Gospodarstvo

94 odstotkov Dela v lasti Laščanov

Ljubljana, 03. 05. 2007 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pivovarna Laško, Radenska in Talis so lastniki 628.044 delnic Dela, kar predstavlja 94,09 odstotka vseh delnic.

SOD je Pivovarni Laško prodal 11,72 odstotka vseh delnic Dela
SOD je Pivovarni Laško prodal 11,72 odstotka vseh delnic Dela FOTO: POP TV

Ponudbo Pivovarne Laško, Radenske in Talisa za odkup delnic družbe Delo je v času trajanja prevzemne ponudbe od 2. aprila do 3. maja sprejel 201 delničar. Ti so bili skupaj lastniki 333.306 delnic oz. 49,94 odstotka vseh delnic Dela. Prevzemniki imajo tako skupaj z 294.738 delnicami Dela, ki so jih imeli v lasti na dan objave prevzemne ponudbe, sedaj v lasti 628.044 delnic Dela, kar predstavlja 94,09 odstotka vseh delnic Dela.

Skladno z določili prevzemne ponudbe, ki je skladno z določili prevzemne ponudbe in prospekta uspela, je vse delnice, pridobljene na podlagi prevzemne ponudbe, po koncu prevzemne ponudbe pridobila družba Pivovarna Laško. Ta je tudi v celoti financirala nakup. Za delnico Dela je ponudila 135,50 evra, kar pomeni, da so za nekaj manj kot 50-odstotni delež odšteli 45,16 milijona evrov.

Kot so družbe zapisale v skupnem sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, ima sedaj Pivovarna Laško v lasti 500.096 delnic ciljne družbe, kar predstavlja 74,92 odstotka vseh delnic Dela. Družba Radenska ima v lasti 127.928 delnic oz. 19,17 odstotka vseh delnic Dela, družba Talis pa ima v lasti 20 delnic oz. 0,003 odstotka vseh delnic Dela.

Prevzemniki so v prevzemni ponudbi dopustili možnost, da bodo v prihodnosti delnice Dela prenesli iz pivovarne na druge družbe, ki so pri prevzemni ponudbi delovale usklajeno ali na koncernsko povezane družbe. Tako bi jih lahko zaradi morebitne koncentracije sorodnih dejavnosti znotraj skupine povezanih podjetij Pivovarne Laško prenesli na družbo Talis, ki je v stoodstotni lasti pivovarne, so pojasnili v prevzemnem prospektu.

Kot so prevzemniki zapisali v prevzemni ponudbi, je namen prevzema konsolidacija ciljne družbe. Ne načrtujejo prestrukturiranja, združevanja poslovnih funkcij ali spremembe lokacije poslovanja Dela in spreminjanja pogojev zaposlovanja. Prevzemna ponudba tudi ne bo vplivala na obstoječa delovna mesta delavcev in poslovodstva ciljne družbe, so zapisali.

V Pivovarni Laško danes za komentarje niso bili dosegljivi. Se
je pa že pred časom iz virov blizu pivovarne izvedelo, da ti v Delu nimajo dolgoročnih interesov, čeprav uprava pivovarne ocenjuje, da gre za uspešno podjetje. Tako naj bi Pivovarna Laško po prevzemu Dela pripravljala scenarij o prodaji svojega lastniškega deleža, ki pa ga naj ne bi prodali tujcem, temveč nekemu slovenskemu podjetju.

Tudi na Delu za komentarje danes niso bili dosegljivi. V službi za odnose z javnostmi so le ponovili, da so spremembe v lastniški strukturi stvar odločitve lastnikov. Ob objavi prevzemne ponudbe pa je uprava Dela izrazila pričakovanje, da bo konsolidacija lastništva prispevala k večji stabilnosti Dela kot gospodarskega subjekta in tako dodatno utrdila njegov položaj na trgu.

SOD prodala delnice

Slovenska odškodninska družba (SOD) je danes - zadnji dan veljavnosti - sprejela ponudbo Pivovarne Laško za odkup delnic časopisno-založniške družbe Delo v njeni lasti. Prodala je 78.225 delnic, je SOD objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. To predstavlja 11,72 odstotka vseh delnic Dela. Poleg SOD so bili ob objavi prevzemne ponudbe med večjimi lastniki še Infond Holding (10,68 odstotka), Maksima ID (7,8 odstotka) in Kapitalska družba (6,17 odstotka).

Konkurenca pozitivno o prevzemu Dela

Na Delu za komentarje niso bili dosegljivi
Na Delu za komentarje niso bili dosegljivi FOTO: Dare Čekeliš

Prav je, da se paradržavni skladi umaknejo iz medijev, vprašanje pa je, kaj bo s svojim deležem v časopisno-založniški hiši Delo sedaj naredila Pivovarna Laško, je prevzem prek 94-odstotnega lastniškega deleža Dela komentiral odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak. "Da je Pivovarna Laško prevzela Delo, je za časopisno hišo zelo dobro. S tem bo namreč dobila lastnika, kakršnega si je vedno želela," pa je svoj komentar strnil odgovorni urednik in direktor Financ Peter Frankl.

Odločitev paradržavnih skladov, da prodata delež v Delu, je po Lesjakovem mnenju v redu, "a biti mora generalna in veljati v vseh primerih za vse", pravi.

"Kaj pomeni prevzem Dela, je težko reč, ker ostaja vprašanje, kaj bo Pivovarna Laško s tem paketom delnic naredila. Če so zadnji kupec delnic, ali ne," je dejal Lesjak, ki ne bi bil presenečen, če bi imel zadnji kupec Dela "politično poreklo".

"Pivovarna je bila že zdaj pomemben lastnik. Že doslej je imela možnost, da je prek lastniškega deleža v Delu uveljavljala določen vpliv v podjetju, in kolikor mi je znano, jo je tudi uporabila,"
je dejal Lesjak in ob tem poudaril, da gre za povsem legitimno pravico lastnika.

Pridobitev tako velikega lastniškega deleža v Delu je za Pivovarno Laško dobra novica, saj bo lahko zdaj iztisnila male delničarje iz družbe in umaknila Delove delnice z borze. Laščani bodo lahko zdaj z Delom razpolagali kot bodo hoteli in tudi sprejemali nekatere odločitve, ki so jim dosedanji delničarji nasprotovali, je povedal strokovnjak za področje financ Matej Tomažin. Ob tem je ocenil, da ima Delo poleg tržnega deleža na slovenskem trgu časnikov tudi zelo zanimivo lokacijo poslovne stavbe, ki bi jo lahko novi lastnik tudi prodal.

Lokacija Delove stolpnice na Dunajski cesti v Ljubljani je zelo dobra, pri morebitni prodaji poslovnih prostorov Dela v celoti bi moral prodajalec iztržiti vsaj 2000 evrov za kvadratni meter, v primeru prodaje po etažah pa bi bila cena za kvadratni meter 25 odstotkov višja, meni direktor nepremičninske agencije ABC Nepremičnine Andrej Kuplenk.


SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.