Gospodarstvo

Je 2TDK prilagodil razpise za drugi tir domačim gradbincem?

Ljubljana, 05. 12. 2019 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Počasi se zaključuje razpis za gradnjo odsekov drugega tira. Razpis pa znova spremljajo očitki, da so zahtevane reference prestroge, prilagojene nekaterim slovenskim gradbincem ter da so bonitetne zahteve previsoke. Bo karavanški predor, pri katerem turškega Cengiza precej dražjim domačim gradbincem s pritožbami le ni uspelo izločiti iz igre, edini, ki ga, kot danes kaže, davkoplačevalci ne bomo preplačali?

20. decembra se bo iztekel rok za prijavo na dva razpisa družbe 2TDK za odseka Divača–Črni Kal in Črni Kal–Koper na trasi drugega tira. Na prvem odseku sta predvidena dva predora, na drugem pa kar šest in še dva viadukta. Kot pričakujejo, bodo prijave oddala podjetja večinoma v skupnih partnerstvih, kar se naročniku zdi tudi najboljša možnost. V 2TDK bodo najprej odločali o sposobnosti ponudnikov, v drugi fazi pa bo odločala cena.

Zanimanje tujcev veliko, med prijavljenimi naj bi se znašel tudi Cengiz

Pogoje glede letnih prihodkov v zadnjih letih po naših informacijah v Sloveniji kot samostojna podjetja dosegajo le CGP, Pomgrad in Kolektor, pa še ta bi za uspešno prijavo, ki bi zadostila vsem zahtevanim referencam, potrebovala sodelovanje tujih partnerjev.

Le še do jutri pa lahko zainteresirani preko spleta oddajo vprašanja naročniku, iz njih pa je razbrati, da je med njimi veliko tujcev. 2TDK je sicer že oktobra sporočil, da je zanimanje tujih gradbincev veliko, saj so od aprila opravili 11 predstavitev projekta za tuje interesente, ki so za to zaprosili. Med njimi so bile tri kitajske družbe, južnokorejska, španska, francoska, grška, avstrijska, srbska in dve turški, a med njima ni bilo Cengiza, ki pa je sicer nedavno naznanil, da se bo na razpis vendarle prijavil.

Na prvem odseku sta predvidena dva predora, na drugem pa kar šest in še dva viadukta.
Na prvem odseku sta predvidena dva predora, na drugem pa kar šest in še dva viadukta. FOTO: Miro Majcen

Po naših informacijah pa v Cengizu predstavitve projekta v takšni obliki kot zgoraj omenjenih 11 interesentov niso potrebovali, ker so se, tudi zaradi Karavank, že dlje časa ozirali proti slovenskemu trgu, imajo pa tudi močno bosansko predstavništvo, ki pozna Slovenijo in projekt drugi tir spremlja že dlje časa.

Strogi pogoji za prijavo

Z očitki, da je razpis prilagojen Kolektorju, se 2TDK spopada tudi pri projektu Glinščica. Zaradi pritožb in ponovitev je nastala zamuda, ki pa se po mnenju 2TDK še da sanirati. "Zamudo na razpisu za projekt Glinščica je v primeru, da bo odločitev Državne revizijske komisije (DKOM) sprejeta v kratkem, še možno sanirati. DKOM o zahtevku konzorcija MarkoMark Nival odloča že od 3. 9. 2019, čeprav je rok za odločitev 15 delovnih dni."

Na flišnem delu, odseku Divača–Črni Kal, bodo gradili predora v dolžini 6,7 kilometra in šest kilometrov, zato od ponudnikov zahtevajo stroge reference. Ključni pogoj je, da je imel ponudnik v letih 2016–2018 kar 150 milijonov evrov čistih prihodkov letno, kar pomeni, da so morali v treh letih zgraditi za štiri in pol karavanških predorov investicij. V primeru skupne ponudbe lahko navedeni pogoj partnerji izkazujejo kumulativno. Pogoj ne velja za podizvajalce.

Zahtevani sta tudi tehnični referenci, da so po novi avstrijski predorski metodi zgradili vsaj 10 kilometrov cestnih in železniških predorov, od česar je morala imeti ena cev vsaj tri kilometre, ostale pa vsaj po en kilometer.

Na kraškem odseku, kjer bo zgrajenih šest predorov in dva viadukta, so zahtevane reference malenkost nižje: letni prihodek v obdobju 2016–2018 mora biti vsaj 100 milijonov evrov, izgradnja vsaj šest kilometrov cestnih ali železniških predorov, z eno cevjo vsaj dva kilometra in ostalimi po en kilometer. Poleg tega mora imeti zgrajenih še vsaj 150 metrov viaduktov, mostov ali nadvozov.

Nekateri 2TDK očitajo, da so prestavili previsoke zahteve glede bonitetne ocene. 2TDK se brani: "Gre za obsežen in dolgotrajen projekt."
Nekateri 2TDK očitajo, da so prestavili previsoke zahteve glede bonitetne ocene. 2TDK se brani: "Gre za obsežen in dolgotrajen projekt." FOTO: Miro Majcen

Za oba odseka je pogoj še izgradnja vsaj dveh kilometrov spodnjega ustroja železnice.

'Več kot očitno so reference na objektih prilagojene Kolektorju, Pomgradu ipd.'

Dars je za gradnjo karavanškega tunela vendarle izbral turški Cengiz in slovenski davkoplačevalci, kot vse kaže, prvič ne bomo preplačali velikega gradbenega projekta. Še posebej pa odmeva poteza domačega konzorcija pod vodstvom Kolektorja, ki je že v prvem krogu pogajanj z Darsom kar za 17 milijonov znižal ceno. Da to samo dokazuje, kakšno korist imamo davkoplačevalci od vstopa tujih gradbenikov in da so domači gradbinci vajeni velikih dobičkov pri državnih projektih, je prepričan ekonomist Matej Lahovnik.

Prav reference so med drugim zmotile zainteresirane, ki so oddali vprašanja na spletu. "Reference za tunele so normalne, a za viadukt poddimenzionirane. Za več kot 600-metrski viadukt s stebri nad 40 metrov je ustrezna referenca nadvoz nad avtocesto v dolžini 150 metrov in stebri višine manj kot 10 metrov? Več kot očitno so reference na objektih prilagojene Kolektorju, Pomgradu ipd.," je v vprašanju navedel nekdo in se vprašal, zakaj je v razpis vključen spodnji ustroj železnic, s čimer je favorizirano Železniško gradbeno podjetje.

"Poddimenzionirani" naj bi bili tudi kadri, saj se za šest predorov zahtevata le dve vodji del, za dva zahtevna viadukta pa le en. 2TDK odgovarja: "Pogoji za sodelovanje so sorazmerni predmetu javnega naročila in skladni z zakonom."

Tudi pri razpisu za most čez Glinščico se je moral 2TDK otepati očitkov, da je pogoje prilagodil Kolektorju.
Tudi pri razpisu za most čez Glinščico se je moral 2TDK otepati očitkov, da je pogoje prilagodil Kolektorju. FOTO: POP TV

"Iz kadrovskega nabora se vidi, da so se Kolektor, Pomgrad, CGP že prej pripravljali na ta spektakel in v sodelovanju s tujim partnerjem lobirali pri 2TDK. Zahtevate kadre iz avtocestnega programa, ki jih je še nekaj ostalo samo še v teh podjetjih," pa je ostro nastopil nekdo drug. Dodal je, da gre znova za primer korupcije, ki je zrel za preiskavo.

V 2TDK očitke ostro zavračajo, pravijo, da "2TDK razpisne dokumentacije za glavna gradbena dela ni prilagodila nobenemu gradbincu, ne domačemu in ne tujemu. Razpisni pogoji, tako gradbeni kot finančni, so skladni z zakonodajo. Ostro zavračamo, da bi kdo lobiral pri 2TDK. Vse lobistične stike prijavljamo, zato smo tudi imeli protokol predstavitev."

Da so pripravi razpisov posvetili veliko dela, pa je generalni direktor 2TDK Dušan Zorko poudaril že ob njihovi objavi: "Veliko časa smo posvetili temu, kako se lotiti razpisov in ko smo preverjali prakso v svetu in prakso, ki se ponovno uveljavlja tudi v Sloveniji, smo prišli do tega, da je dvofazni postopek najboljši. Prepričan sem tudi, da je način, na katerega sta pripravljena razpisa, zmagovita kombinacija, da se lahko v projekt vključita tako slovenska kot tuja gradbena operativa." Kot je poudaril Zorko, sta razpisa pripravljena tako, da jih slovenska gradbena podjetja "z dodano strokovnostjo iz tujine" lahko izpolnijo. 2TDK pa da  - "računa na velik interes."

Zahteve za bonitetno oceno naj bi bile previsoke

Ocena SB5 pomeni, da je verjetnost neplačila nižja od povprečja, pri oceni SB6 pa je zmožnost gospodarske družbe za poravnavanje obveznosti sicer še nadpovprečna, a je zaradi eksponentnega naraščanja verjetnosti neplačila po bonitetnih razredih približno 60 odstotkom vseh slovenskih družb pripisana višja bonitetna ocena. Takšna družba je ob razmerah še vedno sposobna poravnavati svoje obveznosti, a je močno občutljiva na razmere v poslovnem okolju. 2TDK

A ugibanja in kritike se pojavljajo tudi v zvezi z zahtevano bonitetno oceno. Prijavljeno podjetje mora imeti namreč po Ajpesu vsaj bonitetno oceno SB5, ki je sorazmerna s Fitchevo in Standard&Poor’s oceno BBB oz. Moodyjevo Baa. Oceno BBB pa naj bi bilo v tujini veliko težje doseči kot pri nas Ajpesovo SB5.

"Vaša zahteva po bonitetni oceni SB-5 oziroma boljši ima jasen namen, da preferira določene ponudnike. Že iz vpogleda v primerjalno tabelo bonitetnih ocen je jasno, da različne metodologije niso primerljive med seboj, in to predvsem zaradi velikosti posameznih razredov," se glasi očitek pod razpisom. "Pogoj, ki se nanaša na bonitetno oceno, ne pomeni kršitve zakona," med drugim odgovarja 2TDK.

Pri naročniku so sicer vendarle malce popustili pritiskom, nekateri so namreč že 'grozili' z revizijo, tako da mora po novem bonitetno oceno SB5 oziroma BBB v primeru skupne prijave (t. i. joint venture) dosegati le eden izmed partnerjev.

2TDK: Glede na verjetno ohlajanja gospodarstva, upravičeno zahtevamo višjo bonitetno oceno

Pri 2TDK na očitke glede bonitetnih zahtev odgovarjajo: "Pri glavnih gradbenih delih na projektu Drugi tir gre za največji infrastrukturni projekt v Sloveniji, ki bo obsegal kar 38 kilometrov predorskih cevi in bo v tem delu trajal skoraj štiri leta, zato bo moral biti izvajalec na začetku sposoben vložiti velika sredstva za zagon projekta, ne sme pa obstajati tveganje, da izvajalec ne bi bil sposoben izpeljati projekta, tudi če bo v vmesnem času prišlo do krize – in te pogoje zagotavlja bonitetna ocena SB5."

Razpis za drugi tir spremljajo očitki, da so zahtevane reference prestroge, prilagojene nekaterim slovenskim gradbincem ter da so bonitetne zahteve previsoke.
Razpis za drugi tir spremljajo očitki, da so zahtevane reference prestroge, prilagojene nekaterim slovenskim gradbincem ter da so bonitetne zahteve previsoke. FOTO: POP TV

Dodajajo, da je naročnik dolžan kot skrben gospodar določiti takšne pogoje za sodelovanje ponudnikov na projektu, ki bodo glede na zahtevnost in tveganja na projektu sorazmerni in bodo zagotovili, da bo izbrani ponudnik lahko nemoteno izvajal projekt.

Zapisali so še, da je to naročilo sofinancirano iz evropskih sredstev in posojil, zato je, predvsem glede sledenja terminskemu planu, "povezano z visokimi tveganji", morebitne zamude pa bi bile izrazito negativne.

"Glede na dejstvo, da je izvedba projekta odvisna od doslednega sledenja terminskemu planu, pa tudi ob dejstvu, da je velika verjetnost, da se bodo razmere v poslovnem okolju v naslednjih letih poslabšale (ohlajanje gospodarstva ali celo morebitna nova finančna kriza), ima naročnik utemeljene razloge, da zahteva boljšo ali vsaj takšno bonitetno oceno, pri kateri ni eksponentnega naraščanja nevarnosti dogodka neplačila," še pojasnjujejo na 2TDK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
07. 12. 2019 20.18
+3
Mislim, da smo edina država ki oddajo del domačim izvajalcem kriminaliziramo. Zato pa smo tam kjer smo, ker raje vidimo, da služijo tujci, samo da naši ne
Carmenlula
06. 12. 2019 10.00
+4
2TDK uradno ustanovljena rdeča partijsko kriminalna DRŽAVNA banda Mafija..
Carmenlula
06. 12. 2019 09.53
+5
Če bi Avstrijci prevrtali celega bi bilo najceneje v Sloveniji ne smejo delati Slovenci ničesar, ker je vse sam Kriminal..
murinar
06. 12. 2019 09.47
+3
Naj kar Turki gradijo in to takoj začnejo !
murinar
06. 12. 2019 09.46
+5
LOPOVI v STALNI pripravljenosti !
Diebaumaister
06. 12. 2019 09.01
+11
2TDK je firma, ki so jo strici iz ozadja ustanovili isto kot DUTB, pa je kdo še tako neumen, da verjame v pravljice??
dacer
06. 12. 2019 07.06
+8
Kakšne pravljice navajajo naši gradbinci; niso se dogovarjali hahahaha....
Skankhunt42
05. 12. 2019 20.03
+9
z našimi se je laži za provizijo zment hahaha
nostalgik
05. 12. 2019 18.56
+27
SCT- ZIDAR je bil pravi ciciban proti sedanji državni kraji 2TDK-drugi tir, tunel karavanke, tretji cestni križ, in še nekateri većji projekti.
jodr
05. 12. 2019 18.55
+22
Kolektor bo v Sloveniji gradil samo še kakšen mostiček čez Idrijco. Tako d2. tir, kot tretjo razvojno os bodo gradili Turki, ki imajo potrebne reference, denar, gradilo se bo brez aneksov,...
mertseger
05. 12. 2019 18.50
+24
In kakšne izkušnje imajo naši gradbinci za gradnjo dolgih predorov. Če njihove skupne izkušnje množiš ali seštevaš je rezultat 0.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2019 18.47
+28
Jasno da jih je, kako bi pa drugače lahko pobasal 17 miljonov, ki jih je kolektor našel v rezervi pri Karavankah. Zgovorili se bodo pa na napako v excelu, sami nesposobneži.
Moj?ica123
05. 12. 2019 18.28
+8
Po moje sploh ne bomo začeli graditi, ker bo šla že prej svetovna ekonomija v maloro. Vsaj podatki kažejo, da bo tako počilo, kot še nikoli do sedaj.
vicente
05. 12. 2019 17.36
+11
zakaj ne steje brv cez idrijco,in lesen ploh cez jasek
Hitri Jezek
05. 12. 2019 17.11
+7
Domendo
05. 12. 2019 16.39
-3
Cena za jaravanški predor bo najmnj dvojna zapomnite si to.
srebrnibreg
05. 12. 2019 16.49
-22
pravakritika
05. 12. 2019 17.07
-7
Domendo
05. 12. 2019 17.26
+8
Ker ga pol plačajo avstrijci pol pa slovenci :)
dajno
05. 12. 2019 17.59
+21
Si mislil 2 tir, če ga bodo gradili naši lopovi?
Banion
05. 12. 2019 16.23
+37
Se že kaže za kaj je bil ustanovljen 2TDK, najprej veliko čvekanja o preglednosti in stroških in še nekaj birokratov je dobilo dobro službico a vse skupaj je na šlamastika po vzoru politike in gradnje v Sloveniji
brabusednet
05. 12. 2019 16.12
+30
Ker so grdbinski lopovi pogoreli pri Karavanškem predoru sedaj poskušajo na komunistično finto.Tujcem dat delat pa bo vse bolj pošteno.Njih pa kotrolirat v kvaliteti materjala in izvedbi.Naši na vsak način hočejo teh 17 miljonov nekje ukrast,če ne še več.
poneumljanje
05. 12. 2019 16.29
+10
Imaš prav, si prav napisal "naši", torej vaši znajo, so vse že pokazali v še večjem obsegu !
Brakedirt
05. 12. 2019 18.11
-2
kako znajo komunjare iz trstenjakove omenjati komunizem, kakor da nimajo zveze s tem. sami tovarisi.
sandi101
05. 12. 2019 16.11
+28
Takoj z ustanovitvijo 2 TDK in postavitvijo ljudi na njegove vodilne položaje, so se pokazale mafijske povezave. Prihranili bi veliko milijonov če bi posel vodilo Ministrstvo za infrastrukturo, tam je veliko ljudi z zvenečimi funkcijami, ki ne vedo zakaj so tam in bi tako zvedeli zakaj hodijo v službo.
Diebaumaister
06. 12. 2019 09.02
+3
gulmor
05. 12. 2019 16.11
+31
Kitajci bi ga zgradili za polovično ceno.