Gospodarstvo

Amazon sestavil 'Twitter vojsko' za obrambo pred kritikami na račun delovnih pogojev

New York, 31. 03. 2021 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
11

Nove težave za Amazon. Potem ko se je družba znašla pod novim plazom obtožb o katastrofalnih delovnih pogojih, je zdaj prišlo še na dan, da je družba, da bi "popravila" svojo javno podobo, sestavila "Twitter vojsko", ki naj bi se odzivala na "laži" o družbi in ljudem dokazovala, da je delo za Amazon prijetno, zaposleni pa imajo radi svoje delo.

Jeff Bezos se znova otepa otožb o slabih delovnih pogojih.
Jeff Bezos se znova otepa otožb o slabih delovnih pogojih. FOTO: AP

Obstoj projekta pod imenom "Veritas" je razkril The Intercept, ki je po poročanju Business Insiderja objavil komunikacijo, vezano na projekt. Ta razkriva, da naj bi družba v to "Twitter vojsko" rekrutirala "ambasadorje" podjetja, ki naj bi jih izbrali na podlagi kvalitetnega dela in "čiste" zaposlitvene kartoteke. Prav tako naj bi imeli izbrani zaposleni dober smisel za humor in željo po tem, da jasno izrazijo svoje mnenje. 

Med primeri uporabe tega projekta v praksi izpostavljajo situacije, ko naj bi se zaposleni uprli kritikam na račun šefa Jeffa Bezosa, ko se je znašel na udaru, ker naj bi plačeval premalo davkov, ali ko je senator Bernie Sanders objavil, da naj bi imeli zaposleni samomorilne misli zaradi delovnih pogojev. Prav tako se je v javnosti pojavila obtožba, da zaposleni celo urinirajo v plastenke, ker se bojijo zapustiti delovno mesto. 

Pri Amazonu sicer po poročanju BI pravijo, da je bil cilj programa ambasadorjev pokazati, kako "je v resnici delati v Amazonovih centrih". 

Amazon je sicer vse bolj tudi pod drobnogledom ameriške politike. Demokratki Rashida Tlaib in Debbie Dingellta sta pred časom podjetje kritizirali, ker naj bi odgovorni preprečili ogled delovnih pogojev, tisti, ki so si jih ogledali, pa naj ne bi odšli prepričani, da težav ni. 

Demokratka Alexandria Ocasio-Cortez je podjetje obtožila, da organizira "oglede, ki so zrežirani", zavrnejo pa nenapovedane oglede. 

Amazon sicer vse očitke o nehumanih delovnih pogojih zavrača, a (nekdanji) zaposleni vztrajajo, da so razmere težke. "Saj ne, da bi nas uradno silili, da uriniramo v steklenice, samo delo je bilo organizirano tako, da ni bilo mogoče na stranišče," je za BI povedala Savannah.

New York Times sicer poroča, da je Twitter v povezavi s škandalom o Amazonu zaprl več uporabniških računov, potem ko se je izkazalo, da gre za bote. Pri BI pa opažajo, da je postala tudi uradna PR-strategija podjetja vse bolj agresivna  – med drugim se vidni sodelavci podjetja zapletajo celo v spore s politiki. Članu predstavniškega doma Marku Pocanu so iz uradnega PR*računa podjetja zapisali: "Saj v resnici ne verjamete, da zaposleni urinirajo v steklenice, kajne, kajti če bi bilo to res, nihče ne bi delal za nas."

Amazon je sicer na udaru tudi, ker naj bi na vse načine preprečeval sindikalno dejavnost v podjetju. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Build NEK2
01. 04. 2021 12.24
+1
Kaj vse bi lahko on naredil z njegovim dnarjem. Kaj vse....
Truth
31. 03. 2021 21.23
+3
Ne delas za njega pa je a ne. Spet problem delat, tam kjer ga ni.
_endrug
31. 03. 2021 21.16
+4
Ta pa kot Janša, sam da jih nima v kleti.
ćurkl
31. 03. 2021 21.10
+0
Ne se zafrkavat z ranjeno zverjo...
ćurkl
31. 03. 2021 21.12
... "ravnokar" mu je spokala ženska s polovico premoženja in se razkazuje okrog z drugim samcem. Đef je bomba, ki tik-taka ...
ćurkl
31. 03. 2021 21.12
resnicaosvobaja
31. 03. 2021 21.09
+1
Twitter pa v službi malopridnežev od športa, politike, sveta in Slovenije...
besima
31. 03. 2021 21.08
+7
Izkoriscevalec delovne sile. Danes je Zoll zasegel v Nemciji ne vem koliko kombijev z paketi.Delavci niso dobili se minimalne place ne. On se pa bogati.
Andree
31. 03. 2021 21.12
+2
v Nemčiji plačuje tip pod minimalno plačo,ki še zamuja po w4 dni
Andree
31. 03. 2021 21.12
+1
Zmaga Ukrajini ...
31. 03. 2021 20.56
+12
Gnili kapitalisti!