Gospodarstvo

Afera v VW se nadaljuje

Berlin/Hamburg, 09. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi afere v zvezi s podkupovanjem poslancev in goljufijami je odstopil najpomembnejši mož VW – kadrovski direktor Peter Hartz.

Bernd Pischetsrieder obljublja, da bo afero razjasnil (Foto: Reuters)
Bernd Pischetsrieder obljublja, da bo afero razjasnil (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Predsednik uprave največjega evropskega izdelovalca avtomobilov Volkswagen Bernd Pischetsrieder bo v aferi s podkupninami in goljufijami, ki pretresa koncern, odločno razjasnil vse postopke in od vsakega zaposlenega, ki je škodil ugledu družbe, terjal, da prevzame odgovornost za svoja dejanja, je povedal v pogovoru za časnik Bild. Svoj odstop je v petek popoldne ponudil kadrovski direktor Volkswagna Peter Hartz, ki s tem »prevzema politično odgovornost za nepravilnosti v delu nekaterih posameznikov, ki jih je v prejšnjih tednih razkrila notranja revizija v podjetju,« so sporočili s sedeža koncerna. Nadzorni svet bo o ponujenem odstopu še odločal.

Kot je znano, je nemški dnevnik Bild pred nekaj meseci razkril, da je avtomobilska družba VW plačevala svoje nekdanje sodelavce, tudi ko so postali poklicni politiki, tako da so ob poslanskih plačah še naprej prejemali nakazila od Volkswagna in bili deležni drugih ugodnosti. Bild je poročal o šestih takšnih poslancih nemške socialdemokratske stranke (SPD), njihova imena pa naj bi objavil direktor koncerna Pischetsrieder. Vodstvo Volkswagna naj bi predstavnikom zaposlenih v t.i. podjetniškem svetu omogočalo tudi draga potovanja in druge ugodnosti v zameno za njihovo podporo pri uresničevanju poslovne strategije koncerna.

Peter Hartz je prevzel odgovornost in odstopil (Foto: Reuters)
Peter Hartz je prevzel odgovornost in odstopil (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Glavna akterja afere sta nekdanji kadrovski direktor Škode Helmuth Schuster in njegov nekdanji sodelavec Klaus-Joachim Gebauer, ki je bil v kadrovskem oddelku Volkswagna pristojen za odnose s podjetniškim svetom. Tožilstvo je proti njima že sprožilo preiskovalni postopek zaradi suma goljufije in poneverbe. Denar, ki je pripadal Volkswagnu in njegovi hčerinski družbi Škodi, naj bi prek različnih podjetij nakazala na lastne račune. Navidezna podjetja naj bi imela sedeže v Indiji, Angoli, na Češkem, v Luksemburgu in Švici.

Hartz je eden najbolj znanih in vplivnih nemških managerjev, ki je svoje ime posodil letos uvedeni odmevni in radikalni reformi nemškega trga delovne sile. Še sredi minulega tedna je zavrnil vse očitke, češ da je kakorkoli vpleten v afero s podkupninami in goljufijami, vendar je bil po ocenah poznavalcev pritisk premočen, saj je Hartz nenazadnje tudi osebni prijatelj kanclerja Gerharda Schröderja in član SPD.

Medtem ko se kancler Schröder ni hotel neposredno izreči o ponujenem odstopu Hartza in je ob robu srečanja voditeljev držav G-8 v Gleneaglesu le hvalil njegove zasluge, je vodja močnega nemškega sindikata IG Metall in namestnik predsednika nadzornega sveta Volkswagna Juergen Peters obžaloval njegov korak, enako tudi nemški minister za gospodarstvo Wolfgang Clement.

Hartz je kadrovski direktor v koncernu s sedežem v Wolfsburgu od leta 1993. Sodeloval je pri vseh pomembnejših dogovorih z delovnopravnega področja v podjetju, skupaj z dolgoletnim predsednikom podjetniškega sveta Klausom Volkertom, ki je odstopil prejšnji teden, pa sta veljala za "stebra" sistema Volkswagen - tesnega sodelovanja med upravo, sindikati in podjetniškim svetom.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1