Gospodarstvo

2TDK potrdil, da so prejeli zahtevek za revizijo pri projektu Glinščica

Ljubljana, 21. 08. 2019 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
11

Iz podjetja 2TDK so sporočili, da so prejeli zahtevek za revizijo zoper odločitev pri javnem naročilu za gradnjo mostu čez reko Glinščico pri izgradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper. Pritožbo je sicer napovedal prvotno izbrani ponudnik Markomark, ki je vodilni v najcenejšem konzorciju gradbincev, ki je bil izločen zaradi neustrezne reference.

Iz podjetja 2TDK so sporočili, da so prejeli zahtevek za revizijo zoper odločitev o izidu javnega naročila za gradnjo mostu čez Glinščico.

Zapleta se tudi pri javnem naročilu za gradnjo mostu čez Glinščico.
Zapleta se tudi pri javnem naročilu za gradnjo mostu čez Glinščico. FOTO: POP TV

Dodali so, da bodo zahtevek v predrevizijskem postopku preučili in odločitev sprejeli v osmih delovnih dneh.

'Zadevo mora razčistiti pravna stroka'

Uprava družbe 2TDK je razpis razveljavila 7. avgusta zaradi suma ponarejene reference izbranega ponudnika, ostali dve pa sta bili neustrezni. "Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco," je ob razveljavitvi razpisa dejal prvi mož 2TDK Dušan Zorko in dodal, da mora zadevo razčistiti pravna stroka.

Predstavnik konzorcija družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel Aleksander Schara je obtožbe o ponarejeni referenci odločbo zavrnil in napovedal pritožbo. "2TDK tudi ni z ničemer pojasnil konkretne vsebine dodatnih preverjanj in zakaj je ugotovil neustreznost reference," je zapisal Schara.

Izpostavil je še, da "ne le iz referenčnih potrdil in gradbenega dnevnika, pač pa tudi iz mnenja strokovnjaka gradbene stroke/sodnega cenilca izhaja izpolnjevanje zahtevane višine podporne konstrukcije nad osem metrov in da je 2TDK nepravilno zaključil, da referenca ni ustrezna".

Po njegovem mnenju je podjetje 2TDK ravnalo v nasprotju z lastno razpisno dokumentacijo, saj bi moralo, v kolikor je dvomilo v verodostojnost reference, zahtevati zamenjavo reference ali podizvajalca, ki ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje, česar pa ni storil.

Postopek je danes komentirala tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Kot je spomnila, je že ob razveljavitvi razpisa ponudnike pozvala, naj ravnajo odgovorno in ne zavlačujejo postopkov.

Od Državne revizijske komisije pa pričakuje, "da bo stvari čim prej pregledala, uredila in sporočila svojo odločitev". Ministrica je še izpostavila, da pri projektu "še nismo v časovni stiski, sploh pa ne v takšni, da bi pristajali na kakršnekoli pritiske s strani gradbenikov".

Na razpis prispele tri ponudbe

Na prvi razpis 2TDK za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so sicer prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi so oddali še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Odločitev bo 2TDK sprejel v osmih dneh.
Odločitev bo 2TDK sprejel v osmih dneh. FOTO: POP TV

Kot je v začetku meseca dejal Zorko, je žalostno, da so na razpis prispele le tri ponudbe. "Pričakovali smo več ponudb, tako domačih kot mednarodnih. Žal so prišle tri ponudbe," je dejal in ob ponovitvi razpisa pozval vse, da se prijavijo. "Mislim, da je še kar nekaj firm, ki so sposobne urediti Glinščico," je ocenil.

Minister obljublja spremembo zakonodaje

A tudi v tem primeru bo, kot kaže, dokumentacija na koncu pristala na Državni revizijski komisiji. Kot obljublja minister za javno upravo Rudi Medved, ki v državni zbor vlaga spremembe zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, se bodo zadeve na tem področju kmalu spremenile. 

Nova zakonodaja bo po napovedih ministra Medveda prinesla hitrejše in bolj strokovno imenovanje revizorjev, komisija po novem ne bo več pet-, temveč sedemčlanska.

Veliki gradbeni projekti bodo obravnavani prednostno. Pred komisijo bo glede na napovedane spremembe mogoča tudi ustna obravnava in na koncu pravno varstvo na upravnem sodišču. In mogoče najpomembnejše: "Ko se enkrat o neki stvari pritožiš, se ne moreš potem še nenehno v teh postopkih pritoževati na isto stvar," je poudaril Medved. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
29. 08. 2019 13.17
+1
To pa je zelo zahtevna referenca odporni zid 8m +. Očitno je bila ponudba pisana na kožo nekaterim izvajalcem. Vsi izvajalci pa natančno poznajo reference konkurence. tale 8m + zelo nespretno določena. Veliko boljša bi bila, posedovanje mešalca za beton + direktor mora aktivno obvladati gruzijski jezik.
Darth-Vader
21. 08. 2019 20.55
+1
A res ni nikogar tukaj ki ve sli je ta zid visok 8m... a ni nobenega iz tega kraja. Zakaj se ne zapeljejo novinarji tja povlecejo 10m dolg meter in bomo vidli po koliko so hruske... a ni to zelo preprasto? Vsako bedarijo gredo gledat a tega se jim pa ne da al kako?
lahunin
21. 08. 2019 16.18
+3
KOT JE ZO RKO IN NJEMU PODOBNI V DRUZBI BRATOVSKOVE IZ STRANI PARLAMENTA VLADE NESPOSOBNI SE VE KJE SMO DAVKOPLACEVALCI OGOLJUFANI TES 6 DARS
MiroF
21. 08. 2019 15.47
+14
Če bi bil tale Zorko za kaj, bi bil še v Pivovarni !!! Tako ga je pa moral Han SD z muko in na vse kriplje poriniti v 2TDK
tron3
23. 08. 2019 07.48
+1
Miro, Heineken je nagnal Zorkota iz Pivovarne prav zaradi Hana, oziroma so dali Nizozemci kr oba na čevelj.
anakondabox
21. 08. 2019 14.58
+6
Samo, da se postopek podaljšuje, pa so nekateri dobičkonosni ljudje srečni. Zaključim lahko s pregovorom: 'Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!'#vsepovedano
Vsesorte
21. 08. 2019 14.31
+15
Domnevno ponarejena referenca ... gre za zid, ki se ga vidi samo kak meter... Če ga je res. ne vem, 9 metrov zasipanega, vzameš bager pa odkopleš zemljo do temeljev zidu. Tega pa ne naredi ne Markomark ne ostali me 2TDK. En dan dela za bager, pa bi bilo jasno. Ejnfok kak presmec...
jodr
21. 08. 2019 14.29
+25
Gospod Dušan Zorko, kako lahko vi kar tako "na prst" ocenite, da je bila referenca domnevno ponarejena. Če se bo izkazalo, da referenca ni bila ponarejena, boste odstopil'? In potem, upam, da vas neizbrani ponudnik kazensko ovadi.
DeBill
21. 08. 2019 14.59
+11
če je lagal mora kazensko dobiti po defaultu
Johnny Sack
21. 08. 2019 14.08
+49
Dragi gospod Zorko, da vas potolažim. Na razpis bi se zagotovo prijavilo več podjetij, če sistem ne bi bil popolnoma koruptiven. Glede na to, da so izvajalci izbrani že pred razpisom, je nesmiselno trošiti čas in energijo ljudi za pripravo nedosegljivih projektov.
DEEP
21. 08. 2019 17.40
+1
Moderator-Pošten!!!!!ti tudi,Preberi ta zgornji komentar!! Ti ki odločaš ,kaj je poštenje!!