Fokus

Politična analiza: preštevanja, preigravanja ...

Ljubljana, 16. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na domačem političnem prizorišču je zadnje dni in tedne dogajanje zelo pestro. Po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca se politične stranke in poslanci na novo preštevajo, potekajo dogovarjanja, načrtovanja, preigravanja različnih možnosti, delajo se strategije, dnevno se pišejo pisma, dajejo izjave, vrstijo pozivi, dogodki strank ... Kje je slovenska politika zdaj?

V Fokusu, ki ga je pripravil novinar Miha Drozg, s svojimi mnenji in ocenami sodelujejo Janja Božič Marolt, direktorica Mediane, Inštituta za raziskovanje trga in medijev, kjer že več kot dve desetletji merijo javno mnenje in izjemno zanesljivo napovedujejo izide volitev; doc. dr. Tadej Troha s Filozofskega inštituta ZRC SAZU; zgodovinar in publicist Luka Lisjak Gabrijelčič in dr. Romana Jordan, nekdanja evropska poslanka SDS, sicer pa ena od sopodpisnic javnega pisma, ki so ga ta teden napisale nekatere osebnosti iz politično-družbenega življenja.

Janja Božič Marolt o vlogi predsednika SMC v trenutnem dogajanju: "Dejstvo je, da je ta hip ključna figura na slovenskem političnem prostoru dejansko g. Počivalšek in njegova stranka. Kajti on je tisti, ki bi s svojo odločitvijo, ali gre v sodelovanje z Janšo ali ne, prevesil tehtnico za ali proti volitvam. / ... / Tako za SDS kot še zlasti za SMC bi bil dogovor za sodelovanje v novi vladi veliko lažja, varnejša in gotova pot, kot če se odločijo za predčasne volitve. Predvsem za SMC, kajti če se spomnimo: SMC ima 10 poslanskih mest. Oni so na zadnjih volitvah dobili 9 in nekaj odstotkov. Danes pa je SMC najbolj zdesetkana, zelo dober izraz, danes je SMC najbolj zdesetkana stranka v primerjavi z zadnjimi predčasnimi volitvami leta 2018."

O stranki upokojencev in njeni novi predsednici: "DeSUS se je na zadnjih predčasnih volitvah relativno dobro odrezal, ampak po letu 2018 jim je podpora dejansko močno upadala iz meseca v mesec. Z novo vodjo stranke Pivčevo je v javnem mnenju DeSUS pridobil, še vedno pa ni do zdaj prišel do nivoja leta 2018. Zelo pomembno je, kako se bo, če se bo, Pivčeva opredelila ideološko. Ideološka opredelitev je tista, ki v Sloveniji deli volivce."

In o možnem gibanju javnega mnenja v primeru, da se oblikovanje nove vlade ne zgodi, ampak da pride do predčasnih volitve: "Dlje časa kot bo trajalo do eventuelnih predčasnih volitev, slabše je lahko za sedanjega premierja v odstopu in bolje je za vse eventuelne nove obraze, če bi se pojavili, slabše pa za vse tiste, ki bi jih eventuelne afere odnesle. / ... / Če bi bile volitve danes, bi bila situacija povsem drugačna, kot če bodo čez dva meseca. Je pa res, da bi danes kazalo, da bi bilo v parlamentu manj strank, kot jih je trenutno, in da bi bil SDS močnejši, LMŠ močnejši, lahko da celo SD močnejši, Levica močnejša, ostale bi bile pa šibkejše ali pa jih ne bi bilo v parlamentu," ocenjuje Janja Božič Marolt in zaključuje: "Ampak predvolilno obdobje je vedno zelo intenzivno in si ne predstavljam, da bi tokrat, če bi se zgodilo, bilo to manj opazno."

Kakšna je katera od strank, kakšne so računice v ozadju, kaj se je spremenilo od prejšnjih volitev, kdo se je spremenil in kdo ne in kaj potrebuje Slovenija? Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paskakvali
17. 02. 2020 10.11
+2
Torej na Trstenjakovi ne počno drugega kot mečejo meglo v mešalec in jo potem polivajo.......megle je pa toliko da še najzvestejši navijači ne vedo več kaj je res in kaj ne.....seveda je to megleno sestavljanje vlade omogočil naš super predsednik ki se bo po zaključitvi mandata končno posvetil edinemu v čemer je dober -- delanju selfijev........
Paskakvali
17. 02. 2020 10.02
+3
Draga nadvse razgledana Volga.......neki dr. Cukjati je nekih 23 let nazaj opozarjal na problem zdravstva in kaj se bo zgodilo z zdravstvom....Janez v nobeni od svojih vlad ni naredil toliko kot je črnega za nohtom v smeri izboljšanja stanja v zdravstvu in to temu navkljub da je alarm prišel iz njegovih vrst.....Zdaj bo pa čudežno tlesknil s prsti in problem bo rešen čez noč? Ne draga Volga......rešitev tega problema je vsaj 10 let v prihodnosti če bomo seveda omogočili šolanje prepotrebnim bodočim zdravnikom in jim ponudili za delo pošteno plačilo.Ni rešitev v zasebnikih ali podelitvi novih koncesij ampak v povečanju deficitarnih specialistov medicine.Zdravnikov namreč je toliko kot jih je! Lahko jih samo uvozimo........ti poznaš kake v Argentini?
Paskakvali
17. 02. 2020 09.46
+2
Abotnost drage Volge je neizmerna.......praktično brezmejna.......
prašek
17. 02. 2020 09.47
+2
prašek
17. 02. 2020 09.48
+2
Večkrat se vprašam, zakaj je prišla nazaj v Slovenijo ????? Lahko bi lepo odplavutkala nazaj tja, kjer je lepo ............
Paskakvali
17. 02. 2020 09.50
+2
Mmmm.....Arđentina......dežela demokracije kjer vlada vedno tisti z največ orožja......kjer se petim bankrotom navkljub cedi med in mleko......
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.53
+2
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.58
+1
volgić je tisto. višegrajsko one ...realwork...Z aristokracijo ima ravno toliko veze ...kot osliček janez z arabskim konjem ...
Volga Malek
17. 02. 2020 09.38
+1
Xarchi bo odprl burekdzinico v Kamniku obcasno bo pa se na kaki veselici odspilu propadlega tretjerazrednega komedijanta in spet stal na traktorski prikolici, in spet se mu bo placalo na svarc tak na roko. Laznjiva Jera bo pela zraven, Nataska ga bo pa na oder na traktorsko prikolici pripeljal. 😂 In spet bo imel fantasticen dan in Slovenija bo srecna ker ne bo delal skode in sramote po svetu. Patoloski narcis in kolerik je propadel nobena reanimacija s prirejenimi anketami za ustvarjanje javnega mnenja ga ne resi vec kot ne LMS od afer od vladnim Mercedesov do Murija & Westinghousa, do laznjive Jere & Knovsa do vroce Natase & Sove do Petrola do Telekoma do Agrokorja ko so prisluskovali in se zraven 1500 civilistom pa se to do 25 milijonskega posla pri gradnji Celjske bolnice in odpisa Jankovicevih dolgov, in v zacetku janurja ko je Marjan vzel na IMF kredit za 1,5 + milijarde € katerega zadnji obrok zapade leta 2075 leta, sistemi drzave se rusijo, ljudje zivijo slabse in davki so visoki 44% , birokracija se siri in tujih resnih investicij v Slovenijo ni le spekulativni kapital po zgledu Adriee. Tako je to. Sicer pa vse te agencije ki 'merijo' javno mnenje ga ustvarjajo in nobena ni clanica Esomarja to pa veliko pove. In kjer je ilegalc vec vreden od domacega cloveka, socialisti imajo radi reven in pohleven narod da se ga lazje kontrolira. In kjer NVO pod pretvezo civilne druzbe dusijo lasten narod in ilegalcem dajejo vec. To je Slovenija od kar je LMS in Marjan na oblasti, zakriva se sledi pranja od iranskega denarja pod EU-USA embargom in se unicuje dokumentacija, prorezimski mediji tolcejo antiamerisko in antiizraelsko propagando ceprav je Slovenija clanica NATO pakta in igrajo dvojno igro.
Paskakvali
17. 02. 2020 09.42
+1
Najbolje da spokaš nazaj v Argentino.......Tam je vse bolj po vašem okusu...
Volga Malek
17. 02. 2020 09.49
-1
@paskvali odkar je Xarchi je Slovenija postala mala Venezuela ali Sloezuela ; cakalne vrste v zdravstvu se daljsajo, ker kadra ni medicinske sestre poleg resevalcev, zdravstvenih tehnikov in babic odhajajo v tujino kjer je boljsa placa ne pa mizerija ne samo zdravniki kot se trobi. Socialisti LMS & Marjan katerega minister je za zdravstvo so srecni ce kdo kaj ne docaka. Drugic se na volitvah spomnite nato.
Paskakvali
17. 02. 2020 09.53
+4
......ne jokaj za mano Argentina......v resnici te nikoli nisem zapustila......
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.55
+1
volga ...lahko kar preklopis na svoj nick realwork...in te tirade objavljaš kot ponavadi ...
Volga Malek
17. 02. 2020 10.27
+1
@volk alias @srebrnibreg alias @silverberg ce ze lajnas ene in iste fore vsaj nick spremen 😂
komarec
17. 02. 2020 09.35
+2
Včeraj sem si ogledal prispevek na Nora tv 24 o izgonu JLA iz Slovenije. Pa saj to ni več podobno nobeni stvari. Ne razumem tega, da državljani te laži in prilagajanj nekaterih dejstev sebi v prid lahko še toleriramo. Človek se ob teh prepričljivo interpretiranih zgodbah lahko samo nasmeje. Prepričani v velika junaška dejanja so prepričevali tudi gledalce. Sprašujem se, če je vse to res kar so govorili gospodje, potem so Slovenijo osvobodili samo Janša in nekateri člani SDS, ki so z nadnaravno močjo izgnal JLA in jo totalno onesposobili z par potezami, ki so imele čudežni učinek.
Paskakvali
17. 02. 2020 09.37
+3
Pravljičarjenje in bajke so ena temeljnih dejavnosti s forinti podprte NoreTv....
komarec
17. 02. 2020 09.35
+3
Včeraj sem si ogledal prispevek na Nora tv 24 o izgonu JLA iz Slovenije. Pa saj to ni več podobno nobeni stvari. Ne razumem tega, da državljani te laži in prilagajanj nekaterih dejstev sebi v prid lahko še toleriramo. Človek se ob teh prepričljivo interpretiranih zgodbah lahko samo nasmeje. Prepričani v velika junaška dejanja so prepričevali tudi gledalce. Sprašujem se, če je vse to res kar so govorili gospodje, potem so Slovenijo osvobodili samo Janša in nekateri člani SDS, ki so z nadnaravno močjo izgnal JLA in jo totalno onesposobili z par potezami, ki so imele čudežni učinek.
Paskakvali
17. 02. 2020 09.35
+1
Vsemu cepetanju in veselju noričanov in parsifalovi pravljični anketi navkljub cesar ni prevzel balance......le zakaj?
AlternativeFacts
17. 02. 2020 09.30
+4
( ahim1225 17.02.2020, 8:25:22 Naj naši politični veleumi hitro sestavijo novo koalicijo, pod vodstvom SDS, potem pa brž na delo. Če bo ponovno koalicijo sestavil Šarec, bo ponovno napočil čas zgubljenih priložnosti, v letu in pol ni naredil NIČ, razen, da je delil denar za socialo, raznih sistemskih problemov pa ni reševal. Šarec je klovn, ki ga je vodila levica! )....@Partijski lovni kvečjemu pišejo take poste po liniji partijske direktive. Če ti še nihče v partiji ni povedal, sociala je sistemska. Torej če je dajal za socialo, je reševal s tem sistemske probleme.
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.40
+3
😁😁😁....ahimu ni nihče povedal ...da janša na vsak način želi peljati zastavljene projekte vlade Šarca naprej ...in trdi , da je to nujno...Zakljucek je preprost...Če Šarec ni delal nič...kot trdi sekta že leto in pol....Potem janša želi delati NIČ ...ker je to nujno..
prašek
17. 02. 2020 09.25
-1
Spoštovani tovariši, a ob današnjem čakalniku že zvonijo telefoni ??? A že imam novo vlado ???
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.36
+2
ja ...tkole je ...V glavah noriške črede jo že imamo že od pol ure po odstopu Šarca ...našemljeni arabec janez pa v realnosti preveč zaudarja , da bi kdo pristopil...
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.13
+3
janša že zna šteti do 46....????
prašek
17. 02. 2020 09.26
+2
Svoj abakus je nesel k flaški , da mu ga resetira !!!
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.33
+1
prašek
17. 02. 2020 09.35
+0
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.48
+1
....seveda ...sorry...😂😂😂😂😂😂😂
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.03
+5
osel janez je še vedno preoblečen v konja al je že spet samo arabski osliček....?!
Škrat na kvadrat
17. 02. 2020 08.48
+1
Do vlade po mojem mnenju ne bo prišlo. Trenutna preigravanja, pogajanja so tipanje terena za naslednje volitve. Niti ni razumno, kako lahko propade antijanša koalicija, kljub rasti bdp in rekordnim proračunom. Očitno se levi ne morejo dogovoriti, kdo bo imel večji kos nezaslužene pogače.
VolkBrenin
17. 02. 2020 08.59
+2
za sektaše je seveda vaš kos pogače logičen , upravičen in zaslužen....Škart razmišljanje...
brabusednet
17. 02. 2020 08.48
+1
Dajte levičarji priznajte,da vaše vlade raspadejo,ker se sami požrešneži požrete med sabo.Pa tudi v bodoče bo tako nimate enega sposobnega na rangu Janše.To vsi pametni ugotavljajo samo vi ne.Drnovšek je bil edini od levičarjev,ki je znal in vedel,zakaj sploh vlada obstoja.
VolkBrenin
17. 02. 2020 08.58
+3
vaša je razpadla v pol ure , kar je svetovni rekord......en teden nazaj ste pisarili , da že imamo vlado janše...
Malinha
17. 02. 2020 09.06
+5
Levičarji neradi priznavamo, vendar v oči bijoča dejstva silijo, da priznamo, da ste polpismeni: "raspadejo", pravilno"razpadejo", vlada ne "obstoja", ampak "obstaja", ločila uporabljaš povsem poljubno, "na rangu", pravilno "v rangu". Na levici nekdo v rangu Janše ne obstaja enostavno zato, ker na levici ni totalitarizma, še manj pa nekih zavoženih avtoritet. Še kaj?
VolkBrenin
17. 02. 2020 09.10
+4
Enoumje bo v sđs toliko časa , dokler bo tam šef janša...potem pa bodo raSpadli....na dva S ...in en D ...
Common_sense
17. 02. 2020 10.15
+1
Brabu: nimajo cesa priznati. To so zgodovinska dejstva!
ahim1225
17. 02. 2020 08.25
+1
Naj naši politični veleumi hitro sestavijo novo koalicijo, pod vodstvom SDS, potem pa brž na delo. Če bo ponovno koalicijo sestavil Šarec, bo ponovno napočil čas zgubljenih priložnosti, v letu in pol ni naredil NIČ, razen, da je delil denar za socialo, raznih sistemskih problemov pa ni reševal. Šarec je klovn, ki ga je vodila levica!
Nimasmisla
17. 02. 2020 08.03
+3
še dobro da so maškare prevzele oblast za 14 dni
Mirko Igor
17. 02. 2020 07.17
+5
Vedno bolj dojemam, PROBLEM NI V POLITIKIH, PROBLEM JE V NOVINARJIH. ...................................................................................... NE IŠČEJO skupnih točk, resničnih in dodelanih programov, ne prikazujejo sodelovanja, problemov in uspehov v zdravstvu......
Mirko Igor
17. 02. 2020 07.19
+7
Vse kar se spomnim zadnjih volitev so AFERE in če povzamem besede g. Šarca ZAKLINJANJE V NE JANŠA
Mirko Igor
17. 02. 2020 07.23
-6
ahim1225
17. 02. 2020 08.18
+0
Mirko Igor
17. 02. 2020 07.14
-1
Tarnanje, žalitve na osebnem nivju ne pritičejo politiom. Pa naj bo to s twitta ali s pomočjo glavnih medijev kot pri g. Šarcu
rožarica
17. 02. 2020 07.10
-3
Sicer pa strah kevakov se v teh dneh każe in zavonja na vsakem koraku...o fuj smrdi !!!
rožarica
17. 02. 2020 07.08
-2
Pa kako lahko nesposobneżi, ki jim ne uspe pripeljat NOBENEGA mandata, do konca...še bedno tako glasno LAŻEJO in zavajajo. Dragi levaki, zamočili ste, ker ste konfliktni in izključevalni...to je vaša pot v NIČ !!!
Marjan h.1966
16. 02. 2020 21.59
+1
SDS in Janša so tipični izdajalci domovine