Gospodarstvo

Adria Airways tudi uradno brez tretjega letala. Zaposleni: Želimo leteti še naprej

Ljubljana, 23. 09. 2019 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š./L.Š./STA
Komentarji
286

Usoda Adrie Airways je vse bolj negotova. Potem ko je agencija za civilno letalstvo podjetju prepovedala letenje z dvema letaloma, so zdaj potrdili, da je, kot smo že poročali, prizemljeno tudi tretje letalo. Še naprej se vrstijo zamude in odpovedi letov, vodstvo pa poudarja, da intenzivno išče rešitve. Stanje bodo pojasnjevali tudi agenciji, ki jim bo za ohranitev licence dala določene zahteve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Adria Airways pred stečajem?
    03:11
    Iz 24UR: Adria Airways pred stečajem?
  • Iz 24UR: Sestanek vodstva in zaposlenih
    01:06
    Iz 24UR: Sestanek vodstva in zaposlenih
  • Iz SVETA: Nove težave Adrie
    02:31
    Iz SVETA: Nove težave Adrie
  • Iz SVETA: Koga jezijo odpovedi letov?
    04:40
    Iz SVETA: Koga jezijo odpovedi letov?
Usoda Adrie Airways je vse bolj negotova. Potem ko je agencija za civilno letalstvo podjetju prepovedala letenje z dvema letaloma, so zdaj potrdili, da je prizemljeno tudi tretje letalo.
Usoda Adrie Airways je vse bolj negotova. Potem ko je agencija za civilno letalstvo podjetju prepovedala letenje z dvema letaloma, so zdaj potrdili, da je prizemljeno tudi tretje letalo. FOTO: Shutterstock

"Letalo z registracijsko oznako S5AAL, ki ga je za izvedbo poletov uporabljala družba Adria Airways, je bilo lastniku vrnjeno v petek v skladu z dogovorom med družbo Adria Airways in lastnikom letala. Razlog za vrnitev (in ne prizemljitev) je optimizacija obstoječe flote družbe Adria Airways glede na predviden urnik letenja v zimski sezoni," so poudarili v Adrii.

Kot je pojasnil direktor agencije za civilno letalstvo Rok Marolt, je bilo omenjeno letalo sicer že dalj časa prizemljeno v Maastrichtu na Nizozemskem in ni neposredno vplivalo na odpovedi letov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so konec tedna pojasnili, da vzvodov za pomoč Adrii nimajo, so pa odgovorni, da zagotovijo povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav. Kot so navedli, so pripravili zakonski predlog, s katerim bi po potrebi omogočili subvencioniranje nekaterih letalskih linij.

Agencija je pristojna tudi za reševanje težav potnikov, vendar morajo ti težave najprej poskusiti rešiti z letalskim prevoznikom. Če so po dveh mesecih brez odgovora, se lahko obrnejo na agencijo. "Tega pa je že sedaj toliko, da smo zasuti," je dejal Marolt.

V tem tednu je javna agencija za civilno letalstvo odgovorne pri Adrii Airways pozvala na sestanek, na katerem bodo prevozniku dali določene zahteve za ohranitev operativne licence. Marolt je pojasnil, da bodo pri tem preučevali revidirano letno poročilo za lansko leto, torej stanje v letalskem prevozniku ob koncu lanskega leta. "Za vzdrževanje varnega letenja, varnosti letal in šolanje osebja morajo namreč imeti denar," je pojasnil. Ob tem je spomnil, da je z vidika varnosti Adria varna letalska družba, saj nobena letalska družba ne varčuje pri varnostnih ukrepih. "Kako jim to še uspeva, je tudi zame precej nenavadno. Očitno na račun nekaterih dobaviteljev," je pojasnil.

Marolt je v pogovoru za Večer minuli teden dodal, da so pri mesečnih nadzorih z vodstvom podjetja v zadnjih treh letih opravili dve ali tri ustne obravnave, v okviru katerih so jim zagotovili, da so na voljo zadostna finančna sredstva za varno letalsko operacijo. Končno odločitev naj bi sprejeli do konca oktobra.

Odprto pismo zaposlenih Adrie Airways

Avstrijski nizkocenovni letalski prevoznik Lauda je pilotom Adrie Airways ponudila zaposlitev po hitrem postopku, piše portal exyuaviations.com. "Razumemo, da je to težko obdobje za vas in vaše družine. Lauda ima takojšno priložnost za zaposlitev za kapitane in prve oficirje na Dunaju in Palmi de Mallorci," so zapisali v pismu pilotom.

Na javnost so se danes obrnili tudi svet delavcev in zaposleni v Adrii, ki so v odprtem pismu opozorili, da Adria Airways niso le direktorji, lastniki in investitorji, temveč tudi 558 zaposlenih. "558 nas je, vsak s svojim obrazom, imenom in zgodbo. Na prvo žogo nas povezuje to, da vsi skupaj dnevno zagotavljamo, da naša letala potnike varno pripeljejo do cilja."

Pišejo, da je delovati v trenutni situaciji in javnosti, za katero se zdi, da komaj čaka, da del njih umre, težko. "Vsem nam je zelo težko. Znašli smo se sredi bitke, v katero nismo šli sami. Hvaležni smo, da nas v teh časih bodrijo mnoge, premnoge besede sodelavcev, družin, prijateljev, partnerjev, konkurentov, doma in iz tujine: 'Ne dajte se!', 'Mislimo na vas!'" Še vedno ponosno opravljajo svoje delo in na koncu dodajajo: "Naše sporočilo je le eno: Želimo leteti še naprej."

Dodali so, da so se znašli sredi bitke, v katero niso šli sami. Ob tem so izpostavili pripadnost letalski družbi, ki so jo izkazali tudi danes dopoldne, ko je posadka na letalu med Ljubljano in Brusljem klicni znak poleta poimenovala ADR4EVER.

Celotno pismo smo objavili na dnu članka.

Jutranji let v Bruselj je imel poseben klicni znak, na željo pilotov jim je kontrola letenja odobrila klic Adria For Ever (ADR4EVER), kar pomeni 'Za vedno Adria'.
Jutranji let v Bruselj je imel poseben klicni znak, na željo pilotov jim je kontrola letenja odobrila klic Adria For Ever (ADR4EVER), kar pomeni 'Za vedno Adria'. FOTO: Flightradar24

Potniki pomoč iščejo tudi pri Fraportu, kjer so okrepili klicni center

Kot smo že poročali, pa so se potem, ko je Adria prejšnji teden ostala brez dela flote, zvrstile tudi zamude in odpovedi poletov Adrie Airways, ki jih je pričakovati tudi v prihodnjih dneh.

Glede na trenutne težave Adrie Airways pa je na mestu tudi vprašanje, do česa so potniki upravičeni, če ostanejo brez leta. V vsakem primeru mora letalska družba, ki let odpove ali pričakuje zamudo več kot petih ur, potniku ponuditi izbiro med povračilom cene vozovnice ter spremembo poti bodisi takoj, ko je to mogoče, ali pa pozneje po izbiri potnika, če mu to bolj ustreza, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Agencija za civilno letalstvo pozorno spremlja razmere v letalskem prevozniku, ki je od leta 2016 v lasti nemškega sklada K4 Invest. V tem času se je srečeval s poslovnimi težavami in grožnjo insolventnosti, zaradi česar so ga konec leta 2017 lastniki že dokapitalizirali. Če bi Adria Airways pristala v stečaju, bi agencija preklicala operativno licenco, sicer pa delovanje prevoznika lahko ustavijo tudi upniki in dobavitelji ali lastniki letal.

"Ne znam oceniti, koliko časa Adrio loči od stečaja. Lahko je to pet dni, 15 ali en mesec. Lahko pa tudi ure ali minute. Stečaj je pet pred dvanajsto. Drugi lastniki letal se lahko odločijo za enak korak in Adria čez noč ostane brez flote. To je resna stvar," je dejal Marolt.

Ob težavah Adrie Airways številni potniki pomoč iščejo tudi pri upravljavcu brniškega letališča Fraportu Slovenija. V podjetju so zato okrepili klicni center. Spremljajo pa tudi razmere v zvezi z Adrio in se, kot pravijo, nanje odzivajo. Podrobnosti o morebitnem planu B ob propadu Adrie sicer ne razkrivajo, se pa tudi na tako možnost pripravljajo.

Adria ne navaja, s kom se pogovarja o morebitnem sodelovanju

"V primeru odpovedi poleta se potnikom trudimo najti kar se da hitro in najbolj optimalno spremembo poti," so pojasnili v Adrii, kjer pa ne navajajo, s kom se pogovarjajo o morebitnem sodelovanju, ki bi jih lahko rešilo pred stečajem.

Adria Airways je pred časom vsa svoja letala prodala liziniškim hišam in jih sedaj najema, težava pa se je pojavila, ker so zaradi dolgov tem hišam ostali brez dela flote. Sodeč po zapisanem na njihovi spletni strani so danes odpovedali jutranji polet iz Prištine v Frankfurt, prav tako tudi popoldanski polet iz Prištine v Frankfurt.

Adria ima po lastnih navedbah v svoji floti tri letala Airbus 319 (vsa od njih izvajajo redne dnevne operacije), šest letal CRJ900 (redne operacije izvajajo štirje od njih, dva sta na rednem servisu), dve letali CRJ700 (obe letali izvajata redne dnevne operacije) in šest letal Saab2000 (eno od njih izvaja redne operacije, tri letala so na rednem servisu, dve letali pa nista vpisani v register).

Odprto pismo zaposlenih Adrie Airways
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
23. 09. 2019 21.38
+6
Kdaj bojo pa tistega Pučnika dol vrgl iz brnškega letališča. Pr tolkih imenih dajo enga svečkarja ki ni a ma zero naredu za ta letališče.
hotchilipoper
24. 09. 2019 07.39
+1
Naj še pučnika prodajo,da bo ostal samo brnik
zemljan10
24. 09. 2019 09.35
+1
Ne za letališče,za Slovenijo. Če pa po drugi strani razmisliš,je pa dosti naredil.Odselil se je v Argentino.
setisfekšn
23. 09. 2019 21.22
+3
Ni res da javnost komaj caka konca!jaz vam osebju iskreno zelim da obdrzite podjetje s svojim zagnanim delom in ohranite zacetke inexadrie avioprometa in zelim vam da premagate te vsiljene in negospodarne tezave nesposobnih vodstev postavljenih s strani drzave ve se katerih!tistih ki so vam prodali letala in vam onemogocili normalno delo!!letala ki so jih prodali sovam nazaj vrnili z oderuskim najemom katerega se ne da placevati!!zelim vam se mnogo letenja v nasi adrii in ne drugot po svetu!!!!
zemljan10
24. 09. 2019 09.36
Miriyam
23. 09. 2019 21.09
+2
Takole večer ?? Zgodba z Adrio je zrcalo slovenskega političnega razkroja. Leta 2016 je država našega letalskega prevoznika prodala nekemu no-name nemškemu skladu 4K. Večina nas je bila prepričanih, da je v nemških rokah naša Adria varna. Da je država novega kupca dodobra preverila in razmislila o njegovih dolgoročnih razvojnih namerah. Pred prodajo je država Adrio dokapitalizirala še s 3,1 milijona evrov, da bi podjetje okrepljeno in zdravo prešlo v nove roke. Dokapitaliziral jo je baje tudi novi kupec za približno milijon. Sama dokapitalizacija je potekala čez podjetje 4K KNDNS — mimogrede: le kdo, ki si želi uveljaviti blagovno znamko, si lahko izmisli takšno ime?! —, ki je imelo samo 25.000 evrov ustanovnega kapitala.
srebrnibreg
23. 09. 2019 21.20
+3
puspan 15.03.2016, 16:57:44 +7 Propadli so upi tvojih, da bi spet sesali tam, kjer nimajo kaj iskati. .................preberi enega od postov vas janšistov kako ste uživali ob takratni prodaji. Sedaj ste pa seveda zadevo spet obrnili tako, da bi lahko okrivili Marjanovo vlado za ta razpad na Brniku.
Krta?a 21
23. 09. 2019 21.33
+4
z3lvic4
23. 09. 2019 20.39
+1
glede vsega skupi...lohka recem en kup enga nabijanja in natolcevanja,tako enih kot drugih...
MahatmaGandhi
23. 09. 2019 20.22
-1
Delavci Adrie so še nedavno hoteli stavkati, sedaj pa stojijo 100 % za podjetjem. Hitro se zadeve obračajo, pa si propada Adrie ne želim. Ampak po toliko slabih novicah mislim, da ni junaka, ki bi rezerviral in plačal še kakšno karto pri Adrii. In brez prodanih kart je konec. Ampak glede na konjunkturo v svetu, si bo lahko kar nekaj ljudi, pilotov in podpornega osebja našlo službo v tujini.... tako da bo v par letih zadeva pozabljena.... letimo pa že danes iz Benetk, Zagreba, Dunaja.... tako da propada večinoma niti ne bomo opazili
Krta?a 21
23. 09. 2019 21.35
+0
Ne vem kaj sploh še delaš pri nas če je v tujini tolk lepše? Aja spet en desni, kva se jest to matram dopovedoval....
fotr80
23. 09. 2019 19.59
+0
cimprej naj potonejo...za ta pridne pri adrii se bo vedno naslo delo, v tem primeru zal samo v tujini...kravatarje pa pred sodisce, ker je jasno, da so firmo izropal...zato pa so takoj prodali letala, da so si povrnil vlozek in zasluzili zraven, ker najema niso placeval. cudim se, da nobeno letalo ni dol padlo, ker kakor vem, so tudi zelo sparal pri vzdrezavnju. veliko letim in moram rect, da samo z Adrio sem vedno imel malo strahu, ravno zaradi tega, ker vem da so sparal na vseh koncih.
srebrnibreg
23. 09. 2019 19.59
+7
Za janšiste kateri spet na veliko opletajo o Jankoviču in Šarcu zaradi problemov Adrie moram prilepi dokaz iz drugega vira, da spet blebetajo v tri dni brez osnove in brez realnosti. Glavno je, da lahko lažejo, zavajajo in manipulirajo ter si prikrajajo resnico za pljuvanje po nič krivem političnem nasprotniku.
srebrnibreg
23. 09. 2019 19.59
+8
Adria Airways že prodana, novi lastnik bo nemški sklad 4K Invest Delničarji Adrie Airways so z veliko večino potrdili dokapitalizacijo (in prodajo slovenskega letalskega prevoznika. V lastniško strukturo stopa nemški investicijski sklad 4K Invest.
srebrnibreg
23. 09. 2019 20.00
+11
Torej kaj ima Jankovič ali Šarec s tujo firmo pri nas? Bomo mi davkoplačevalci še in spet krili izgubo Nemcev kateri so skoraj zastonj prišli do letališča?
setisfekšn
23. 09. 2019 21.27
+1
Kollerik
23. 09. 2019 19.56
+14
Kdo bo kazensko odgovarjal za razkroj Adrie?
Eastman
23. 09. 2019 19.47
+15
Država je že pred leti zamudila priložnost da bi bila prvi avio operater v bivši Jugi. Pač državica brez vizije. V Adrio sta potem prišla mladiček Tufek in njegov mentor Tajnikar. Tufek je s svojimi pajadaši ropal, Tajnikar pa preizkušal svoje neuspešne ekonomske teorije, rezultat pa je uničena Adria, zgubljeno znanje in izkušnje. Tajnikar pa še kar pametuje in predvsem poučuje mlade ekonomiste.
setisfekšn
23. 09. 2019 21.30
+4
Tajnikar ni v stanju ustanovit svoje podjetje in ga uspesno vodit z parimi ljudmi kaj sele adrio!!!to je brezvezni teoretik ki mlati prazno slamo!!!
Viejo cabron
23. 09. 2019 19.36
+1
Zakaj se glede Adrie gre naša vlada državnega kapitalizma? Naj prepusti zadevo tržnim zakonitostim in jutri bo že na Adrijenem mestu drugi ponudnik letov. Kdo pa mene in moj gospodinjski proračun financira?? Imamo kapitalizem??
srebrnibreg
23. 09. 2019 19.51
+8
Naša država z Adrio nima nič, ker je Adria pod Nemško komando.
User1538643
23. 09. 2019 19.23
+4
Tudi jaz želim leteti...
Kollerik
23. 09. 2019 19.53
+1
če bo šla adria cugrund, boš lahko letel samo še od močnega stafa... :))
Frigo
23. 09. 2019 19.19
+4
Zoki reši problem ti ga lahko k ti je ostalo 29 mil ( lahko tudi Jurček )
BigBoss
23. 09. 2019 19.18
-5
Vlada Marjana šarca nima za Adrio 4 miljone ni pa noben problem odpisat 29 mio eur kolegu Zoranu kot levicar se sramujem.
Viejo cabron
23. 09. 2019 19.36
+21
srebrnibreg
23. 09. 2019 19.52
+14
Ne motaj spet nekaj brez veze samo, da lahko pljuvaš po svojem političnem nasprotniku. Adria je last Nemcev ne pa naše države.
hotchilipoper
23. 09. 2019 19.16
+1
Bo zoki zrihtal,nje
kitzbill
23. 09. 2019 19.11
+1
ma, še en štrajk ruknit pa bo
D3MoN
23. 09. 2019 19.06
+0
Moto Šarčeve vlade sovpada z tole tragedijo: " Kdor visoko leta - nizko pade." Se vidimo na tleh Marjan, me prav zanima, kako boš prišel čist ven iz tega svinjaka. Pa Milana pozdravi!
bmwgs
23. 09. 2019 19.04
+7
Zdaj bo počasi začelo vozit vladno letalo, prva relacija lj- goli otok.
Frigo
23. 09. 2019 19.21
+3
ho?emVšolo
23. 09. 2019 19.02
+8
Uporabnik1385495
23. 09. 2019 18.54
+7
Zaposleni zelijo leteti.Kakor izgleda bodo res,le razdalja bo bolj kratka.Odleteli bido iz Adrie.
jaz77
23. 09. 2019 18.52
+8
Mene zanima kdo so polovica zaposlenih od uprave pri adriji ki niso piloti ali kabinsko osebje.
z3lvic4
23. 09. 2019 20.42