Gospodarstvo

Afera Parmalat: Vpletene tudi banke

Rim, 07. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V finančni škandal v italijanskem prehrambenem koncernu Parmalat se vse bolj zapletajo tudi banke.

Državno tožilstvo v Parmi namreč, potem ko je nekdanji finančni direktor Parmalata Fausto Tonna v 12-urnem zaslišanju izčrpno poročal o povezavah med priprtim ustanoviteljem koncerna Calistom Tanzijem in finančnimi institucijami doma in v tujini, preučuje vlogo štirih italijanskih in štirih tujih bank v poslovanju z italijanskim velikanom.

Po poročanju današnjega dnevnika Il Giornale so tožilci s preiskavo začeli proti italijanskim bankam SanPaolo IMI, Intesa, Capitalia in Monte Paschi, španski banki Santander Central Hispano ter bankam Bank of America, Citigroup in JP Morgan. V prihodnjih dneh naj bi zaslišali vodilne managerje teh finančnih ustanov, predsednika druge največje italijanske banke SanPaolo IMI Rainerja Masero pa so zaslišali že pred tednom dni.

Zaslišanja naj bi pokazala, če so omenjene banke opogumljale investitorje k prodaji delnic Parmalata, čeprav so vedele za kritičen finančni položaj, v katerem je bilo podjetje. Rimska banka Capitalia, ki s 393 milijoni evrov kredita sodi med najbolj obremenjene Parmalatove banke upnice, pa naj bi na zaslišanju poročala o vstopu ustanovitelja Parmalata v njen nadzorni svet pred nekaj tedni. S polno paro pa tečejo tudi preiskave proti revizorskim hišam Deloitte & Touche in Grant Thornton.

Sicer pa Tanziju, ki je že priznal poneverbo 500 milijonov evrov, in osmim njegovim najbližjim sodelavcem očitajo goljufijo, ponarejanje bilanc koncerna in poneverbo denarja koncerna - v njegovi bilanci so odkrili luknjo v višini osmih milijard evrov. Po pričanju Tonne naj bi se denar podjetja nahajal na še dostopnih računih družb italijanske skupine.

Poleg tega se je danes sestal tudi nadzorni svet nogometnega prvoligaša AC Parma, ki je prav tako del koncerna Parmalat, v katerem pričakujejo, da bodo predsednik kluba in hkrati sin nekdanjega prvega moža Parmalata Stefano Tanzi ter celoten nadzorni svet podali odstopno izjavo. Stečajni upravitelj Enrico Bondi namerava najprej prodati več igralcev kluba, nato pa klub, ki ne sodi v temeljno dejavnost Parmalata, izločiti iz skupine.