Fokus

'Za Slovenijo smo takrat igrali z nekim ponosom'

Ljubljana, 20. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
61

Slovenski športniki so v svet ponesli slovensko zastavo in slovensko ime ter orali ledino v prepoznavnosti naše države. Začetek 90. let je bil tudi v športu obdobje turbulenc in prelomnic, ki je vplivalo na kariero marsikaterega športnika. In vsa ta leta so nas združevali v navijanju in ponosu. Zato so 'Športniki – naš ponos' tretja osamosvojitvena zgodba rubrike 24UR Fokus.

V 90. letih smo bili kot mlada država še nepoznani, športniki so trdo garali za status, ekipe so si utirale pot.  Na velikih tekmovanjih so nas nemalokrat zamenjevali s Slovaško. Skozi izjemne zgodbe športnikov, nabite s čustvi, po prvih medaljah, prvi zlati medalji, pa slovenski himni in slovenski zastavi visoko na drogu nas je popeljala novinarka rubrike 24UR Fokus, Petra Čertanc Mavsar

Trenutke pred polfinalno tekmo Evropskega prvenstva v Rimu leta 1991 opisuje Jure Zdovc, član zlate generacije jugoslovanske košarkarske reprezentance.  Dva dni pred tem, 26. junija 1991, je zadnjič oblekel jugoslovanski dres. "Vedeli smo, da je Slovenija napadena in da so stvari doma zelo napete. Dobil sem klic pokojnega Iva Zorčiča, ki je bil takrat direktor košarkarskega kluba Olimpija, da bi bilo lepo, če bi zapustil reprezentanco." 

Klica, ki je le dve uri pred tekmo dvignil precej prahu, se zelo dobro spominja takratni član ekipe, hrvaški košarkar Toni Kukoć, ki je o tem govoril v intervjuju za HTV.  V Rimu je z Zdovcem pred 30 leti delil hotelsko sobo. "Bilo je pred polfinalom s Francozi, v sobi sem bil z Juretom Zdovcem. Ob 16. uri je zazvonil telefon in vprašal sem ga, Jure, kdo te kliče, počivamo pred tekmo. In reče: klicali so me iz Slovenije, da jih je Srbija napadla, da bombardirajo Ljubljano, naj se vrnem domov. Takrat smo ugotovili, da je situacija zelo resna." 

Zdovc se spominja, da je po kratkem razmisleku potrkal na vrata trenerja Ivkovića in mu razložil svojo odločitev.  Nato je reprezentanca šla na tekmo, Zdovc pa je ostal v hotelu. A reprezentanca se ni vrnila v isti hotel, ker jih je bilo strah, da jo bodo zapustili tudi hrvaški igralci. Če pa bi hrvaški košarkarji zapustili reprezentanco, ne bi mogli igrati v finalu. 

Jure Zdovc, član zlate generacije jugoslovanske košarkarske reprezentance, je leta 1991 zadnjič oblekel jugoslovanski dres.
Jure Zdovc, član zlate generacije jugoslovanske košarkarske reprezentance, je leta 1991 zadnjič oblekel jugoslovanski dres. FOTO: 24UR Fokus

Dva dni zatem je jugoslovanska reprezentanca osvojila evropsko zlato. Jure Zdovc medalje ni prejel. Soigralci so mu leseno repliko izročili ob njegovem slovesu, 14 let kasneje. "Medalje si nisem zaslužil, ker sem zapustil ekipo. Mnogi so iskali krivca, napadali trenerja, ker mi niso dali medalje, ampak jaz se s tem ne strinjam." Danes pravi, da je ponosen na svojo odločitev. Že nekaj časa prej se je zavedal, da mora Slovenija iti po samostojni poti. 

Njegovo dejanje je takrat med športniki sprožilo plaz, se spominja zlati olimpijec Rajmond Debevec. "Jure Zdovc je postavil zgled in mi smo temu sledili. Jaz sem se v vojni znašel na sredozemskih igrah, na katerih bi moral nastopiti za Jugoslavijo. Športniki smo se takrat uprli."  

Znani slovenski športniki se spominjajo olimpijskih iger v Albertvillu, saj do zadnjega ni bilo jasno, pod katero zastavo bodo lahko nastopali – slovensko ali nevtralno, olimpijsko. Le eno sezono pred tem, februarja 1991, je Franci Petek osvojil svetovno zlato, a za Jugoslavijo, čeprav se je klima naglo spreminjala. Plebiscit je bil decembra 1990. Franci Petek se spominja, da so tisto zimo športniki – vsaj zimski – Jugoslavijo že pozabili. "V glavah in srcih smo nastopali za Slovenijo. Če je bila prilika, smo to tudi dali vedeti mednarodni javnosti."

Franci Petek se spominja, da so pozimi leta 1990 športniki – vsaj zimski – Jugoslavijo že pozabili. "V glavah in srcih smo nastopali za Slovenijo."
Franci Petek se spominja, da so pozimi leta 1990 športniki – vsaj zimski – Jugoslavijo že pozabili. "V glavah in srcih smo nastopali za Slovenijo." FOTO: 24UR Fokus

Prav v tej sezoni si je Jure Košir prismučal naslov svetovnega mladinskega prvaka v superveleslalomu. "Na razglasitvi je igrala jugoslovanska himna. Čutilo se je že, da se pripravljajo spremembe, in vsi smo z zanosom čakali, kaj se bo zgodilo." Mednarodna smučarska zveza je bila ena prvih, ki so Slovenijo priznali kot polnopravno članico – še pred olimpijskimi igrami. Zveze ostalih športov so temu sledile kasneje.

Olimpijske igre v Barceloni 1992 so Slovenijo ponesle na zmagovalne stopničke, in to dvakrat. Bron sta najprej priveslala Iztok Čop in Denis Žvegelj, dan zatem pa še četverec brez krmarja. Iztok Čop danes stoji ob dvojcu, s katerim sta osvojila prvo olimpijsko kolajno za Slovenijo kot samostojno državo. Spomini na ta dan so, pravi Čop, tudi brez fotografij, ki jih skrbno hrani, zelo živi. Zdaj se zaveda razsežnosti teh dosežkov. Ne le zanj, temveč za vso državo. 

Iztok Čop se spominja prve olimpijske kolajne za Slovenijo.
Iztok Čop se spominja prve olimpijske kolajne za Slovenijo. FOTO: 24UR Fokus

To leto od osamosvojitve do olimpijskih iger, tako zimskih v Albertvillu kot poletnih v Barceloni, je bilo v znamenju pogajanj – katere barve bodo lahko zastopali slovenski športniki.  Avgusta 1991, torej dva meseca po osamosvojitvi, sta Žvegelj in Čop postala svetovna podprvaka, a še vedno pod jugoslovansko zastavo."Mi smo takrat želeli nastopati pod slovensko zastavo, pa to ni bilo mogoče. Cela množica prijateljev z Bleda je s slovenskimi zastavami poskakala v jezero. Tudi midva sva na podelitvi slekla dres in si oblekla majici z napisom 'Slovenija'. Kasneje sem izvedel, da so zato za naju predlagali diskvalifikacijo."

Odhod Jureta Zdovca z evropskega košarkarskega prvenstva, bojkot slovenskih športnikov na sredozemskih igrah in množica slovenskih zastav ob uradno jugoslovanskem srebru veslačev na svetovnem prvenstvu so tudi športni javnosti dali vedeti, da smo na pragu novega obdobja.

Uspešni smučarski trio, Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir, je poskrbel za evforijo na zimskih olimpijskih igrah v Lillehammerju. Tri bronaste medalje so glas o Sloveniji ponesle daleč onkraj naših meja.  Slovenska hiša v olimpijski vasi je takrat pokala po šivih. Alenka Dovžan se spominja čestitk, ki so prihajale po faksu. Tiste, ki so bile namenjene njej, še vedno hrani.  

Uspešni smučarski trio, Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir, je poskrbel za evforijo na zimskih olimpijskih igrah v Lillehammerju.
Uspešni smučarski trio, Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir, je poskrbel za evforijo na zimskih olimpijskih igrah v Lillehammerju. FOTO: 24UR Fokus

Na velikih tekmovanjih so nas nemalokrat zamenjali za Slovaško. Franci Petek se spomni, da so to doživeli skakalci, čeprav Slovaki niso bili vidni v skakalnem svetu.  

Šport je eden najmočnejših povezovalcev ljudi. Navdihuje nas, nas združuje in  navdaja z entuziazmom, ponosom, strastjo. In kot pravi Petra Čertanc Mavsar: "Šport imamo zapisan v krvi, uspehi naših športnikov bodo vedno ostali del zgodovine, del slovenske identitete."  

Celotno oddajo si lahko ogledate na VOYO.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
20. 06. 2021 16.11
+2
Ta članek temelji na mitomaniji.
karamba34
20. 06. 2021 15.05
+2
Težko je s ponosom igrati za domovino, ko imaš takšne ljudi na oblasti, ki nas ponižujejo pred celim svetom. Janša in co. grobarji Slovenije.
glavni Baja
20. 06. 2021 15.25
+0
glavni Baja
20. 06. 2021 15.28
+0
V SHESHELJ
20. 06. 2021 21.12
-1
JOSEPH HAYDN
20. 06. 2021 13.08
+15
Kriminalno je, da se Timu Gajserju ne daje nobene veljave in o njem poroča tako malo. Halo, človek je večkratni svetovni prvak in bi bil v katerkoli drugi državi bolj cenjen. Pri nas pa rajši o karadašijankah, sanjsme moškem, severini in podobnih, SRAMOTA
StarWars
20. 06. 2021 13.11
+7
V SHESHELJ
20. 06. 2021 13.52
+6
Se strinjam...absolutno...to je vrhunski sportnik...drzi svojo raven sporta vedno na visokem nivoju...kapo dol!
tekač
20. 06. 2021 10.37
+13
Še v nogometu imamo Oblaka, ki je med prvih 5 vratarjev na svetu. Tako,da imamo Dončiča, Oblaka Kopitarja zdaj še Zidenškova v tenisu Odbojkaši so dobri, tudi rokometaši znajo presenetiti. Imamo prva,dva kolesarja na svetu. Roglič, Pogačar. Smučarski tek, skakalce na smučeh...ni,da ni...ja s ponosom hodim po svetu in tudi sam promoviram Slovenijo. Lepote njene in kulinariko. Slovenija, mora postati vrhunska turistična država , rekreativno športna destinacija, brez množičnega turizma...
V SHESHELJ
20. 06. 2021 13.51
-2
Oblak...kje je babici hišo gradil...v Sloveniji? Vprašanje vredno razmisleka... jajajjj Dončić ...Slovenec brate...razguli...Tokić...uf...bom raj nehou naštevat...neda se mi več pisat..
V SHESHELJ
20. 06. 2021 10.27
-4
Bombardirajo Ljubljano...kaj pa je bilo 91.leta v Ljubljani bombardiranega...hm...kolikor se spomnem nic. Jure nisi zivel v Beogradu...si malo zamesal situacijo? Pa se nekaj...tukaj se vidi tipicni slovenizem...politika se mesa v sport...kar ne gre in nebi smelo iti skupaj! Skratka 2 uri pred tekmo pustiti brate na cedilu zaradi vojne...sramota s ponosom? Ni cudno da je v drzavi tako kakor je danes..jaz se s tem nebi hvalil. Bljak
Castrum
20. 06. 2021 10.30
+1
Sramota je to, da so Slovenijo takrat napadli ljudje, ki so se imeli za naše "brate". Morili in pobijali so po Sloveniji. To je edina resnica.
Žac
20. 06. 2021 10.46
+0
Pa kaj ti pises? Kdo je moril in pobijal po Sloveniji? Clovek,a ti ves kaj pomeni moriti ali pobijati?
Castrum
20. 06. 2021 10.56
-1
Kaj pomeni pobijati in moriti? Recimo to, da bombardiraš kolono civilnih vozil in pobiješ deset civilistov? In to v samo par dneh? kaj bi šele bilo, če bi vojna trajala leto, dve ali več?
samuray1
20. 06. 2021 12.28
+2
Castrum, svoje teze eklatantno utemeljuješ na sprevrženosti. Lastne vrednote gradiš na jezikavi predrznosti.In zapomni si,nebeno spreobračanje resnice in dejstev nikoli nebo odplaknilo sramnih zločinskih dejanj nad nedolžnimi vojaki in poveljniki. In če sto krat ponoviš laž,rezultat bo isti.Torej resnica bo le to da se lažeš ter da se kužnega znamenja nikoli ne boš znebil.
krneki-123
20. 06. 2021 12.55
+0
krneki-123
20. 06. 2021 12.57
+0
itak srbi pocas izginjate iz globusa.......ko bo se Đole nehu igrat vas ne bo nihce poznal !!
procesoid
20. 06. 2021 13.05
+2
tekač
20. 06. 2021 13.37
-1
Castrum, povej še kaj o kmečkih uprih ali pa o vpadov južnih slovanov v slovenski prostor.
V SHESHELJ
20. 06. 2021 13.46
-2
Haha,,šote mori šote, srbi se kote...poznaš to pesem...mate slovenci sreco da so se samo sprehodil po sloveniji...Nato Srbiji ni mogel nic z napadanjem in raketiranjem...koliko je Rusov...boga zahvali ze od davnega leta od turskih upadov da so naleteli na Srbe...drugace danes ti nebi obstajal...dej mal beri zgodovino in vsako jutro ko vstanes zahavalo povej...Dragi bog hvala ker obstajajo Srbi...da danes lahko molim k tebi! Aha..se eden si od JJ privrzencev. Dam ti pluska
V SHESHELJ
20. 06. 2021 13.47
-2
V SHESHELJ
20. 06. 2021 13.55
-3
Hvala bogu da Srbi obstajamo...ce jih na Kosovu daljnega leta nebi bilo...tudi Slovenija nebi obstajala...pridite bratje in molite za njih...
V SHESHELJ
20. 06. 2021 21.13
-1
V SHESHELJ
20. 06. 2021 21.15
+0
Blackadster
21. 06. 2021 12.09
+1
Utihni že. Z razlogom ste med najbolj osovraženimi narodi v Evropi. Izprijevalci zgodovine, večni fanatiki, smrdi vam delo in poštenost. Poglejte si v obraz preden sodite nas, imamo veliko napak a z razlogom ti komentiraš na naših forumih, ne mi na vaših.
Uporabnik1232681
20. 06. 2021 10.16
+10
Bravo. Jaz sem vesel za vse Slovenske športnike pa ni važno če zmagajo ali so zadnji. Vsi se trudijo in vsem pohvala za vse veselje in žalost. Z tem samo raste samozavest vseh nas. Vesel sem da imamo take športnike. Navijajmo za vse.
CrackMilko
20. 06. 2021 09.39
+6
Še vedno smo lahko ponosni na Slovenijo, imamo čudovito naravo, odlične športnike in Milana Kreka.
bokasana
20. 06. 2021 12.47
+0
Castrum
20. 06. 2021 09.17
+9
V 90ih letih smo na veliko potovali in spremljali reprezentance Slovenije in slovenske klube v različnih športih na tekmah in tekmovanjih. Enkrat nas je bilo mnogo, drugič manj, ampak vsakokrat zelo vidni in vedno dobro sprejeti. Enkrat žalostni zaradi poraza, drugič veseli zaradi zmage, a vedno ponosni navijači Slovenije. Ko pogledam nazaj, je v teh 30ih Slovenija v športu dosegla izjemne dosežke, izjemne rezultate katere bi si želela marsikatera velika država. In na to smo Slovenci ponosni!
glavni Baja
20. 06. 2021 09.48
-7
bil si na parih tekmah zdj s pa vs glasn 😆🤣🤭
Castrum
20. 06. 2021 09.54
+4
Mali, ko sem jaz potoval po Evropi na tekme, ti je tebi tata še menjal plenice!
glavni Baja
20. 06. 2021 09.56
-6
glavni Baja
20. 06. 2021 10.05
-5
Castrum
20. 06. 2021 10.09
+6
Mali, "ba" pa Srb? Očitno je tebi "zapelo"🤣🤣🤣🤣....Sicer pa, samo potrjuješ kar trdim.....tako pač je....
V SHESHELJ
20. 06. 2021 10.29
+1
@castrum...ce men krava crkne, naj sosedu dve ane...politika v sportu...tuki pa ni sans...pomeni da so ga spreobrnili ...
krneki-123
20. 06. 2021 12.59
+1
kwa ste smesni triprstni....a u bistvu ste full bogi in se tega ne zavedate
V SHESHELJ
20. 06. 2021 21.16
+1
Zabaven si ves...nedaj bože da se Srbi slože...vrjetno ne veš kje je življenje?
Andree
20. 06. 2021 09.16
+9
kje so časi Smelt Olimpije,ki je mleka vse pred sabo v Evropi.
Andree
20. 06. 2021 09.17
+7
Tivoli je padel samo ob pomoči sodnikov. Marsikateri evropski velikan si je takrat na Olimpiji polomil zobe
Castrum
20. 06. 2021 09.19
+6
Mi Primorci smo navijali za Olimpijo tudi v Gorici, ko Olimpija še ni imela dovoljenja FIBE za nastopanje v Sloveniji.
Žac
20. 06. 2021 10.08
+3
Ko pa je dobila dovoljenje FIBE pa vec nista navijali,ali kaj si mislil s tem povedati?
Castrum
20. 06. 2021 10.12
-1
Žacu, stara sablja, ma kje si ti? Kako kaj košarka? Fuzbal?....
V SHESHELJ
20. 06. 2021 21.17
+1
Castrum
20. 06. 2021 09.07
+2
Dejstvo je, da en majhen delež prebivalcev Slovenije ne bo nikoli imelo Slovenije v srcu. Pomembno je, da imamo Slovenijo v srcu tisti ki nas je več kot plebiscitarna večina. Tistih nekaj odstotkov potomcev, ki ne sprejmejo Slovenije kot svoje resnične domovine je potrebno ignorirati, najbolj patetični so pa tisti potomci ki so pri svojih treh desetletjih ali celo manj, domovino svojih dedov videli samo na dopustih, se pa tolčejo po prsih kaj da so. A paradoks je, da "tam dol" jih nima nihče več za svoje....Smešno in patetično.....
glavni Baja
20. 06. 2021 09.16
-3
Castrum
20. 06. 2021 09.19
+0
glavni Baja
20. 06. 2021 09.29
-1
Castrum
20. 06. 2021 09.31
+0
Veš da imam prav in ni nobene potrebe po tem, da si užaljen. Tako pač je!
glavni Baja
20. 06. 2021 09.33
+1
zakaj bi bil užaljen 🤭🤭🤭 mal mn klobasj
Castrum
20. 06. 2021 09.40
+4
Pa ti si točno tisti, ki ga spada v teh par odstotkov, ki jih navajam. Ker sam sebe imenuješ "glavni baja", seveda nikoli nisi navijal za Slovenijo. Enkrat letno pa dol na dopust in to je to. Sem kaj "falio"?
glavni Baja
20. 06. 2021 09.45
-4
spet klobasaš u 3 p.m. 🤪🤭😆🤣 pred "virusom" sem bil vsaj 4 na mesec v Srbiji, tako da jo že lahko smatram za drugo državo. Še kaj @Castrum 😆🤭🤣
Castrum
20. 06. 2021 09.50
+3
Wau! 4X na mesec ! 🤣🤣🤣....Sploh ne dojameš..... dejstvo je, da ti in tistih nekaj % , ki živite tu niste nikoli navijali za Slovenijo in to je poanta mojega komentarja o teh "par odstotkov". Štekaš?
Castrum
20. 06. 2021 09.53
+6
Tvoj oče, verjetno celo "djed" je prišel v Slovenijo s trebuhom za kruhom in ustvaril družino in dom tukaj. In ti po treh generacijah še vedno ne veš ali je u tvoj dom ali doli....a ni to žalostno?
glavni Baja
20. 06. 2021 09.55
-5
pejt mal na svež zrak, da se zluftiraš 🤪🤪🤪
Castrum
20. 06. 2021 09.56
+5
glavni Baja
20. 06. 2021 09.58
+1
by te way ...takrat ni bilo SLOvenije državico ste šele dobili po 91. 😉
Castrum
20. 06. 2021 10.11
+5
Ponavljam, "djed" je prišel v Slovenijo s trebuhom za kruhom, ustvaril dom in družino. Njegov vnuk pa še danes ne ve kje je doma. A ni to žalostno?
V SHESHELJ
20. 06. 2021 21.18
+1
Zato so Jumbo plakati po sloveniji...ZAKAJ ODPRETI PODJETJE V BOSNI...hahah
el capitano
20. 06. 2021 08.39
+2
Ah..fino se je narod zaje bu z to Slovenijo..Sedaj jo vodi psiho kriminalna druščina in Slovenija se je iz najbolj razvite vzhodne regije, prelevila v navadno obrobno vukojebino ,ki sedaj išče potnike celo pri Madžarih ,ki jih nihče ne mara..
pepe K bolcev
20. 06. 2021 08.30
+0
O jugolsaviji najvec pisejo in razmisljajo domobrancki. Dan za dnem.
MOFO
20. 06. 2021 08.27
+4
Bla, bla, bla, bla, ....... Tipično medijsko nakladanje za intelektualno podhranjen folk. Resnice pa ne vidi nihče, ker vam s tem novinarskim sranjem mažejo oči. Patetičen narod. Opevate Slovenijo, v glavi pa vam živi Jugoslavija. 🙄