Gospodarstvo

101 milijon EU denarja za obnovo proge Maribor-Šentilj

Ljubljana, 22. 08. 2019 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
7

Evropska komisija bo projekt obnove železniške proge med Mariborom in Šentiljem finančno podprla, ker se zavzema za projekte, ki skrajšujejo potovalni čas, povečujejo možnost, da na relaciji vozi več vlakov, hkrati pa zagotavljajo večjo varnost potnikov. Celoten projekt je sicer vreden blizu 254 milijonov evrov.

Kohezijski sklad bo k celotnemu projektu obnove železniške proge med Mariborom in Šentiljem prispeval 101 milijon evrov, so sporočili iz Evropske komisije.

V sporočilu za javnost so na komisiji izpostavili, da so pri odločitvi med drugim upoštevali projekcije zgostitve prometa na baltsko-jadranskem koridorju, katerega del je ta odsek, v prihodnjem desetletju. Obnova omenjene proge bo omogočila, da se bo število vlakov med Mariborom in Šentiljem povečalo s 67 na 84 dnevno, so dodali.

Odsek Maribor-Šentilj je bil zgrajen že leta 1846 v okviru gradnje Južne železnice med Dunajem in Trstom.
Odsek Maribor-Šentilj je bil zgrajen že leta 1846 v okviru gradnje Južne železnice med Dunajem in Trstom. FOTO: Direkcija RS za infrastrukturo

Evropska komisarska za promet Violeta Bulc je ob odločitvi sklada dejala, da bo obnova koristila tako domačinom kot turistom, ki bodo potovali hitreje in varneje. "Upam, da bo to prepričalo ljudi, da avtomobile pustijo doma in se odločijo za bolj zelen način potovanja," je dodala.

Po navedbah komisije bo prenova proge omogočila tudi krepitev tovornega prometa, kar bo imelo pozitivne učinke na delovna mesta, mednarodno trgovino in gospodarsko rast v državi.

Obnova proge je sicer del večjega projekta, ki je ocenjen na 253,7 milijona evrov.

Rok za dokončanje del je 31. september 2020

Konec junija lani je bila podpisana pogodba z izbranimi izvajalci Pomgrad, SŽ-ŽGP, GH Holding in Gorenjska gradbena družba v vrednosti 44,4 milijona evrov za nadgradnjo železniškega odseka Pesnica-Šentilj, ki se končuje.

Za nadgradnjo železniški postaj Tezno in Maribor ter odseka Maribor-Počehova je bila podpisana pogodba v vrednosti 55,5 milijona evrov z izbranimi izvajalci SŽ-ŽGP, Pomgrad, Kolektor Koling in GH Holding. Rok za dokončanje del je 31. september 2020.

Aktivno protihrupno zaščito na odseku Pesnica-Šentilj bosta za 10,1 milijona evrov do 21. decembra 2021 izvedla SŽ-ŽGP in Pomgrad. Pogodba je bila podpisana konec januarja letos. Pasivno protihrupno zaščito bo medtem skladno z decembra lani podpisano pogodbo v vrednosti dobrih 428.000 evrov do 16. novembra letos izvedel AJM, so pojasnili na direkciji za infrastrukturo.

"Proga je potrebna obnove, saj ni več ustrezna niti glede tehničnih parametrov niti glede zmogljivosti in ne zadošča več zahtevam sodobnih prevoznih potreb."
"Proga je potrebna obnove, saj ni več ustrezna niti glede tehničnih parametrov niti glede zmogljivosti in ne zadošča več zahtevam sodobnih prevoznih potreb." FOTO: Aljoša Kravanja

Železniška proga Maribor-Šentilj je dolga skoraj 16 kilometrov

Poteka skozi območje Slovenskih goric in pelje skozi dva predora ter ustavlja na dveh postajah in dveh postajališčih. Odsek je bil zgrajen že leta 1846 v okviru gradnje Južne železnice med Dunajem in Trstom.

Medtem ko je od Sežane do Maribora železniška proga zgrajena kot dvotirna, je med Mariborom in Šentiljem oziroma državno mejo enotirna. Proga je potrebna obnove, saj ni več ustrezna niti glede tehničnih parametrov niti glede zmogljivosti in kot taka ne zadošča več zahtevam sodobnih prevoznih potreb, na svoji spletni strani navaja direkcija.

V prihodnje je glede na prometne potrebe tako v Sloveniji kot Avstriji predvidena tudi izgradnja drugega tira. Na direkciji za infrastrukturo so pojasnili, da bo odločitev o gradnji drugega tira železniške proge Maribor-Šentilj sprejeta glede na prometne potrebe in sicer tako v Sloveniji kot v Avstriji, kjer prav tako v enem delu ni drugega tira.

Nadgrajena proga bo zadoščala predvidoma do leta 2039, ko bo potreben še dodaten tir. Če se bo pokazalo, da je potreben že prej, bo to izvedljivo brez večjih zapletov, saj bodo elementi inženirskih objektov (predora, viadukta, zunajnivojska križanja cest in železnica) že v tej fazi prilagojeni na dvotirnost. Tudi državni prostorski načrt za dvotirnost je že sprejet, so pojasnili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
29. 08. 2019 08.24
Denar, kot bister potoček, odteka in odteka, samo nihče od ljudstva ne ve kam. To vedo zgolj priviligiranci. #milijoni
SuperBog=?lovk
27. 08. 2019 17.55
spet se bodo mastili okol tistega Idrčana!
Krainerland
24. 08. 2019 09.15
-3
Ta maribor meni izgleda še bolj socialističen kot ljubljana.
misterbin
23. 08. 2019 15.11
+2
Denarja bo zmanjkalo 100 % .2TDK se bo pridružil in še ostalih nekaj in bo malha prazna potem pa dvigovanje vsega kar se bo dalo .
amoteamo
23. 08. 2019 14.06
+2
Pa pazite da Kovacic& co tega ne zvedo, potem drugega tira zagotovo se ne bo 20 let. Sicer je pa Stajerska ze tako pozabljena od vseh in verjetno ni vec kje kaj vzet, da nismo vec zanimivi! In to nam verjetno gre enkrat "na roko".
Andrej Lenar?i? 1
22. 08. 2019 15.00
+14
Zelo spretno zapisano, da se prikrije neprijatna resnica, da so dvotirno progo med Mariborom in Šentiljem deontirali osvoboditelji, ko so zmagali. Demontirali (beri: pokradli) so še marsikaj. Tudi železniško progo Šentvid - Laze (ki danes še kako manjka!) in navsezadnje so odmontirali tudi toliko tirov/nosilnih traverz na ljubljanski postaji (pri tovarni Zmaj), kolikor so jih bratje potrebovali za svoje "šamacsarajeve" pa "tuzlazvornike" itd. Spretnim zmikavtom ni ušla niti velika, zmogljiva radijska kratkovalovna postaja, montirana pri Golniku - kasneje znana kot beograjski Radio Jugoslavija, ki so ga lahko sprejemali po vsem svetu. Pa s(m)o spet enkrat zmahali... (ne 1918, niti 1991 ni bilo dosti drugače! Le finte in načini izpopolnjeni)
Prekucnik
23. 08. 2019 09.53
+5
Tako je Andrej! Drugi tir so demontirale delovne brigade, ki so bile sestavljene iz ujetnikov in namišljenih nasprotnikov režima. Proga je bila montirana na relaciji Drač - Tirana. Obstajajo značke v slovenščini in albanscini.