Gospodarstvo

Gospodarstvo cveti

Ljubljana, 08. 12. 2006 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležila 5,6-odstotno gospodarsko rast.

Konjunktura iz prvega polletja se je tako nadaljevala tudi v tretjem četrtletju. "Zelo verjetno je, da se gibljemo na vrhu gospodarskega cikla," je na novinarski konferenci državnega statističnega urada v Ljubljani komentirala vodja sektorja za nacionalne račune Karmen Hren ter menila, da se bo rast postopoma začela umirjati.

Investicije v stanovanjsko gradnjo še naprej beležijo visoke stopnje rasti
Investicije v stanovanjsko gradnjo še naprej beležijo visoke stopnje rasti FOTO: POP TV

V obdobju med julijem in septembrom je gospodarska rast v celoti temeljila na domačem povpraševanju, ki se je v primerjavi s tretjim četrtletjem 2005 realno povečalo za 6,5 odstotka. Visoka rast domačega povpraševanja je v glavnem posledica izjemno visoke rasti bruto investicij v osnovna sredstva, ki so se na letni ravni povečale za 14,5 odstotka, kar je najvišja rast po letu 1999.

Pri tem investicije v stanovanjsko gradnjo še naprej beležijo visoke stopnje rasti (16,3 odstotka), presenetljivo pa so se v tretjem četrtletju močno okrepile tudi investicije v nestanovanjsko gradnjo (16,5 odstotka). Poleg tega se hitro povečujejo tudi investicije v stroje in opremo, zlasti v transportno.

Glede na ugodna gospodarska gibanja je tudi slika v sektorju država ugodna, je nadaljeval strokovnjak za nacionalne račune Andrej Flajs. Zaradi ugodnih gospodarskih gibanj in visoke gospodarske rasti se delež prihodkov in izdatkov države v BDP zmanjšuje, pri čemer rast prihodkov prehiteva rast izdatkov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
11. 12. 2006 19.37
Vegos, ničesar se ne sramujem. Za vsem, kar sem napisal, stojim še zdaj. Če se ne strinjaš z mano, še ne pomeni, da je z mano kaj narobe, razmišljava pač drugače!
Uporabnik113189
11. 12. 2006 11.54
bravo porni. Če lahko dodam, razvoj je treba spremljat tako, da se kaj naučiš iz preteklega dogajanja. Tako kot za otroka velja, da se ne more vpisati kar v srednjo šolo brez osnovne, velja tudi za državo, da mora dorasti, da lahko naredi naslednji korak. Prehod iz gospodarstva, ki je bil v celoti prirejen za takratno jugo, na gospodarstvo kakršno imamo danes je normalno zajteval zadolževanje v tujini in prav je, da je država to omogočila. Če so bile naložbe uspešne ( kot dokazuje pretekla gospodarska rast so bile), bi sedaj morali dolg začeti zmanjševati, kar pa Janševa vlada ne dela. Nasprotno, dolg celo povečuje..TO JE PROBLEM. Oblast je izgubila kompas.
Ciril Jazbec
11. 12. 2006 11.42
dobro povedano bfras!
pomi@auspuh.com
11. 12. 2006 11.37
Jasno, vedno se moraš primerjati z boljšim. Za ugoden gospodarski položaj se gre zahvaliti predvsem nekaterim slovenskim ekonomistom na čelu s Prof. Mencingerju (in tudi prejšnji vladi), ki v nasprotju z drugimi tranzicijskimi državami ni sprejela modela privatizacije, kot ga je predlagal ameriški ekonomist Jeffrey Sacks in MMF ter posledično ni razprodala premoženja tujcem. Sacks se je državam, ki jih je spravil v bankrot (Argentina, Bolivija) celo opravičil. Največja prednost Slovenije je lastno znanje in lasten kapital. V poduk raznim viktoriusom, ki so tako ponosni na uspešno gospodarstvo, kar seveda pripisujejo današnji Janševi vladi: Večina DEMOSOVE vlade, predvsem pa Peterle, je nasprotovalo Mencingerju. In to samo, ker se je hotela znebiti socialističnih direktorjev. Dobrobit države jih ni kaj dosti zanimala. Zmrazi pa me, ko pomislim, kakšna bi bila Slovenija danes, če bi se takrat privatizirala po kakšnem Mrkaičevem ali Damijanovem modelu.
theykilledKenny
11. 12. 2006 09.50
bfras: gre za to, da se vedno primerjamo z boljšimi od nas... normalno.
Krbo?
10. 12. 2006 18.43
@mkoc: Ves kaki je zivljenski standard v Nemciji? Ni veliko visji od nasega v Sloveniji. Pa ljudje tudi niso zadovoljni. Govorim iz izkusenj! Bogati obstajajo v Sloveniji pa v Nemciji, kakor tudi revezi. Nemcija ima pokrajne v katerah je standard nizji od Slovenskega! Kaj Slovenci nimamo res nic ponosa al kaj?! NISMO TAK SLABI!! Poglejte si druge drzave (Madzaraska, Ceska, Slovaska) dalec so za nami! Seveda da obstajajo drzave ki so bolj uspesne, ampak tiste imajo tudi drugo preteklost. Jamrajo pa ljudje vsepovsod. Poznam v Nemciji zelo bogate ljudi pa jamrajo. Bodimo srecni da imamo mir pa jesti pa piti!
Vegos
09. 12. 2006 23.59
victoriousus, kolikor berem tvoje komentarje drugje, imaš še veliko za pomesti s svojega praga, preden se greš moralista.
victoriosus
09. 12. 2006 01.47
A ni noben od vas ponosen, da imamo SLovenci takšno gospodarskjo rast? Blatite ene in druge, iščete kvazirazloge za te "laži", dejansko se pa nihče od vas ne veseli tega dejstva. Žalostno. Pravzaprav sramotno.
hogar1
09. 12. 2006 00.58
Tele pesmice, kako vse cveti je zgolj Goebbelsov način samoreklame vladajočih. Prav vseeno je koliko dežja pade na gozd, če ostajajo tla spodaj suha.
ivo55
08. 12. 2006 18.49
Še asfalta je zmanjkalo zaradi tako hitre gradnje cest v svetlo prihodnost po formuli 9 1. ( enemu pripade 99 procentov dobrin, ostalim 9- tim novodobnim sužnjem pa 1 procent ).
mkoc@email.si
08. 12. 2006 18.15
Cveti MY ASS! Tile Janševi brainwasherji so še hujši, kot tisti Staljinovi, Titovi ali Hitlerjevi... Cvetelo bo, ko bomo imeli življensko raven kot na Švedskem ali v Nemčiji...
Uporabnik113189
08. 12. 2006 13.59
ribic, da te dopolnim, ker pa pričakujejo v 2007 in 2008 težave zaradi "razvojno" naravnanega proračuna in posledično temu pričakovanega donosa vrednostnih papirjev na borzi se vse seli v nepremičnine...ali ven iz SLO. Pametni fantje..
ribic@mail386.com
08. 12. 2006 13.17
A je mogoče komu padlo na pamet, da si gospodarstvo dela stroške na zalogo zaradi ukinitve olajšav???