Gospodarstvo

Agrokor zaradi Costelle prejel visoko globo

Ljubljana, 15. 10. 2019 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
4

Agrokor ni priglasil koncentracije ob prevzemu kostelske polnilnice vode Costella, zato mu je varuh konkurence spisal 53,9 milijona evrov kazni, odgovorni osebi pa 5000 evrov. Oba sta že napovedala vložitev zahteve za sodno varstvo, zato odločba še ni pravnomočna.

Na Agenciji za varstvo konkurence so v sporočilu za javnost navedli, da so postopek o prekršku vodili zaradi nepriglasitve koncentracije podjetij Agrokor AG in Ardeya Global Ltd.

V Švici registrirani Agrokor AG, ki je v 100-odstotnem lastništvu 'starega' Agrokorja, je namreč pridobil 100-odstotni delež v podjetju Ardeya Global Ltd. iz Dubaja, ki ima v lasti Costello. Kot spominja časnik Dnevnik, je podjetje iz Združenih arabskih emiratov kostelsko polnilnico od Gozdarstva Grča prevzelo leta 2016. Kdo je končni lastnik Costelle, je bilo sicer dalj časa prikrito in šele sčasoma se je izkazalo, da za vsem stoji največja hrvaška poslovna skupina.

Agrokor kljub pozivu agencije ni priglasil koncentracije ob prevzemu polnilnice vode Costella.
Agrokor kljub pozivu agencije ni priglasil koncentracije ob prevzemu polnilnice vode Costella. FOTO: Kanal A

S sklenitvijo omenjene pogodbe med Agrokorjem AG in Ardeyo Global Ltd. je za Agrokor nastopila zakonska obveznost priglasitve koncentracije, to pa bi morali v Zagrebu storiti najpozneje v 30 dneh od sklenitve pogodbe, so pojasnili z agencije. Ker Agrokor kljub pozivu agencije tega ni storil, je varuh konkurence aprila letos uvedel postopek presoje skladnosti koncentracij po uradni dolžnosti.

Za prekršek prepozne priglasitve koncentracije je za pravno osebo predpisana globa do 10 odstotkov letnega prometa skupine v koncentraciji udeleženega podjetja v preteklem poslovnem letu.

Skupina Agrokor, ki se je aprila letos preimenovala v Fortenovo grupo, na Agrokorju pa je z izjemo slovenskega Mercatorja ostal insolventni del hrvaškega gospodarskega velikana, je lani ustvarila okoli 5,2 milijarde evrov prihodkov, tako da je globa dejansko čisto na spodnjem delu možnega intervala.

Na agenciji so pojasnili, da so pri določitvi globe upoštevali čas zamude, obliko krivde, dejstvo, da koncentracija kljub pozivu ni bila priglašena, ravnanje pravne osebe in druge okoliščine v skladu z zakonom. Upoštevali so tudi, da je treba odvračati od tovrstnih kršitev, saj so pravočasne priglasitve ključne za učinkovito presojo in obravnavo koncentracij.

Tako Agrokor kot oglobljena odgovorna oseba - Agrokor je takrat vodil nekdanji lastnik Ivica Todorić - sta zoper odločbo o prekršku napovedala vložitev zahtev za sodno varstvo, o katerih bo odločalo okrajno sodišče v Ljubljani, zato odločba o prekršku še ni pravnomočna, so še poudarili na agenciji.

V medijih se je sicer omenjalo, da je izrečena globa dejansko bolj simbolične narave, saj je od 'starega' Agrokorja ne bo mogoče izterjati. V prihodnjih mesecih bo, kot kaže, tudi Mercatorjevo lastništvo vendarle prešlo na skupino Fortenova, Agrokor pa bo končal v stečaju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rookoko
15. 10. 2019 16.22
+6
Še mamo boste prodali hrvatom.
JApajaDAja
15. 10. 2019 12.49
+21
javite, ko bo globa plačana! hvala!
StarWars
15. 10. 2019 12.23
+47
Kako se lahko v Sloveniji nek vodni vir prodaja vsakemu, ki pade mimo?
reaf
15. 10. 2019 11.36
+28
Spet neko brezzobo postfestum dejanje ... brez veze!