Gospodarstvo

11 odstotkov vsega razposlanega blaga obtičalo v prometnih zastojih

Hamburg, 07. 02. 2022 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zastoji v mednarodnem ladijskem prometu zavirajo svetovno trgovino z blagom in surovinami, opozarja nemški inštitut za svetovno gospodarstvo iz Kiela IfW. Po izračunih inštituta je trenutno približno 11 odstotkov vsega razposlanega blaga obtičalo v prometnih zastojih.

Kontejnerski terminal
Kontejnerski terminal FOTO: AP

"V Rdečem morju, najpomembnejši trgovski poti med Evropo in Azijo, je trenutno na poti približno 11 odstotkov manj blaga kot običajno," so danes sporočili z inštituta.

Hkrati svetovna trgovina močno raste in je po mnenju ekonomistov IfW dosegla višjo raven kot pred izbruhom pandemije covida-19. Po oceni ekonomista Vincenta Stamerja iz IfW so trenutna ozka grla v svetovni trgovini "odraz izjemno hitre rasti povpraševanja, ki mu ponudba ne more slediti".

Motnje v svetovnih dobavnih verigah že več mesecev vplivajo na potrošnike in podjetja. Zaradi pandemije so bili urniki ladjarskih podjetij moteni, deloma so bila začasno zaprta nekatera pristanišča. Poleg tega je največje svetovno gospodarstvo, ZDA, začelo okrevati prej in močneje kot nemško, kar je zagotovilo, da je svetovna trgovina s tovorom še vedno polno obremenjena.

Koronavirusna različica omikron se trenutno širi zelo hitro, IfW pa jo vidi predvsem kot grožnjo Kitajski, drugemu največjemu gospodarstvu sveta. Stamer je ob tem izrazil zaskrbljenost, da bi lahko zamude pri ravnanju z zabojniki na Kitajskem vplivale tudi na trgovino v Evropi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bahattee
07. 02. 2022 17.51
+5
Plan je da tud hrana tko obtiči. Ni Gejc đabe pokupvou skor vsa kmetijska zemljišča po Ameriki za pridelavo hrane ..
Marko Zor1
07. 02. 2022 17.38
+5
Dokler je narod pripravljen plačevati za nepotrebne dobrine tretjino višjo cenoj kot pred korono, se ne bo nič spremenilo.
Senzor
07. 02. 2022 17.22
+5
Namerno zastoji po planu, kot je korona nateg z vsemi omikroni. Tudi tovornjakarjev po svetu je prekipelo. Poglejte Kanado, kako se bori za odpravo ukrepov. Protest v mrazu in ne odziv politikov, ki so krivi za to. Vodilni se skriva na neznanem kraju, narod ne dobi odgovorov za vse ukrepe, ki se brezpravno uvajajo. V Evropi bo isti scenarij, ker nočejo odnehati prisiljevati z nadzorom testiranja, cepljenja in nošenja mask v vsakdanjem življenju. Biološka vojna z iglami (to počne pokvarjeno mafijsko zdravstvo) nad lastnim prebivalstvom. Vodilni psihični ustavite konje, dokler je čas. Za vse boste odgovarjali ob koncu te morije nad narodom.