Gospodarstvo

Načrte za novo Adrio so pripravljali ljudje, ki so dolga leta delali v propadli letalski družbi

Ljubljana, 17. 11. 2019 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
296

Država še ne ve, ali se bo odločila za projekt Air Slovenia, letalsko družbo, ki bi lahko nadomestila propadlo Adrio Airways. Kot smo izvedeli, so načrte za to novo družbo delali tisti, ki so bili zaposleni v propadli družbi, medtem pa certifikat letalskega prevoznika Adrie Airways še vedno obstaja, interesenti za nakup pa še vedno preverjajo, ali se ta izplača.

Državna reševanja oziroma iskanja rešitev za nadomeščanje letalskih povezav so eden za drugim klavrno propadala. Kljub opozarjanju novinarjev, da v Adrii Airways ni vse potekalo, kot bi moralo, so se nadzorni organi in politiki obračali na drugo stran. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v intervjuju za Mladino povedal, da so določene zadeve v poslovanju takšne, da bi morale zanimati preiskovalne organe. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pred kratkim trdila, da so bili čez noč postavljeni pred dejstvo, govora je bilo o stečaju Adrie Airways.

Letalstvo v Sloveniji: Prihodnost letališča Edvarda Rusjana v Mariboru je vsak mesec bolj črnogleda, ministrica Alenka Bratušek je tudi takrat trdila, da so bili pred dejstvo postavljeni čez noč, kar pa smo pokazali, da ni res.

To ne drži, saj so v njenem ministrstvu že mesece pred stečajem pripravljali neslavni načrt za subvencioniranje letalskih linij, ki ni prešel niti osnovnih političnih in strokovnih sit, čeprav je ministrica zagotavljala, da so naredili vse, kot bi morali. Pa niso, saj so strokovnjaki opozarjali, da je bil osnutek zakona pripravljen slabo, in da tisti, ki so ga pripravljali, niso razumeli, kaj subvencioniranje linij v evropskem pravu pravzaprav pomeni. Ko je pristalo prvo Lufthansino letalo, se je kakršna koli možnost razblinila. Prav tako so se tako Bratuškova kot drugi ministri, ki so bili vpleteni v sago o Adrii, že mesece zavedali, kaj so nevarnosti in kaj se lahko zgodi. Odziv je bil sicer pričakovan, saj bi kakršna koli intervencija v močno zadolženo družbo Adria Airways nemške lastnike 4K vsaj delno odvezala odgovornosti, kar pa država ni želela storiti. V času hiranja letalskih povezav, stalnega združevanja letov, ki so razburjali potnike, odpovedi letov – se ni do zadnjih dni odzvala nobena državna inšpektorska agencija, ki se ukvarja s pravicami potrošnikov? Kje so bili vsi inšpektorati, ko so potniki in mediji mesece opozarjali na kršitve pravic potrošnikov? 

Številni tuji letalski prevozniki, kot sta Swiss in Lufthansa, so prevzeli nekatere linije od Adrie Airways in s tem omejili finančne priložnosti za novo družbo.
Številni tuji letalski prevozniki, kot sta Swiss in Lufthansa, so prevzeli nekatere linije od Adrie Airways in s tem omejili finančne priložnosti za novo družbo. FOTO: Miro Majcen

Številni vpleteni, odločitve pa ne sprejme nihče

Težava se je začela pojavljati, ko so se politične odločitve delale vzporedno, večina zadev je bila vsaj neformalno dogovorjena že nekaj mesecev, a, kot kaže, so bile zelo slabo načrtovane. Adria Airways je imela dva pomembna "papirja": licenco letalskega prevoznika (AOC) in operativno licenco (OL), nad katerima bdi Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije (CAA). Mandat CAA je bil jasen: zagotavljati varnost letalskega prevoza, kar so počeli do zadnjega dne Adrie Airways, in CAA najverjetneje ni želela biti tista, na katero bi se 4K lahko skliceval, da je Adrii prestrigla krila. Varnost potnikov nikoli ni bila ogrožena, zgolj denar tistih, ki so karte še vedno kupovali, kar pa je bilo v pristojnosti številnih nadzornih organov, ki pa se niso zganili do zadnjih dni.

Ko je Adria razglasila stečaj, je CAA odvzela zgolj operativno licenco, AOC še vedno obstaja, po njihovih besedah je zgolj suspendiran, a to ne pomeni, da bo ponovna vzpostavitev licenc enostavna; Adria ima na te vpisane saabe, teh pa skoraj nihče ne uporablja. 

Kako je to mogoče? AOC je po obrazložitvi ICAO (mednarodnega združenja za civilno letalstvo) licenca, ki kaže, da je letalska družba zmožna opravljati komercialne letalske prevoze. Za to dovoljenje so potrebna številna dokazila, med drugim pa: plovna (brezhibna) letala, zadostno število ljudi, imenovanje ključnih ljudi, ki so odgovorni za nadzor, izobraževanje in vzdrževanje letalskih operacij. Kot so nam odgovorili na CAA, sta "AOC in OL (operativna licenca) dva ločena dokumenta: AOC je eden izmed pogojev za pridobitev OL in izkazuje tehnično izpolnjevanje zahtev za izvajanje operacij. Ko tehnični pogoji niso več izpolnjeni, organ, pristojen za izdajo AOC, presodi, kakšen ukrep je glede na težo pomanjkljivosti ustrezen, in postopa v okviru pooblastil iz predpisov EU. Sama uvedba stečaja ne pomeni suspenza/preklica AOC. Agencija pa je že pred suspendiranjem AOC preklicala OL, ki (izkazuje finančno ustreznost letalskega prevoznika in) letalskemu prevozniku dovoljuje opravljanje zračnih prevozov in zato tudi ni potencialne nevarnosti za ogrožanje letalske varnosti."

Adria (v stečaju) tako nima plovnih letal, prav tako je stečajni upravitelj odpustil vse zaposlene, to torej pomeni, da nima ne odgovornih ljudi, ki bi lahko nadzorovali letalske operacije, kaj šele zadostnega števila – podjetje je samo še na papirju, licenca pa še vedno obstaja. Edina vrednost, ki je vezana na AOC, so tako imenovani sloti na mednarodnih letališčih, ki jih je uporabljala Adria Airways, pa še teh slotov nihče ne more zagotoviti, saj obstajajo jasna pravila, kdaj se obdržijo: letalski prevoznik mora na slote leteti pravočasno, vsaj 80 odstotkov časa v preteklem letu. Tisti, ki bi prevzel AOC, bi tako imel nalogo, da, preden bi dobil operativno licenco, nanj veže nova letala, nove procedure, nove priročnike, imenuje nove odgovorne osebe in dokaže, da je sposoben kontinuirano voditi te procese. Adria je šla v stečaj konec septembra, kdaj bi jo lahko, če bi se nekdo odločil kupiti AOC, ponovno zagnali, ne zna nihče napovedati, vsekakor pa bo trajalo nekaj mesecev. Vprašanje je torej, ali bodo evropska letališča zadržala vse slote? 

Nova letalska družba naj bi imela pet letal.
Nova letalska družba naj bi imela pet letal. FOTO: Miro Majcen

Ljudje, vpeti v letalstvo, nam povedo, da CAA sledi logiki, ker Adria ne leti, letalska varnost potnikov ni ogrožena, s tem praktično omogoča manever, s pomočjo katerega so želeli državi, ali drugim, olajšati nakup AOC od Adrie in ustanoviti novo letalsko družbo. Zdaj pa je CAA postavljena pred nove težave, če so sprva v političnem ozadju govorili, da je treba podaljšati za krajši čas, in so to bili pripravljeni storiti, se bo zdaj začelo še bolj zapletati, saj prevzem AOC v rokah stečajnih postopkov ni rešen v nekaj dneh. CAA bi lahko zopet šla v podaljševanje AOC licence, saj potniki niso ogroženi, prav tako ne njihov denar, saj operativnih letal v družbi v stečaju ni, a vprašanje je, kako dolgo in ali se bo zgodil jasen načrt? Trenuten AOC je sicer suspendiran do konca leta.  

Država zgolj s partnerjem

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je prejel pet različnih ponudb, DUTB med njimi ni, a to ne pomeni, da država ne bo sodelovala pri izgradnji letalske družbe. Po naših informacijah so pri državnih načrtih za drugo letalsko družbo in pripravi poslovnega načrta sodelovali nekateri ključni ljudje v Adrii Airways, ki so tam bili že leta in preživeli že številne menjave vodstva. Država še vedno razvija te načrte in ni obupala, tudi kar se tiče sodelovanja s strateškim partnerjem. Ponudbe so med drugim oddali Joc Pečečnik, Izet Rastoder in Ivo Boscarol.

Joc Pečečnik je dodal, da pri tem sodelujejo s podjetjem iz tujine, ki se ukvarja z letalstvom. Izet Rastoder, ki je obogatel z uvozom banan, zdaj pa vlaga tudi v nepremičnine in druga podjetja, je povedal, da se zanima za Adrijino spričevalo AOC. 

Zanimanje za Adrijino letalsko šolo pa je izrazil direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Kot je dejal za STA, Pipistrel že ima svojo letalsko akademijo, vendar bi jo rad nadgradil z Adrijino šolo in jo z njo združil. Pipistrelova letalska akademija bi se po nakupu nato preselila na Brnik in delno tudi v Maribor, saj je tamkajšnje letališče primerno za šolanje, tako začetno kot tudi kasnejše šolanje na večjih letalih.

Kot pa je Pečečnik povedal za našo televizijo, so zdaj na vrsti analize vrednosti celotnega premoženja. "Pogledali bomo, ali so 'sloti' še živi, če nas bo agencija čakala, če bo vse v redu, smo zagotovo zainteresirani," še zagotavlja Pečečnik. Zgodba o usodi blagovne znamke Adria Airways bo tako jasna v kratkem, vsekakor pa zgodbe iz tujine kažejo, da traja veliko mesecev, če ne celo let, da se vzpostavijo stabilne letalske operacije. 

Ko je Adria razglasila stečaj, je CAA odvzela zgolj operativno licenco, AOC še vedno obstaja, po njihovih besedah je zgolj suspendiran. Kar pa je po mnenju naših sogovornikov "nenavadno".
Ko je Adria razglasila stečaj, je CAA odvzela zgolj operativno licenco, AOC še vedno obstaja, po njihovih besedah je zgolj suspendiran. Kar pa je po mnenju naših sogovornikov "nenavadno". FOTO: Miro Majcen

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
18. 11. 2019 20.06
+3
.kaj niso na podoben"" način z ličkali vseh naših krasnih fabrik
gekados
18. 11. 2019 19.26
+5
MA država naj gre v 3 krasne, so jo zagonili zdaj oa bi radi spet imeli.
Transformerji
18. 11. 2019 13.24
+12
Načrte za novo Adrio so torej delali ljudje, ki so delali v propadli letalski družbi. Kaj je torej novega? Zakaj nam vse propada? Zaradi korupcije in mafije, kjer pameti ne potrebuješ, da nekaj resnično rešiš in nekaj pametnega, uspešnega narediš. Imeti jo moraš samo toliko, da lahko šteješ svoje dohodke in prihodke.
France Primoži?
18. 11. 2019 14.12
-10
Ne komentirajte nekaj kar ne poznate! Ne letalstva ne ljudi, ki so to pripravljali!
Transformerji
18. 11. 2019 16.31
+4
Mogoče res nič ne poznamo, vendar vemo, da našega, zadnjega in edinega letališča ni več - popravljam, pristajalne in vzletne steze so še tam. Poznamo pa tudi našo mafijsko in korupcijsko državo, to je pa tisto glavno!
France Primoži?
18. 11. 2019 18.01
+2
Ne znate ločiti niti letališča in prevoznika , pa kar otresate!
Pokahontas77
18. 11. 2019 19.05
+4
Pokahontas77
18. 11. 2019 19.08
+3
Gospod ocala bote mogli nataknit...sej Transformerji sprasuje,zastavlja vprasanja...tisto kar pa odgovarja je pa namestu. Francl, vahko not😘
Tromblon
18. 11. 2019 19.58
+4
Po vaših komentarjih sodeč, ste tem ljudem blizu in če so tako sposobi, zakaj ne greste z lastnim kapitalom v ta načrt. Banke upnice bodo zagotovo prepoznale vaše sposobnosti in kompetence, ki jih imate. Ampak ker domnevam, da ste že celo življenje pri koritu, ki vam ga filamo mi državljani in ste zgubili stik z realnim gospodarstvom vam želim veliko uspeha v življenju in svetujem, da se spravte delat. ADRIJE NI VEČ!!!! in tako naj tudi ostane pa.
hisne
18. 11. 2019 08.21
+9
naj bo samo ne državna da se nebo kradlo več ,mislim da je dost kraje in da je čas za malo spoštovanja
brezveze13
18. 11. 2019 08.37
+10
hisne: v vsakem primeru bo država imela prste vmes, bo dala subvencijo iz davkoplačevalskega , kar si bodo potem med sabo porazdelili, država bo morala pa kasneje najeti kredit, ker tako denar iz proračuna izgine
hisne
18. 11. 2019 12.35
+3
subveninšđje pa tako dajo vse države tukaj pa res ni nič spornega samo da so politiki čim dlje stran
hisne
18. 11. 2019 12.36
+1
anakondabox
18. 11. 2019 07.53
-1
Adria leti, prileti in odleti. #neznano kam
oježeš
17. 11. 2019 21.12
+12
Pa kdo še ne verjame, da to delajo politiki: "Številni vpleteni, odločitve pa ne sprejme nihče." In še, Nihče ni za nič odgovoren.
Pokahontas77
17. 11. 2019 21.21
+9
Oježeš, važno da dajejo vtis, da rešujejo svojo napako. en sam fake jih je
brezveze13
17. 11. 2019 20.51
+26
ustanavljajo jo isti ki so zafurali staro? se pravi da si ustvarjajo novo gnezdo ki jim bo valilo zlata jajca iz davkoplačevalskega denarja
oježeš
17. 11. 2019 21.14
+19
Zapreš firmo, dolžni vse povprek in zakon dopušča, da odpreš novo firmo, s katero nisi več nikomur nič dolžen in lahko začneš nadaljevati, kot si delal v prejšnji firmi. Pa ljudje, zapreti je treba te in še tiste, ki to dopuščajo.
France Primoži?
18. 11. 2019 14.14
-7
brezveze13, vaš psevdonim vse pove. pišete brez veze o stvareh in ljudeh, ki jih ne poznate!
flojdi
18. 11. 2019 20.09
Pokahontas77
18. 11. 2019 21.54
+1
extradeluxe
17. 11. 2019 20.36
+19
naj garantirajo z lastnim premoženjem tile mojstri ki delajo plane za novo družbo. Kaj slišim? Aja, ste se samo hecali. Ok. Over and out.
kakamujo
17. 11. 2019 20.20
+0
Naj kupuji najvecja letala na svetu in naj vozijo yugo migrante iz sarajeva in skopja gor in dol ja
Fatanamoru
17. 11. 2019 20.08
+20
zgodbe in govora o Adriji bi moralo biti konec......je bilo že dovolj škode narejene davkoplačevalcem iz strani tega propadlega luzerskega podjetja
Pokahontas77
18. 11. 2019 10.38
+4
Fatanamoru, aja, a kar takole, konec??? Šele začet bi se morala in odgovorni na vladi biti kazensko ovadeni....to je nedopustno, da so uničili kar so uničili in pika. nikakor pa ne konec!!!!!
France Primoži?
18. 11. 2019 14.16
-2
Predlagam da s Fato ostanete na moru! Bo koristneje!
Pokahontas77
18. 11. 2019 18.57
+1
Francl a se vam mal mede? Aja tablet niste vzeli😘
User300173
17. 11. 2019 19.40
+18
Država nima kaj ustanavljati podjetja, katerega predhodnik je propadel, temu pa je botrovala ta ista država. Denar vržen stran. Najprej razčistiti, kateri nesposobnež se je podpisal pod prodajo infrastrukture, torej letališča. Raje naj ponudi privatnim interesentom kake olajšave pri ustanovitvi podjetja. Navsezadnje zakaj propad letalskega prevoznika vznemirja toliko ljudi, ko pa so podjetja na Primorskem propadala kot domine tega nobenega pretirano ni skrbelo. Kor Primorec se mi zdi butasto dajati davkoplačevalski denar v luknjo brez dna. l naj se v Bruselj vozijo s splanikom ...kakor nekoč v Beograd.
User300173
17. 11. 2019 19.41
+14
Politiki naj se v Bruselj vozijo s spalnikom...
Pokahontas77
17. 11. 2019 20.29
+14
Bravoooooooo! Mislim, da nas veliko tako misli!
SHDS
17. 11. 2019 19.21
+2
Domendo
17. 11. 2019 20.47
+4
flojdi
18. 11. 2019 20.10
komel123
17. 11. 2019 19.14
-9
Forumaši kako ste lahko tako negativni, škodoželjni in pišete delne resnice, ki ne prenesejo resne presoje? Ja, nekateri iskalniki vam ponudijo čudovite cene (450 eur v San Francisco naprimer) ob točno določenem datumu čez 3 mesece brez možnosti vračila kupnine,... in drugimi omejitvami. Kdo lahko tako potuje, morda kak študent, brezposelni,..., redko pa državljan s službo, družino,... Takšne ponudbe so bile vedno in niso nobena novost. Skratka pisanje populizmov z nekim ciljem ustvarjanja splošnega negativizma! Res je čudno, da nek poslovni načrt sestavljajo ljudje, ki so najbrž problem in ne rešitev problema. Po drugi strani pa najbrž razpolagajo z podatki, ki so relevantni in če jih je pri tem nekdo pravilno interpretiral to ni nujno slabo,... Vprašanje je tudi kaj je ostalo kot tako imenovana poslovna celota, najbrž ne to kar si predstavljajo potencialni kupci.
Important notice
17. 11. 2019 18.57
+23
Ja to so itak načrtovali toliko let, kolikor dolgo so kradli denar z namenom pokopati Adrio in ustanoviti novo Adrio, kjer bi bili lastniki. Simpl! Tako so pokradli in uničili slovensko gospodarstvo. Saj so delali po istem receptu. Niso si izmislili nič novega.
hisne
17. 11. 2019 18.38
+15
pokradli so kar so imeli in jo prodali za mali denar in sedaj so zadovolnji vsi na vladi kaj bodo sedaj delali nekaj na novo naj pustijo privat če se da in pika če bo še ostalo kaj pilotov pa je vprašanje
Borec21
17. 11. 2019 17.18
+23
Kaj nimamo že dovolj Teš 6 ,kraje v Probanki politični bankomat tajkunov
Kliko7
17. 11. 2019 16.55
+32
Tole Bratiskovo mal na hladno
Domendo
17. 11. 2019 16.48
+17
Najboljše bi bilo, da letališče primenujejo v azilni dom Zdravko Počivalšek in v njem nastanijo begunce. Bo več profita iz Evropskih sredstev.
RedCell
17. 11. 2019 16.45
+24
Tufek mora nujno biti zraven...pa mogoče še vsi odpikani Telekom Boys zadnjih par let... za nameček pa še kak bivši LDS-ovec. Šef kabineta bo pa Mirko Bandelj...
Kliko7
17. 11. 2019 16.56
+16
CenzuriraniPolde
17. 11. 2019 16.42
+9
A se vi hecate, al kaj?
RedCell
17. 11. 2019 16.46
+4
RedCell
17. 11. 2019 16.46
+4