Gospodarstvo

Afera Enron: Fastow bi pričal

Houston, 09. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji glavni finančni direktor propadlega podjetja Enron, Andrew Fastow, je pripravljen sodelovati s tožilstvom.

Andrew Fastow bi rad zmanjšal kazen za svojo ženo
Andrew Fastow bi rad zmanjšal kazen za svojo ženo FOTO: Reuters

Sredi pogajanj s tožilci pravosodnega ministrstva ZDA je izrazil pripravljenost, da v zameno za nižjo kazen za svojo soprogo priča proti nekdanjima predsednikoma in generalnima direktorjema, Kennethu Layju in Jeffreyju Skillingu. Zapletena preiskava stečaja nekoč enega največjih ameriških energetskih podjetij je s tem pred pomembno prelomnico, ki dokazuje, da so bili dvomi v prizadevnost tožilstva zaradi tesnih vezi med Layjem in predsednikom Georgem Bushem morda odveč. Andrew Fastow je bil leta 2002 obtožen, da je idejni vodja navideznih partnerskih podjetij Enrona, prek katerih so vodilni uslužbenci podjetja ustvarjali navidezen dobiček za Enron, v resnici pa delali izgubo in v lasten žep spravili milijone.

Lea Fastow, nekdanja pomočnica zakladnika pri Enronu, naj bi s soprogom možem sodelovala tako, da je prejemala čeke po 10.000 dolarjev, s čimer se je izognila nadzoru davkarije.

Proti Fastowu so leta 2002 vložili obtožnico v 98 točkah, ki ga med drugim bremeni kriminalnega združevanja za oškodovanje Enrona, delničarjev, pranja denarja, davčnih utaj in številnih drugih kaznivih dejanj, za katere mu grozi več deset le zapora. Obtožnico v šestih točkah je prejela tudi njegova soproga Lea Fastow, proti kateri bi se moral sodni proces začeti 10. februarja. Po pisanju časopisa Houston Chronicle se Fastow zaveda, da se ne bo mogel izogniti zaporni kazni, vendar pa želi, da bi soproga dobila nizko kazen. Zakonca Fastow imata 4 in 8-letnega sina, zato želita skleniti dogovor, v skladu katerim ne bi istočasno prestajala zaporne kazni, da otroka tako ne bi ostala brez staršev. Proti 42-letnemu Fastowu naj bi se sodni proces začel aprila letos.

Tožilci si očitno zelo želijo Fastowega pričanja proti Layju in Skillingu, zato so pripravljeni na dogovor, vendar pa je zvezni sodnik David Hittner, ki je zadolžen za proces proti Lei, v četrtek dogovor sprejel le pogojno. Privolil je, da ji odmeri pet mesecev zapora, vendar po koncu 60 dni trajajočega preiskovalnega postopka pred izrekom kazni, če ta ne pokaže, da bi si zaslužila višjo kazen. Za Fastowa je zadolžen zvezni sodnik v Houstonu Kenneth Hoyt, ki je menda načeloma že sprejel dogovor po katerem bo nekdanji finančni direktor Enrona dobil 10 let zapora in plačilo 20 milijonov dolarjev kazni v zameno za sodelovanje s tožilstvom. Fastow naj bi sicer od Enrona nezakonito pridobil najmanj 30 milijonov dolarjev, od česar je že odštel pet milijonov za varščino, da se lahko brani s prostosti.

Andrew Fastow naj bi bil arhitekt partnerskih podjetij, zaradi katerih je Enron decembra leta 2001 propadel, ko je prišla v javnost resnica o njegovem finančnem stanju oziroma resnica o tem, da ima podjetje milijonske izgube namesto milijonskih dobičkov, kot so jih vodilni uslužbenci prikazovali tudi s pomočjo revizorskega podjetja Arthur Andersen, ki ga je prav tako doletela roka pravice.