Gospodarstvo

Kitajska brani Huawei pred napadi ZDA: bodo omejili izvoz redkih kovin?

Peking, 29. 05. 2019 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Huaweiu so prepričani, da ameriška poteza, da jih uvrstijo na 'črni seznam' trgovanja, pomeni nevaren precedens, ki bo škodoval milijardam potrošnikov, hkrati pa tudi ameriškim podjetjem in ogrozil njihove službe. Kitajska pa naj bi razmišljala o omejitvi izvoza redkih kovin. Časnik Global Times navaja, da bodo ZDA obžalovale, da so prisilile Kitajsko, da uporabi redke kovine kot orožje.

Song Liuping, vodja pravnega oddelka Huaweia, je prepričan, da bo ameriška prepoved trgovanja neposredno škodila tudi ameriškim podjetjem in ogrozila njihove službe.

'Ameriška poteza ogroža milijarde uporabnikov in tudi 1200 ameriških podjetij'

Washington je namreč nedavno Huawei dodal na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo trgovati, če nimajo dovoljenja vlade. Prepoved je del širšega boja med ZDA in Huaweiem, piše BBC.

Washington potezo opravičuje z razlogi državne varnosti, čeprav je kitajski tehnološki gigant že večkrat zavrnil vse očitke, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo in da so neodvisni od kitajske vlade.

Kitajski gigant na drugi strani pritiska s tožbo, s katero želi dokazati, da je zakon, ki je zveznim agencijam prepovedal kupovati Huaweieve izdelke, protiustaven.
Kitajski gigant na drugi strani pritiska s tožbo, s katero želi dokazati, da je zakon, ki je zveznim agencijam prepovedal kupovati Huaweieve izdelke, protiustaven. FOTO: AP

Song ameriškim politikom še očita, da izkoriščajo celoten državni ustroj za svoj boj proti zasebnemu podjetju. Pravi, da ima lahko odločitev daljnosežne posledice: "Ta odločitev ogroža tri milijarde uporabnikov v več kot 170 državah sveta, ki uporabljajo Huaweieve produkte. Hkrati škodi več kot 1200 ameriškim podjetjem, ki poslujejo z nami in lahko ogrozi več deset tisoč ameriških služb."

Huawei s tožbo na ameriški zakon

Song je na srečanju z novinarji opisal tudi tožbo, ki jo je Huawei marca vložil zoper ameriško vlado, še poroča BBC. Očita ji, da je z omejitvami zveznim agencijam, da ne smejo uporabljati Huaweievih produktov, kršila ustavo. Vložili so neke vrste ugotovitveni zahtevek, s katerim od vrhovnega sodišča zahtevajo, da "zadrži nezakonita ravnanja zoper podjetje".

"Ameriška vlada ni posredovala noobenih dokazov, da Huawei predstavlja varanostno grožnjo. Ni niti ognja, niti dima, zgolj namigovanja," zatrjuje Song.

Prva zaslišanja naj bi bila predvidena septembra. ZDA s takšnim ravnanjem po njegovih besedah postavljajo nevarne standarde. "Danes je telekomunikacijska panoga in Huawei, jutri lahko doleti vaše podjetje, vašo industrijo, vaše stranke," je dejal Song.

Kitajska bi lahko ZDA vrnila udarec z omejitvami pri redkih kovinah

V sporu glede tehnološkega velikana Huawei naj bi Kitajska razmišljala o ustavitvi izvoza redkih kovin v ZDA. Kot poročajo kitajski mediji, Kitajska "resno" razmišlja o omejitvi dobave teh surovin, ki so nujno potrebne za proizvodnjo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav.

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov vseh redkih kovin na svetu, ZDA pa 80 odstotkov svojih potreb pokrijejo z uvozom iz Kitajske.

"Vprašali ste me, ali bodo redke kovine kitajski ukrep proti neupravičenemu ameriškemu pritisku. Lahko rečem, da če želi kdorkoli proizvode, ki so izdelani iz redkih kovin iz Kitajske, uporabljati za omejevanje kitajskega razvoja, potem ljudje v mestu Ganzhou in drugod na Kitajskem ne bodo zadovoljni," so kitajski mediji navedli odgovor uradnika na novinarsko vprašanje.

Uradnik je dodal, da bi morali z viri redkih kovin najprej pokriti domače potrebe, je pa Kitajska pripravljena pokriti "legitimne potrebe držav po svetu".

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov vseh redkih kovin na svetu

Kitajski mediji so bili bolj neposredni. Tiskovna agencija Xinhua je v komentarju zapisala, da ZDA s trgovinsko vojno s Kitajsko tvegajo, da bodo izgubile dostop do snovi, ki jih nujno potrebujejo za ohranitev svoje tehnološke moči. Časnik Global Times, prav tako v državni lasti, pa je v komentarju navedel, da bodo ZDA obžalovale, da so prisilile Kitajsko, da uporabi redke kovine kot orožje.

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov vseh redkih kovin na svetu, ZDA pa 80 odstotkov svojih potreb pokrijejo z uvozom iz Kitajske. Gre za 17 elementov, ki so ključni pri proizvodnji izdelkov, kot so pametni telefoni, televizije, računalniki, kamere, laserji, vetrne turbine, naprave v medicinski diagnostiki.

ZDA v zadnjem času vodi vse ostrejšo politiko do Huaweia, za katerega trdi, da ga kitajska vlada izkorišča za nadzor nad Američani. Kitajsko podjetje se je tako znašlo v središču ameriško-kitajske trgovinske vojne. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer nedavno namignil, da bi Huawei lahko bil del trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko.

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
31. 05. 2019 08.42
+1
Trump je prvi ameriški predsednik, ki je diplomacijo spremenil v ho - ruk sistem. Te posledice bodo za svet katastrofalne.
Helix Nebula
29. 05. 2019 20.41
+2
Redkih kovin je še veliko po svetu. Ampak jih sam Kitajska koplje, ker se drugim ne splača. Se pa bo po novem morda
Misija1
30. 05. 2019 14.17
+1
Točno tako. Samo to dopovedat je težko to vsem tistim, ki jim skoraj pride ob naslajanju na morebitno zafrkavanje kitajske z redkimi kovinami proti ZDA.
miselna policija
29. 05. 2019 14.05
-1
za žutega pomeni prosti trg to da bo on prodajal kruh vsi ostali pa drobtine!
miselna policija
29. 05. 2019 13.52
-5
rumenjakec mora vsak dan znova in znova dokazovati svetu da nima niti ene sive celice!
Nabru3
29. 05. 2019 17.07
+6
@šekspir, s svojimi komentarji, ne samo danes dokazuješ, da je manjko sivih celic bolj problem pri tebi.
Laki je malo nervozan
29. 05. 2019 12.05
+27
Danes je vse tako prepleteno, da sploh ne veš kaj imaš.V Huawejevih telefonih ameriške komponente, v Applovih kitajske komponente, v Mercedesih Renaultovi motorji in tako dalje....
nikhrast
30. 05. 2019 12.17
+0
Tako je, v cajtu globalizacije smo vsi povezani, samo precej tega se folk ne zaveda. Potem pa slišiš da bo posledice trpela samo Amerika, pa kako dobro jo bodo odnesli Kitajci in Rusi.
Bofur
29. 05. 2019 11.54
+16
Ne vem, kaj čakajo Kitajci ... Vsi, ampak čisto vsi iPhoni Appla so narejeni na Kitajskem. Če Kitajci zaustavijo pošiljke, Apple ne bo mogel dostavljati naprav kupcem, kar pomeni, da sledi kolaps firme. Ne razumem najbolj Kitajcev.
igy02
29. 05. 2019 12.17
-9
Ti ne razumeš nič. A več, koliko kitajskih delavcev je odvisno od Appla. In ne samo od njega. Kam bo Kitajska prodajal? Ne razumete, da gre za taktiko. Kitajce je treba prisiliti, da se držijo vsaj že sklenjenih dogovorov. Ne opletajte z ideologijo. Gre za precej več. Za denar.
tedoVV2HCmedo
29. 05. 2019 12.18
+15
Saj je vse ameriško narejeno na Kitajskem. Naj kitajski diktator zapre vse ameriške tovarne in ukrade vse iz skladišč, pa bodo ameriški tajkuni hitro spremenili Trumpa.
Matjaž ?renc
29. 05. 2019 12.39
+5
sam še nekaj Igy02, praviš da si veliko na Kitajskem oz. da imaš stike z njimi!? Pozem si tudi seznanjen s njihovo zgodovino, upam da!? Zakaj zahodnjake tako sovražijo, malce zgodovino preštudiraj in dobil boš vse odgovore, kar se tiče poslov in vsega kar se tiče Kitajske v novejši dobi, izhaja iz zgodovine in zgodovinskih dejtev, Kitajska je bila vedno in bo ostala, trgovinska sila, samo v obdobju od II SV do nekje konca 80 let 20st. so jo politično zafrknili sami, kako pa delajo delavci in za koliko, to je druga debata in spet je tak način značlen za Kitajsko regijo
štrekeljc
29. 05. 2019 12.44
+19
igy, svet potrebuje toliko in toliko telefonov. Če ne bodo mogli kupiti ogrizkov, bodo pač kupili Samsunge ali Huaveije ali Xiaomije. Kitajci ne bodo telefonov naredili nič manj, le ogrizek bo ostal brez posla. Čisto enostavno, gre za denar.
plotter123
29. 05. 2019 13.07
-8
katepabriga
29. 05. 2019 13.10
-13
Ti "ogrizka" še v roki nisi držal se mi zdi. Sicer pa tko, a resno misliš da bo Apple propal in ostal brez posla? Jabuk je telefone in računalnike delal že takrat ko so kitajci kradli patente in tehnologijo iz zahodnih podjetij. Sani razvoja nimajo, leni so bolj kot mi slovenci...brez zahoda bi propadli.
miselna policija
29. 05. 2019 14.01
+2
kolk je ta igy smešen,pravi da je 1,4 milijarde kitajcev odvisnih od jabke!
pulse77
29. 05. 2019 14.51
+2
Bofur: Če Foxcon zaustavi pošiljko, bo Apple zaustavil plačilo... Nato pa bo seveda poslal naročilo za izdelavo v Indijo (en del iPhonov se že sestavlja v Indiji).
katepabriga
29. 05. 2019 11.53
-24
Nimam američanov ravno rad, vendar vseeno raje kot kitajce. Tisti ki podpirate politiko in Huawei-a se malo zamislite kako so ti izdelki nastali. Namig...na kopijah izdelkov zahodnih tovarn. Kitajci so zreli za mednarodne tožbe, ampak se žal to ne bo zgodilo ker tudi sami radi kupujemo telefone za 100€ iz aliexpressa. Pa čeprav je jajc in boš čez pol leta kupil pravi telefon. Jajca so p večina kitajskih izdelkov.
Hellsrael
29. 05. 2019 11.50
+0
HHah drumpk drumpk. SAH MAT ?
Mali medo
29. 05. 2019 11.22
+35
v jabučku so črvi pa še ne sanja se jim ne kako 5 g kitajska tehnologija dela zato pa taka panika
katepabriga
29. 05. 2019 11.56
-30
Kitajci sploh nimajo tehnologije. Si kdaj imel izkušnje z njimi osebno? Predvidevam da ne. Oni brez zahodnega znanja še kruh ne znajo spečt. Vse kar ustvarijo so kopije na ukradeni tehnologiji. Delovna sila je pa zastonj, zato so tako konkurenčni.
HUSO BOSS
29. 05. 2019 13.25
+9
igy02
29. 05. 2019 11.21
-28
Vsi bogati Kitajci imajo Apple (vsaj večina). Vidim v dragih restavracijah in barih. Ko pogledaš na Airdrop mrgoli kitajskih Applov. Huawei kupuje raja. Kot v Sloveniji.
Misija1
29. 05. 2019 11.39
+24
Bogati že, ampak bogatih ni veliko. Velika večina kitajcev ima kitajske telefone vseh možnih kitajskih proizvajalcev in kopij vseh možnih telefonov.
MucaNeGrize
29. 05. 2019 11.05
+23
hahahaaa...prosti trg...pa neoliberalna politika ...In seveda opevane usa ...Če kdo ne bo poslušen , se ga pač tako ali drugače sankcionira...
MucaNeGrize
29. 05. 2019 11.03
+4
do konca leta bo na trgu že nov telefon iPhone Xi....
pulse77
29. 05. 2019 11.01
+1
"čeprav je kitajski tehnološki gigant že večkrat zavrnil vse očitke..."... Dejstvo je, da kitajci s svojimi telefoni vohunijo. In tudi američani vohunijo s svojimi telefoni... In logično je, da američani ne dovolijo kitajcem vohuniti v Ameriki... In zato ima Huawei prepoved ameriške vlade. In zato so pozvali tudi vse zaveznike, da prav tako prekinejo z njimi... Iz vsega tega se mi, mali smrtniki lahko nekaj naučimo: telefon, ki si ga kupil, je lahko uporabljen proti tebi... vse kar delaš na njem, se lahko uporabi proti tebi... vse, kar delaš v njegovi bližini se lahko snema - tako zvok kot video...
graf
29. 05. 2019 10.53
+47
Škoda se tožarit in zgubljat čas z Ameri , Kitajci naj samo zahtevajo svoj posojeni denar nazaj ... pa je Amerika na kolenih !
Nabru3
29. 05. 2019 11.24
+14
Sanja svinja kukuruz...Kitajci nočejo ničvrednega dolarja. Koristi jim samo kot "devizne rezerve" za boljšo državno bilanco. A se je kaj pretresljivega naredilo, ko je Putin v enem tednu pretopil vse dolar rezerve? Ne.
pulse77
29. 05. 2019 12.19
+6
To so sicer obveznice, ki jih mora ZDA izplačati ob določenem času. Pa še to lahko vedno izplačajo brez težav: samo natisnejo toliko dolarjev, kot je potrebno in izplačajo. Seveda je potem vprašanje, kakšna bo inflacija v ZDA in kakšen efekt bi to imelo za svetovno gospodarstvo...
graf
29. 05. 2019 12.36
+4
tiskanje denarja brez kritja je enosmerna karta v prepad !
beowulfsam
29. 05. 2019 13.50
+1
Pa, dokler je dolar svetovna valuta, je karta za uspeh ZDA. Če bi vsi kenslal dolar in prešli na EUR al karkoli že, pol bi biu pa juhuhu pri Amerih. Drugač pa, denar že kar nekaj časa nima kritja (če si mislil zlato ipd).
a-rod
29. 05. 2019 10.47
-11
A ne blokirajo kitajci google pa facebook? Kar naj jokajo naprej
igy02
29. 05. 2019 11.04
+19
Tam je blokirano vse. Ko grem tam sicer kupim mesečni VPN in tako imam dostop do vsega. Stane cca15 Euro, pa še veš številk se nam priklopi gor. Če kdo ne ve kaj je VPN. To je (zopet ameriški) softwer, ki ti pokaže, da je telefon npr v Nemčiji in ne na Kitajskem. Tudi Kitajci kupujejo ta VPN, vendar jih vohunijo in dobiš negativne pike. Marsikdo ne ve, da je na Kitajskem v uporabi nov sistem vohunjenja za državljani. Namestili so na milijone kamer. Dobivaš negativne točke. Če kadiš na neprimernem mestu in točno ne vem še kaj. Pač vlada ima neke pravila, ki se tako spreminjajo. Ko prideš npr. na šalter za kupit avionsko karto, ti je ne dajo, če imaš preveč negativnih točk. Tudi kredita ne dobiš. Tako so v lanskem letu zavrnili 1,5 milijona potencialnih letalskih potnikov. Seznam državljanov z negativnimi točkami je javen. Celo sami Kitajci mislijo, da Huawei sodeluje pri tem vohunjenju. Drugače je blokiran Google in vse od Googla (gmail, youtube). Twitter blokiran. Facebook blokiran. Whats app blokiran. Nekaj časa je deloval. Potem niso več prihajale slike, video pogovor ni delal. Ko so zagnali We chat sem ga moral instalirati, da komuniciram z njimi. Deluje pa Facetime Apple in to zelo dobro. To so dejstva, sedaj naj si vsak misli, kar hoče.
igy02
29. 05. 2019 11.25
+7
Vidi, vidi. Napišeš sama dejstva. In ti dajejo minuse. No, ja. Če ni kaj res, naj kdo napiše. Sem pogosto tam in poznam.
štrekeljc
29. 05. 2019 12.50
+8
Igy, začetniki vsesplošnega videonadzora po ulicah so Angleži, narod z najdaljšo demokratično tradicijo. Kamere po vseh vogalih so montirali še v času, ko je bila IRA aktivna. In so potem sistem samo še nadgrajevali!
kekec_pokec
29. 05. 2019 10.44
+30
Še en dokaz, da Donald vleče poteze, ki so skrajno nepremišljene in so samo stvar njegovih paranoičnih strahov. Huawei bo itak prišel iz tega dreka kot zmagovalec. Pa ali bo to z obstoječim operacijskih sistemom in njegovimi pritiklinami ali pa bo naredil svojega. Dovolj so veliki še bolj pomembno pa je da imajo izjemen tržni delež za tako mlado znamko na trgu mobilnih telefonov. PARANOIČNI AMERIČANI KLASIKA VSAKDANA V USA
nightifly
29. 05. 2019 10.24
+23
Sem ze napisal ,pa bom se kdaj verjetno . Zascita intelektualne lastnine kot tudi produkta . V Kitajski laufa 95 % vseh elektronskih naprav ,ki imajo bilokaksen operacijski program ali ostale , ilegalno,torej na crno . Samo 5 % je odkupljenega oz . odprtokodnega . To dobro vedo tudi sami Kitajci , zato tudi ne praskajo kaj veliko .Zelo spostujem kitajsko zgodovino ,kulturo ,njihovo neumorno delo , toda danasnja Kitajska je popolni antipod urejenemu svetu . V 30 letih , odkar so zakopali tog komunisticni sistem ,ki je vse skupaj se nekako urejal , je vse uslo z rok in deluje ekstremno kapitalisticno , pravzaprav -izkoriscevalsko do ljudi . Zakaj kdo tega ne napise ? Zakaj casopisi to tako skrivajo . ? Ali se na slovenskih TV programih vrtijo tudi cisto kitajski prispevki o tem kako delajo v milinih firm ,ki proizvajajo s kontraktom za tuje trge ? Kitajska danes je tako velika drzava nasprotij ,da je kar tezko razumeti . V proizvodnjah vladajo nehumane razmere . Edini ,ki se je ,ali pa sta se upala nekaj zinit v tej smeri in to povedala javno ,je bil Italij .predsednik Mattarella in Trump . Vsi ostali s stisnjenimi zobmi . Sicer je res ,da Kitajce ne zanima kako zivijo drugi , zanima jih samo koliko bodo prodali . S tem uravnavajo socialni mir v drzavi . In zdaj ,zadnja leta vidim kar nekam cemerno ,da pokupujejo tudi Slovenijo . Hudica ,ce ni kroat je pa kitajec . Kje so pa Janezi ? Aja , v Dalmaciji ,na zasluzenem pocitku .
patria
29. 05. 2019 10.17
+12
Tudi sam ne vidim nič spornega, če se bilo katera suverena država odloči s kom in kako bo sodelovala. Tako, da ima Trump in Amerika vso pravico ne sodelovati s kitajskimi podjetji. Moti me pa edino to, da ogromno drugih suverenih držav slepo sledi politiki ene države.
flatearth
29. 05. 2019 10.16
-18
Upajmo, da bomo tudi v EU-ju uvedli vsaj 50% carine na vso Kitajsko robo in sploh vse blago iz tretjega sveta,
disorderliness
29. 05. 2019 10.28
+22
Jest tudi. In začnemo uporabljati stare iskrine telefone in relejne centrale, pa čb televizorje trim in jasna, ne pa te cenene kitajske kopije.
Misija1
29. 05. 2019 10.10
+10
Zanimivo je stokanje Huaweija o pravicah in vpletanju amerike v zasebno firmo. Mogoče bi lahko 24ur naredil kakšen prispevek na temo odpiranja zahodnih firm na Kitajskem. Birokracija takšna, da te mine. Mogoče kakšen prispevek na temo enormnih davkov za vse tuje zahodne firme, ki želijo uvažati v Kitajsko. Mogoče kakšen prispevek na temo kopiranja intelektualne lastnine s strani kitajcev in nato postopanje kitajskih sodišč, ki večino primerov pritožb s strani zahodnih družb gladko zavrnejo. Ja, to je Kitajska, ampak tisti, ki še tam ni bil in z njimi ni delal, tega ni doživel. Kitajci so OK ljudje, mirni in prijazni. Ampak do zahoda zelo zadržani, dokler ne gre za njihove interese. Takrat pa zadiši denar in tudi kitajc se omehča. Kitajska ščiti svoje interese v državi in blokira marsikatere zahodne produkte. Zdaj, ko pa je amerika zaščitila svoje interese, pa jok in stok. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Svet začel nekoliko blokirati kitajsko. Krivi pa smo si sami, saj so ravno zahodne firme zaradi požrešnosti svoje tovarne prestavile na kitajsko in ji tako omogiči vzpod v zadnjih 30 letih. Problem kitajske pa je, da je ravno zaradi tega tako odvisna od zahoda in teh zahodnih firm. Te lahko kadarkoli prestavijo proizvodnjo v katero izmed drugih držav s poceni delovno silo (npr. Indija) in tako povzročijo katastrofalec padec ekonomije kitajske. In tega se kitajci dobro zavedajo. AMpak dokler ima zahod težnje po izkoriščanju poceni delovne sile, ki jo pridno vzpodbuja tudi kitajska kot država sama, se to ne bo premaknilo.
igy02
29. 05. 2019 11.16
+5
Misija. Do znas zahodnjakov niso samo zadržani. Sovražijo nas. Seveda so prijazni, dokler služijo.
belchi
29. 05. 2019 11.48
-2
Misija1
29. 05. 2019 11.50
+1
Se strinjam, tudi jaz velikokrat tam dobim takšen občutek. Takšni so in imajo to pravico, kot vsak od nas. Ampak mene pri vsem tem moti dvoličnost, predvsem medijev, ki govorijo samo o eni strani in črnijo ZDA ter ostali zahod, o Kitajcih pa nobenega prispevka. Kitajska je zelo zaprta država za zahod, naše firme in naše produkte. Pa noben od teh, ki zdaj krivijo ZDA, ni v zadnjih letih stokal, kako kitajci blokirajo vse naše možne produkte, aplikacije itd..
igy02
29. 05. 2019 12.22
+0
Misija. Ideologija je v Sloveniji huda stvar. Pač slovenski bedaki mislijo, da so tam komunisti. Vidim, da poznaš in ti je jasno, da tak kapitalizem, kot je tam, še ni bil viden. Jaz sem bil prvič v Šenčenu leta 1989. Ko tam ni bilo še nič.
Misija1
29. 05. 2019 12.54
+0
Ja, to je klasika za Slovenijo. Dva pola, kot vedno. In en pol, sicer ne rabim napisat kateri, je klasično za Ruse in avtomatsko kitajce. Samo zato, da so lahko proti ZDA. Pustimo ob strani dejstva, za njih je važno, da se pljuva po ZDA. Kot pa si rekel, povprečnemu slovencu se sanja ne, kako kapitalistična je kitajska. Je hujša od ZDA, saj nad tem mogočnim kapitalizmom sloni komunistična oblast, ki budno spremlja ves kapitalizem v državi in od njega tudi lepo živi.