Fokus

Mesec SD očita konservativnost. Švarc Pipanova: Treba je sprejeti kompromise

Ljubljana, 12. 05. 2019 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bodoče poslance v Evropskem parlamentu bomo v Sloveniji volivci izbirali čez natančno dva tedna. V rubriki 24UR Fokus nadaljujemo soočenja programsko sorodnih strank oziroma strank, ki se borijo za iste volivce. Tokrat sta se besedno spopadla Luka Mesec in Dominika Švarc Pipan. Kdo bo komu "ukradel" glasove?

Več videovsebin
  • 24UR Fokus: Je udeležba člana leve stranke na protimigrantskem shodu primerna?
    01:51
    24UR Fokus: Je udeležba člana leve stranke na protimigrantskem shodu primerna?
  • 24UR Fokus: Spreminjanje stališč
    01:43
    24UR Fokus: Spreminjanje stališč

Nocoj je Maja Sodja soočila kandidata dveh strank z levega pola političnega spektra. V studiu sta se spopadla in skušala volivce prepričati kandidat za evropskega poslanca stranke Levica Luka Mesec in kandidatka Socialnih demokratov Dominika Švarc Pipan.  

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Aljoša Kravanja
Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Aljoša Kravanja

Kakšne so razlike med njimi? Kako odgovarjata na konkretna vprašanja o problemih, evropski prihodnosti, zunanji politiki, socialnih problemih, revščini, evropskih sredstvih, o težavah ljudi, družbe ... 

Na vprašanje, zakaj sta, glede na to, da se borita za isti bazen volivcev, boljša izbira, je Mesec odgovoril: "V Evropi smo imeli dolga leta na oblasti evropske socialiste, to je skupina evropskih socialnih demokratov, liberalce in konservativce, in v prvi vrsti so za sliko Evrope odgovorni oni. To je bila politika, ki se je odločila, da bo krizo reševala, čeprav jo je v resnici poglabljala, z varčevanjem. Evropska levica se je oblikovala kot protipol, da presekamo s takimi politikami in da Evropo naredimo demokratično, ekološko in socialno."

Če ste soočenje zamudili, ga še vedno lahko pogledate na VOYO.

Švarc Pipanova je na Meščeve besede odgovorila, da se strinja, "da koalicija ni bila zmožna učinkovito odgovoriti na gospodarsko krizo, katere posledice so plačevali tisti, ki je niso zakrivili, a da vseeno ne moremo reči, da smo delali slabo. Prevzemali smo odgovornost tako za dobre kot slabe rezultate, seveda smo naredili tudi nekaj napak."

Na vprašanje, kako rešiti probleme revnih, podplačanih delavcev, je Pipanova odgovorila: "Prioritete je treba spremeniti tako, da bo reševanje socialne krize postalo ena ključnih prioritet EU, doslej ni bilo tako. V SD smo izoblikovali kar nekaj ukrepov, med njimi krepitev črpanja sredstev iz evropskega socialnega sklada in uveljavitev enotnih minimalnih standardov socialne zaščite v Evropi."

Mesec je na to odgovoril: "Problem s socialno demokracijo je, da se v Evropi zlije z vladajočimi liberalci ali konservativci in iz tega nastane evro konservativna skupina, ki je doslej vodila Evropo. Prvi pogoj, da postane Evropa demokratična, ekološka in socialna, je, da se izvoli drugačna koalicija."

Mesec o vrnitvi Krima: Če je bil referendum nelegitimen,  naj ga ponovijo 

Na vprašanje, kako komentirata izjavo vodilne kandidatke Violete Tomić, da bi morali imeti še en referendum glede vrnitve Krima Ukrajini, je Mesec povedal: "Violeta je o odgovoru tehtala, se pa strinjam s tem, kar je povedala na koncu. V mednarodnih odnosih sta vedno v nasprotju načeli pravice do samoodločbe ljudstev in na drugi strani načelo ozemeljske celovitosti države. V Levici smo praviloma vedno zagovarjali pravico do samoodločbe ljudstev. Referendum je bil nelegitimen, tako pravijo tudi Združeni narodi, a če je bil nelegitimen, naj ga ponovijo in naj se pokaže, kam glede na voljo ljudstva sodi Krim."

Švarc Pipanova pa je izrazila jasno nasprotovanje: "Priključitev Krima je bila izvedena nelegitimno in v nasprotju z mednarodnim pravom in nobena država po temeljnih načelih mednarodnega prava ne sme priznavati posledic kakršnekoli nelegitimne in nedopustne aneksije."

Mesec: Ugrabitev se uporablja v predvolilne namene 

Včerajšnjega shoda v Črnomlju in protesta proti centru za migrante v Beli krajini se je udeležil tudi župan Ilirske Bistrice Emil Rojc iz vrst SD. Na vprašanje, ali je primerno, da se člani levih strank pojavljajo na takšnih shodih, je Mesec odgovoril: "Iz naše stranke bi bil tak član izključen, to je povsem neprimerno. Neprimerno je tudi, da se sredino ugrabitev v Beli krajini izrablja v predvolilne namene in da se nominalno leve stranke pridružujejo nacionalističnim pobudam desnice." 

Švarc Pipanova pa je pojasnila, da ostro obsoja "udeležbo ali podporo članov SD na shodih, na katerih se razpihuje sovraštvo, nestrpnost in strah. Gre za mnenje enega člana stranke, pričakujem, da bodo pristojni organi ustrezno reagirali. Pričakujem najmanj opomin stranke županu in da bo župan Rojc sam sprejel odgovornost in menjal stranko za stranko, ki bolj odraža njegove vrednote. Stranka SD pa seveda nima s takšnimi vrednotami nič skupnega."

'Enostavno je imeti revolucionarne ideje, ko jih zagovarjaš iz ozadja'

Mesec pravi, da je osnoven problem z evropsko socialno demokracijo, da je v svojih politikah postala konservativna, "pred volitvami zagovarja leve politike, potem pa praviloma potegne z vladajočimi".

Švarc Pipanova se s tem ne strinja: "Mesec in stranka Levica še nista sodelovala v nobeni koaliciji in morda ne razumeta, da morajo v politiki sprejemati tudi kompromise. Enostavno je imeti revolucionarne ideje, ko jih zagovarjaš iz ozadja, ko pa je treba stopiti v ospredje v izvršilno vejo oblasti, pa se izkaže, da je v praksi to veliko bolj kompleksno." Mesec je na to odgovoril: "Sprejeli smo kompromis, da sodelujemo z vlado in pri tem smo dosegli tudi nekatere naše ključne programske točke." 

Naslednji teden soočenje Romane Tomc in Žige Turka

Naslednji konec tedna, v soboto in nedeljo, sledita v 24UR Fokus še dve soočenji dvojic, med drugim v goste prihajata kandidatka Romana Tomc (skupna lista SDS in SLS) ter kandidat Žiga Turk (lista NSi). Veliko soočenje z nosilci list za evropske volitve pa bo na POP TV v ponedeljek, 20. maja. 

Prvo soočenje med Klemnom Grošljem (LMŠ) in Jernejem Pavličem (SAB) ste si lahko ogledali včeraj. Če ste ga zamudili, pa ga še vedno lahko pogledate na VOYO.

24UR Fokus - nedelja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (616)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fame01
13. 05. 2019 18.07
+0
Mesec je tko simpatičen
mali grizli
13. 05. 2019 14.19
-2
Volite se sami
Melaj
13. 05. 2019 13.15
+5
Mesec, imel si priložnost stopit v vlado..z vsemi pooblastili in odgovornostjo. No, le odgovornost te je motila! Nisi imel jajc..preživel si le, ker so te potrebovali v vojni proti SDS..ali bolj natančno Janši. Na kratko..levi in desni ste podenj. Le, da si Janša upa prevzet nase vse..očitno, sicer ne bi po tolkih poskusih še vedno kazal željo po oblasti. Mesec, hulihan Kordeš in ostali kameradi pa ste na oblasti tako, da zasedate lepši prostor na Šarcevi prikolici. Kar se mene tiče..Vsak dan, ki ga preživite v parlamentarnih klopeh, je DAN PREVEČ!
el capitano
13. 05. 2019 13.58
+3
saturnsky23 saturnsky23
13. 05. 2019 12.52
+5
Švarc bi bilo v prevodu -črno. Se pravi, da je stališče Švarc-Pipanove, pa ne samo njeno, tudi stranke. da ne podprejo težav in problemov obmejnih Slovencev sicer že dolgo znano, nedomoljubno, nedržavno, protiSlovensko. Tako stranko, če smo kaj zavedni, je potrebno izbrisat.
Transformerji
13. 05. 2019 12.40
-1
Pred leti sem označil Janšo za petelina, tudi Židana sem kasneje označil za petelina, sedaj je Mesec moj novi petelin.
Krajnc22
13. 05. 2019 12.00
+2
Voli se desno..ekstremna levica je nevarna
saturnsky23 saturnsky23
13. 05. 2019 12.43
+1
Kakšno levica je nevarna. To so neki nebogljeni smrkavci, če izvzamemo tisto grdo Violeto Tomićć. Nevarni so TitoDolančevi dediči Kučan, Kocijančič, Potrči inše jih je. Čeprav so ti fantje že v grintah, tile nam lomijo škatle.
el capitano
13. 05. 2019 13.59
+4
Ko bi ti ločil med levico in desnico, bi bilo tudi nekaj..
Anti SdS
13. 05. 2019 14.55
+0
Ni je od hudobe kot je ekstremna desnica oziroma sds sekta. Huje kot Koloradski hrošč.
Krpan Martin
13. 05. 2019 11.59
-2
v tokratna dogajanja se forum21 ne bo vpletala, njih zanima samo in izključno državnozborske volitve- takrat se začne njihova 'rabota'!! Zato jih B..I K...C za evropske volitve.
el capitano
13. 05. 2019 11.48
+0
Torej so perspektiva za Evropo, Kangler, Bogovič in Zver...Slovenci smo lahko ponosni nanje..
saturnsky23 saturnsky23
13. 05. 2019 12.37
-5
Če si ti Slovenc, potem so tudi vsi Arabci.
leond1
13. 05. 2019 11.22
+15
mislita da če sta lepa da sta pametna V GLAVI SLAMA IN KOMUNISTIČNE IDEJE
kaktusar1
13. 05. 2019 11.53
+0
DEEP
13. 05. 2019 14.59
+1
dartford
13. 05. 2019 11.20
+21
Izgleda da levih še ta levi ne bodo več volili. In prav je tako...
kaktusar1
13. 05. 2019 11.21
-9
pa desnih še desni ne, pol smo pa zmagal.....
kaktusar1
13. 05. 2019 11.08
+8
19. februarja 1954 je prezidij vrhovnega sovjeta tedanje Sovjetske zveze izdal dekret, da se Krimska oblast izpod okrilja Ruske federacije preseli v okvir Ukrajine zaradi "gospodarnosti, bližine, tesnih gospodarskih in kulturnih odnosov Krimske regije z ukrajinsko sovjetsko socialistično republiko". Odločitev je bila uradno motivirana tudi s 300-letnico združitve Ukrajine s carsko Rusijo, pri čemer ni mogoče spregledati, da si je takrat oblast v nesporni svetovni velesili utrjeval Nikita Hruščov, po rodu Ukrajinec. Svojeglavi Hruščov je odločitev formalno enakovrednim sovladajočim članom prezidija sporočil med kosilom, domnevno v "veselem stanju", na sami seji so temu namenili 15 minut in - kot se je spodobilo za sovjetske čase - sklep sprejeli soglasno...................................tud mi smo "izgubili" velik del istre, sam na žalost nismo rusi, da bi si ga nazal vzeli in se še vedno neuspešno borimo za lavor vode.......rusi so samo vzeli nazaj, kar jim je en politik, ki je imel moč in oblast ukradel.......
brabusednet
13. 05. 2019 11.05
+8
Bog ne daj,da ti v EU dobijo možnost nekega odločanja.Raspade vse v pol leta,če ne prej.Ti lahko samo pri domačih neumnih volilcih drek mešajo.
Kaj_je_res
13. 05. 2019 10.55
+14
Obe stranki sta porazni za Slovenijo. Pa nisem desničar. Pravzaprav mi je najbližje kakšna nova podjetniška stranka..
brddd
13. 05. 2019 10.42
+27
Kdo je pameten ne gre volit nobenega .Ne gre se jim za Slovenijo ampak za lastne žepe .
Vitez janez
13. 05. 2019 10.54
+14
Nekateri pa govorijo, da če ne greš volit daš glas tistemu katerumu ga nebi zaupal
ROMELS
13. 05. 2019 10.40
+30
Ne eden, ne drugi ni za v politiko. Naj gresta najprej po izkušnje na kakšno veliko kmetijo ali pa v železarno.
lahunin
13. 05. 2019 10.38
+23
IN TAKI NAM VLADAJO SAJ NEVEJO KAJ JE ZIVLJENJE DOMA JIM PA MAMA KUHA KOSILO IN POSPRAVLJA SOBO
Hrenko
13. 05. 2019 10.36
+34
Tole pošiljamo v Evropo? Bog nam pomagaj.
kaktusar1
13. 05. 2019 11.00
-6
če potem pogledaš še zvera in companijo, pol te pa res lahko vsa mine
Pozitiven
13. 05. 2019 10.34
+32
Samo bluzenje se sama ne verjameta kaj govorita, pred očmi so jima samo €. €. €. €.
ooResnicA
13. 05. 2019 10.31
+22
...kdor zna lagati pa v uči gledati gre v stranko SD ali Levica čuj.....takle mamo......
Bofur
13. 05. 2019 10.26
+3
Novinarji sprašujejo o Rusih in Krimu, v Sloveniji pa se dogaja albanska invazija, zahvaljujoč stranki SDS in njenemu satelitu iz vrst evropske EPP. SDS preusmerja s temi proti-migrantskimi protesti in "ugrabitvami" pozornost s tega, da se VSAK DAN v Slovenijo priseli vsaj 100 kosovskih družin, z dojenčki, malimi otroci ... Vsi takoj dobijo vize, dovoljenja, kupujejo na veliko nepremičnine, čeprav NE ZNAJO niti ene besedice slovensko. Albanščina postaja na Gorenjske drugi uradni jezik poleg slovenščine, v vrtcih, šolah se vzgojiteljice, učiteljice morajo učiti albansko, v zdravstvenem domu na Jesenicah imajo zdravniki seznama z albanskimi besedami ... Janez Janša je pa častni doktor prištinske univerze :)))
resslovenka
13. 05. 2019 10.34
+25
V moji soseščini so starejše hiše, ki so jih po smrti staršev prodali dediči, pokupili priseljenci iz bivše Juge. V glavnem albanske in bosanske narodnosti. Vse obnovili. Žene z otroci so doma. No ja.... asimilirani Slovenci, ali pač ne 🤔
someone1
13. 05. 2019 10.37
+9
nwm kdo jm je ukinu albanske wize : ))) wrjetn se je janšot w fajonko preobleku : )))
Bofur
13. 05. 2019 10.39
+26
v moji soseski so vsi novi stanovalci Albanci. Ne znajo reči niti dober dan, povsod se sliši samo albanščina. Poznam zdravstveno osebje na Jesenicah, ki ima kartončke z izrazi v albanščini, ker pridejo in ne razumejo slovensko ali nočejo razumeti slovensko; v vrtcih vzgojiteljice so obupane, ker prihajajo "mamice" po otroke, in otrok in mamica ne razumeta slovensko, enako je v šolah ... Mi se pa pogovarjamo o Rusih in arabskih migrantih, ki samo gredo čez Slovenijo. Albanci v Sloveniji ostajajo, imajo denar, za stanovanja takoj ponudijo ceno, ki je za 20, 30 odstotkov višja ... Pred kosovsko "ambasado" v Ljubljani so vrste ljudi, družin z dojenčki ...Ne vem, ne pretiravam, ampak to je noro.
Bofur
13. 05. 2019 10.44
-6
Uf, verjetno je Janša izstopu iz EPP, seveda da ni, EPP je Sloveniji ukazala, da mora Albancem podeliti vize in dovoljenja, čeprav ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji ? Kosovo je menda naš evropski zaveznik v boju proti ruskemu vplivu na Balkanu in z albansko invazijo žanjemo sadove tega našega permisivnega odnosa do EU, USA in NATO .... Živela Kosovo Republika :))))
someone1
13. 05. 2019 10.47
+10
wtipkej w google fajon albanske vize pa mi powej če kje najdeš zrawn tut sds pa janšota razn če so se zamaskirali hahaha
someone1
13. 05. 2019 10.54
+10
če bi se duma tko zawzemala za folk k žiwotari s 500€ penzije bi tut mugoče kako gostilno poimenowali po njej itd : )))
Bofur
13. 05. 2019 10.59
+5
Gre za Albance s Kosova in ne Albance iz Albanije ... Ti se priseljujejo v Slovenijo, dnevno. Torej Kosovarji, ki ne govorijo nobenega jezika razen albanskega, Albanci iz Albanije ne marajo svojih "sonarodnjakov" s Kosova ... Med sabo se ločijo tudi fizično, kulturno, po veroizpovedi. Albanci iz Albanije znajo angleško, italijansko ... so razgledani in kultivirani. Gre za dva povsem različna svetova. Sem bil v Albaniji. In Zver ter Peterle ter večina iz EPP (SDS, NSI, SLS) so bili proti :))))) Janša ni zastonj dobil doktorat univerze v Prištini.
someone1
13. 05. 2019 11.04
-2
Bofur
13. 05. 2019 11.07
+9
Glavno mesto Kosova je Priština in Janša je dobil častni doktorat Univerze v Prištini :)))) Albanci iz Albanije se ne priseljujejo v Slovenijo. Ampak Kosovari ... Sam tebi je geografija španska vas
someone1
13. 05. 2019 11.10
-1
zakaj so mel pol albanci wize če se nočjo priseljewat? kr tko mal brezweze pa zarad birokracije al kok? : )))
Bofur
13. 05. 2019 11.15
+2
In kje si ti videl Albanca iz Albanije v Sloveniji :))))
someone1
13. 05. 2019 11.20
-1
dej ti men powej zakaj so albanci tko hwaležni tanji fajon k so jm ukinli wize če se nočjo odselt iz albanije : )) wize so ble kr tko mal brezweze pa zarad birokracije?
someone1
13. 05. 2019 11.22
-2
če se jst nimam namena odselt iz slowenije naprimer mi čist dol wisi za wize : ))) lohka cel swet nabije wize sloweniji me ne gane : ))
someone1
13. 05. 2019 11.35
+0