Gospodarstvo

10 milijonov turistov?

Ljubljana, 13. 08. 2006 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav nekateri trdijo, da turiste s Hrvaške odganjajo visoke cene, so naši sosedje letos privabili že 5 mio gostov.

V prvih sedmih mesecih so na Hrveškem našteli največ nemških turistov
V prvih sedmih mesecih so na Hrveškem našteli največ nemških turistov FOTO: Špela Zupan

Hrvaška obala je v prvih sedmih mesecih letos po podatkih Hrvaške turistične skupnosti privabila 5,1 milijona gostov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Število tujih gostov se je v primerjalnem obdobju povečalo za dva odstotka na okoli 4,4 milijona gostov. Zabeleženih je bilo 27,6 milijona nočitev, pri čemer so tujci ustvarili 24,4 milijona nočitev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Julija so med tujimi gosti prevladovali Slovenci.

V obdobju med letoma 2003 in 2005 se je hrvaški proračun s prihodki od turizma v povprečju povečal za okoli 5,7 milijarde evrov letno.

 V Istri je dopustovalo 1,5 milijona gostov, kar je odstotek več kot v prvih sedmih mesecih lani. Število nočitev se je v tem delu države povečalo za pet odstotkov na 9,7 milijona nočitev. V Kvarnerju se je število gostov povečalo za dva odstotka na 1,26 milijona. Ustvarili so 6,25 milijona nočitev oziroma tri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Največjo rast gostov so zabeležili v Dalmaciji. V tem delu Hrvaške se je zadrževalo 2,36 milijona gostov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Število nočitev se je prav tako povečalo za pet odstotkov na 11,7 milijona.

V prvih sedmih mesecih so na lestvici tujih gostov vodili Nemci, sledijo jim Slovenci, Avstrijci, Čehi, Italijani in Madžari.

Po predvidevanjih direktorja glavnega urada Hrvaške turistične skupnosti Nika Bulića bo število turistov na Hrvaškem v tem letu preseglo mejo 10 milijonov, zaradi česar bodo letošnji prihodki od turizma po njegovih ocenah višji za pet odstotkov in naj bi znašali 6,3 milijarde evrov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferrari
18. 08. 2006 15.49
se strinjam s teboj,če imajo za dopust imajo tudi za v lonec
theykilledKenny
16. 08. 2006 08.07
5 milijonov socialnih problemov, ki bi sicer ostali doma...bravo!