Gospodarstvo

Ameriška centralna banka ključno obrestno mero znižala za četrt odstotne točke

Washington, 31. 07. 2019 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve se je po pričakovanjih odločil znižati ključno obrestno mero. To je znižal za 0,25 odstotne točke na raven med dva in 2,25 odstotka. Gre za prvo znižanje po decembru 2008, zanj pa se je odbor odločil zaradi gospodarskih negotovosti.

Vlagatelji in ekonomisti so po poročanju tujih tiskovnih agencij znižanje pričakovali, odbor je odločitev obelodanil po dvodnevnem zasedanju.

Fed je ključno obrestno mero nazadnje znižala v času svetovne gospodarske krize, decembra 2008. Takrat je bila na ravni med 0 do 0,25 odstotka. Praktično na ničelni ravni je ostala vse do decembra 2015, ko se je zvišala za 0,25 odstotne točke na raven med 0,25 do 0,50 odstotka. Naslednje zvišanje v enaki višini je bilo decembra 2016, nato pa jo je leta 2017 zvišala trikrat po 0,25 odstotne točke, lani pa še štirikrat do ravni 2,25 do 2,50 odstotka.

Gre za prvo znižanje po decembru 2008, zanj pa se je odbor odločil zaradi gospodarskih negotovosti.
Gre za prvo znižanje po decembru 2008, zanj pa se je odbor odločil zaradi gospodarskih negotovosti. FOTO: AP

Tokratna odločitev je imela prvič po dolgem času dva glasova proti, saj sta predsednica banke Fed iz Kansas Cityja Esther George in predsednik banke Fed iz Bostona Eric Rosengren menila, da bi bilo pametneje ključno obrestno mero pustiti pri miru, ker se v času ekspanzije, nizke stopnje brezposelnosti in naraščanja porabe gospodinjstev obresti ne nižajo.

Večina članov Odbora za odprti trg Feda (FOMC) pa je menila, da je znižanje ključne obrestne mere potrebno zaradi globalnih nezanesljivosti in šibke inflacije.

Izjava večine članov FOMC pravi, da bodo še naprej spremljali prihajajoče informacije in se odločili za ustrezno ukrepanje za ohranitev ekspanzije, ki je sedaj rekordno dolga več kot deset let. Torej napovedali so, da je možno še kakšno znižanje ključne obrestne mere.

Izjava tudi pravi, da je trg delovne sile še naprej trden, da se je poraba gospodinjstev pobrala, čeprav pa poslovna poraba ostaja šibka. Znižanje obrestne mere naj bi pomagalo pospešiti inflacijo proti ciljni letni vrednosti dva odstotka.

Ne glede na vse bo današnji ukrep Feda imel slab priokus, saj je do znižanja obrestnih mer prišlo po hudem pritisku predsednika ZDA Donalda Trumpa na centralno banko, ki bi morala biti svobodna pred dnevno političnimi pritiski. Trump bo na banko pritiskal do volitev novembra 2020 in bo nanjo zvalil vso krivdo, če se bo rast gospodarstva pred volitvami upočasnila.

FOMC je hkrati z znižanjem ključne obrestne mere napovedal tudi, da bo politika tako imenovanega kvantitativnega zategovanja končana že 1. avgusta. To je nasprotna politika od kvantitativnega sproščanja, ki jo je Fed potem, ko več ni imel kam nižati obresti v času krize, sprejel, da na trgu zagotovi dovolj denarja.

To je banka počela z odkupovanjem vrednostnih papirjev na podlagi drugorazrednih hipotek, ki so ji napihnili bilanco. V času konjukture je to bilanco začela zmanjševati, kar je vplivalo na dolgoročne obrestne mere. Sedaj bo to ustavila malce prej, kot je bilo sprva predvideno.

Predsednik Fed Jerome Powell je na novinarski konferenci po objavi odločitve o obrestnih merah zagotovil, da Trumpovih izjav niso upoštevali kakor tudi ne drugih političnih implikacij, Fed pa nima nobene potrebe, da bi dokazoval svojo neodvisnost.

Ponovil je razloge za znižanje ključne obrestne mere kot so navedeni v izjavi in prvič doslej javno dejal, da so trgovinske napetosti nova skrb za centralno banko. Nato je pohitel z razlago, da to ni kritika ameriške trgovinske politike verjetno, da ne sproži novega rafala Trumpovih tvitov proti banki in njemu osebno.

Šibkosti glede poslovne porabe podjetij po Powellovih besedah ni mogoče pripisati le trgovinskim napetostim, ampak gre za globalne poslovne cikle v predelovalni industriji in investicijah, kar je večji dejavnik kot pa so pričakovali v lanskem letu.

Borzni indeksi, ki se po objavi pričakovane odločitve niso veliko spreminjali, pa so začeli drseti navzdol po Powellovih besedah, da ne gre za začetek daljšega cikla nižanj obrestnih mer. Kot kaže so nekateri vlagatelji pričakovali, da se bodo obresti sedaj redno nižale še naprej, čeprav dno ni daleč. Kot vedno, je tudi tokrat Powell povedal, da bo vse odvisno od razvoja dogodkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
05. 08. 2019 14.02
+2
V RESNICI PA CEL SVET SPREMLJA DOGAJANJE NA LJUBLJANSKI BORZI: gibanja tečajev so jasen pokazatelj, kam bo šlo tudi svetovno gospodarstvo...
ni_mi_vse_eno
04. 08. 2019 13.47
+2
Edni vzvod, ki ga imajo američani je QE (quantitative easing). Uči se; Mike Maloney, Chris Martenson, Peter Schiff ...etc. Tiskanje denarja iz nič in padanje v vedno večji in večji dolg. Tako kot Jugoslavija, tako gre vsa ekonomija v kolaps, samo vprašanje časa in nova kriza bo tu. Le koga bodo sedaj obtožili? Vreme? Uči se: If You Don't Think QE4 & QE5 Are Coming, You're Smoking Something - Mike Maloney. Edini razlog, zakaj se je dolar tako dolgo obdržal, kljub temu, da ga ustvarjajo iz nič, je The Bretton Woods Monetary System. Cel svet kupuje dolarje, da lahko kupi nafto. Zato so tako hitro pospravili Sadama Huseina, ker je hotel nafto prodajati v evrih in Gadafija, ker je nafto hotel prodajati v zlatu. Google it. Zato je največji trn v peti Iran, ker nafte ne prodaja v dolarjih. Kolaps se bliža.
janez0606
05. 08. 2019 18.02
+2
Nova kriza je že tle, sam ne upajo se na glas povedat, Tut leta 2008 so priznal po enem letu, do takrat je gospodarstvo baje cvetelo kot cveti sedaj. Adijo dolar Oz fiat.
Katja Damij
03. 08. 2019 07.54
+1
Pričakovano...
ni_mi_vse_eno
01. 08. 2019 14.11
+2
Tisti, ki spremlja "us debt clock" ve, da se pri tako velikem dolgu ZDA ne more več pobrati. Znižanje obrestne mere je samo podaljšanje agonije. Beri dr. Tainter; Collapse of Complex Societies, zgodovina rimskega imperija se ponavlja.
CestniKolesar370Wattov
01. 08. 2019 18.57
+0
Uf, težki si finančnik. U.S. ma finančnih vzvodov toliko, kot jih ne boš našel v vseh knjigah, ki si jih prebral.
Rafael Kramar
02. 08. 2019 14.19
+1
Ja, dobro jih je razkrinkal. Z Ameriko je konec, zdaj ko vsi vemo kje prebrati...🙄🙄🙄
janez0606
05. 08. 2019 18.04
+2
Se vsaka fiat valuta je propadla, v zgodovini, tudi dolar bo, vse je le igra da se obere naivne ljudi, ki so polni ameriških sanj iz butaste škatle k ji rečemo tv, sami opranoglavci. ZDA so največje zlo kar jih je človeštvo poznalo, pa ne država ampak njihove elite, prodane samemu zlu.