Gospodarstvo

Ali SD potiho obvladuje Petrol? Njihove člane najdemo na vseh ravneh

Ljubljana, 11. 12. 2019 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
125

Veliko prahu je dvignilo že razkritje, da podjetje vodje poslancev SD Matjaža Hana in njegove žene sodeluje s Petrolom in letno zasluži 275.000 evrov. Zdaj razkrivamo še druge na Petrolovih vodilnih mestih, ki držijo strankarsko izkaznico SD. Člane stranke najdemo vse od najvišjih pozicij do tistih manj pomembnih. Tako je vzpostavljena mreža, ki med drugim zagotavlja službo tudi njihovim otrokom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: SD obvladuje Petrol?
    03:54
    Iz 24UR ZVEČER: SD obvladuje Petrol?
  • Iz 24UR ZVEČER: Lahovnik o političnih povezavah v državnih podjetjih
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Lahovnik o političnih povezavah v državnih podjetjih

Petrol je podjetje v tretjinski državni lasti, a kdo ga v resnici obvladuje? Poslovanje Petrola in družinskega podjetja vplivnega člana SD, Matjaža Hana, ni skrivnost že mesec dni. Zakaj bi potem vodilni in tisti manj vodilni na Petrolu skrivali ali nosijo člansko izkaznico stranke ali ne.

Direktor organizacije, direktor prodaje, produktni vodja, komercialisti, ...

Matjaž Šifkovič, direktor Petrolove organizacije in upravljanja prodajnega mesta je član SD in nastopa v vlogi naročnika poslov podjetja M&M Matjaža Hana in njegove soproge. Po naših informacijah, ki nam jih na stranki danes niso mogli niti potrditi niti zanikati, drži člansko izkaznico tudi Alen Mihelčič, direktor Petrolove prodaje in upravljanja naftnih derivatov, ki med drugim podpisuje pogodbe kot je bila tista maja letos z velenjskim premogovnikom. Od februarja 2017 sedi tudi v nadzornem svetu Petrola kot predstavnik zaposlenih.

Ekonomist Lahovnik pravi, da želijo politiki obvladovati državna podjetja, ne da bi pri tem kupili eno samo delnico.
Ekonomist Lahovnik pravi, da želijo politiki obvladovati državna podjetja, ne da bi pri tem kupili eno samo delnico. FOTO: POP TV

Hanovi posli s Petrolom so bili za stranko menda presenečenje. Glavni tajnik SD Dejan Levanič je takrat pvoedal: "To so kar veliki zneski, je treba videti, kakšni so, zakaj so bili narejeni, se pravi kakšne usluge so bile narejene."

A ozadje riše drugačno sliko. Pod vodilnimi, kot je Šifkovič, najdemo komercaliste kot je Simon Bolte. Prvi ima sestro Špelo Šifkovič Soklič, ki prihaja iz SD Radovljica, lani pa se je v Kranju kot kandidatka SD potegovala za poslanski stolček. Soproga drugega je Tanja Bolte, generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor, prihaja iz kvote SD.

In ni še konec. Njeno sestro Petro Kajič najdemo na mestu produktne vodje Petrola od lanskega januarja. Spomnimo: Han prijateljstva z Boltetom ni zanikal,navsezadnje ju je Radeški utrip lani opisal kot »ekipna partnerja na vzponu s šajtrgo na svibno«, a mreža SD-Petrol je širša, meje pa zabrisane.

Službena in strankarska telefonska številka ista

Na spletne strani Petrola, kjer sta navedena Boltetova funkcija in njegov službeni telefon. Lani je bil na predlog SD izvoljen v svet krajevne skupnosti Jagnjenica v Radečah, domačo občino Matjaža Hana torej, kot člana sveta pa lahko od novembra naprej kontaktirate na isto telefonsko številko kot je navedena na spletni strani Petrola.

Ali Židanovi socialni demokrati na tiho obvladujejo Petrol, eno največjih slovenskih podjetij, ki za letos načrtuje 5,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje?
Ali Židanovi socialni demokrati na tiho obvladujejo Petrol, eno največjih slovenskih podjetij, ki za letos načrtuje 5,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje? FOTO: Bobo

In med komercialisti še en član SD Samer Khalil, ki naj bi ga pred osmimi leti v podjetje pripeljal strankarski kolega Roman Dobnikar, takratni član uprave. Khalil je dolgoletni predsednik črnomaljske sekcije SD in hkrati državni svetnik iz kvote SD.

Na Petrolu pa najdemo še eno osebo, za katero nam na stranki danes članstva ne morejo potrditi niti zanikati. Mojca Stopar Zevnik v Zalogu vodi Petrolovo podporo za veleprodajo, njen soprog, prav tako član Socialnih demokratov, pa je župan Metlike, Darko Zevnik. Njuna hči Pia Zevnik je zaposlena v Petrolovem energetskem centru, na oddelku Petrolove biomase pa najdemo tudi sina že omenjenega Matjaža Šifkoviča, Janez Šifkovič.

'Zaradi tega so posledično tudi dividende in prihodki za državni proračun manjši'

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik ob tem pravi, da vse empirične raziskave kažejo, da imajo zaradi takšnih povezav podjetja nižjo produktivnost, nižjo donosnost in zaradi tega so poslovni rezultati slabši, kot bi lahko bili.

"Moramo vedeti, da je Petrol podjetje z izrazitim prevladujočim položajem na trgu in zaradi tega so posledično tudi dividende in prihodki za državni proračun manjši," trdi Lahovnik.

Veliko razburjenja je v javnosti dvignilo že razkritje, da podjetje Matjaža Hana, ki je vodja poslanske skupine SD, sodeluje s Petrolom in na leto zasluži najmanj 275.000 evrov.
Veliko razburjenja je v javnosti dvignilo že razkritje, da podjetje Matjaža Hana, ki je vodja poslanske skupine SD, sodeluje s Petrolom in na leto zasluži najmanj 275.000 evrov. FOTO: 24ur.com

Dodaja, da je ključni problem pri takšnih političnih povezavah to, da se pošilja zelo negativno sporočilo, predvsem mladim, da je pomembnejša politična podobnost kot pa strokovna sposobnost. "Pa tudi sporočilo različnim dobaviteljem, ki konkurirajo za posle v državnih podjetjih, da poleg cene in kvalitete vplivajo tudi drugi dejavniki in ravno zato so državna podjetja manj učinkovita in se produktivnost po prehodu v tujo last poveča," razlaga Lahovnik.

Lahovnik: Če podjetje prevzame zasebni lastnik, najprej preseka vse povezave

"Politiki bi želeli obvladovati državna podjetja, ne da bi pri tem kupili eno samo delnico. In to je razlika. Če želi zasebnim lastnik obvladovati podjetje, mora vložiti svoj denar in za svoje odločitve s svojim denarjem odgovarja. V tem primeru pa jim ni treba odgovarjati s svojim denarjem," še dodaja Lahovnik.

Lahovnik še pojasnjuje, da zato, če v podjetje vstopi zasebni lastnik ali nek strateški partner, najprej preseka vse različne klientelne povezave in s tem prepreči, da bi denar še vedno odtekal iz podjetja zaradi nekih neoptimalnih poslov.

"In to smo videli pri Leku, ko je bil prevzet s strani Novartisa, in vidimo lahko tudi sedaj, kako učinkovito Heineken reže različne naveze v Pivovarni Laško," zaključuje Lahovnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
15. 12. 2019 17.54
Dejan Levanič: ' zneske videti, kakšni so ti zneski, zakaj so bili narejeni in preveriti kakšne usluge iz tega izhajajo.' Halooo, to je (pre)malo! 1.Treba je razkrinkati "nepridiprave " (ime, priimek). 2.koliko je vsak od teh pobasal v lasten žep 3. jih polnopravno kaznovati 4. nepridiprave SD stranke prijaviti na DKD (družbeno koristno delo)- izkop proge od Divače do Kopra #vse štiri točke
Transformerji
14. 12. 2019 15.15
+1
Vidite, to so vzroki za smeh, ne pa nekakšne dobrodelne organizacije, da bi vas spravile v smeh in vi bi odprli denarnice za dobrodelnost. Zapomnite si, vsi tisti, ki niste ovce ali ste izjemni, to pomeni, nepokvarjeni državljani - tu imate vzrok za smeh, ko gledate člane našega parlamenta - pa bi radi Vardo odstranili - ta je samo opomin s plastičnim orožjem....
Transformerji
14. 12. 2019 15.23
Ko gledaš pijavke, ki pijejo kri državljanom, pa nič ne čutijo - temu se moraš res smejati. Vsi omamljeni... kljub policistom ki se v glavnem ukvarjajo s pridelovalci konoplje in s tobakom v enotni embalaži!!
profi
12. 12. 2019 18.21
+4
Njihovim družinam in prijateljem prijazno podjetje,to so njihove vrednote.
butalistan
12. 12. 2019 12.35
+18
sd so kot podgane.....požro vse so povsod in so praktično neuničljivi
kaktusar1
12. 12. 2019 15.29
+4
takole...sd, je primerljiv s sds om...s tem, da sds še vedno obvladuje manj prostora kot sd, bistvo pa je, da za zasluge dobivajo vodilna delovna mest, od koder pa potem stranke na tak ali drugačen način dobivajo denar za svoje dejavnosti..zato pa stranke, ki so bile ustanovljene v zadnjem obdobju laufajo samo mandat dva, ker nimajo trdih davkoplačevalskih temeljev.....ko bo recimo v zasavju padel večni direktor sd, bo v tej občini (čisto) padla tudi sd....take so na žalost konjukture, ko je samo važno, čigav si in potem bomo že mi poskrbeli zate....
Blond James
12. 12. 2019 11.07
+4
V Petrolu Zalogu je baza koks
Marjan h.1966
12. 12. 2019 10.12
+14
A ni neka Češka banka Zdaj glavna v Petrolu? Drugače pa dejansko SD je v vseh porah Petrola.
Ustreljengolob
15. 12. 2019 13.36
+3
obožeobože
12. 12. 2019 10.12
+2
Tam kjer je denar!
denden
12. 12. 2019 10.10
+15
Zakaj selektivno poročanje? Preverite tudi strankarske izkaznice ljudi na Slovenskih železnicah, Holdingu slovenskih elektrarn, Elektro podjetij, Plinovodih, DARS-u, Telekom...
Marjan h.1966
12. 12. 2019 13.21
+4
Točno tako. Stranke,ki so že leta v parlamentu so si razdelile podjetja.
Smartbtm
12. 12. 2019 10.09
+12
SD bo vedno tako pokva*jena, ker so tudi njihovi otroci tam. Genski material ostaja tako pokvarjen...
dejannovak
12. 12. 2019 10.04
+15
Če sem prav izvedel, ima spoštovani gospod Han čistilni servis, ki ga Petrol bogato plačuje. Jezus, torej vidni funkcionar SD-ja, ki naj bi nekako bil socialno usmerjen, se ukvarja z enim najbolj primitivnih načinov izkoriščanja človeka po človeku. Ubogim snažilkam(cem) jemlje še tisto malo, kar bi lahko imele, razen seveda, če ne čisti in pomiva gospod Han kar sam ali njegova družinica :). Nauk za volilno bazo je po mojem jasen: SD nima v parlamentu kaj iskati, lahko pa se posveti čistilnim in snažilniškim dejavnostim, seveda v lastni izvedbi brez podizvajalcev. Vsem seveda, tudi g. Hanu, izjemno in globoko spoštovanje. To mnenje je le moje.
Cervantes Saavedra
12. 12. 2019 09.59
-5
Tako vtikanje politike v gospodarstvo ne moremo podpirati, v Petrolu in drugje. Vseeno pa tisti, ki toliko poudarjate vpliv SD (zakaj jih ni v upravi?), nimate prav, saj bi to pomenilo, da so najbolj zaslužni za rekordne dobičke Petrola. Eni komentatorji pa bodo kar nehali kupovati pri Petrolu, pa je edina še neprodana naftna družba z območja nekdanjih tki. socialističnih držav!!! A to komu kaj pomeni - in (ve se) komu ne! Nakup pri domači družbi pomeni, da (rekordni!) dobiček ostane doma in ne gre v tujino (napr. na Dunaj, Budimpešto, Rim...). Tudi ni važno!? Rodoljubi, halo?
Uporabnik458403
12. 12. 2019 10.09
+7
In zakaj ima petrol toliko prometa....? Ker se mora vse pri njih kupovati od nafte, kurilnega, eletrike.....kar je v drzavni lasti....... Torej policija in vojska, furs morajo pri njih tankati, ogrevanje vseh javnih zgradb preko petrolovega kurilnega in podobno............ In na koncu roka roku umije in obe skupaj obraz
pravisprehajalec
12. 12. 2019 10.15
+3
@Sančo, rekordni dobički Petrola so posledica monopolnega položaja na trgu ter visokih cen naftnih derivatov...
dragan krstic
12. 12. 2019 10.27
+1
Cervantes Saavedra
12. 12. 2019 10.32
-2
ZA pravi kljusač: Kot vedno kljusaš po napačni poti. - Petrol iz leta v leto ima manj monopolni položaj (trenutno okoli 55 % slovenskega trga, da v tujini niti ne govorimo), pa vseeno ima vse večji dobiček. Cene naftnih derivatov so za vse naftne družbe na trgu enake in krepko nižje kot v tujini. - In da, Petrol je pred dobrim desetletjem bil na dnu - ugani, katera stranka je takrat obvladovala Petrol in njeno vodstvo! Tako je, tvoje zle slutnje so bile prave. - Kljusaj dalje.
Uporabnik458403
12. 12. 2019 10.59
+0
Cervantes..... Vedno manjsi monopolni polozaj 55% in vecji dobicek......... Tu nekaj ne stima v tvojem razmisljanju..... Pol pa prodajmo petrolb pa bo najvecji dobicek po tvoji logiki
BigMig
12. 12. 2019 14.45
+1
Nop, ves zakaj gre petrolu tako dobro? Zato ker je imel vrhunsko upravo, katera je strega peruti tem vrlim zgoraj nastetim direktorjem in zato je mora oditi. To kar slisis sedaj po medijih so bucke. Odsli so izkljucno zato, ker so jim strigli peruti in ne zaradi drugega.
strupenakamilca
12. 12. 2019 09.58
+6
Kar dajte še naprej volit te kvazi levičarje...
Smartbtm
12. 12. 2019 09.56
+12
SD tak vso smetano pobere v naši državi.
BrezZavor
12. 12. 2019 09.52
+11
Dragi moji, to je vsa beda nacionalnega interesa. Ko so vili roke nad tem da bomo vse razprodali, sta to vila 2 tipa slovencev. Tisti ki imajo od tega koristi (torej omenjeni tip iz članka) in tisti, ki so omenjenemu tipu verjeli. Samo to je prednost nacionalinteresnih državnih podjetij - če si pri koritu. Za vse ostale Slovence - torej veliko večino pa je to slabše. Lahkovnik je pozabil še na Gorenje. Tudi tam so spucali cel kup "zaslužne" navlake ven.
Uporabnik458403
12. 12. 2019 09.58
+5
Pa se drzava zivi od pobranih davkov in ne od lastnistva........ Ko drzava ni lastnik davcna inspekcija deluje in obratno....... Vam se sploh ne sanja koliko je davcna odpisala dolgov drzavnim podjetjem pod DAVCNO TAJNOSTJO
SDS Kopriva
12. 12. 2019 09.51
+12
Bankomati slovenske politike.
Perrun
12. 12. 2019 09.51
+4
kok je ta Han en zoprn tip, ta njegova ošabnost. sam škodo dela SD-ju. tko kot je Grims za SDS je on za SD.
Roninax
12. 12. 2019 09.46
+22
A židan ni spet nic vedel?
helij
12. 12. 2019 09.45
+26
Dobro jutro ne samo to,kdor ni član SD ne more biti poslovodja ali najemnik Petrolove pumpe,kje ste ljudje zbudite se,ne samo Han ,cela SD se napaja z Petrolovim denarjem,kje ste raziskovalni novinarji??????
Ustreljengolob
15. 12. 2019 14.26
+1
bonkintos
12. 12. 2019 09.38
+24
Zato pa Han javno govori na tv ...UPAM DA DESNICA NE BO NIKOLI VEČ NA OBLASTI....HAN ŽE DOLGO VEMO ZAKAJ.
Uporabnik458403
12. 12. 2019 09.36
+20
Ja Murskosoboski zupan, nekdanji policajcek je tudi odpustil zaposleno na obcinib da bi svoje zaposlil..... Sedaj je pravnomocno in ji mora obcina placati 150 jurjev plus vse stroske in na koncu to mi placamo z visjimi komunalnimi poloznicami in z vecjo represijo redarstva........... To je tipicno delovanje SD stranke........ Celo na vse CSD tezijob ce ne bodo njih volili bo jansa prevzel vlado in takrat bodo odpuscanja na centrih za sicialno delo.........
ZKL (zdrava kme?ka logika)
12. 12. 2019 09.39
+8
Ali je moznost da je od teh 150k kaksnih 30k dobil zupan nazaj?
Uporabnik458403
12. 12. 2019 09.50
+8
Ne, tu ne, ker ni slo za prijateljske posle. Lahko pa je kaj dobil od svojega odvetnika, ker mu je zrihtal v tem primeru dober posel, katerega mi obcani mastno placamo in se zmeraj vlaga neke pritozbe