Gospodarstvo

Ali Slovenci res plačujemo najdražjo ceno električne energije v Evropi?

Ljubljana, 13. 06. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaja Kobetič, 24UR ZVEČER
Komentarji
295

Ali Slovenci res plačujemo najdražjo ceno električne energije med vsemi evropskimi državami? V sredo je bila namreč cena za megavatno uro 115 evrov, kar je denimo 50 evrov več kot v sosednji Avstriji ter v Nemčiji in Španiji. Cena pa je tudi 70 evrov višja kot v Franciji. Da v prvi polovici junija na dnevnem borznem trgu res beležimo nekoliko višje cene, priznavajo tudi v državnem Elesu. Ali bomo to na položnicah občutili tudi državljani in podjetniki? Z nami je minister za okolje podnebje in energijo Bojan Kumer.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Kumrom
  06:07
  Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Kumrom
 • Iz 24UR ZVEČER: Električna energija
  03:05
  Iz 24UR ZVEČER: Električna energija

Podatki, ki so razburili javnost, so prikazani za zemljevidu Evrope. Tam so začrtane cene električne energije v sredo za posamezno državo. Med njimi pa z najvišjo ceno, 115 evrov za megavatno uro, neslavno prednjači Slovenija. "To so čisto realne številke, ki se spreminjajo iz dneva v dan," pravi direktor Inovacijsko-razvojnega inštituta in profesor na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko Andrej Gubina

Da cene nihajo celo po urah, pa pove Igor Podbelšek. "V večini primerov to nima neposredne veze z maloprodajnimi cenami, še manj pa s končnimi cenami, ki jih končni odjemalci vidijo na računu," doda.

Gre namreč za veleprodajno ceno na borzi, ki ves čas občutno niha. Cena v Sloveniji je tako v zadnjih 14 dneh nihala vse od 28 pa do 116 evrov na megavatno uro. "Kalkulacije vseh teh nihanj, ki jih nekako dobavitelji na trgu obvladujejo, da potem nekje letno zagotovijo ceno čim nižjo možno. Sam delež elektrike v skupnem računu je nekje 30-odstoten," še pojasni sogovornik.

Cene električne energije
Cene električne energije FOTO: POP TV

Pa vendar na omenjenem zemljevidu v oči stopijo cene elektrike v Franciji, Španiji, Nemčiji, ki so celo do dvakrat nižje kot v Sloveniji. Gre za posledico ugodnih razmer za obnovljive vire, pojasnjuje Podbelšek. "Bili so presežki in cena na trgu je bila izjemno nizka. To so omejena časovna obdobja. Tudi v Nemčiji se dogaja, da gredo cene na trgu v obdobju, v zimskem času, ko ni sonca, ko ne piha veter, ekstremno visoko. Na letni ravni nemška cena ni ugodnejša od slovenske."

Bi bil uvoz električne energije iz tujine cenejši?

"Nekako smo kot sistem vezne posode vpeti v te sisteme in te trge. Nihamo nekje med temi cenami, med italijansko, hrvaško, madžarsko, avstrijsko," pa pove Gubina.

Ob plačilu denimo čezmejnih prenosov uvoz cenovno ugodnejše električne energije iz tujine ne bi bil nujno tudi zares ugodnejši. "Take cene se neposredno v Slovenijo ne more dobiti," pove Podbelšek, Gubina pa pojasni: "Ker mora priti iz Španije v Francijo, nato iz Francije v Švico ter potem še iz Švice čez Italijo do nas."

Da v prvi polovici junija na dnevnem borznem trgu res beležimo nekoliko višje cene, priznavajo tudi v državnem Elesu, a dodajajo, da to ne odraža dogajanja v preostalih mesecih in da tega zato ne moremo razumeti kot dolgoročno stanje.

Statistični urad EU je konec aprila poročal, da so se računi za elektriko in plin v drugi polovici lanskega leta v primerjavi z letom 2022, ko so po ruski invaziji skokovito narasli, znižali. V drugem polletju 2023 je bila povprečna cena električne energije za gospodinjstva znotraj EU 28,5 evra za 100 kWh (v prvi polovici 2023 29,4 evra za 100 kWh). Stroški energije, oskrbe in omrežja so se lani sicer stabilizirali, vendar so še vedno višji v primerjavi s stroški pred cenovnim vrhom leta 2022. V drugi polovici 2023 so se znižale tudi cene plina za gospodinjstva - iz 11,9 evra na 11,3 evra za 100 kWh, še izrazitejše znižanje so zabeležili pri negospodinjskih odjemalcih, poroča Eurostat. 

'Če izvažamo energijo, je prav, da jo izvažamo po višji ceni'

In kaj o vsem tem pravi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki smo ga gostili v oddaji 24UR ZVEČER? Je zaskrbljen? "Absolutno ne," je dejal ter dodal, da se včasih nasmeji "vsem tem zavajajočim trditvam, ki se kot požar širijo po družbenih omrežjih". Resnica je namreč po njegovih besedah popolnoma drugačna.

"Maloprodajne cene v Sloveniji so med najnižjimi znotraj držav EU. Uradne merodajne statistike to potrjujejo že drugo leto zapored," je povedal ter poudaril, da ima zgolj kakšnih šest držav maloprodajno ceno električne energije nižjo kot Slovenija. "In to kljub energetski krizi, ki je bila ena najhujših energetskih kriz v zgodovini Evrope."

Bojan Kumer
Bojan Kumer FOTO: Bobo

Poudaril je tudi, da ima vsak tak dogodek, kot se je na primer zgodil na zemljevidu cen, za seboj določene fundamentalne razloge. V sredo je tako, po njegovih besedah, Slovenija veliko energije izvažala, uvozila pa le po nižji ceni. "Če izvažamo energijo je naš interes, da jo izvažamo po višji ceni. Vesel sem, da se je to v sredo zgodilo," je dejal. S tem namreč, kot je pojasnil, ustvarjamo dodano vrednost, ki jo lahko nato prevalijo na končnega Slovenskega kupca: "To lahko pomeni celo znižanje končne maloprodajne cene za slovenske odjemalce."

"Ključno pa je, da, ko ima Slovenija manko, cene kupujemo, včasih tudi v tujini, kjer je to najcenejše," je dodal.

Bodo višje cene občutili tudi ljudje?

Kumer možnosti višjih cen za posameznike sicer ne želi zanikati, saj da obstajajo v Sloveniji tudi odjemalci, ki so že lani sklenili posel z dobaviteljem, za katerega velja določena cena. "Vendar pa večina tega ne bo občutila in zato sem miren. Prodajne strategije slovenskih trgovcev namreč temeljijo na dolgoročnem zakupu. Če gledamo dolgoročno ceno - danes lahko pogledamo za tri leta naprej -, lahko vidimo, da je za več kot 20 odstotkov nižja."

Prepričan je namreč, da bodo odjemalci, ki si bodo zagotovili dolgoročno, predvidljivo in konkurenčno ceno, za naslednja tri leta dobili ceno tudi več kot 25 evrov ceneje. "Pod 80 evrov na megavatno uro, ne glede na to, kakšne bodo dnevne cene na trgu," je dejal.

Dodal je, da so bili tudi lani deležni kritik, da so njihove prodajne cene visoke. "Vedno smo trdili, da imamo simulacije in podatke, ki kažejo, da bo ravno obratno. Danes imamo Eurostat podatke, ki to dokazujejo. Ustvarili smo predvidljivo," je zagotovil. Ob tem je dodal, da imamo v Sloveniji tudi zelo veliko rast obnovljivih virov energije, Slovenija pa ob tem energijo celo izvaža.

'Strinjamo se s spremembo obračuna omrežnine, ampak z dovolj časa'

Agencije za energijo je medtem v četrtek še tretjič zamaknila začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo, ki je bil deležen veliko kritik. Kot pojasnjujejo, bi se ob uvedbi novega obračuna lahko pri sicer zelo majhnem deležu odjemalcev dogajale napake pri izdaji računov. Kako Kumer komentira to potezo?

Pojasnjuje, da so lani, preden se je uveljavil napovedani datum, opozorili in neodvisnemu regulatorji predlagali, naj še enkrat preuči, ali so slovenske razmere zrele za uvedbo in implementacijo novega obračuna omrežnine. Takrat so predlagali, da si vzamejo dodatno leto. Pogledali so namreč stanje informacijskih sistemov, zbrali stanje vseh največjih dobaviteljev v Sloveniji, povprašali elektrodistribucijska podjetja, ki posredujejo podatke o mesečni porabi tem dobaviteljem ...

"Dobili smo informacijo, da bo razvoj zaključen šele 30. junija 2024. Ne moremo zaradi tega nato 1. julija trčiti v živo z novim sistemom, ki zahteva nove prilagoditve. Strinjamo se s spremembo obračuna, ampak z dovolj časa, da se lahko vsi deležniki pravočasno prilagodijo in da imamo tudi dovolj možnosti za pravočasno najavo vseh teh sprememb," je pojasnil v naši večerni oddaji.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glavnomesto
17. 06. 2024 14.46
ja ja , g go-lob si nastavi, za par let je spet v g inu!!,
Tomvojo
16. 06. 2024 08.20
Dve vprašanji; elektro mešetarji (monopolisti) kupujejo kWh na borzi po toliko in toliko, meni pa prodajajo poleg še moč pa omrežnino, bone za bio dizel, rtv naročnino...., in od kod jim pravica da mi določajo koliko elektrike lahko porabim?
avgust.
13. 06. 2024 20.04
-1
A to so te slavne Golobove pogodbe do 2030?
Mozart60
13. 06. 2024 16.10
+0
Temu Kumro in Podbelško rahlo ne verjamem,ne samo elektrika vse je na primer dražje kot v avstriji,posebno pa hrana.Da bi lahko obrnil svojih 40let nazaj,bi dvignil sidro in se še ozrl ne bi nazaj,namreč tu ne bo nikoli bolje ker nam vladajo skorumpirani politiki (podmladek iz sredine 80 let prejšnega tisočletja nasledniki U...e)
2fast4
13. 06. 2024 15.41
-1
Keri pajaci oziroma 💩
obožeobože
13. 06. 2024 15.16
+5
Pač imamo veliko smolo ker je folk na volitvah izbral razbrzdanega kuštravca, ki ga boli ďoko za ljudi.
zibertmi
14. 06. 2024 10.49
+2
kako komentirate v kleti na trstenjakovi,da smo imeli v času covit vlade ceno elektrike po 733 evrov na kwh in smo bili tretji v evropi,edino španija in madžarska sta bili pred nami s 10 evrov višjo ceno,vse drugo po večini veliko manjšo ceno v evropi,sedaj se primerjamo po zemljevidu,ne objavljenem v tej zgodbi z mnogimi drugimi,lasi je bila v povrečju energija v nemčiji 2x dražja kot pri nas,pravtako v beneluxu
zibertmi
14. 06. 2024 10.54
+2
ZDA teror
13. 06. 2024 14.59
+6
Golobarju so visoke cene elektrike v interesu, navsezadnje prodaja sončne celice, kar je edini način, da se odrešiš visokih mesečnih cen. Res, podporniki te koalicije, malo se zamislite kako uničujete našo državo s svojimi nepremišljeni odločitvami
fljfo
13. 06. 2024 14.58
+4
Zdaj, ko imamo na čelu države elektro strokovnjaka bo v kratkem elektrika najcenejša v EU....
ZDA teror
13. 06. 2024 14.57
+6
Klovni. Absolutni klovni, koalicija komunistična
PIKAPOLONICA1994
13. 06. 2024 14.52
+14
Torej, naj mi razloži....Položnica 113,00€.....Poraba elektrike 62€....Omrežnina, prispevki, trošarine, nadomestilo...+ davek celih 53,00€ (kaj delajo s temi 53,00€???)...kriminal
jedupančpil
13. 06. 2024 15.25
+1
Boogieweeed
13. 06. 2024 14.52
+8
En tip z ministrstva hoče pomirit raj s pravljicami za lahko noč. Kaj da ne vpliva na ceno? Kaj se norca dela?
PIKAPOLONICA1994
13. 06. 2024 14.53
+5
..dobesedno s pravljicami, svobodno naprej
M_teoretik
13. 06. 2024 14.46
+4
Pocen kupujemo in drago prodajamo. K ni to super!?
Janez23
13. 06. 2024 14.44
+6
Oj groza, kam smo prišli. Tam kjer imajo dvakrat večje plače je elektrika pol cenejša. Jutri je petek in gremo vsi kolesarji na ulice in zahtevamo odstop vlade Janeza Janše. Kmalu nam bodo dobri ljudje s padali iz zraka spuščali elektriko v 12V baterijah.
Tomvojo
16. 06. 2024 08.24
Jaz bom začel pa strele lovit in jih spravljat v hranilnike in potem poceni prodajal naprej.
Shisui
13. 06. 2024 14.42
+6
Povejte koliko dajatev plačujemo ekstra zaradi teh gnilih levih vlad. Najbolj obdavčeni v EU, pa je očitno še premalo, jih bomo še volili.
Minovak
13. 06. 2024 14.41
+5
Ni problem v tistih, ki lažejo, problem je v tistih, ki takim verjamejo.
Infiltrator
13. 06. 2024 14.34
+3
Ne rabijo nic pojasnjevati saj vsi vemo da nas ze dolgo vsa politika goljufa
Uškakola
13. 06. 2024 14.31
+4
ODLOČEN ne gradnji drugega Bloka NEK - a....bandi kriminalni z Golobom na čelu. Pol šele bo drago vse skupaj in bodo ropali rop se je že začel. 44 let staro svinjarijo naj Hrvatom dostavijo na mejo skupaj z Tanjo Fajon, tablo zeleni prehod na sodu in Palestinsko zastavo.
XVXC
13. 06. 2024 14.28
+7
Dobro, da imamo na vrhu države energetskega guruja. Imamo dovolj elektrarn (Krško, TEŠ, hidroelektrarne), da pokrijemo potrebe za 2 milijonski narod. Strošek proizvodnje elektrike je v povprečju okrog 50 EUR/mWh. Naš Golob državno elektiko poceni prodaja v tujino, država pa jo potem uvaža za okrog 200 EUR/mWh. Posel, da te kap. Razliko bomo pokrili z višjimi položnicami, ali pa jo bo državni proračun iz pobranih davkov, kar pa je spet iz našega žepa. Nekaj najbrž ima od tega, ker tako butast si težko. Pa plešimo. Tole kar je naredil Golob je čisti kriminal. Slovenija proizvede 75% el energije po max ceni 70 EUR/MWh preostanek 25% pa mora uvoziti. Z Golobom se je delež izvoza el energije povečal, ker je Golob zavohal, da lahko Slovensko elektriko dosti dražje proda v EU in naredi bistveno večji profit. Ampak, ker sedaj za Slovenske uporabnike te Slovensko proizvedene elektrike NI več, jo moramo pa končni uporabniki po oderuških cenah spet uvoziti nazaj iz EU. In pazite kaj v bistvu naredi Golob, ukrade Slovensko elektriko davkoplačevalcem, jo proda in mastno zasluži, nazaj pa Slovenskim davkoplačevalcem spet proda najdražjo elektriko na svetu !!! Povedano drugače: davkoplačevalci GOLOB VAS DVAKRAT ZAFRKNE !!! Upam, da boste to spoznali čimprej. Preden bo prepozno.
Endless
13. 06. 2024 14.18
+8
Mala država, ki celo premore jedrsko elektrarno in kljub temu najdražja elektrika? Mi lahko prosim nekdo smiselno utemelji in me prepriča zakaj bi ob tem šli v največji projekt v zgodovini Slovenije in gradili še eno? Da se bo narod zapufu, plačeval najdražjo elekriko, država pa jo bo prodajala tujcem ? NE hvala !! Dobro nas raztegujejo
XVXC
13. 06. 2024 14.16
+11
Nov sistem obračunavanja elektrike, ki bo stopil v veljavo drugo leto, bo pa uporabniku približno tako razumljiv, kot pokojninski sistem, kjer si sam ne moreš izračunati, kaj boš dobil. Samo v vednost, v Avstriji so ceno električne energije za navadno rajo spustili nazaj na pred vojno raven. Se pravi je cena takšna, kot je bila lani v začetku leta. Dajte novinarji malo preveriti in nabijte na nos podatke našim politikom. Zakaj moramo uporabniki drago plačevati manipulacije nekoga, ki je naš štrom prodal za nekaj let v naprej, zdaj pa ga sami kupujemo po dosti višji ceni, kot bi ga morali. Sramota !!!