Gospodarstvo

Odpuščanja v Adientu 'socialna bomba' za Mislinjsko dolino

Slovenj Gradec/Dravograd, 18. 03. 2021 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
262

Napovedano odpuščanje 430 zaposlenih v slovenjgraški družbi Adient je največje na Koroškem od avgusta 2010. Pomeni pa veliko socialno krizo za to območje, so v izjavi za javnost opozorili predstavniki sindikata in zaposlenih. Napoved odpuščanj je bila veliko presenečenje, saj podjetje posluje dobro in ni v rdečih številkah. Vlado pozivajo, naj ukrepa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaprtje podjetja Adient
    02:22
    Iz 24UR: Zaprtje podjetja Adient
  • Iz SVETA: 438 delavcev bo pristalo na cesti
    03:20
    Iz SVETA: 438 delavcev bo pristalo na cesti

 

Ministrstvo za gospodarstvo zagotavlja, da bodo tako kot v primeru ormoškega Safila tudi v primeru podjetja Adient Slovenj Gradec, iskali vse možne rešitve za zaposlene. Kot so dodali, se zavedajo stiske, v kateri so se znašli: "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da delavkam in delavcem pomagamo.Na ministrstvo smo prejeli tudi vabilo v samo podjetje, na katerega se bomo v najkrajšem možnem času seveda odzvali."

Informacija o napovedanem odpuščanju v Slovenj Gradcu je bila tako za delavce kot sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi, da je dela dovolj do leta 2025, niso pričakovali.

'Ne vem, kje bodo ti ljudje dobili službo'

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki pokriva območje Koroške, Jaka Šilak, je v izjavi za novinarje povedal, da bodo zapiranju tovarne ostro nasprotovali. "Ne vidimo razloga, zakaj se je lastnik tako odločil. Upamo, da bomo lahko z raznimi pritiski in pogovori lastnika prepričali o drugačnem mnenju." Vlado je pri tem pozval, naj se vključi v pogajanja z lastniki, ali pa naj "nam pove, katera delovna mesta bo ponudila ljudem, ki bodo ostali brez službe". Ocenjuje, da bo v Mislinjski dolini brez službe ostalo od 10 do 15 odstotkov ljudi, kar predstavlja za to območje veliko socialno bombo. "Časi so taki, da ne vem, kje bodo ti ljudje dobili službo," dodaja Šilak. 

Veliko zaposlenih je starejših, nad 50 letom starosti, kar pomeni, da so težje zaposljivi, je dodala Jolanda Lašič, regijska sekretarka ZSSS Podravje in Koroške. Tovarna ne deluje slabo in ni v rdečih številkah, zato so še toliko bolj presenečeni nad napovedanim zaprtjem tovarne. V drugem tednu bodo opravili pogovore z vodstvom in ga poskušali prepričati, da ne gre v zaprtje. 

Za zaposlene je odpuščanje veliko presenečenje.
Za zaposlene je odpuščanje veliko presenečenje. FOTO: POP TV

Predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer pa je v izjavi za javnost dejal, da so bili delavci v šoku, ko so včeraj izvedeli informacijo o zaprtju. Lani so odpustili 120 zaposlenih, predstavljen pa je bil tudi petletni načrt podjetja, zato večjih odpuščanj v tem obdobju niso pričakovali. 

Proizvodnjo bodo začeli seliti julija, dokončno pa se bo obrat zaprl maja prihodnje leto. Kam bodo selili proizvodnjo, Rošer ne ve. "Trenutno imamo dela dovolj za delavce v podjetju. Do danes še nisem videl rdečih številk v podjetju. Izpolnjevali smo vse dogovorjene plane, kot podjetje smo na vrhuncu pri kvaliteti," je še dodal. 

Podatkov o tem, kam se bo selila proizvodnja iz Slovenj Gradca, Rošer nima. Znano je le, da naj bi se selitev začela julija, sam pa predvideva, da v več različnih Adientovih obratov.

Predstavnik sveta delavcev Igor Hovnik  je dodal, da so podatki kazali, da so bili v Slovenj Gradcu cenovno dražji kot ostali obrati. Dražja kot denimo na Češkem, Slovaškem in v Srbiji naj bi bila v Slovenj Gradcu predvsem delovna sila.

Lastniki: K odločitvi prispevali slabe napovedi in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti

Spomnimo, da je predstavnik ameriške multinacionalke Adient v sredo zaposlene v slovenjgraški tovarni, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, obvestil, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli in da bo s tem delo izgubilo 430 zaposlenih. Do konca leta bo z ustavitvijo proizvodnje delo izgubilo 412 ljudi, še 18 pa maja prihodnje leto.

"Lokalno in regionalno poslovodstvo si je močno prizadevalo, da bi pridobilo nove poslovne priložnosti za tovarno v Slovenj Gradcu, a pomembnejših rezultatov niso dosegli," je za STA pisno pojasnila direktorica komuniciranja za območje Evrope in Afrike pri Adientu Claudia Steinhoff.

Ameriški koncern Adient je pomemben globalni dobavitelj avtomobilskih sedežev ali posameznih komponent za avtomobilske sedeže s skupno okoli 77.000 zaposlenimi v 32 državah sveta. Po vsem svetu ima multinacionalka trenutno 202 proizvodna obrata. 

K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so prispevali slabe napovedi za prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti, so ob tem v sporočilu za javnost zapisali v Adientu in dodali, da so sicer skrbno preverili vse alternativne scenarije za ohranitev proizvodnje in zaposlenih v Slovenj Gradcu. Na tej lokaciji, kjer je 430 zaposlenih, izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, lastniki pa so delavce o načrtovanem zaprtju obrata obvestili v sredo.

"Na žalost zaradi pritiskov na stroške v avtomobilski industriji, ki jih je vpliv epidemije še povečal, analize niso pokazale druge možnosti kot zaprtje tovarne," so zapisali v Adientu.

V Sloveniji ima Adient proizvodni obrat tudi v Novem mestu, kjer izdelujejo sedežne garniture za vozila znamke Renault in Daimler, ki se prodajajo v Sloveniji, na evropskem trgu in na Kitajskem. V letu 2019 je imelo to podjetje v povprečju 295 zaposlenih, kažejo podatki iz zadnjega objavljenega poslovnega poročila.

Predstavnik tega podjetja Borut Varga je za STA danes povedal, da Adient v novomeškem obratu ničesar ne zapira in da torej vse ostaja, kot je.

Ameriški koncern Adient zagotavlja razvoj, oblikovanje in izdelavo avtomobilskih sedežev, ki jih letno vgradijo v več kot 19 milijonov vozil.
Ameriški koncern Adient zagotavlja razvoj, oblikovanje in izdelavo avtomobilskih sedežev, ki jih letno vgradijo v več kot 19 milijonov vozil. FOTO: Profimedia

Na ministrstvu za delo zaskrbljeni ob napovedanih odpuščanjih v Safilu in Adientu

Na pristojnem ministrstvu so zaskrbljeni zaradi napovedi odpuščanj v družbi Adient. "Ohranjanje zaposlenosti, delovnih mest in zagotavljanje socialne varnosti delavkam in delavcem je namreč naša ključna skrb in ena od pomembnih prioritet ministra Janeza Ciglerja Kralja. Temu so namenjeni tudi številni interventni ukrepi za preprečevanje in odpravljanja posledic epidemije covida-19 na trgu dela, s katerimi smo že pomagali ohraniti okoli 300.000 delovnih mest in s tem brezposelnost ohranili pod povprečjem EU," so navedli.

Ob tem so dodali, da imajo na voljo številne ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki so namenjeni čimprejšnji vključitvi delavk in delavcev, ki so izgubili službo ali so v postopku izgube, nazaj na trg dela.

'Velik udarec za Slovenj Gradec'

O načrtovanem zaprtju tovarne je direktor Adienta Tomaž Primožič v sredo obvestil tudi župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja. Tudi zanj je bila informacija presenečenje. "To bo velik udarec za Slovenj Gradec, predvsem bo to velik udarec za vse zaposlene v Adientu," je za STA danes dejal Klugler. Veliko zaposlenih je prav iz slovenjgraške občine.

Klugler se zavzema za to, da preverijo vse možnosti pomoči zaposlenim. Predvidoma v petek bo zato imel sestanek s Primožičem, povabil bo tudi predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, je napovedal.

V SD zaradi Adienta za skupno sejo odborov DZ za gospodarstvo in za delo

Poslanec SD Jani Prednik je zaradi odpuščanja napovedal poslansko vprašanje predsedniku vlade in najavil sklic skupne seje odbora za gospodarstvo in odbora za delo, družino in socialne zadeve. "Skupaj 550 ljudi v tem podjetju (120 lani, 430 zdaj), 300 ogroženih delovnih mest v Lekovem obratu na Prevaljah in številna manjša odpuščanja predstavljajo socialno bombo za Koroško. Vlada mora ukrepati za zaščito delovnih mest in koordinirano pomoč pri zagotovitvi novih delovnih mest." 

Boji se, da odločitev za zaprtje Adientove tovarne na Koroškem ni osamljen primer, ampak "začetek plazu stečajev in odpuščanj". Zato je po njegovih besedah nujna koordinirana aktivnost za pomoč brezposelnim in za ohranitev delovnih mest. "Tovrstne napovedi namreč kažejo, da vladna gospodarska politika ne deluje," je poudaril.

Največje odpuščanje na Koroškem po letu 2010 

Za vodjo koroških uradov za delo Zavoda RS za zaposlovanje Jasmino Uršič je napoved nepričakovana in šokantna. Za STA je danes izpostavila, da po stečaju Preventovih družb doslej tako velikega odpuščanja na Koroškem ni bilo. Nazadnje je pred enim mesecem šla v stečaj družba Ravne Presses, brez služb je takrat ostalo 54 delavcev.

Iz podjetja Adient se na zavod za zaposlovanje še niso obrnili, je povedala Uršičeva, ki pa pravi, da so trenutno razmere na koroškem trgu dela stabilne v smislu, da je ogromno potreb po zaposlenih z izobrazbo do pete stopnje, torej za poklice v predelovalni dejavnosti, kovinarstvu, gradbeništvu, lesarstvu, logistiki in podobno.

Za nekaj delavcev iz proizvodnje – ti imajo določeno delovno kondicijo in ročne spretnosti – so po besedah Uršičeve trenutno na Koroškem možnosti zaposlitve, a ne za tako veliko število.

Večjo težavo za ponovno zaposlitev pa vidi za tiste strokovnjake iz Adienta, ki imajo višjo stopnjo izobrazbe, za tehnologe, prodajo, nabavo in podobno. Na Koroškem je namreč manj razpisanih delovnih mest z dodano vrednostjo.

Trenutno je na Koroškem registrirano brezposelnih 2416 oseb, ta podatek že kar nekaj časa ni bil tako nizek, je še dejala Uršičeva. Kljub enoletnim drugačnim razmeram na trgu dela in kljub epidemiji covida-19 se trg dela na Koroškem namreč ni tako zelo spremenil v negativno smer, razpisanih delovnih mest je od poletja precej, je še povedala Uršičeva.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
20. 03. 2021 11.06
POPRAVEK Ker ne zahtevajo dviga na 1200 neto
vlahov
20. 03. 2021 11.05
Sindikati so naj zlo v RS , zakaj ? Zato , ker zahtevajo dviga minimalne plače na 1.200 neto ali več . V tem primeru bi v naš prostor prihajali kvalitetni - Lek- ... Ki bi zahtevali visoke dodane vrednosti in bi bili vsi zadovoljno. Tako pa sindikati podpirajo 700 neto in k nam prihajajo kitajski plagijatorji , Italijanski čevljarji, optiki.... V osnovi so sindikati zaradi sami sebe.
Pepe Bolcev
19. 03. 2021 10.57
+0
Ne razumem??? A niso domobrancki mal nazaj govorili, da je folk z diplomami tezko zaposljiv???
jutri_pa_res
19. 03. 2021 10.36
+4
Zakaj ukrasti oz. nacionalizirati? Tujci bodo odšli, na trgu bo veliko brezposelnih delavcev, poslovni prostori bodo ostali, kar je odlična prilika za sindikate, da bodo končno v sodelovanju z levico ustanovili prvo novo podjetje v upravljanju delavcev, ki bo imelo spodobne plače (najmanj od 2 jurja navzgor), kjer se bo delalo 6 ur na dan, bo najmanj 40 dni dopusta in bo konec leta masten dobiček razdelilo med delavce, ne pa da ga pograbijo grdi, hudobni, požrešni in pohlepni privatniki oz. kapitalisti, pa še tujci za povrh. Ker do sedaj so gospodarstvu in tam zaposlenim delali samo škodo.
Harigast
19. 03. 2021 09.13
-3
Nacionalizirat. Lastnike pa z bajoneti v morje.
Butalec8
19. 03. 2021 09.39
+4
Kaj pa z našo stecajno mafijo ki je ze v startu odgovorna za to !? Lastniki so v tej zgodbi se najmanj krivi , samo ti si verjetno se otrok pa ne ves.
Butalec8
19. 03. 2021 09.40
+3
Lastniki so delavcem sxmo uslugo nardili zdaj se bodo koncni verjetno spravli preko meje v avstrijo delat pa da se resijo te nase greznice
Butalec8
19. 03. 2021 09.42
+3
Vse kar je blo drzavnega v sloveniji je blo brutalno pokradeno , zavozeno pa zaprto tak da nacionalizacija ni pametna resitev.
Butalec8
19. 03. 2021 09.43
+2
Boljse zravnat firmo pa zemljisce pa krompir posadit bomo vsaj za jest meli.
yanay
18. 03. 2021 20.51
+2
Javni sektor se množi, čeprav so v SDS govorili, da bodo le-tega zmanjšali. Figo koroško. Po njihovi zaslugi je še bolj bohoten. Po drugi strani pa gospodarstvo diha na škrge. Poleg tega je tudi inflacija precej višja od uradne verzije. Menda je nek ekonomist je ugotovil, da so pri izračunu višine inflacije izpustili nekaj statističnih postavk. Menda niso upoštevali energetike, cene energentov so v tem času zrasle, niso upoštevali najemnin...
JernejKopitar
18. 03. 2021 20.37
+4
"....predstavnik ameriške multinacionalke Adient"..... Biden že kaže svojo šibkost
emilzapata
18. 03. 2021 20.34
+2
rezultati povišanja minimalne plače že dajejo rezultate, tudi v Ormožu je enaka situacija. Menda se je Luka Mesec najbolj zavzemal za dvig.
JApajaDAja
19. 03. 2021 09.03
+2
to so pa rezultati borcev za delavske pravice...in ta trend se bo nadaljeval! očitno je levici cilj dvigniti stopnjo nezaposlenosti v slo!?
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 20.30
+9
In zakaj rad delam v Nemčiji. Ni me strah za službo, odnosi v podjetju so prijateljski, točno se ve kdo, kam spada. Beseda velja 99%, od šefa, do sodelavcev. Plače so redne in vse nadure izplačane, ko želiš. In delam 50 % manj, kot v Sloveniji za 3x več.🤔
mitjaa17
18. 03. 2021 20.13
+4
Za Slovenj Grajčane nebo spet ne tako hudu...15 km do meje in še 15 do Sankt Andea, Wolfsberga, pa še 15 minut do Velikovca...za pridne ljudi dela dovolj...samo na Arbeiterring agencijo pa imaš jutr delo če želiš...1700 do 2200 eur
mitjaa17
18. 03. 2021 20.14
+2
Gospa Iris je tako prijazna in slovensko govori
Potouceni kramoh
18. 03. 2021 20.19
+4
Sori za nas bi morala poskrbeti mama SLO in ne mačeha A
CelindaAndre
18. 03. 2021 19.45
+13
Zakaj nihče v Javnem sektorju ne izgubi službo, dellajo tako ne, in kdaj bodo tu začeli delati red, ne pa da en po drugem lezejo, si gredo orgije in imajo stol do smrti rezerviran, nobene odgovornosti, nič ne projektirajo, ustvarjajo, nobene dodane vrednosti, in niti centa davka ne plačajo. Njihovo delo hujskanje, izsiljevanje za denar ter zapravljanje težko zasluženega denarja drugih. Saj 50 000 jih je preveč..
VAREN
18. 03. 2021 19.35
+4
Avtomobilska industrija propada in to potegne vse za sabo. Kaj vam ni jasno.
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 19.41
+0
Varen 😘🤣🤣🤣🤣 ko bo avtomobilska industrija propadla, se konča svet. Drži pa, da velik del Slo inustrije dela za avtoindustrijo. Kot vse države v svetu, ki jim moramo konurirati.
VAREN
18. 03. 2021 19.54
+3
Že zdavnaj bi, če jih lastne države ne bi financirale.
User416781
18. 03. 2021 19.29
+4
"Ne vidimo razloga, zakaj se je lastnik tako odločil. Upamo, da bomo lahko z raznimi pritiski in pogovori lastnika prepričali o drugačnem mnenju." Jojojoj...pri nas se moramo še veliko naučiti o gospodarstvu. Lastnik bo selil proizvodnjo zaradi stroškovne učinkovitosti, tako se pač vodijo firme. Pri nas pa ljudje še kar pozabljajo, da nismo več v socializmu...
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 19.28
+2
Slovenci se bomo morali navaditi, da če izgubiš službo, da ni to nič takega. Tukaj je tudi zakonodaja zelo toga. V bistvu zakonodaja ovira trg delavne sile in mentaliteta delavcev.
VAREN
18. 03. 2021 19.34
+4
Slovenci se bodo morali navadit, da marsikatera služba ni samoumevna in večna.
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 19.42
-1
Mamuth
18. 03. 2021 18.53
+9
Že par let je znano da bo adient zaprl svojo proizvodnjo v SG , zdaj so pa vsi presenečeni....🙄
Redžepi
18. 03. 2021 18.51
+6
kaj ima predsednik vlade z ameriškim koncernom, ki je v lasti židov....samo vprašam Jani Prednika iz SD....ali nima pojma o ekonomiji ali pa spet zavaja kot je to v navadi v njegovi stranki pa to....
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 18.32
+8
In ne pozabimo, namen politike je, da ustvari dobro ekonomsko in poslovno okolje, da privabi podjetnike, ki bi vlagali. Posledica, so dobro plačane službe. Če nam država pobere 70% našega prihodka in imamo 22% ddv ostane bore malo za dobro življenje. Najemnine so 25% obdavčene, v Nemčiji 7%.
omega _v6
18. 03. 2021 18.54
+8
Ja in to izključno zaradi tega ker preživljamo celo armado lenuhov mora država ogromno vzeti!! Samo pomisli 27000 kulturnikov živi od delavcev v gospodarstvu!! Nevladniki letno poberejo 1,3 miljarde zato,da širijo svoje nabluze in so proti vsakemu napredku!!
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 19.07
+4
Omega meni je to že 20 let jasno, sem bil v privat in imel zaposlene. In vse skupaj zapr in se izselil.
Škrat na kvadrat
18. 03. 2021 18.27
+7
Politika ne sme reševati podjetja. Pika! Odpuščeni si bodo našli druge službe oz. zavod za zaposlovanje, kjer bodo dobili nadomestilo, komur pripada. Naj deluje trg. Dobri delavci bodo hitro dobili službe.
omega _v6
18. 03. 2021 18.55
+9
Točno tako samo poglejte koliko so zmetali v Muro,ki je na koncu itak propadla!!
zibertmi
18. 03. 2021 18.11
+4
politika je leto dni reševala življenja in delovna mesta,govorili ,oziroma pisali smo o tem,da najhuje šele prihaja, žal.plitika bo slej ko prej odšla in s prstom ,kot to janez zna ,kazala na druge
Ticexm
18. 03. 2021 17.37
+3
Stalekarjo se oke svetijo
Petarda10
18. 03. 2021 18.01
+7
da bo lahko se vec delavcev izkoriscal kot pa jih...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.