Fokus

Slovenski oblikovalci, globalne oblikovalske zvezde

Ljubljana, 16. 01. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
6

Kdo so in kaj počnejo globalne oblikovalske zvezde iz Slovenije: Nika Zupanc, Rok Predin, Olga Košica in Peter Movrin? Osvajajo ves svet – od Italije, Francije, Londona, Amerike, Kitajske, Koreje. Najemajo jih zvezde svetovnega formata – od Rolling Stonesov, U2, Lady Gaga, Jennifer Lopez, do Philippa Starcka in Mashe Ma. Kakšno vlogo pri tem igra talent, kakšno garanje, vztrajnost, drznost, avtentičnost in nenazadnje glasnost?

Nika Zupanc je izjemna industrijska oblikovalka z jasnimi stališči o svojem delu, pa tudi o družbi, o svetu, v katerem smo se znašli. Za 24UR Fokus pripoveduje: "V oblikovalski stroki nič ne moreš narediti na lepe oči." Pogosto izziva in preizkuša meje. Dokazala je, da sta tudi rožnata barva in čipka lahko del resnega oblikovanja. Prvi preboj zanjo je bil, ko je njeno zibelko z emblemom srca za svojo hčer kupil sloviti arhitekt in oblikovalec Philippe Starck. 

Nika Zupanc
Nika Zupanc FOTO: Facebook

Izdelki Nike Zupanc so tako zaželeni, da jih celo ponarejajo. Proti temu se ne moreš boriti, pravi, zato ponaredke vidi kot neke vrste poklon, priznanje. Skozi leta je zgradila edinstven oblikovalski slog, postala je iskano ime, kar dokazujejo številna sodelovanja. Med zadnjimi z italijanskim proizvajalcem pohištva Natuzzi. "Takšna sodelovanja so zame izziv, ker moraš razumeti podjetje, ki te najame, in tudi, zakaj so prišli ravno k tebi." Zaradi nenehnih izzivov si ne želi ustvarjati le za lastno blagovno znamko. "To, kar delam, sem si vedno želela delati. In sem zelo hvaležna, da lahko hodim po tej poti na tak način, kot hodim."

Naša druga sogovornica je oblikovalka nakita Olga Košica. Je magistrica umetnosti, ki se je urila na prestižni londonski kraljevi univerzi za umetnost. Je vodja oblikovanja nakita celjske zlatarne, predavateljica in prejemnica številnih mednarodnih nagrad. Njeni kosi nakita so izdelani v različnih tehnikah, uporablja vse vrste materialov: zlato, baker, jeklo, umetne mase, smole, steklo, kamne, les. "Noben material ni težek. Če ga osvojiš, če veš, kaj so njegove zakonitosti, prednosti, slabosti, potem je vse užitek." Izkušnje, ki jih je nabirala v tujini, so dragocene, pravi. Izmenjava informacij in znanja pa neprecenljiva.

Tujina je na široko odprla oči tudi modnemu oblikovalcu Petru Movrinu. Zunaj je zaživel, se otresel kalupov. Po uspešno zaključenem magistrskem študiju na slovitem londonskem Central Saint Martins je delal za prestižno modno znamko Alexander McQueen, kasneje še za najpristnejšo britansko znamko Burberry. A bilo je naporno, se spominja, to so modni konglomerati, ki ogromno zahtevajo, a tudi veliko dajo. "Naučil sem se zelo hitro narediti dober šiv, dober dizajn." V Sloveniji so najbolj odmevala Movrinova sodelovanja s svetovnimi zvezdami Lady Gaga, Beyonce, Bjork, Jennifer Lopez, Nicole Kidman, Demi Moore. "Zunaj pa je pomembna vsebina, ki jo ustvariš, in ne toliko, kdo to vsebino kupi ali nosi."

Peter Movrin
Peter Movrin FOTO: 24UR Fokus

Eminentna imena, med njimi Rolling Stones, U2, Elton John, so domača tudi Roku Predinu, akademskemu slikarju, ki si je globalno ime ustvaril v sodobni vizualni umetnosti. Tudi njemu se je odprlo v Londonu, kamor je šel povsem na slepo poskusit srečo, pa tudi, da se je otresel sence svojega slavnega očeta, glasbenika Zorana Predina. "Tukaj sem vedno imel občutek, da se moram dvojno dokazovati, ker so mi očitali, da so mi stvari omogočene zaradi tega, ker imam slavnega očeta. Jaz v Sloveniji nisem našel priložnosti zase. Mogoče sem pa tudi sam želel videti, da lahko ustvarim nekaj, kar je vzklilo samo iz mene." 

Rok Predin, Peter Movrin, Olga Košica in Nika Zupanc so odlični oblikovalci, ki sijejo vsak na svojem področju. Vsi delajo globalno in poudarjajo pomen izkušenj, ki so jih pridobili preko naših meja. Za 24UR Fokus pripovedujejo tudi o tem, kako doživljajo čas, v katerem živimo, globalno epidemijo, ki nas je zaznamovala. In o tem, kaj jih je pripeljajo do točke, na kateri so danes. Do uspeha, do preboja med najboljše v svojem poklicu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
16. 01. 2022 13.45
+6
Lepo.Le pogumno in uspešno naprej. Vsi ste še mladi in upam da naredite še veliko uspešnih zgodb.
MiViOniOnitamkijihni
16. 01. 2022 13.59
-3
mladi? razloži definicijo mladi pri teh osebkih?
MiViOniOnitamkijihni
16. 01. 2022 09.28
-5
HAHA a za PR hodjo na poop? Dejmo no neki so prodali tko kot jaz med špežo vzemem čips k čem neki junk food za po poti domov...na zaradi mojega nakupa bi industrija ne preživela...
marcpazz
16. 01. 2022 10.20
+3
Se strinjam, podpobno, kot naše igralke, pevke/pevci, raznorazni drugi umetniki, razen dveh ali treh izjem . . . . . spotoma jim na srečo nekaj pade v žep, potem pa s doma promovirajo, kot oh in sploh, za preživetje pa do svojega povratka nazaj domov v kaki restavraciji pomivajo posodo . . . tiste malo lepše, pa se lahko tudi prodajajao za bagatele
MiViOniOnitamkijihni
16. 01. 2022 10.32
+0
pa ne da Kataricine ritke ni blo lepo videt v filmu... raj kot bradačev ksiht v Gaginem videu
pingvinislo5
16. 01. 2022 21.47
+1
ne rabijo hodit po PR nikamor...sploh ne v sloveniji, kjer je folk precej zagovedan, in ko jim poveš, da si oblikovalec, potem prihajajo na dan z vprašanjem, kaj pa je tvoja služba, ker za slovenčke je edina prava služba ta, da nekaj fizično delaš.... reveži.