Gospodarstvo

'17 milijonov 'popusta' že v prvem krogu kaže, na kakšne dobičke so računali'

Ljubljana, 04. 12. 2019 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je postalo jasno, da je projekt Karavanke dobil turški Cengiz, odmeva poteza konzorcija, na čelu s Kolektorjem, ki je že v prvem krogu ceno znižal za 17 milijonov. Po mnenju Lahovnika to samo kaže, na kakšne dobičke so računali. Za pritožbe, ki zavlačujejo razpise, predlaga takse, a predsednik revizijske komisije Samo Červek meni, da sprememba zakonodaje zavlačevanj ne bo odpravila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Preplačani gradbeni projekti
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Preplačani gradbeni projekti
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o projektu Karavanke
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o projektu Karavanke
  • Iz 24UR: Nekaj milijonov cenejši
    02:01
    Iz 24UR: Nekaj milijonov cenejši

Kaj nam pove podatek, da je konzorcij, na čelu katerega je bil Petričev Kolektor, že v prvem krogu ponudil 17-milijonski popust, s 121 milijonov na 104? "Ta podatek kaže, kako veliko rezerve so imeli slovenski gradbinci pri tem projektu, na kako velike dobičke so računali, tako da pravzaprav lahko vidimo, kakšna je korist za davkoplačevalce, ko se je vključil tuj ponudnik," je prepričan ekonomist Matej Lahovnik.

'Zahteva Darsa po nižanju cene v vsakem krogu pogajanj je dvojno problematična'

Na vprašanje voditelja Uroša Slaka, ali je morda to tudi razlog, da so se pogajalci konzorcija s Kolektorjem na čelu po koncu pogajanj novinarjem izognili, medtem ko predstavniki konzorcija, ki ga vodijo Avstrijci, niso imel težav stopiti pred novinarje in pojasniti, zakaj so spustili ceno za 6,5 milijona, je Lahovnik pripomnil, da verjetno ni prijetno razložiti, zakaj si nenadoma znižal ponudbo za 17 milijonov evrov.

Za pritožbe, ki zavlačujejo razpise, Lahovnik predlaga takse.
Za pritožbe, ki zavlačujejo razpise, Lahovnik predlaga takse. FOTO: POP TV
Pogajanja Darsa s tremi ponudniki za gradnjo druge cevi predora Karavanke so se neuradno zaključila že po prvem krogu. Posel je dobil turški gradbinec Cengiz, ki je prvotno ceno znižal še za milijon evrov.

Zahteva Darsa, da morajo ponudniki v vsakem krogu za vsaj milijon evrov spustiti ponudbo, je za Lahovnika problematična z dveh vidikov: "Prvič, ker pošilja signal vsem izvajalcem, da si naj že vnaprej pustijo nek manevrski prostor za zniževanje cene, drugič pa obstaja tveganje, da nekdo, ki je daleč najcenejši in nima več nekega prostora za zniževanje, enostavno odstopi."

Če bi se recimo Cengiz odločil, da za dodaten milijon ne bo zniževal, bi Dars ostal samo s slovenskimi gradbinci, ki pa so bili že v startu bistveno dražji in bi bil na koncu zaradi tega določila celoten projekt bistveno dražji, je prepričan.

'Če navadni državljani v sodnih postopkih plačujemo takse za pritožbe, bi jo morali tudi neizbrani ponudniki'

Pa odločitev Darsa pomeni, da je konec tega 'podmiznega' dogovarjanja slovenskih gradbenih baronov? Če so lahko v konzorciju slovenskih gradbincev ceno spustili za kar17 milijonov, to pomeni, da so že do zdaj pri projektih, ki jih je razpisovala država, bogateli na naš račun.

Predsednik revizijske komisije Samo Červek meni, da bi se tudi po spremembi zakonodaje lahko zgodilo zavlačevanje kot v primeru predora Karavanke.
Predsednik revizijske komisije Samo Červek meni, da bi se tudi po spremembi zakonodaje lahko zgodilo zavlačevanje kot v primeru predora Karavanke. FOTO: POP TV

Za Lahovnika je to po eni strani dobra novica, a po drugi strani tudi zaskrbljujoče, saj se je to vleklo dve leti, Avstrijci pa ob tem gradijo že od lanskega septembra. "Na potezi je zdaj resorno ministrstvo, ki bi moralo glede na izkušnje iz zadnjih razpisov, ko vidimo to zavlačevanje, ko tisti, ki niso izbrani, pogosto vlagajo pritožbe brez razloga, uvesti neko takso za pritožbo," pravi in dodaja: "Če moramo navadni državljani za pritožbe v sodnih postopkih plačati sodno takso, bi jo morali tudi neizbrani ponudniki."

'V tem primeru so se pritoževali samo zato, da bi izločili tistega, ki jim je pokvaril igro'

"Če jim s pritožbo uspe, dobijo takso vrnjeno, če pa ne, naj bo to prihodek proračuna, saj zagotovo nastaja škoda s tem zavlačevanjem," predlaga Lahovnik, ki je prepričan, da je šlo v primeru druge cevi karavanškega tunela za namerno zavlačevanje dražjih ponudnikov.

"V tem primeru smo videli, da so se tisti, ki so bili krepko dražji od najcenejšega ponudnika, pritoževali samo zato, da bi zavlekli postopek in izločili tistega, ki jim je pokvaril igro."

Červek: Tudi po spremembi zakonodaje bi se nam zgodile Karavanke

Da bi zavlačevanje, ki ga navaja Lahovnik, v bodoče preprečila sprememba zakonodaje, predsednik revizijske komicije Samo Červek dvomi. "Zaradi nekaj posameznih in odmevnih primerov se zdi, kot da je v postopkih javnih naročilih vse narobe in vsi samo lažejo," je dejal Červek. To po njegovem mnenju ne drži in meni, da bi se nam tudi po zadnjih spremembah zakonodaje zgodil primer Karavank.

"V naši državi je nekaj narobe z mentaliteto in to se ne bo dalo spremeniti s stalnim spreminjanjem zakonodaje, ki jo spreminjamo po vsakem posameznem primeru, in mislimo, da gre za čudežno palčko, ki bo vse rešila, namesto tega pa lahko uničimo celoten sistem," je bil po pisanju STA kritičen Červek. Zakon je samo minimum morale, s katero imamo po njegovem mnenju velike težave. 

Direktor direktorata za javno naročanje Sašo Matas je ob tem dodal, da moramo povrniti zaupanje v sistem javnega naročanja. "Nekaj manj kot pet milijard evrov javnih naročil letno in 2099 aktivnih javnih naročnikov - gre za izjemno kompleksen sistem. Imamo nešteto javnih naročil, ki niso sporna, nekaj pa jih meče slabo luč na celoten sistem," je dejal. 

"Stavbe, javna infrastruktura, vozila, pohištvo in skoraj vse do sponk za papir. Za to porabimo skoraj štiri milijarde evrov, kar je približno tretjina proračuna," pa je dejala ministrica za pravosodje Andreja Katič, še poroča STA. Po njenih besedah se v vladi zavedajo tveganj za netransparentno porabo in korupcijo, kar skušajo preprečiti tudi s spremembami zakonodaje. 

Koliko bo stal projekt?

Je pa po dveh letih razpisov in pritožb vse bolj jasna tudi končna cena projekta. In ta bo, kar se pri nas dogaja le redko, očitno celo nižja od predvidene, so poročali v oddaji 24UR. Celotna investicija, torej tudi načrtovanje, nadzor, odkup zemljišč in podobno, ter seveda gradnja, je bila namreč ocenjena na 151,6 milijona evrov, zdaj pa kaže, da bomo, za 3.546 metrov druge cevi predora in 620 metrov razširitve avtoceste A2 v štiripasovnico, zaradi Turkov plačali približno 20 miljonov evrov manj.

Poleg tega nam bo kar nekaj denarja prispevala Evropa: slabih 8 milijonov smo dobili in tudi že porabili, še dodatnih 7,9 milijona pa so nam odobrili za izkop, skupaj torej skoraj 16 milijonov. 

Preostanek bo zagotovil Dars s pomočjo 90-milijonskega posojila EIB, pogodba je usklajena, ne pa še podpisana, in iz lastnih sredstev. Stvari torej se premikajo, še vedno pa smo, sploh v primerjavi z Avstrijci, v precejšnjem zaostanku. Ti so, enako kot mi, ponudbe - te so se gibale od 90 do 140 milijonov evrov - odprli marca lani, avgusta so podpisali pogodbo, septembra pa že začeli z gradnjo.  

KOMENTARJI (564)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lado Lopati?
22. 12. 2019 15.19
+0
Sem delal 1978 in 1980 z SCT-jem v IRAKU !! PRIŠLO 200JEEPOW IN TOYOT !!! PO POPISU OSTALO 160 TEGA PARKA IN IZPOHTELO 12 ROVOKOPAČEV IN BAGROV !!! RDEČUHE VOLITE .... TIHOOOO !!!!!
Lado Lopati?
22. 12. 2019 12.42
-1
RDEČI štrekelc,ni važno kolk stane, SAMO ,DA JE NAŠ -VAŠ ,ANE KORITNIK !!!! PO NŠIVILJINI LOGIKI !!!
vlahov
05. 12. 2019 18.43
+3
Ja seveda je taksa najprimernejši način ... Da o 20% gor 30% levo 20%nazaj ne govorim . To bo v prihodnosti kazenska ovadba . Poslovneže tega tipa -Petrič - bom naslovil z gospod , ko bojo začeli plačevati 65% davek na dobiček . Menim , da je za v penzijo - firme naj vodijo sposobni odgovorni delavci - direktorji . Namesto lep pozdrav - pa 20% iz žepa
arizonadream
04. 01. 2020 15.58
+0
Ta lopo...si ne zasluži, da gre v penzion rajši ga z valjarjem povaljat pa v luknjo za temeljni kamen nasut
the kop
05. 12. 2019 12.55
+1
kaj pa na to poreče FORUM 21 in njegovi podrepniki?!
štrekeljc
05. 12. 2019 14.33
+5
Da ste vi iz Zbora za republiko, narodni izdajalci, in da ste radi tuji hlapci!
the kop
07. 12. 2019 12.33
+1
levi so pokradli vse in še več!! banda!!
štrekeljc
05. 12. 2019 12.36
-1
Berem komentarje osebkov iz Muzeja voščenih lutk Madame Tussauds in sem resno zaskrbljen za prihodnost Slovenije. Razmišljanje, da je bolje, da posel dobi tujec kot nekdo, ki je menda iz Foruma 21 in torej ni "naš", je grozljivo in izdajalsko in skrajno nedržavotvorno. Zavržno dejanje, kot bi rekli pravniki. In kar je še najhuje, te voščene lutke se imajo pri vsem tem za edine prave domoljube, lastijo si monopol na njim! Saj veste, kaj je rekel legendarni Delić?
arizonadream
04. 01. 2020 15.59
+2
setisfekšn
05. 12. 2019 07.56
-7
Spet ni res kar lahivnik govori in potencira neke dobicke!no so oddane prve ponudbe vsi pac upostevajo vsa dela in materiale v razpisnih pogojih in pac pride na koncu taka vrednost!!ko se pa razpis ponovi vsi oklestijo kar se da!za turka bi pa rekel da je vse skupaj vprasaj kar se tice toliko nizje ponudbe ostalih!ponavadi ti veliki izvajalci gtedo namerno v izgubo samo da dobijo posel!!tko da kar se tice velikih dobickov-jih ni!!!!se spomnim ko smo mi oddajali javne ponudbe velikokrat nismo mogli verjet!ce bi vse oklestil na minimum pa smo bili se v minusu!!
Carmenlula
05. 12. 2019 07.27
+7
Upam da se ni družil z Kakšnim Maxom Tajnikarjem ali Kovačem znanstvenikom socialističnega samo upravljanja in gospodarstva v Komunizmu ob podpori države pri petoletkah. Ker po Maxovi teoriji, imamo ADRIO samo zato da se vozimo potem imamo tunel samo zato da ga gledamo in profesorje na Ekonomiji samo, zato da delajo škodo za kar so plačani.
brat od pepetovga brata
05. 12. 2019 07.03
-4
A mu nihce ne rece, da smesno zgleda s temi ocali in to frizuro...
buzerantos
04. 12. 2019 21.46
-2
tako nekako ja, imas prav. Saj ni panike, bomo ze mi pokriki, a ne?
procesoid
04. 12. 2019 21.36
+0
baje da mu je še baterija od igračke ostala notri... naj s prstom pošlata v upanju, da ne prime za -
fairplayy
04. 12. 2019 21.25
+0
Kk se postaral lahovnik
pop greznica
04. 12. 2019 21.37
+7
če je moral biti pa skoz v pripravljenosti na EF
vicente
04. 12. 2019 21.02
+2
dolžina našega dela predora je cca 3600 m,cena je 97mio torej nas stane tunel po metru cca 27000 € še je prostor za provizije vsaj 7000€ po metru.
Robert Persuh
04. 12. 2019 20.53
-4
Se en peskovnik Zlo politike
Domendo
04. 12. 2019 20.52
+5
Kdaj je pa kateri ekonomist iz Slovenije znal kaj novega povedat. Eno in isto že sto let. Ko je svetovna gospodarska kriza govori, da smo krizi in ko ni krize spet govori, da si še nismo opomogli zarad svetovne gospodarske krize. Medtem pa v žep pospravijo krizni davek.
setisfekšn
04. 12. 2019 20.34
+5
Jeste lahovnika ne bi pustil vec komentirat ,ker za mene ni ekonomist!! Mogoce samo na papirju!!
Marjan h.1966
04. 12. 2019 20.30
+19
Petrič se je učil od Zidarja
vicente
04. 12. 2019 20.16
+3
cena je stvar dogovora med prodajalcem in kupcem ,vsak zeli cim vecji dobicek,sicer pa je ponavadi med pametnimi tako eden postavi enkrat visoko in drugi nizjo ceno,stvar dogovora pomembno je da je tako nizka da je dogovorjeno najnizja oz najbolj ugodna in to postane zaprta igra kjer se dobicek razdeli saj je cengis napovedal da bo delal z slovenskimi izvajalci,kar frutek razlaga je samo dakaz da ekonomska fakulteta v zadnjih 30 letih ni sproducirala nobenega biznissmana amapk samo na drzavne jasli prisesane pijavke
vicente
04. 12. 2019 20.19
-1
pozabil iz turcije je precej lazje izvleci provizije ,ker se da še zmeraj vse operirat z gotovino in kdaj smo slišali da je turška banka izdala stanje na racunu in klienta
Arguss
04. 12. 2019 20.06
+13
Globoka država se grize med seboj.
Komendator
04. 12. 2019 19.58
-1
S tem izborom je resno ogroženo financiranje foruma 21, obenem pa se bo džamija v Ljubljani z lahkoto dokončala.... ;)
VolkBrenin
04. 12. 2019 21.01
+4
berija seveda ve vse o forumu 21 ...in bo te spodnje navedke z argumenti in največjo lahkoto ovrgel....Janša prav tako ni dosleden pri svojem lovu na prave in izmišljene kučaniste in forumaše, saj so visoki predstavniki njegove SDS sodelovali v predvolilnih razpravah Kučanovega foruma jeseni 2008, ko je bil F 21 na višku moči. Zofija Mazej Kukovič se je v imenu SDS klanjala Kučanu 3. septembra 2008, Vasko Simoniti 10. septembra 2008, Mojca Škrinjar pa 17. septembra 2008. Vendar to še ni vse! Na Kučanov F 21 so vsi omenjeni predstavniki SDS romali le nekaj dni po predvajanju razvpitega finskega dokumentarca Resnica o Patrii, za katerega sam Janša trdi, da je za njim Kučan. In ta Janša danes tvita, da se bo z vsako novo naročnino na Reporter povečal vpliv F 21? Kaj pa so potem njegovi esdeesovci počeli na Kučanovem F 21?! Je torej tudi Janševa SDS Kučanova stranka?
janezpodre
04. 12. 2019 19.45
+26
Tole, kar naklada Frutek je res - zato so pri Šoštanjskem 3. bloku na brzino izbrali ponudnika, ki je ponudil največjo provizijo.