Gospodarstvo

100 milijonov evrov prometa: bomo obdavčili digitalne multinacionalke?

Ljubljana, 23. 09. 2020 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
35

Poslanska skupina Levice je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o davku na digitalne storitve. Z zakonom bi po sedemodstotni stopnji obdavčili storitve digitalnih multinacionalk, ki v Sloveniji letno ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prometa, ki pa se še povečuje. Pozivi k obdavčitvi gigantov se vrstijo po vsem svetu, išče se rešitev na evropski ravni, zaenkrat pa je bilo malo uspeha.

 


Digitalni giganti nad idejo, da bi morali po svetu plačevati davke, niso navdušeni.
Digitalni giganti nad idejo, da bi morali po svetu plačevati davke, niso navdušeni. FOTO: Dreamstime

Prvih šest med desetimi največjimi svetovnimi multinacionalkami je po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca digitalnih podjetij. Gre za Apple, Microsoft, Amazon, Google, Facebook in Alibaba. Skupna vrednost teh šestih podjetij je 9291 milijard dolarjev, kar je približno 173-kratnik slovenskega BDP. Vendar pa ta podjetja v Sloveniji in v EU praktično ne plačujejo davka. Po podatkih EU je Apple leta 2018 v EU plačal "pičlih 0,7 odstotka davka na dobiček".

To je po besedah Mesca nezaslišano, sploh zato, ker ta podjetja ne ustvarjajo vrednosti same po sebi, ampak jim vrednost ustvarjajo uporabniki. Največja digitalna podjetja, ki opravljajo digitalne storitve, se hranijo s podatki uporabnikov, ki jih nato prodajajo oglaševalskim podjetjem. Google in Facebook tako zavzemata že 20 odstotkov svetovnega oglaševalskega kolača, je pojasnil.

Ta denar se po njegovih besedah ne vrne niti ljudem, ki z vnosi podatkov njihovo vrednost ustvarjajo, niti državam, v katerih so ti vnosi ustvarjeni. Vse dobiček poberejo družbe same, in to zlasti zaradi zastarelih davčnih ureditev, zato pa tudi so ene najbolj dobičkonosnih podjetij na svetu.

Neuspešno iskanje evropske rešitve

Evropska komisija je leta 2018 sicer predlagala direktivo, s katero bi ta podjetja začela obdavčevati drugače, vendar je zaradi blokade štirih držav uveljavljanje direktive leto pozneje zaustavile. Kljub temu so mnoge evropske države takšno direktivo uvedle, junija lani pa je tudi pri nas odbor za finance sprejel poziv ministrstvu za finance, naj takšen predlog pripravi do aprila letos.

Ker takšnega predloga ministrstvo ni pripravilo, so ga pripravili v Levici. Z njim bi v Sloveniji digitalne storitve multinacionalk obdavčili po sedemodstotni stopnji. Po podatkih finančne uprave ta podjetja v Sloveniji letno ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prometa. Z zakonom pa bi ob pričakovanem povečevanju prometa v prihodnjem letu v proračun dobili okoli 10 milijonov evrov.

Zuckerberg ni plačal višji davek?

Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je sicer v začetku leta podprl načrte Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) za reformo davčnega sistema, po kateri bi internetni velikani, kot je Facebook, plačevali več davka.

"Tudi mi si želimo davčne reforme in vesel sem, da se OECD s tem ukvarja," je dejal.

V Evropi je gonilna sila za obdavčitev internetnih velikanov Francija, ki se je zaradi tega zapletla tudi v spor z ZDA. Pariz je namreč lani uvedel nacionalni digitalni davek, ki v glavnem obremenjuje ameriška podjetja, kot sta Google in Facebook, ZDA pa so davek označile kot diskriminatoren. Po grožnjah s sankcijami sta se nato državi dogovorili, da si bosta prizadevali za davčni okvir na svetovni ravni, ki bi ga oblikovali v OECD, Francija pa je pobiranje davka odložila do decembra. Po načrtu OECD bi mednarodna digitalna podjetja plačevala več davka v državah, kjer ustvarjajo prihodke. 

Nemčija glede uvedbe davka optimistična

Nemški finančni minister Olaf Scholz je medtem pred nekaj tedni znova izrazil optimizem, da bi v okviru mednarodnih usklajevanj na ravni OECD še v tem letu lahko našli kompromis glede obdavčitve digitalnih velikanov in tudi minimalne skupne osnove za davek na dohodek gospodarskih družb.

"Trenutno sem precej optimističen, da se lahko o vsebinskih osnovah za obe vprašanji dogovorimo jeseni. Dovolj dolgo razpravljamo o tem. Pripravljeni smo," je dejal Scholz po vsakoletnem srečanju finančnih ministrov nemško govorečih držav.

Za čimprejšnji dogovor si Nemčija prizadeva tudi kot trenutna predsedujoča članica Svetu EU. "Dogovor bo imel posledice za nacionalno in evropsko zakonodajo, predvsem pa bo preprečil globalni konflikt zaradi digitalnega davka," je dejal nemški finančni minister. "Davke je treba plačevati tam, kjer poteka gospodarska dejavnost," je še dodal.

Nekoliko bolj previden od Scholza je bil njegov švicarski kolega Ueli Maurer. Ta je sicer pozdravil možnost globalnega okvira, a je dodal, da ta ne sme prinesti novih administrativnih ovir za podjetja. Zavzel se je tudi za dovolj dolgo prehodno obdobje pred uvedbo morebitnih novih pravil, zato da se podjetja lahko pripravijo na novo ureditev.

ZDA medtem veljajo za največjo oviro na poti k učinkovitemu dogovoru, saj si pod vplivom lobiranja ameriških tehnoloških velikanov prizadevajo za blažje oblike davčnega režima, obenem pa nasprotujejo nacionalnim rešitvam za obdavčitev digitalnih velikanov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mejacrnikal
24. 09. 2020 20.01
pa ti vrjem tem levakom
aloalo
24. 09. 2020 10.21
+1
pravilno. pa še za vojsko bo.
Brabus
24. 09. 2020 09.58
+4
Mesec in tvoja falanga, pejte mal delat, ne sam gobce obračat.
Butalec8
24. 09. 2020 09.19
+6
Naj nam prvo placajo pokradeno Zokica , Bavcar , Zidar ,Pavček , teš6Banda pa ostala armada pol se stemi računalničarji bavte
Butalec8
24. 09. 2020 09.22
+2
Lovšin , AAbanda .... Pa še jih je samo se jih trenutno ne spomnim. Tile iz Apla pa fejsa so komaj drugi pa tretji po prioriteti
NPC24ur
24. 09. 2020 08.00
+4
Tiati, ki ne razumete. Obdavcimo vse te gigante, oni dvignejo ceno za podjetja, na tak nacin si pokrijejo tole velemojstrsko idejo lukca, akratka, vse placa spet drzavljan slo.
Cofar
23. 09. 2020 21.40
+2
nimam nobenih problemov, če obdavčijo tiste, ki ne plačujejo davkov v Sloveniji. Edino pravilno.
Portolonca
23. 09. 2020 21.06
+2
Verjetno bo izkupiček Nula koma Jozef..tako kot pri Rogli..Dončiču, Pogačarju in ostali..Mesec on ostali naj si najdejo delo, zaradi njih bodo vsi brez dela...
AMZS
23. 09. 2020 20.47
+0
Kaj pravi Simić, da se Zucknberg samoprijavi v Sloveniji in plača 50% obdavcitev? Kaj masko mora tudi nosit na avtobusu?
Shisui
23. 09. 2020 20.38
+5
Levica glede na vašo sposobnost bomo ta davek na koncu plačevali reveži, ne pa multinacionalke.
area51
23. 09. 2020 19.54
+13
Kako je mogoče, da se nesposobni brezvezniki, ki na prostem trgu niso sposobni zaslužiti niti eura, ki v resnici sploh pojma nimajo, kaj je to pravo delo, kako se denar zasluži, kaj je podjetništvo in gospodarstvo, sploh mešajo in želijo soodločati o gospodarstvu in davkih....pa ti ljudje so odpad družbe, suhe neproduktivne veje naroda, ki samo zajedajo in parazitirajo delovne ljudi,...Ti ljudje naj bodo veseli, da jih kapitalizem s svojimi viški živi, in da lahko zelo dobro živijo brez, da bi kdaj sploh delali ali želeli delati, kar pred razcvetom kapitalizma na tem svetu sploh ni bilo možno...
SilverArrow
23. 09. 2020 19.29
+7
E moj mesečnjak. kam roneš ti, če si nesposobnež
sonofabitch
23. 09. 2020 19.07
+9
Google uporabnikom veliko zelo veliko nudi zastonj me prav briga če polek kaj služijo. Kolikokrat uporabim njihov street view, ko načrtujem kako potovanje si lahko lepo ogledaš kako lokacija izgleda v resnici. Potem njihova pošta z 15Gb prostora brskaljnik je tudi zelo uporaben in z reklamami niti niso tako zelo vsiljivi. Ko nam bodo vse to zaračunali bo pa dobro, dol njim visi za neko Slovenijo. Čisto brezglava ideja, ki nas bi v končni fazi lahko več koštala kot pa bi pridobili z njo. Tipično za levico, ki ne vidijo dlje od svojih nosov in ne vedo več kaj vse bi obdavčili.
zimerman
23. 09. 2020 18.14
+12
Ne podpiram, ker vemo da bodo ta davek pravzaprav plačevali uporabniki, podjetja bodo pa samo še pridobila, ker bodo pobirala naročnino še za za "storitve", ki so sedaj "zastonj".
fafajonka
23. 09. 2020 17.39
+1
čakam kdaj bo genij predlagal davek na zrak
CestniKolesar370Wattov
23. 09. 2020 18.36
+8
Pa bogati morajo višji davek na zrak plačat, ker njim zrak prinaša boljše življenje, kot pa revežem....
cricek 35
23. 09. 2020 17.27
+0
luka mesec pojdi tja kjer je tvoj priimek ker tule tvoje šale ne pomenijo nič
avgustina
23. 09. 2020 17.13
+15
Luka Bernie Mesec umiri se malo.
big_foot
23. 09. 2020 17.04
-7
Nono levica.... a vse kar znate je povečevanje davkov, "preusmeritev" dobička in ideje o nacionalizaciji? Enako čudni ste kot SDSarji, le manj žaljivi in primitivni
CestniKolesar370Wattov
23. 09. 2020 16.53
+20
Predstavljaj si, da si s.p.jevec. Ker si nov v branži, nimaš nekega slovesa, da bi stranke prihajale same od sebe, pa če si še tako dober in tako poceni. Oglašuješ na FBju, Googlu, karkoli. Mesečno 500€ investicije in nekako se ti preko pridobljenih strank to povrne v tej meri, da shodiš čez mesec. Zdaj boš pa namesto 500€ plačeval 600€, Mesec bo pa okrog govoril, da to plačujeta Google in FB in NE TI. 500€ originalna cena, 35€ 7-odstotni pribitek za davke, 65€ pa novonastala administrativna dela. Zdaj mi pa povej KDO bo plačal ta davek? Res je, v polju "naslov plačnika" bo v državnem TRRju pisalo FB in Google. V realnosti pa bodo to plačevala slovenska podjetja. 22% DDV. Kdo plača DDV? Podjetja in tisti bogataši? Zakaj potem račun z DDVjem dobim jaz, pa če je to kava za 2€, ali pa TV za 2000€?
Cofar
23. 09. 2020 21.38
-1
FriedmanovMilton - torej zagovarjaš, da tuja podjetja na internetu sploh nič ne plačajo??? Torej jaz naj plačam davke med tem ko jih lastniki ala facebook ne bojo nič. No to se mi ne zdi vredu!
Cofar
23. 09. 2020 21.39
-1
in to da facebooku nek s.p. plača 500 EUR z oglaševanje ne pomeni, da bo potem kar 600 EUR... to je larifari.
CestniKolesar370Wattov
24. 09. 2020 13.54
Si kdaj bil na plačilni listi kot izvajalec storitev kakšne izmed big tech corp? Osebno sem bil na treh in rekel bi, da mi je dokaj jasno, kako se tam posluje. Par zveznih držav v ZDA uvede "digitalni davek" in kaj naredi big corp? Oznani, da čez 10 dni ukinja vse poslovne stike s par 10.000 ljudmi, ki so rezidenti teh zveznih držav. 10 dni in par 10.000 ljudi je brez dohodka. Nobene borbe, nobene muke, nobene nove birokracije. Bum, prekinitev sodelovanja praktično čez noč in čao. In če misliš, da se bo kosu pogače zaradi Slovenije odpovedala katerakoli izmed big corp, potem absolutno nimaš pojma.
Fluxx
23. 09. 2020 16.37
+3
CestniKolesar370Wattov
23. 09. 2020 16.28
+34
SANJE: Spletni giganti bodo plačevali milijone v Slovensko blagajno. REALNOST: Višja cena storitev za podjetja, ki za svoj obstoj potrebujejo spletne gigante. Torej kdo bo plačal te davke? Bosta Facebook in Google nakazala par milijonov v državno blagajno Slovenije? LOL Luka ZBUDI SE!!!