Fokus

V javnem ali zasebnem interesu?

Ljubljana, 27. 09. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Kristan, 24UR Fokus
Komentarji
90

Opozorila o domnevnih konfliktih interesov, prepletanju funkcij, vplivanju na odločevalce; vprašanja, kam gre javni denar, predvsem pa, ali se uresničuje javni interes ali zasebni interes ... to so očitki, ki s strani kulturnikov že nekaj časa letijo na delovanje direktorja založbe Beletrina Mitjo Čandra in njegovega kroga. Ker gre za kulturo in javni interes relevantna vprašanja, je šla po sledi zgodbe Tina Kristan.

Novinarka Tina Kristan se je v minulih tednih uradno in/ali 'off the record' pogovarjala s približno tridesetimi ljudmi, pregledala dokumente, javno dostopne baze, spraševala uradne institucije in seveda akterje. V Fokusu bo tako med drugim govora o tem, kako je nastala Beletrina, pa o Biblosu, kandidaturah za evropsko prestolnico kulture, o Kreativni bazi, podjetju, katerega solastnik je Čander, o slovenski kulturni politiki, ministrih, razpisih za direktorje javnih institucij na polju kulture ...  Kakšna so dejstva? Kje se konča javni in kje začne zasebni interes? O tem nocoj v Fokusu. 

Zadnji od primerov, zaradi katerega so se kulturniki, tudi uveljavljeni pisatelji in pisateljice, oglasili, je način, kako poteka oz. je potekalo razreševanje direktorice javne agencije za knjigo. Mediji so o tej zgodbi zadnje mesece veliko poročali. Obstaja zelo preprost način, kako se razreši direktorja javne agencije – razrešitev lahko predlaga minister za kulturo, a tega v primeru direktorice javne agencije za knjigo Renate Zamida ni storil, so si pa to prizadevali nekateri iz ozadja. Zamida pravi, da jo je prepričevat, naj odstopi, v začetku marca prišel Aleš Šteger, programski direktor Beletrine. "Bil je očitek, da nisem vzpostavila konstruktivnega dialoga z uradniki na ministrstvu, ki so zaradi tega zelo slabe volje, da nisem dobra direktorica, da naj vendarle uvidim, da je bolje, da zdaj odstopim, kot pa da se ta agonija vleče še naprej," pravi Zamida. Šteger je potrdil, da jo je obiskal, a pravi, da dobronamerno in kot nekdanjo sodelavko, "da preverim, ali lahko pri zapletih kakorkoli posredujem ali pomagam", Zamida pa da te dobre namere očitno ni razumela. Izrazil se je, da prihaja kot prijatelj, pravi Zamida, "vsekakor pa sem videla, da je ta stalna naveza z ministrstvom vzpostavljena". 

Mitja Čander
Mitja Čander FOTO: POP TV

Poleg ministra za kulturo lahko vladi razrešitev direktorja predlaga tudi svet javne agencije. In tudi člani sveta so bili tarča klicev, naj direktorico razrešijo. "Zelo konkretno, zelo jasno, niti ni bil namig, ampak jasno izrečeno pričakovanje, lahko rečem, da je bilo. V moji karieri, ki je že kar dolga, se mi je to zgodilo prvič," opisuje dogodke Vesna Horžen. Kdo jo je kot članico sveta klical, Vesna Horžen, sicer predsednica Združenja splošnih knjižnic, ne pove. Je pa s predsednikom sveta, pisateljem Slavkom Preglom, kot pove sam, večkrat stopil v stik Mitja Čander, direktor Beletrine. Pregl pravi: "Vsebina je bila ta: Renato Zamida je treba zamenjati. /.../ In zadnje sporočilo, ki sem ga dobil od njega, je, da ima vtis, da je ne bom zamenjal, in da to ne bo dobro. /.../ V svoji karieri sem doživel različne poslovne nekorektnosti, takih nekorektnosti pa nikoli," zatrjuje Pregl.

Februarja je večina – 4 člani sveta – glasovala proti predlogu za razrešitev Zamide. Poskus razrešitve tako ni uspel, sta pa bila čez štiri mesece odstavljena dva od članov, ki sta glasovala proti razrešitvi. Namesto njiju je vlada junija imenovala Čandra in prevajalko Matejo Komel Snoj. V tej novi sestavi je svet ponovno glasoval in predlog o razrešitvi Zamide julija tudi potrdil. Zamido je ministrstvo zdaj uradno seznanilo z razlogi za razrešitev, odgovoriti mora do petka. Očitajo ji nepravočasno sprejetje strategije, večerjo s direktorjem frankfurtskega sejma pri Ani Roš, tudi domnevne nepravilnosti pri javnem razpisu za oddajo prostora, namenjenega knjigarni s kavarno. Vse očitke Zamida zavrača. 

Še dve stvari, ki se pokažeta v tej zgodbi. Prvič, Čander je človek, ki ima prijatelje v svetih javnih zavodov in tega niti ne skriva. Kot pove Pregl, ga je Čander poklical, ker na vabilu za februarsko sejo sveta agencije, ki ga je Pregl poslal le članom sveta, ni bilo predloga za razrešitev Zamide. "Ugotovil sem, da vabila na naše seje, ki postanejo uradne tisti hip, ko jih na seji sprejmemo, potujejo ven iz sveta javne agencije. In tako je bilo tudi s tem vabilom. Ja, ni bil zadovoljen, ker tega nisem dal na dnevni red," trdi Pregl.  In drugič – Čander je človek, ki za namere ministrstva lahko izve prej kot tisti, ki jih to zadeva. Pregl pripoveduje: "Sporočil mi je, da me bo naslednji teden poklical minister na razgovor. In naslednji teden me je minister res poklical na razgovor. In ko sem s tega razgovora šel, me je poklical Čander in povedal, da minister in on nista zadovoljna z menoj, ker sem na razgovoru branil direktorico." 

Čander odgovarja, da ni od nikogar nič zahteval, da se ne spomni, da bi Pregla klical zaradi dnevnega reda, tudi da mu ni rekel, da z njim ni zadovoljen. Da pa se je z njim veliko pogovarjal. In da so svetniki predstavniki različnih področij – tudi založništva – in da je zato normalno, da z njimi komunicira in jim predstavlja svoja stališča. Čander: "Nikoli mu nisem rekel, da je treba gospo Zamido zamenjati, vsaj ne v direktni obliki, sem pa izrazil večkrat kritično stališče do njenega dela. Lani poleti je sedanja direktorica v pogovorih z vsemi resnejšimi osrednjimi deležniki na našem področju obljubila podporo dodatni profesionalizaciji, pomeni podporo dodatnim zaposlitvam, vlaganjem v promocijo in digitalizacijo. Na podlagi teh njenih zagotovil smo zaposlili novo urednico, vlagali dodatna sredstva in energijo v druge aktivnosti, potem pa je prišel šok. Namesto da bi dobili več sredstev za naše programe, smo dobili manj sredstev za naše programe. In v tem nikakor nismo bili edini, ampak nas je kar večina osrednjih akterjev dobila manj kot v preteklih letih.

A zanimivo – med podpisniki podpore Zamidi so vse večje založbe – razen Beletrine. Pregl zato pravi, da je v ozadju bitka za denar. Razreševanje direktorice JAK je sicer le ena od zgodb, ki jih je preverjala Tina Kristan in o katerih je bilo govora v Fokusu.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
29. 11. 2020 12.49
+1
Prinašalec
28. 09. 2020 19.40
+9
Čandra v zapor.
Kristina1266
28. 09. 2020 19.39
+11
Da se prigrebeš v vse te organe, kot on, moras biti manipulatorski sociopat, ki se za dosego ciljev z lahkoto in prepričljivo prelevi v ubogega brezdomca. In zato je nasa kultura v spolnem organu.
TolstojV
28. 09. 2020 18.02
+12
Čander je tiha voda, ki bregove dere! Čander bo vedno poskrbel prvo za sebe potem za ostale. Ko Čander zasluti koristi potem javno in zasebno postane iluzija! Če kdo potem ni nobeden tako pošten kot Čander. Čander je tisti mali črv, ki se mu pravi parazit ta vedno živi na tuj račun. Čander goji lastni kult osebnosti saj mu vplivnost pomeni več kot orgazem! Čander so kot pijavka prisesa povsod tam kjer zavoha profit zase! Čander je vedno v karavani, kjer psi lajajo karavana pa gre dalje! Čander je zelo podoben Stanetu Dolancu rad ima vse odločilne vplivne niti v svojih rokah je kot pajek ki plete usodo posameznikov!
mala ?ebula
28. 09. 2020 17.31
+0
Saj ni on kriv, če mu drugi dajejo denar. On ga samo vzame.
direkcija
28. 09. 2020 17.26
+14
Čander je predvsem laskač in hinavski manipulator. Ima neverjetno sposobnost, da človeku zleze pod kožo. Najprej začne z spodobnimi komplimenti, v sogovornika se vživi, nato mu hrani ego, kasneje kao postaneta z njim zarotnika proti glupemu svetu, ki ju obdaja. Ta slepec mu piha na dušo, ga tako zavrti, da ubožec na oni strani ne ve, kako mu je ime. Sledi druga faza, ko postane človek lutka v sistetemu kompleksnih interesov tega slepca. In tako si gradi svoj interesni svet, svet moči, ki temelji na visoki socialni inteligenci, laskanju, dvorjenju vsem živim žrtvam. Vedno deluju zadaj, načrtno... Hahahah, da ti reče, da z ministrom nista zadovoljna.... Aboslutno za posnet film. Predstavljajte si slepca, ki vodi kulturno politiko državo take, da ima na vrvici celoten slovenski kulturni establišement. Ta slepec v resnici ne vidi niti dva centrimentra pred sabo, vendar z izbranimi besedami, katalogom manipulacij, laskanjem, dvorjenjem kraljuje na davkoplačevalskih fondih, sredstvih in komisijah. Svaka mu čast. Ljudje, ki so njegove lutke, nimajo pojma, kako globoko jih slepec vodi in manipulira.
mikitr
28. 09. 2020 16.59
-5
Korupcija je zasidrana globoko v državne jasli,zakonodajna sploh pa pravosodna veja oblasti jo na veliko ščiti in obračunava z nasprotniki.Pomagali bi lahko le ljudje ala Jankovič,.....ki imajo edino moč udariti po mizi in korupcijo omejite le na sebe.
bikoborec69
28. 09. 2020 16.21
+4
Ker nimamo pravega nadzornika se dogajajo kraje družin javnega denarja ala jankovič, posledično tudi sodnikov, tožilcev, politikov....... Gre v vse žepe samo ne tja kjer je nujno potreben. Sicer pa za podalpske konjušare tako in tako vseeno.
Diabloss
28. 09. 2020 15.38
-6
Hitro začnite udrihat po njem. Potem pa pomoč 100 na 1919 pripis za dobro vlado
olafur
28. 09. 2020 14.36
+31
Torej niso vsi kulturniki revni kot cerkvene miši, tale si je že nagrabil kar zajeten kupček.
borjac
28. 09. 2020 15.31
+23
Kristina1266
28. 09. 2020 19.44
+8
Olafur, on ni kulturnik. Samo izkorišča, kar zmanipulira, kulturniki pa brez denarja.On bi rad bil carleone, upam, da ga odstavijo iz vseh oblik dojenja iz drzavne malhe, pa naj se dokaze na trgu.
mpiskac
28. 09. 2020 14.17
+30
Mitja Čander, nadzornik brez nadzora Mitja Čander, publicist, komentator je priljubljen gost različnih informativnih oddaj (24ur, Odmevi) predvsem na teme politične korektnosti, etičnosti in ohranjanja integritete skupin ali posameznikov. Že večkrat sem ga pozvala, da ravnanja in dejanja, ki jih propagira, aplicira tudi na sebi. Mitja Čander je namreč eden izmed treh članov Nadzornega odbora FIHO, ki na letni ravni razdeli več kot 16 milijonov evrov. Njegova funkcija ni častna, ampak za svoje delo dobiva sejnino in zato imam zanj visoka pričakovanja. Vedoč, da je Mitja Čander slep, sem mu v ta namen pošiljala številne dokumente, da bi mu morda odprla oči, tam, kjer ga drugi kolegi invalidi namerno zavajajo. Dodajam, da gre znotraj FIHO za zelo očitno kolizijo interesov, ki se tolerira in opravičuje z avtonomnostjo odločanja invalidskih organizacij. Zgodba je pravzaprav zelo podobna “ŠOU-ovski sagi" in zakonodajnim manipulacijam – tudi tu gre za zakonske izjeme in nadzorno praznino, ki podobno traja več kot 20 let. Še ena skupna točka je tudi opurtonističnost vloge vsakokratnih političnih strank, ki dovoljujejo odtekanje denarja. Invalidski lobi je dokaj velika skupina, ki pa se jo zlahka manipulira in javnost nima kritične distance, saj so invalidi ubogi, pomoči potrebni in smo jim dolžni priskrbeti kar največ, da jim pomagamo. več na za-misli, kolumna, Elena Pečarič
roten
28. 09. 2020 14.01
+34
je pošteno lačen evričev
ina5785
28. 09. 2020 13.53
+28
Kadarkoli pa je bil čander povabljen v kakšen studio, ga je bilo SAMO POŠTENJE in momljal je kot mila jera
dajno
28. 09. 2020 12.44
+40
Čander....od študentke organizacije naprej... pa prestolnica kulture Mb, pa sedaj je mutil podobno zgodbo za Ptuj, pokasiral odstopil...pa mutenje z ženo pri sazorju preko Kreativne baze (preverite, direktorico, ustanovitelj... vs ena FB)...
hoalo
28. 09. 2020 12.37
+21
take zgodbe pridejo na dan ja, ko se več pr.....v preriva pred enim koritom.
CIGU MIGU
28. 09. 2020 12.07
+31
sploh ni čudno,če v deželi ni služb,saj eni delajo 30 ur na dan in še nadure
mala ?ebula
28. 09. 2020 11.55
-67
Čander se znajde. Kaj je s tem narobe??? Očitno je zelo sposoben. Tudi to je odlično in ni nič narobe. Fovšija pa je razumljiva.
resslovenka
28. 09. 2020 12.02
+49
Če imaš ta prave veze... Je to sposobnost? No, ni. To je privilegij. Amen. 🙏😎
dajno
28. 09. 2020 12.33
+31
Čander? Če bi ga poznal.... Vleče naš denar, dobil denar za kvazi predlog za evropsko prestolnico - Ptuj, pokasiral potem odstopi....
resslovenka
28. 09. 2020 11.51
+42
Sem se zgrozila, da se v kulturi tako dela. Komu verjet? Njemu ali spoštovanim kulturnikom. Jaz... Slednjim. Pa povsod ga je polno. Da se en človek v imenu "kulture" lahko tolk nizko spusti? To pove vse o njem. 🙄
Celt
27. 09. 2020 21.55
+30
Puppet master - hitro je pogruntal katerim direktorjem je več do stolčka kot do namenske porabe davkoplačevalskega denarja. 👏
Uporabnik1940659
27. 09. 2020 13.11
+37
Zakaj se čudimo?? Vse v stilu "madžarskega koncepta" in "ogrske salame".......🕯🕯🕯🙏🙏🙏⛓⛓⛓