepil z cepivi kateri niso ne znanstveno in klinično preizkušeni?? Kot sem slišal zato da bi se te razmere čimprej koncalo To je utemeljen razlog?? , kakšne buče nam mediji nabijajo KDOR ma kaj zdrave kmečke pameti vsem tem cepivom reče NE HVALA Ne pa da v vrsti stojijo za spunto Kaj narod je že čisto blaznjen Noben ne more garantira ti da cepivo reši problem se man pa da bo precepljenost naredila razmere normalne Tako da ljudje ne nasedajte vsem neumnostim katere nam solirajo mediji!!!
najboljšisosed
15. 11. 2020 21.57
+1
Za vse težave, ki so, predvsem pa za slab zdravstveni sistem je kriva vlada. Imeli so čas da bi pripravili večje kapacitete za bolnike. Torej da bi bilo dovolj postelj in usposobljenega kadra. Žalostno, vendar resnično.
rr3
16. 11. 2020 08.47
Problem zdravstva se vleče od pamti veka, oz. od kar Slovenija obstaja. Par postelj več nebi rešilo dejanske problematike zdravstva.
son?ek11
15. 11. 2020 20.46
+2
Kaj ko bi nas g. Fafangel Mario obveščal o stanju korone, saj je najbolj realen in razumljiv in bi ukinili razne kacine , hojse, kreke in podobne, ki razen zastraševanja ničesar ne povedo
JApajaDAja
15. 11. 2020 19.55
danes je bil slab dan za novinarja na 24 ur in za ono iz tv slo....ni bilo želena "izplena"!
BLACKWATER blacklist
15. 11. 2020 19.17
+1
povejte ljudem zadnje novice o pfirerjevem cepivu!!!!!!
Covid 19
15. 11. 2020 18.50
+3
Nobeno letalo ne strmoglavi samo zaradi ene napake,vedno sklopa napak in nepravilnih odločitev in tako je to,vlada za krmilom ne zna pilotirat,ker so potegnjene komande prepozne,polovica potnikov pravi,da je to strmoglavljanje nateg,tisti,ki so z letala padli prvi in s slabimi padali so že mrtvi,tretje je strah in,ko tisti,ki se na stvar spoznajo pravijo,da se je treba izogniti vsaj nevihtnemu oblaku preden treščimo ob tla,prebereš komentarje čistih laikov,ki pravijo,da ta pojma nima..neandertalci.
Kiropraktik 001
15. 11. 2020 18.08
-3
Lep pozdrav.Ta gospod nikoli ni in na njegovo zalost nebo eden izmed boljsih epidemijelogov v Sloveniji...Nazalost imamo samo enega strokovnjaka,kateri je priznan izven nasih meja in to je dr.profesor Janez Tomazic.Vsi ostali so tako imenovani strokovnjaki...
Von_Clausewitz
15. 11. 2020 19.49
+1
Zame štejebtisro kar reče Dr. Fauci pa se lahko vsi vaši epidemiologi postavijo na trepalnice in ploskajo z ritnicama😂
macek_garfield
15. 11. 2020 17.20
+2
glavni epidemiologi v sloveniji so dr. Marko Potrc, dr.dr. Zlatko Zlatkić in medicinska sestra Tanja Ribic pa to
vsnsvt
15. 11. 2020 21.42
Hehe.....ampak Švedom dr. Marko Potrč nič ne koristi, samo navzdol jim gre.. .
Želko Kacin
15. 11. 2020 16.49
+3
Jaz ko grem spat pomislim na Heleno Blagne
macek_garfield
15. 11. 2020 17.20
+2
Rde?a pesa in hren
15. 11. 2020 16.31
+2
Kar seješ, to žanješ, tako pravi ljudska modorost. Leta, desetletja se je z zdravstvom delalo kot svija z mehom, izkoriščalo na polno, vlagalo nič, "calo" veliko, kaj bi lahko drugega pričakovali sedaj, ko imamo krizo... bolnic se ne da narediti čez noč, nmogoče na KItajskem a tisto ni bila bolnica je bila velika dvorana s posteljami... Plače, odnosi, kar naprej ena velika kregarja.. če se danes odči država sanirati sistem bo trajalo 15 let minimalno, ... virus bo pa prinesel in odnese svoje.
Von_Clausewitz
15. 11. 2020 19.50
+1
Vese lepo in prav. Samo me zanima kje boš dobil usposobljen kader v tako kratkem času?😅
bundy crocodile
15. 11. 2020 16.23
+1
Denarnica pa trpi al kako?! Enkrat bi bilo treba objavit plače teh vodilnih epidemiologov in farmacevtov pa bi hitro prišli do odgovorov zakaj so tako pridni in navijajo za ukrepe. Npr. Beovič prejme mesečno preko 30.000€, enako Fafangel in to brez dodatkov, kjer pišejo še strokovne literature ipd. Zanimivo bi bilo tudi videt, koliko so v tej krizi, ko vsi kurimo svoje prihranke, povečale plače teh odgovornih. Dajte imet malo poguma in objavit plače elite. Medicinska sestra letno dohodek 12.0000€, Beovič mesečno 30.000€ oziroma letno skoraj pol milijona. Je to ok?
Von_Clausewitz
15. 11. 2020 19.51
Samo, da zabrazliko od tebe in mene...oni so šrudirali celo življenje zanto plačo. Da govorimo o odrekanju v vsak sanjem življenju. Wozo
slo_veter
15. 11. 2020 21.56
Zgodovina uči, da je vsaka kriza zelo dobra za tiste pri koritu .
Les_paul
15. 11. 2020 15.17
+4
Fafangel je eden od redkih normalnih v tej norišnici.
Štefan Matko
15. 11. 2020 15.13
-5
Od kdaj je Fafalic glavni epidemiolog? Morda ga ja Jarac in Blatuvskova postavil za šefa...
prašek
15. 11. 2020 15.06
+1
Opažam , da je vsa desna inteligenca (oksimoron) spet zbrana ☺☺
miha pod
15. 11. 2020 15.58
-2
Po moje je oksimoron tole: pametni Prašek!
periot22
15. 11. 2020 15.03
-5
UNICEVALCI SLOVENIJE FUUUUUUJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!
sunmix 1
15. 11. 2020 14.58
+1
Ja, kako najti nov način in vzrok za zaprtje.
anakondabox
16. 11. 2020 08.14
Kdor pije Donat, ni zaprt. Krepi še imunski sistem, zdravje in dobro počutje. #reklame za covid-19
mr1924
15. 11. 2020 14.25
-4
Starši pa bi lahko naučili sebe , da bi upoštevali ukrepe. Pa bi bilo zdaj lažje in otroci v šolah.
Zentrum
15. 11. 2020 14.56
+3
Seveda, še bolj upoštevajte ukrepe, da bo slika še slabša. Neverjetno, kako ste eni zaslepljeni.
periot22
15. 11. 2020 15.07
-1
mr1924 ovcica najprej se brigaj za sebe ce so tebi oprali mozgane je to tvoj problem skrij se v klet pa cakaj z desetimi maskami na obrazu da bo konec vojne!!!!!!!!Ce bos pa zunaj pa kaksnih 50 mask gor!!!!!!
Sajeta5
15. 11. 2020 16.10
+2
Zdaj so pa se starsi krivi, da NIJZ tri tedne ni izdajal karantenskih odlocb in da je Hojs dopuscal da se tedensko do 10000 Bosancev vozi v Bosno in nazaj... da ste nekateri se zdaj tako zaslepljeni kljub ze znanim in jasnim napakam Hojsa, Gantarja, Kreka in ostale t.i. stroke....
Think with your own head
15. 11. 2020 14.04
+6
No ker ste toliko velesposobni. Zakaj ne odreditev tedensko testiranje učiteljev, medicinskega osebja ter otroke pošljete v šole.
blackwizard
15. 11. 2020 13.53
-4
ubogi levičarji vidiji samo zarote ,ker ni leva valada.z dneva v dan dosegate brezno
periot22
15. 11. 2020 15.08
-2
Najvecje dno ste dosegli desni sramota ste za slovenski narod!
vsnsvt
15. 11. 2020 21.44
Kaj tebi ni jasno, paranoik levaški??? Preseli se v S. Korejo, če hočeš komunizem!!!
IanNow
15. 11. 2020 13.06
+9
Boge generacije najstnikov... To kih bo zaznamovalo. Za leta.
mr1924
15. 11. 2020 14.19
+1
Naj prečistijo učne načrtea! Saj ne rabi biti toliko piflarije v šolah, Glede žuranja pa, bodo že notri prinesli.