Gospodarstvo
Oglas

60 let Slovenijalesa

Ljubljana, 06. 03. 2008 05.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenijales se ponaša s 60-letno tradicijo in se vrača na pota stara slave.

Bila je sreda, 18. februarja 1948, ko je predsednik vlade LR Slovenije Miha Marinko podpisal akt o ustanovitvi državnega podjetja za izvoz lesa ''SLOVENIJALES''. Novo podjetje, ki je sicer zaživelo na papirju, je moralo s svojo lastno materialno odgovornostjo reševati posle za nazaj. Slovenijales je leta 1948 zaposloval 190 uslužbencev in 238 delavcev.

Slovenijales
Slovenijales FOTO:

V vseh razdobjih razvoja pa je bila trgovina hrbtenica Slovenijalesa, ki je po eni strani vzdrževala stik s proizvodnjo, po drugi pa skrbela za izvoz. Mogočno stavbo PPC na tedanji Titovi 52, današnji Dunajski cesti 22 so odprli na dan zmage 9. maja 1979. Leta 1988 je bila trgovska mreža Slovenijalesa nedvomno ena izmed največjih in najuspešnejših prodajalcev pohištva in stanovanjske opreme v državi. Imela je skupno 22 predstavništev, lastnih in mešanih podjetij in 2771 zaposleni.

Razpad Jugoslavije je za Slovenijales pomenil konec obdobja velikega podjetja. Sledilo je obdobje "reševanja" Slovenijalesa, saj so morali praktično na novo postaviti podjetje. Danes pa se Slovenijales ponaša s 60-letno tradicijo in z eno najbolj prepoznavnih nacionalnih blagovnih znamk in se vrača na pota stara slave.

V Sloveniji imajo poznan pohištven salon v centru Ljubljane in 8 prodajnih centrov, v katerih prodajajo lesne in gradbene materiale. Prodajni centri so v Ljubljani-Vižmarje, Črnučah, Kranju, Ribnici, Novem mestu, Celju, Mariboru in Murski Soboti, ter v Srbiji in na Hrvaškem. Eden njihovih najbolj prepoznavnih prodajnih in storitvenih programov je HOBBY PROGRAM, kjer nudijo mizarske in druge storitve. Lani so ustanovili še eno hčerinsko družbo Slovenijales Natura, ki je specializirana za gradnjo lesenih nizko energijskih hiš, novo tržno nišo na slovenskem nepremičninskem trgu. Natura hiše so grajene po najstrožjih okoljskih standardih.

Marca 2007 je vodenje podjetja Slovenijales Trgovina z 230 zaposlenimi prevzel Boris Tomašič. V tem letu načrtujejo investicijo v skladiščno logistični center z moderno opremljeno mizarsko delavnico v Ljubljani, v naslednjem letu pa bo investiranje predvsem v Srbiji, kjer nameravajo odpreti prodajna centra v Beogradu in Novem Sadu. Leto 2007 so zabeležili rast prihodkov in dobička, ki je znašal preko 400 tisoč evrov, kar je po mnogih letih najuspešnejši poslovni rezultat.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.