Gospodarstvo

Agrokor zatožil agencijo za varstvo konkurence Bruslju

Zagreb, 27. 12. 2019 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
24

Potem ko je Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) hrvaškemu Agrokorju začasno odvzela delnice Mercatorja, je ta z dogodkom seznanil organe v Bruslju. Zdi se, da želi slovenska vlada iz nacionalnih političnih razlogov preprečiti prenos Mercatorja na skupino Fortenova, je zapisal izredni upravitelj Agrokorja Fabris Peruško.

Peruško je pismo naslovil na podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za konkurenco Margretho Vestager, direktorja direktorata za konkurenco Evropske komisije Cecilia Madera Villareja ter vodilne v organih za konkurenco vseh držav članic EU in članic Evropske mreže organov za varstvo konkurence. V njem jih obvešča o nedavnih postopkih AVK glede prenosa Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, ki so v nasprotju s pravom in prakso EU in Slovenije, so danes sporočili iz Agrokorja.

AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejela 16. decembra zaradi zavarovanja za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi prevzema kostelske polnilnice vode Costella. Agrokor je pritožbo vložil 24. decembra, vendar jo je AVK oddelku za prekrške Okrajnega sodišča v Ljubljani posredovala šele danes. Sodišče bo tako o pritožbi lahko začelo odločati naprej v ponedeljek, 30. decembra, za odločitev pa ima na voljo 48 ur, so opozorili v Agrokorju.

AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejela 16. decembra zaradi zavarovanja za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov.
AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejela 16. decembra zaradi zavarovanja za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov. FOTO: Dreamstime

Peruško v omenjenem pismu predstavlja poslovne rezultate Agrokorja in Mercatorja, opisuje lastninsko povezavo ter navaja, da je nad Agrokorjem aprila 2017 začel postopek izredne uprave, v okviru katerega se načrtuje prenos poslovnega deleža Mercatorja na skupino Fortenova.

Ob tem je zapisal: "Medtem se zdi, da želi slovenska vlada iz nacionalnih političnih razlogov preprečiti ta prenos in namesto tega poskrbeti, da se 69,6-odstotni delež prenese na neko tretjo osebo." S tem ciljem je AVK septembra po njegovem mnenju tudi izrekla kazen Agrokorju zaradi neprijavljenega prevzema Costelle, do katerega je prišlo že leta 2016, ko je z družbo upravljal Ivica Todorić.

"Agencija je izkoristila to kazen kot izgovor za zaseg 69,6-odstotnega deleža Mercatorja, da bi lahko preprečila njegov prenos na skupino Fortenova. Ti postopki so v nasprotju s slovensko nacionalno zakonodajo in prakso, kot tudi s pravom in prakso EU ter pomenijo kršitev mednarodnega prava," je še poudaril Peruško.

GOSPODARSTVO Zaseg delnic Mercatorja: 'Očitno je Peruško zamenjal Slovenijo za Slavonijo'
GOSPODARSTVO Zaseg delnic Mercatorja: 'Očitno je Peruško zamenjal Slovenijo za Slavonijo' FOTO: Dreamstime

Kakšna bo usoda našega najboljšega soseda?

Kaj bo z najboljšim sosedom Mercatorjem, največjim slovenskim zaposlovalcem, do katerega imamo Slovenci še vedno poseben odnos, saj je dolga leta poosebljal slovensko gospodarsko naprednost pred ostalimi nekdanjimi jugoslovanskimi republikami? In kaj bo z okoli 10 tisoč zaposlenimi v Mercatorju in njegovimi slovenskimi dobavitelji?

Potem ko je Agencija za varstvo konkurence Agrokorju začasno zasegla delnice Mercatorja zaradi poplačila 54 milijonov evrov kazni, ker je Mercator prevzel Costello, so se razmere zaostrile tako zelo, da po svetu potujejo diplomatske note. Fortenova je o potezi AVK namreč obvestila vsa veleposlaništva držav EU ter tudi Rusije in ZDA, saj od tam prihajajo njihovi ključni financerji oziroma lastniki.

Dogajanje je18. decembra v oddaji 24UR ZVEČER komentiral Ladi Rožič, ekonomist in član sindikata trgovcev. "Očitno je Peruško zamenjal Slovenijo za Slavonijo in misli, da v Sloveniji nimamo svojega pravnega reda. Nenavadno je, da take grožnje letijo na čisto normalno zadevo po svetu. Agencije, podobne kot naša AVK, dajejo milijardne kazni korporacijam zaradi kršitev. Za hrvaški Agrokor v Sloveniji ne velja zakon, mi imamo svoj zakon. Imamo pa tudi svoj zakon, kako v takih primerih ravnati," je bil oster Rožič.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
30. 12. 2019 09.36
+3
Ne kopujte v Mercatorju in zadeva bo rešena.
Gorazd Petek
27. 12. 2019 19.17
+1
Samo nekaj še;večina komentatorjev ne loči,da gre tukaj za zasebne lastnike in ne državo-kar je zelo ,zelo delikatno,da SLO država načrtno spodkopava prestrukturiranje-nak tole ne bo šlo skozi na EK in še nekaj Mercatorjevi lastniki in kupci v njem odločajo kaj bo na policah ne politika in ne SLO država-kar se tiče znamk.
Gorazd Petek
27. 12. 2019 19.00
+4
Človek ne more verjeti,kako velika je neumnost Slovencev. Očitno večina Slovencev noče razumeti,da ima Mercator lastnika in ,da Slovenci z njim nimamo nič več in tudi nobene pravice posegati vzasebno podjetje,ki ga rešujejo lastniki. Nenazadnje je treba vedeti,da je pot navzdol Mercatorja pričel "Najbolši župan" z zapufanjem čez vse razumne meje,da ni bil zmožen več vračati kreditov in "Nacionalni interes",ki je zadevo dokončno dotolkel. Nagajanja z zasegom delnic,pa se nam bodo hudo maščevala zelo kmalu v obliki tožb in drugihkazni,ki jih bomo plačevali. Govoričeje nekega sindikalista,ki pač ni lastnik firme in nekaj nalaga ljudem,pa je treba preslišati,ker se mu kmalu utegne zgoditi ob prestrukturiranju,knjiga,kot podobno gobčnim in pametnim. Čas je ,da se Slovenci streznejo in gredo napreje Mercator je pač samo trgovska firma in nič več-ki jo je pač slovenskaleva opcija z nacionalnim interesom zapravila in sedaj ni več naš in v njem tudi nimamo kaj iskati razen kupovanja in inšpekcijskih nadzzorov,ostalo je treba pozabit,je šlo mimo.
Uporabnik113189
27. 12. 2019 18.56
+1
Agrokor poskuša vse skupaj spremeniti v politiko, tako kot vedno delajo hrvati.. Tukaj gre za kršitev zakonodaje, mednarodni lumpi so poskušali "lastniniti" mimo naših varuhov konkurence, mimo državnega nadzora, kar malo po domače in ujeli temu primerno kazen. Ko bodo kazen plačali jim bodo sprostili delnice. Če jim ne bi delnic blokirali, bi nadaljevali svoje kravje kupčije. To ni velika znanost, tudi Dončič mora zaradi svoji sponzorjev preprečiti zastonkarjem posle, ki se "šlepajo" na njegov račun. Ne zaradi zlobe, ampak ker ga v to silijo tisti, ki so vse pošteno plačali. Če ne bi ukrepal, ne bi plačal nihče nič, kdo pa rad daje denar prostovoljno, če se lahko izogiba?
jozefStefan
27. 12. 2019 18.28
+6
Če želimo SLO trgovca... počakajmo in pozabimo Merkator. Zelo verjetno bo TUŠ po akcijski ceni, ki je verjetno trenutno najbolj Slovenski. Moje mnenje.. ničesar ne vsiljujem sem vsejed :)
BogiEmil
27. 12. 2019 18.00
+10
Zdej boste videli pregovorno sposobnost Slovenije. Poklenili bomo. In spet bo en neki časa kriv pol pa vse tiho bo bilo.
motorka57
27. 12. 2019 17.51
+26
...kdo je prodal hrvatarju Mercator? Nekateri so pridušali,da ne bo razprodaje srebrnine.... Kaj je že to, v čigavih rokah je pristala ta srebrnina.... Žito,Kolinska,hoteli Portorož,Cimos..... Peterle,da ti ....... Zdaj pa cvilite,ko vam hrčki dihajo za ovratnik.... Predvsem pa prvo kot prvo, da se to dogaja kje so odgovorni,da so dopustili to in ta malverzacije ???? Kgaj bom dočakal epilog,, da sedijo beli ovratniki v kehi ... In ne tako kot Kordež,ko si je kazen zmanjšal s "pridnostjo in lepim vedenjem" ..... Meni pa rubit za sedem 7€ ker se mi je financar zmotil pri obračunu ..... Banda ušiva....
butalistan
27. 12. 2019 18.00
-5
butalistan
27. 12. 2019 17.50
-5
Pravilno. Slovenski rdeci so izgubili kompas.
lumpimonster
27. 12. 2019 17.47
+1
Kdaj boste porajtal da je to za za 10let vse unaprej nastudiran kako se bodo tozil pa kdo se bo tozu bo dubu,kolk bo dubu...itd... lol
džonborno
27. 12. 2019 17.34
+6
Hrvatom se zelo mudi dobiti delnice nazaj, saj je jasno, da je kazen upravičena. Zato tudi tako agresiven nastop, grožnje in obveščanje veleposlaništev, zdaj Bruslja itd. Lepo počasi po zakonu naprej, ignorirati pritiske - idealna priložnost da vsaj del Merkatorja pride nazaj v slovenske roke.
resnicaosvobaja
27. 12. 2019 17.49
+9
Ali je to sodišče sploh pristojno ? Ali ga sploh priznavamo ? To bi mi rešili dvostransko...itd
BogiEmil
27. 12. 2019 18.02
+4
Če pa zdej dobimo v roke Mercator dobimo pa sam krš ... hvala lepa ... je dovolj nadomestkov.
Gorazd Petek
27. 12. 2019 19.09
+1
Komentar človeka,ki nima pojma-in vidi rdeče. Najprej dve streznitvi zate,kazen se ne izterjuje z zaseganjem delnic tole bo prvi kazenski lop po glavi Slovencljev,ki bo stal več,kot je stal nepravilen prevzem Todorića Kostele,drugo je vprašanje za EK je sorazmernost zasega in tretje,v kolikor bo EK dopustila zaseg delnic,če niso billa izrabljena druga sredstva za izterjavo kazni in v kolikor EK ne bo zasege spoznala kot nesorazmerne,nezakonite in poseganje v prestrukturiranje zasebnega podjetja in izsiljevanja novih lastnikov-kajti Todorić ni več lastnik firme katera je lastnik Mercatorja kar lahko privede do hudih tožb zoper SLo,kjer utegnemo potegniti znatno krajši konec. InMercator bo slovenski? Hja če boste ti in podobni-ne država zložili na kup denar za delnice,ko bodo šle na prodaj,ko se bodo lastniki odločili tako. Definitivno pa Hrvati vlečejo prave poteze Slovenci pa zopet one "ala" Arbitraža dolg nos in stroški.
Centurion
27. 12. 2019 17.27
+19
Agrokor oz. skupina Fortenova nima čisto nič več s Hrvati, večinski lastniki so Rusi.
Centurion
27. 12. 2019 17.32
+16
Je pa dejstvo da Ameri nas že dolgo ne povohajo, zdaj smo se pa zamerili še Rusom. Vse to se odraža tudi na političnem parketu kjer z razliko od Hrvatov nimamo niti enega večjega političnega zaveznika.
Uporabnik458403
27. 12. 2019 17.23
+12
Na koncu se bodo spet slovenci prodali hrvatom, tako kot se je Drenikova
Andree
27. 12. 2019 17.28
+7
anakondabox
30. 12. 2019 14.24
+1
Andree; Drenikova pripada SDS. To je res. A pomembneje je kdo jo financira in ji (brez problema) nudi ugledno delovno mesto. VČP- Varuh človekovih pravic. Sedaj vem, da nisem več Človek, saj je moje pravice odnesel veter in akademska sfera.#saj ni res...pa je
TolstojV
27. 12. 2019 17.20
+26
Če je odvzem delnic Mercatorja v nasprotju z pravim EU je potrebno Hrvate spomniti da je neizpolnjevanje arbitražne sodbe prav tako v nasprotju z pravom EU. Tako bo morala Slovenija ignororati odkočitve v zadevi Mercatorja iz EU.Tako kot Hrvati ignorirajo odločbo arbitraže je Hrvatom pokazati kako izgleda če ignoriraš pravo EU.
Gorazd Petek
27. 12. 2019 19.13
+2
Glej ,ko bodo EK za vrat zagrabile ZDA in še Putin boš videl kako bodo Hrčki uspeli vse.Denar je pač denar,Slovenci pa butlji. In še nekaj delnice bomo ponižno vrnili in še plačali nekaj kazni. Kdaj boste razumeli,da država posega v zasebno lastnino in izsiljuje zasebno firmo-a misliš ,da je to skladno z EU zakonodajo?
Polis123
27. 12. 2019 17.06
-5
Obisk policije? 🙂
Roninax
27. 12. 2019 17.01
+8
jugatneme
27. 12. 2019 17.00
+41
Upajmo, da ne bomo spet konkretno popušili in z nekaj milijonsko kaznijo ostali z dolgimi nosovi. Debelo plačujemo vladne pravnike, zunanje svetovalce in lobiste, upam da ne samo zato, da se redijo na državnih jaslih....