Gospodarstvo

150 delavcev bo ostalo brez službe

Ormož, 04. 05. 2011 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ormoški Carreri Optyl, ki se ukvarja z izdelavo očal, so potrdili, da bo zaradi manjšega povpraševanja v kratkem brez dela ostalo 150 zaposlenih. Poudarjajo pa, da so bile prve številke še veliko bolj črne.

Carrera Optyl
Carrera Optyl FOTO: POP TV

V ormoški Carreri Optyl, ki se ukvarja z izdelavo očal in je v lasti italijanskega koncerna Safilo, se znova srečujejo z zmanjšanim povpraševanjem, zaradi česar bo kmalu brez dela ostalo 150 delavcev. Poleg neustaljenih razmer na trgu razloge za upad naročil v družbi pripisujejo tudi vedno bolj nekonkurenčnemu okolju, v katerem podjetje posluje.

Kot so pojasnili v podjetju, je gospodarska kriza ob koncu leta 2008 in v letu 2009 močno prizadela tudi njihovo panogo, zaradi česar so že decembra 2008 napovedali več presežnih delavcev. V začetku leta 2009 je bil sprejet program razreševanja presežnih delavcev, po katerem so od napovedanega števila 303 presežnih delavcev bile vročene odpovedi 152 delavcem.

Ker se razmere tudi v drugi polovici leta 2009 niso izboljšale, je bil septembra tega leta izdelan drugi program razreševanja presežnih delavcev, v katerem je bilo opredeljenih 350 presežnih delavcev, odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga pa so bile vročene le 35 zaposlenim. Tako je brez zaposlitve ostalo samo 187 od sprva napovedanih 653 presežnih delavcev, poudarjajo v družbi.

V Carreri Optyl tako spominjajo, da so že pred več kot dvema letoma napovedali več presežnih delavcev, a je trenutno izboljšanje stanja na trgu privedlo do tega, da vsem takrat opredeljenim presežnim delavcem ni bilo treba vročiti odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga. V letu 2010 se je povpraševanje celo toliko povečalo, da je družba ponovno zaposlila 280 delavcev za določen čas, med katerimi so bili znova zaposleni tudi pred tem odpuščeni delavci.

"Glede na dejstvo, da družba v letu 2009 ni odpovedala pogodb o zaposlitvi 350 zaposlenim, kot je bilo najavljeno, lahko povzamemo, da bomo s sedanjo najavo 150 presežnih delavcev vseeno odpovedali za 200 pogodb manj, kot je bilo nazadnje za leto 2009 že napovedano," še dodajajo v ormoški družbi, ki ima svoj lastni razvojni oddelek in orodjarno, v njej pa bo kljub zmanjšanju števila delavcev ostalo še vedno več kot 900 zaposlenih.

Kot še zagotavljajo v podjetju, bodo vse aktivnosti v zvezi s postopkom razreševanja presežnih delavcev izpeljali v dogovorih s sindikatom in svetom delavcev ter v skladu z delovno zakonodajo.

Da se z vodstvom podjetja pogovarjajo o kriterijih določanja seznama presežnih delavcev, je potrdil tudi sekretar podravskega sindikata SKEI Martin Dular. Kot je dejal, jim je vodstvo družbe nedavno predstavilo svoj predlog kriterijev, v petek, ko se ponovno dobijo, bodo svoje predloge predstavili še predstavniki sindikata, nato pa bodo poiskali usklajeno rešitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
04. 05. 2011 12.06
folk je spregledal in ne rabi več očal....počakajmo da še znori.
punke
04. 05. 2011 11.34
PA DO BOGI LIDJE,KI MAJO DRUŽINE PSIHIČNO NA DNU! TOTE W KADROWSKE NEJ PRWO ODPISTIJO!!! SEJ JAZ PROWEM W KADROWSKE JE STALNO PREMALO LUDE,DELAWEC PA ODWEČ! "SRAMOTA,SRAMOTA,SRAMOTA,..... SRAM NAJ WAS BO!
proofreader
04. 05. 2011 11.24
Namesto očal naj pričnejo izdelovati plinske maske. Menda je veliko povpraševanje.
Caterpillar
04. 05. 2011 11.16
Prodajniki za podjetje, menegerji, kje ste??? Za to pa so zaposleni!