Gospodarstvo

Neuradno: 2TDK razveljavil celoten razpis za gradnjo mostu čez Glinščico

Ljubljana, 06. 08. 2019 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
140

Komisija 2TDK je po naših neuradnih informacijah sprejela odločitev, da razveljavi celoten javni razpis za gradnjo 170 metrov dolgega mostu čez dolino reke Glinščice. To pomeni, da je razpis treba ponoviti, kar pa pomeni več mesecev zamude. Zakaj so sprejeli takšno odločitev? In ali je ta odločitev voda na mlin najdražjemu ponudniku, Petričevemu Kolektorju?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bomo preplačali? 2TDK znova pretresa ponudbe
    01:54
    Iz 24UR: Bomo preplačali? 2TDK znova pretresa ponudbe
  • Iz 24UR: Razveljavitev razpisa - dve ponudbi krepko dražji
    02:09
    Iz 24UR: Razveljavitev razpisa - dve ponudbi krepko dražji
  • Iz 24UR ZVEČER: 2TDK naj bi razveljavil celoten razpis
    02:59
    Iz 24UR ZVEČER: 2TDK naj bi razveljavil celoten razpis

Kot polž se vleče in zapleta že pri izvajalcu za prvi večji gradbeni posel, to je 170-metrski most čez reko Glinščico. Ali bomo že tega preplačali za 40 odstotkov?

Več kot mesec dni že na 2TDK, ki bdi nad ta hip najdražjim, dobro milijardo evrov vrednim infrastrukturnim projektom v državi - gradnjo drugega tira, pretresajo ponudbe. Petričev Kolektor, ki ni bil izbran, se je namreč ves čas pritoževal, čeprav ni ponudil najcenejšega projekta.

Pred kratkim pa je komisija 2TDK zaključila z delom in po naših neuradnih informacijah sprejela odločitev, da bodo razveljavili celoten javni razpis.

Zakaj takšna odločitev in kaj to pomeni?

Gre sicer za neuradno informacijo, za odločitev, ki jo je danes sprejela razpisna komisija. Ugotovili naj bi, da referenca najcenejšega ponudnika - to je konzorcija MarkoMarka, Nivala in Ekorela - ni prava, da je celo ponarejena. Na drugi strani pa da ostali dve ponudbi, ki sta prispeli na javni razpis, močno presegata ocenjeno vrednost. Da sta po domače krepko predragi. 

Zato so odločili, da vse skupaj razveljavijo in ponovijo celoten javni razpis. Kar bo sicer pomenilo več mesecev zamude, saj bi se gradbena dela morala začeti že jeseni.

Zaradi vsega skupaj je sicer vodstvo 2TDK moralo tudi na zagovor k pristojni infrastrukturni ministrici, ki je zaradi zapletov udarila po mizi. Vse skupaj se je namreč začelo z napako v 'eksel' tabeli, ki je na 2TDK niso opazili vse do protesta Kolektorja, ko je bil Markomark že izbran.

Če bi izbrali Kolektor, bi se sicer že prvi gradbeni projekt pri drugem tiru, ki bo tudi osnova za vse ostale več sto milijonske predore, ki se bodo še gradili, podražil za kar 40 odstotkov. Kolektorjeva ponudba je namreč za kar štiri milijone evrov dražja od cene postavljene v investicijskem.

Zdaj naj bi zaradi te reference padale celo kazenske ovadbe. 

Ali bo najdražji projekt ta hip v državi uspel obstati na začrtanih tirnicah?
Ali bo najdražji projekt ta hip v državi uspel obstati na začrtanih tirnicah? FOTO: POP TV

Zvečer, ko smo izvedeli to informacijo, smo poklicali tudi predstavnika najcenejšega gradbinca, ki vztraja: nič ni bilo ponarjeno. "Mi smo reference predali prave, referenc izvajalec ne potrjuje sam, ampak jih potrjuje njegov naročnik in pa posredno tudi nadzorni organ. Nadzor je spremljal gradnjo in z vpisom v gradbeni dnevnik sproti že izvedena dela, hkrati potem na podlagi izvedenih del je župan občine Pesnica potrdil referenco v dimenziji, katera je tudi napisana v referenci," je za 24UR ZVEČER zatrdil Aleksander Schara iz podjetja MarkoMark Nival.

A zakaj je vse skupaj trajalo toliko časa? Jasno je namreč, čigava ponudba je najdražja in čigava najcenejša.

Popolnoma jasno, a kaj, ko pri nas ne moremo izpeljati nobenega večjega gradbenega javnega razpisa brez pritožb in razveljavitev. Glavna težava, s katero se je 2TDK ukvarjal dober mesec, ni bila napaka v tabeli, ki so jo naredili, to napako so namreč odpravili v enem dnevu, pač pa referenca najcenejšega ponudnika, ki jo je po izbiri izpodbijal Petričev Kolektor. Po naših informacijah so šli predstavniki podjetja tudi na teren, v Pesnico, kjer so iskali dokaze, ali je zid, ki tam stoji in služi za referenco, res primernih dimenzij ali ne.

2TDK je razveljavil celoten razpis in ga bo tako moral ponoviti, kar pa pomeni večmesečne zamude. Gradnja mostu čez Glinščico bi se namreč morala začeti že to jesen.

Na mizi so bile sicer tri 'rešitve'. V prvem primeru bi se lahko zgodilo, da bi našli iglo v senu pri referenci in najcenejšega ponudnika zaradi neustrezne reference izločili – v tem primeru bi potem lahko padale celo kazenske ovadbe, izbrali pa bi drugega in precej dražjega ponudnika, torej Kolektor. Druga možnost je bila potrditev reference in posledično vnovična potrditev najcenejšega ponudnika - v tem primeru bi lahko pričakovali pritožbe na Državno revizijsko komisijo. Lahko pa bi tudi razveljavili celoten razpis, kar so na koncu tudi storili.

In kako smo torej po tabeli maketa zdaj dobili še tabelo Glinščica?

Pet pred dvanajsto, oziroma tik pred pravnomočnostjo, je 2TDK, podjetje, ki bdi nad gradnjo najdražjega infrastrukturnega projekta v državi ta hip, razveljavil lastno odločitev.

Po naših informacijah so to storili na zahtevo Petričevega Kolektorja, ki je bil od najcenejšega izbranega ponudnika dražji za 5,5 milijona. Glavni razlog naj bi bila napaka v tabeli. Predračun tako ni pravilno seštel končnih cen, saj vse tri ponudbe, ki so prispele na javni razpis, ne vsebujejo cen iz faze A.

Dva konzorcija in eno podjetje so se sicer borili za izgradnjo tega mostu čez reko Glinščico.

Grafika - Izgradnja mostu čez Glinščico

Razlika med cenami pa je ogromna. Konzorcij najcenejših – Markomarka, Nivala in Ekorela – bi ga zgradil za najmanj osem milijonov evrov, tako imenovani konzorcij velikih treh – Kolektor, Riko in Pomgrad – pa za najmanj 13,5 milijona. Podjetje Godina je bil dražji še za dodaten milijon.

Zadnji ponudbi tudi močno izstopata od vrednosti, obljubljene v investicijskem planu. Cene zaradi računske napake sicer niso končne.

Takoj po razveljavitvi so strokovnjaki opozorili, da je 2TDK, ki vodi razpise, priznal, da so svoje delo opravili neustrezno.

"Naročnik je javno razglasil, da je preveritev in oceno prispelih ponudb opravil neustrezno. Neustrezno opraviti oceno pomeni, da ravnaš nestrokovno, malomarno, površno," meni Stanko Štrajn, nekdanji član uprave Darsa.

Zelo neposreden je bil tudi eden od članov projektne skupine za civilni nadzor. 2TDK bi ceno moral omejiti pri 9,5 milijona evrih, vse dražje ponudnike pa izključiti.

"Tega ne naredijo zato, ker jim to omogoča mnogo večje kombinacije, potem ko pridejo ponudbe," izpostavlja Emil Milan Pintar, predstavnik civilne družbe Projektni svet za civilni nadzor nad izvajanjem projekta drugega tira železniške proge Divača–Koper.

Zaradi vsega omenjenega je sicer infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek na zagovor poklicala enega od članov uprave Marka Brezigarja. 2TDK pa je po razveljavitvi vse sile usmeril v preverjanje reference izbranega gradbinca. Kolektor je namreč očital tudi, da zid, ki so ga ob sanaciji zgradili v občini Pesnica, ni ustreznih dimenzij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo56
07. 08. 2019 15.24
Saj razumem, da so domači izvajalci v neki navidezni prednosti, ampak zakaj zaboga ne morejo ponuditi normalne cene. Takšno norčevanje iz ubogih ljudi ne vodi nikamor!!
tron3
07. 08. 2019 11.29
+0
Kolektor mora dobit posel, to pa mora biti vsem jasno, kva je zdej tuki spornega????
FAUSTOS1
07. 08. 2019 11.03
+2
resnično smo banana država ,kako zaboga pri avstrijcih lahko vse deluje pri nas pa nič pri teh gradnjah-nekdo je namerno postavil takšno zakonodajo in nihče je noče spremeniti in to že več desetletij,kot da vsem odgovarja takšen nered-prepričan sen da če predpišeno isto zakonodajo kot imajo avstrijci ,da bo večina strank proti,ker vsi dobivajo podkupnine iz takih preplačanih projektov.
Castrum
07. 08. 2019 09.39
+1
Že pri predoru Karavanke je komedija zmešnjav, Avstrijci bodo za 4,4 km tunela plačali 89,8 milijonov €, na naši strani pa za 3,4 km predora koliko? 100? 110 ali pa celo 120 milijonov €?
Castrum
07. 08. 2019 09.40
+3
Torej Avsrijci 20 mil. € na kilometer, pri nas pa krepko preko 30 mil € na KM !!!
morituri
07. 08. 2019 09.32
+1
Kašna blamaža za Šarca, ki je tudi podlegel lobijem in lopovom, ki hočejo še bolj odreti narod. Šarec, če si pameten nobena gradbena stvar pri nas ne sme biti dražja kot v tujini, NOBENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Castrum
07. 08. 2019 09.41
+1
Pošteno, a ste pričakovali od Šarca da bo kos svoji nalogi?
silvo.uzmah
07. 08. 2019 07.58
+6
Ko bo 100% dražje takrat pa bo ok, Saj mora pri tem projektu kapnit v žepe še tudi bogatim siromakom
PredsednikPepe
07. 08. 2019 12.15
+1
Kolektor se nima kaj pritoževati, ker ima previsoko ceno. Napaka je bila že pri razpisu, ker niso omejili cene. Toliko o "sposobnosti " tistih, ki so razpis pripravili, ne pa Šarca. In pa seveda naših vrlih zakonodajalcev, ki še za bana države niso sposobni.
CyberWorm90
07. 08. 2019 07.51
-3
dejte že končno spet kak člank od janšota : ))) režimsko plačani komentatorji so že čist w depri : ))) newejo weč kam bi janšota pa swečke utaknli : )))
morituri
07. 08. 2019 09.33
+1
------------------------------------Na tvoj neumni komentar ne zadošča niti sto minusov!!!
Frane Šajn
07. 08. 2019 07.50
-3
Jast sem pa mislil , da je Willy Wanily razpisal referendum!?
Nimasmisla
07. 08. 2019 07.44
+8
saj ni res pa je banda
Barjan?ek2
07. 08. 2019 07.34
+15
Dej Šarec udari po mizi in reši to situacijo, saj se točno vidi , da si nekateri hočejo napolniti žepe iz našega denarja. Takoj odstaviti odgovorne za ta projekt, na njihovo mesto pa postaviti odgovorne in sposobne ljudi. Če nam ni jasno koliko denarja izpuhti vsak dan, ker tira ni, je tu nekdo ki zavira ta projekt družbeno in moralno odgovoren in ga je treba ustrezno kazensko preganjati in poslati v arest .
mijavci
07. 08. 2019 07.47
+9
Na žalost je on del problema ne rešitve, to bi pa zdaj že lahko vedel.
morituri
07. 08. 2019 09.34
+2
peT99
07. 08. 2019 07.31
+23
Kolektor bi za vsako ceno rad naše cekinčke. Konkurenca mu sploh ne diši. Do posla pride preko političnih lovk (javno znan f21).Na koncu so pa ponavadi konkurenti na razpisu njegovi podizvajalci ☺Temu primerna tudi končna cena. Ironično ima ime primerno glavni dejavnosti - kolektor, pobira cekinčke državi.
peT99
07. 08. 2019 07.32
+23
Pri Karavankah tudi štalo delajo in vse stoji. Avstrijci bi nam lahko že mahali 😉
elrocco77
07. 08. 2019 09.01
+3
Pomoje bi blo še najceneje, da se kar z Avstrijci zmenijo, da potegnejo še naprej do naše strani, ker imajo že vso mehanizacijo tam, pa še hitreje bo narejeno. Ker pri nas je pač tako, da če ne bo delal Kolektor ne bo nihče. Kolektor je v isti štali kot Primorje, Vegrad, Sct, samo v novi staji...., drugač pa jih hrani isti kmet z isto krmo.....
morituri
07. 08. 2019 09.36
+1
Cena Karavank nikakor ne bi smela biti višja kot v Avstriji!! Kaj tu ni jasno???????
mijavci
07. 08. 2019 07.24
+20
V bankah ni možno več krast, je pač treba najti druge vire, oni pač rabijo in bodo vzeli če drugače pa na silo tko kot po drugi svetovni vojni, nič novega, če ljudje to dopuščajo naj imajo sej to so z volitvami pokazali da jim je všeč.
NoviceResnice
07. 08. 2019 07.20
+22
Volili ste kar ste volili in to pač pomeni F21 krajo države....
elrocco77
07. 08. 2019 07.11
+33
Kolektor je koncentrat ki je nastal iz Vegrada, Sctja in Primorja in ga obvladuje Don Petrič. Tole je treba ustavit v kali !!!!!!!!!!! No da vidimo zdaj pravno državo....
morituri
07. 08. 2019 09.38
Vsega je Kriv Šarec, ki ne upa odstaviti lopove v 2TDKju in v Kolektorju. Najcenejšemu ponudniku iščejo dlako v jajcu samo, da bi ga onemogočili! Kaj tu ni jasno?????????????????
Rolesx
07. 08. 2019 07.11
+23
Komaj čakamo da se godi pokol z brzico v Sloveniji! To več ne vodi nikamor
Castrum
07. 08. 2019 07.10
+26
Ma vse skupaj je komedija. Že od začetka - da država ustanovi podjetje za gradnjo državne infrastrukture , pa kje ste še to videli ??? Mogoče v afriških državah.....
kr en 1
07. 08. 2019 07.10
+20
rdeči noski so neskončno pokvarjeni in pohlepni!!
morituri
07. 08. 2019 09.41
+1
Saj je vseeno ali so rdeči noski ali črni, lopove je treba onemogočiti in nagnati. Zdi pa se mi, da tako kot Cerar Šarec tudi ni sposoben udariti po mizi!!!!!!!
igy02
07. 08. 2019 07.09
+28
Po moje je treba tem nesposobnežem prepovedati uporabo Excella in jim kupiti ruske kroglice za računanje. Kadri šivilje.
Rolesx
07. 08. 2019 07.07
+24
Škoda besed za gnilo slovensko družbo ki zna le krast . Kalašnikov bo rešil probleme v Sloveniji in nič drugega
hotchilipoper
07. 08. 2019 07.03
+25
Več se ne ve kdo pije,plačamo pa mi